Червено лято

В края на юли 1968 г. пристигат 20 000 чужденци от 138 държави като гости на младежки фестивал. Какво се случва тогава и как изглежда София преди точно 50 години

Преди месец случайно попаднах на 17-минутно видео в Youtube, което ме върна в ранното детство. Заснето без звук на 8 мм цветен филм, видеото показва нередактирани кадри от IX Световен фестивал на младежта и студентите, проведен точно преди 50 години в София под девиза "За солидарност, мир и дружба".

През лятото на 1968 г. майка ми, току-що разведена, но още незавършила студентка, беше ангажирана в подготовката на фестивала, а за мен - 7-годишно впечатлително хлапе, фестивалът остави калейдоскоп от спомени: нагорещеният паваж в центъра на столицата, необичайната глъчка и оживление по улиците, ритмите на непозната музика, екзотични лица и дрехи, пукането на мехурчетата в тъмната газирана напитка със странното име "Кока-Кола". Наливаха я от стъклено шише с елегантен овал и - представяте ли си - добавяха бучка лед! Възможно ли е да бъдат забравени такива ярки събития?


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  zmuz avatar :-|
  zmuz
  • + 9

  Спомням си момента когато минаваха чехите. Започнаха да хвърлят големи плажни топки към нас(фона). Комсомолците се развикаха, че това е провокация и започнаха да пукат топките. На ул.6-ти Септември беше открит френски център. Там продаваха ключодържатели с Айфеловата кула. Ставаха огромни опашки за да си я купиш. С делегацията от САЩ май бяха докарали Анжела Дейвис.

  Нередност?
 • 2
  pgu50573024 avatar :-|
  AngAng
  • + 11

  Супер статия! Направо ме върна 50 години назад, по това време учех в 22-ро училище в девети клас. Бяхме на лагер и тренирахме на стадион "Васил Левски". След това на откриването правехме някакви фигури с воали. Помня ясно заглавието с големи букви на първа страница на "Работническо дело" от средата на август, че "ние ще дадем отпор на контрареволюцията в Чехословакия". Това беше преди откриването на фестивала. А на самия фестивал полудетската ми душа беше ужасно смутена от дългите коси на гостуващите младежи, от протритите им дънки и от свободното им държание. Особено дънките останаха за дълго лелеяното облекло. Впрочем и до днес ги обичам.

  Нередност?
 • 3
  jrd21573039 avatar :-|
  Teodor
  • + 9

  Имам много спомени от фестивала. Сътрудничех на сп. "Младеж" и "Студентска трибуна" и всички - редактори и сътрудници - образувахме нещо като пресцентър на събитието. Имахме пропуски за всички "мероприятия", включително за официалното откриване на стадион "Васил Левски". Две характерни за онова софийско лято случки. Дефилираха националните групи. Чехите (беше "Пражката пролет") викаха: "Онова, което искаме, е нашата Свобода" - чудесна игра на думи: Лудвиг Свобода беше президент на Чехословакия по онова време. Друго. Една сутрин ме изпратиха до вила в планината Витоша, където беше разположена делегацията на КНДР. Видях корейците да почистват двора от хвърлени тук-там хартийки. Българският отговорник на тази група ми каза: "Дворът се почиства всяка нощ от наши чистачки, но на зазоряване един от техните ръководители излиза и разхвърля хартийки навсякъде. Защо? Защото в началото на техния дневен режим било записано "Уборка (почистване) на терена". Правят го всяка сутрин". Вечерта имаше концерт на севернокорейски танцов състав. Преди началото на самия концерт всички се обърнаха с гръб към публиката и се покланяха повече от минута на издигнатия в дъното на сцената огромен портрет на Ким Ир Сен. Пиехме в Чешкия клуб, отивахме и в дугите клубове. При французите и датчаните винаги имаше "закачливи" момичета. Бяхме много млади, издържахме на всякакви напрежения и съблазни.

  Текстът е прекрасен, и мен ме върна в онова време, безгрижно и много по-спокойно от сега.

  Нередност?
 • 4
  ipt40572742 avatar :-|
  Kalcho
  • + 9

  Страхотен материал, всичко си спомням! Фестивалът започна на рождения ми ден и гледах откриването от националния стадион по телевизията. Спомням си, че много училища, включително и моето бяха почистени и излъскани и ги бяха направили сещо като туристическа спалня, макар че така и не разбрах кой е пребивавал там! Градът беше лъснат до неузнаваемост и няколко пъти с трамвая ходихме с кварталната тумба до центъра. Но споменът ми от това лято беше друг и много впечатляващ. Майка ми работеше в една почивна станция на южното черноморие , където се намираше и най-големия къмпинг за чешки туристи "Стамополу" в Приморско. Много добре си сомням деня, в който туристите разбраха за инвазията на Варшавския договор в Прага! Събираха се на големи групи и тревожно коментираха.Много от тях набързо си събраха палатките и багажа в шкодичките и си заминаха. Повечето от тях разпродадоха част от имуществото си- примуси, надуваеми дюшеци и друго оборудване. Бяха много тревожни и наплашени, най-вече, че нямаха информация какво се случва. Тогава за телефонен разговор трябва да чакаш с часове в селската поща за да те свържат, но мисля, че бяха прекъснали и тази възможност!

  Нередност?
 • 5
  zumz avatar :-|
  zumz
  • + 9

  Аз пък помагах като секретар на спортният клуб (той се помещаваше в сградата на ВИТИЗ). Бях току що завършила първи курс на МЕИ и бях в отбора по плуване. Срещах се с различни спортни групи дори трябваше да развеждам лично японската спортна група и да ги придружа до състезание на Националния стадион. Присъствах и на няколко концерта...За млад човек като мен беше наистина върховно да можеш да се омешаш с представители на страните зад Желязната завеса. Имам чудесни спомени ...

  Нередност?
 • 6
  christo_petrov avatar :-|
  Christo Milenkov
  • - 1
  • + 1

  Странно, но в целия материал не се вижда, че това става буквално дни след чешките събития. Това сложи много сериозен отпечатък на множество дискусии в рамките на фестивала.
  Но всеки вижда това, което разбира и иска.

  Нередност?
 • 7
  zumz avatar :-|
  zumz
  • + 10

  До коментар [#6] от "christo_petrov":

  Фестивалът протича между 28 юли - 6 август 1968 г. Войските на Варшвавския договор влизат в Чехословакия на 20 август 1968, тоест фестивалът приключва точно две седмици ПРЕДИ окупацията.

  Нередност?
Нов коментар