Червено лято

В края на юли 1968 г. пристигат 20 000 чужденци от 138 държави като гости на младежки фестивал. Какво се случва тогава и как изглежда София преди точно 50 години

Преди месец случайно попаднах на 17-минутно видео в Youtube, което ме върна в ранното детство. Заснето без звук на 8 мм цветен филм, видеото показва нередактирани кадри от IX Световен фестивал на младежта и студентите, проведен точно преди 50 години в София под девиза "За солидарност, мир и дружба".

През лятото на 1968 г. майка ми, току-що разведена, но още незавършила студентка, беше ангажирана в подготовката на фестивала, а за мен - 7-годишно впечатлително хлапе, фестивалът остави калейдоскоп от спомени: нагорещеният паваж в центъра на столицата, необичайната глъчка и оживление по улиците, ритмите на непозната музика, екзотични лица и дрехи, пукането на мехурчетата в тъмната газирана напитка със странното име "Кока-Кола". Наливаха я от стъклено шише с елегантен овал и - представяте ли си - добавяха бучка лед! Възможно ли е да бъдат забравени такива ярки събития?

Разтърсих се и след ден се добрах до автора на видеото - Дейвид Роуз, тромпетист в младежкия джаз оркестър от Великобритания. През 1968 г., когато е гостувал в София с оркестъра, Дейвид е бил на 18 години. Започнахме с имейли, но кореспонденцията ни бързо премина в телефонни разговори, заредени с емоция. Исках да чуя всичко, което си спомня един млад западняк от София през лятото на 1968 г.

1968-а е една от най-важните и наситени със събития години в историята на ХХ век. Младежкият фестивал в София заема особено място в хронологията - той започва непосредствено след масовите студентски вълнения в Западна Европа и приключва две седмици преди войските на Варшавския договор да окупират Чехословакия. Най-модерните информационни технологии през 1968 г. са радиото и телевизията, но информационният поток е строго контролиран от комунистическия режим в България.

И изневиделица 20 000 чужденци от 138 държави се изсипват в София и големите градове като гости на официален младежки фестивал. Три десетилетия преди интернет да се превърне в глобален форум, фестивалът е предоставил рядка възможност за цяло поколение млади българи да общуват непосредствено със свои връстници отвъд Желязната завеса и да се докоснат до съвременната западна култура.

Концепцията за подобен международен фестивал се ражда след края на Втората световна война, идеята е била да се демонстрира единството на прогресивните политически сили в борбата им за социална справедливост, срещу империализма и войната. Домакинството на фестивалите се предоставя от Световната федерация на демократичната младеж, а освен България кандидат за 9-ия фестивал е била и Куба. От меморандум на Георги Атанасов, тогава секретар на ЦК на ДКМС (впоследствие министър-председател), става ясно, че позицията на Куба е била категорична - "или ние или никой". След избора на България за домакин Фидел Кастро бил толкова разгневен, че отказва да изпрати официална делегация в София. Албания, Китай и няколко африкански държави също бойкотират фестивала.

През 1968 г. (Народна република) България вече се е отдалечила от сталинския, военен тип комунизъм. Страната е индустриализирана и електрифицирана, стандартът на живот в големите градове е относително добър, София е свързана по въздух с почти всички столици в Европа. През 1968 г. в България е въведена петдневна работна седмица, а картонените капачки на бурканчетата за кисело мляко са заменени с капачки от станиол. Пак през 1968 г. серийният убиец Жоро Павето всява ужас сред софиянки, а старите футболни муцуни помнят съкрушителното (7:2) поражение, което "Левски" нанася на ЦСКА, любимецът на народа, Гунди отбелязва хеттрик. По "Цариградско шосе" (тогава бул. "Ленин") на мястото на старите тъмни съветски тролейбуси започват да се движат новите светлосини "Шкода", а в столицата вече се пъчат образци на съвременна архитектура - хотелите "Плиска" и "Хемус", завод "Електроника", залите "Универсиада" и "Фестивална". На този относително модерен за времето си фон събирането в София на десетки хиляди чужденци от цял свят не е изглеждало чак толкова налудничава идея.

Освен огромните плакати и знамена в центъра на София един от визуалните символи на фестивала стават новите униформи на милиционерите. Старите тъмнозелени куртки са заменени с модерно скроени летни ризи и панталони в какаов цвят, а на мястото на подкованите с налчета подметки идват безшумните гумени кубинки.

Откриването на фестивала е на 28 юли 1968 г. с тържествена церемония на националния стадион "Васил Левски". В съпровод на гимнастичките Мария Гигова и Нешка Робева олимпийският шампион по борба Боян Радев запалва фестивалния огън. (Само два месеца по-късно в Мексико Радев за втори път ще стане олимпийски шампион.) Десетдневната програма на фестивала включва политически митинги и дискусии, спортни състезания, концерти, музика и танци.

Дейвид Роуз е присъствал на церемонията на стадиона и си спомня, че балконите на сградите наоколо са били накичени с хора, телевизията е предавала на живо (черно-бяло, цветна телевизия в България започва да се излъчва през 1974 г.) и е било отчетено, че повече от 1 милион души са гледали откриването.

Видеото и Дейвид се оказаха само първата находка. Открих и други участници във фестивала, които 50 години по-късно с желание споделиха личните си преживявания. Американската журналистка Барбара Брайт - 25-годишна по време на фестивала - е пристигнала в София без пресакредитация, но е пращала дописки за списание Newsweek и базирания в Ню Йорк Institute of Current World Affairs. На Барбара веднага й прави впечатление размахът:

"Софийските големци не бяха пестили средства за фестивала, един от местните началници с гордост ми съобщи, че са похарчили 2 милиона и 500 хиляди долара (астрономическа сума за столичния бюджет през 1968 г.) за 10-дневния карнавал. Из центъра на София бяха опънати сергии и отворени магазини за сувенири - керамика, дървени кукли в народни носии, ръкоделия. На площада пред храма "Александър Невски" български и сръбски фолклорни ансамбли до късна нощ танцуваха народни танци. За да опазят морала на гостуващите чужденци, софийските власти набързо бяха "командировали" около 200 проститутки от столицата към Черноморието. На церемонията по откриването американската делегация - около 50 души, изглеждаше най-проскубана от всички."

Константин Мишев, тогава 15-годишен, впоследствие журналист в радио "Свободна Европа" и съветник в първото демократично правителство след промените през 1989 г., също е бил на стадиона за откриването на фестивала:

"Седях непосредствено до фона на сектор "В". Бях прогимназист и само зяпах. Чехите и словаците носеха портрети на Александър Дубчек при откриването и хвърляха едни големи плажни топки-балони с тяхното знаме към участниците във фона. Какво означава "фон"? Целият сектор "В" срещу официалната трибуна беше зает от средношколци, които трябваше да вдигат по команда флагове с различен цвят и да изписват така разни смахнати лозунги като "Мир и дружба между народите!" или "Прогресивната младеж ще спаси човечеството!". Бяха тренирали цяло лято. Но като литнаха към тях балоните, дикторът започна да крещи по звуковата уредба: "Не се поддавай на провокации! Пукай балоните!"

Делегацията от Чехословакия (520 души) е била усилено следена от органите за сигурност. Властите са се опасявали от разпространяване на идеите на Пражката пролет сред българската младеж, от идеята за социализъм с човешко лице, както го наричат чехите.

Провеждането на фестивала е поставило пред сериозно изпитание Комитета за държавна сигурност (ДС) и Министерството на вътрешните работи (МВР). От разсекретени през 2016 г. документи става ясно, че в силовите структури е имало разногласия как точно да се води агентурната работа, следенето на делегатите и осигуряването на безопасността. Документите разкриват и различия в подхода към работата сред агентите на ДС, ангажирани с фестивала. Те са се сблъскали с нехарактерни за делничната им дейност ситуации, решаването на които е изисквало нарушаване на протокола, инициатива и дори импровизация.

Макар че генералната идея на фестивала е подкрепа на прогресивни политически движения, различията вътре в тези движения са водели понякога до открита конфронтация. Такъв например е случаят със студент от Тунис, който пристигнал като част от френската делегация. Членове на проправителствената делегация от Тунис подготвяли убийството му, но намесата на сътрудници от 2-ро управление на ДС осуетила покушението.

Културната революция в Китай е била в разгара си по време на фестивала, поради което идеите на Мао Цзедун се ползвали с особено голяма популярност сред френските, италианските и западногерманските делегати. Американският турист Чарлз Хоук от Ню Йорк се опитал да води прокитайска пропаганда и да разпространява наръчника на Мао в София. Задържан е, литературата е конфискувана, а той - депортиран от страната.

Тромпетистът Дейвид Роуз, за когото стана дума в началото, казва, че фестивалът заема специално място в живота му, тъй като концертите в София бележат края на кратката му музикална кариера. Освен това младият Дейвид изживява в българската столица първата си (несподелена) любов:

"Повечето от музикантите в оркестъра нямахме никаква представа за политическите аспекти на фестивала. Летяхме до Загреб, а оттам - 18 часа с влак до София. На българската граница ни посрещнаха пионери с бели ризи и червени връзки. С тях разменихме значки и емблеми. От другата страна на влака стояха въоръжени граничари, които нервно пристъпваха от крак на крак. Така се случи, че докато вървеше паспортната проверка, едно 14-годишно момиче седеше безгрижно на коленете ми. Младият граничар се опули и извика началника, дълго разглеждаха паспорта на момичето, то се разплака.

Направи ни впечатление фестивалното градче (Гара Искър) и чистият въздух. Закуската ни я даваха в найлонови пликове - малка кутийка нескафе, черен хляб и парче салам. Тия пликове ни свършиха добра работа, тъй като след полунощ от центъра прииждаха групи от делегати, които шумно скандираха: "Хо-Ши-Мин! Хо-Ши-Мин!" Напълнихме пликовете с вода и почнахме да ги хвърляхме по тях. За малко не се стигна до бой.

Първият ни концерт започна странно. Още след първите изсвирени ноти чухме как публиката разочаровано се разшумя и само за няколко минути залата се опразни наполовина. Интересно, какво ли са очаквали? В края на обиколката из България подарих на преводачката ни - русокоса красавица с огромни зелени очи - часовника си, Breitling. Тя остана изумена, а сърцето ми - запленено.

Дойдох още веднъж в България през пролетта на 1969 г. заради преводачката и да получа записа, който направихме в българското радио. Записа не ми дадоха, а преводачката реагира студено на романтичните ми признания. София изглеждаше сива без фестивалните знамена и приветливите усмивки, милиционерите ме спряха заради дългата коса и тесните панталони. Не беше щастливо завръщане."

Войната във Виетнам доминира идеологическото противопоставяне между Запада и Изтока в края на 60-те години и е централна тема на политическите митинги и дискусии на фестивала в София. За 29 юли 1968 г. била планирана голяма протестна акция пред американското посолство в София (тогава на ул. "Александър Стамболийски, сега "Съборна"). Българските служби за сигурност са се опасявали, че радикални елементи сред делегатите може да използват демонстрацията, за да вандализират американското посолство. За да се избегне такъв риск, в градинката срещу Народния театър "Иван Вазов" са били разположени около 200 подбрани комсомолци с бели ризи и тъмни панталони, които бързо са се смесили с протестиращите западняци и са предотвратили масов погром. 25-годишният Карл Дитрих Волф, председател на Социалистическия съюз на немските студенти (Западна Германия), активно е участвал в протестната акция и дори е бил временно арестуван от ДС, но скоро след това освободен. В София Волф се придвижвал с червен фиат (цвета на революцията) в компанията на две красиви блондинки.

Барбара Брайт описва сцената пред американското посолство: "В ранния следобед съседните улици бяха запълнени с милиция и агенти. Подстъпите около посолството бяха блокирани с камиони и конна милиция. Протестната акция срещу войната във Виетнам беше планирана за 16:00 ч., но ортодоксалните комунисти от ГФР се появиха там още преди 15:30 ч. С високо развети червени знамена те започнаха да маршируват по ул. "Софийска комуна" (сега "Батенберг") и да скандират "Хо-Ши-Мин! Хо-Ши-Мин!". Волф пристигна заедно с блондинките и още двама мъже, петимата се настаниха безцеремонно по средата на улицата пред конната милиция."

Константин Мишев също има спомени от този ден: "Мотаех се из София всеки ден по времето на Световния фестивал. Уж да свалям западнячки пикльо на 15 години. На 29 юли се мотаех на ъгъла на "Леге". Изведнъж се чу тътен. Демонстрацията зави от "Позитано" към "Леге". Младежите, главно българи, вървяха мощно към американското посолство. Толкова мощно, че дори ме завлякоха в центъра на демонстрацията. Поне за две минути неволно съм участвал в антиамериканска демонстрация. Носеха плакати от сорта "Вън Америка от Виетнам!" и "Свобода за виетнамския народ!". Успях да се измъкна в Градската градина и видях с очите си как след това обърнаха няколко коли на "Съборна"."

Преди началото на фестивала плъзват слухове, че "Бийтълс" щели да идват да изнесат концерт в София. Слуховете добиват такова разпространение, че на 14 май Секретариатът на ЦК на БКП постановява: "Възлага на Оперативното бюро на Националния фестивален комитет да намери съответна форма за отклоняване искането на бийтълсите да участват във фестивала."

Фалшивата новина за "Бийтълс" вероятно е бил пусната от български фенове, на които много им се е искало това да се случи. "Бийтълс" са прекратили концертната си дейност през 1966 г. и да се мисли, че са поискали две години по-късно да дойдат в малка държава зад Желязната завеса, за да участват в пропагандно комунистическо мероприятие, е най-малкото нелепо, но фактът, че другарите в ЦК на БКП са се хванали на въдицата, придава наивно очарование на целия епизод.

Концертите на чуждестранни изпълнители са преминавали при огромен интерес, а прекият досег на българските младежи със западната музикална култура е бил нежелан от властите, но траен страничен ефект от фестивала.

Вечерта на 29 юли на площада пред мавзолея са присъствали по оценките на МВР повече от 100 хил. души. Там била изградена огромна сцена за концерти. От доклад на МВР: "Чешката програма беше наситена с ярка модерна музика и изпълнение. Това пролича на първо място в екстравагантното облекло на чехите - дълги сака, тесни панталони, развяващи се дълги коси. Силен превес се даде на външната страна на изпълнението, която се демонстрираше със скокове, кълчене и гримаси, насочени към създаване на силни ефекти. При тях липсваше мелодията, а само се чуваше непрекъснатият шум на ударните инструменти и виенето на саксофоните."

През пролетта на 1968 г. Западна Европа е залята от вълни студентски бунтове, Париж е в барикади. Във въздуха витаят оптимизъм и надежда и това настроение ясно е било усещано по време на фестивала. Точно две седмици след приключването на фестивала в София обаче съветските танкове и съюзнически войски влизат в Прага и попарват всякакви надежди за промяна. Следващият фестивал се провежда през 1973 г. в Берлин.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


7 коментара
 • 1
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Спомням си момента когато минаваха чехите. Започнаха да хвърлят големи плажни топки към нас(фона). Комсомолците се развикаха, че това е провокация и започнаха да пукат топките. На ул.6-ти Септември беше открит френски център. Там продаваха ключодържатели с Айфеловата кула. Ставаха огромни опашки за да си я купиш. С делегацията от САЩ май бяха докарали Анжела Дейвис.

 • 2
  pgu50573024 avatar :-|
  AngAng

  Супер статия! Направо ме върна 50 години назад, по това време учех в 22-ро училище в девети клас. Бяхме на лагер и тренирахме на стадион "Васил Левски". След това на откриването правехме някакви фигури с воали. Помня ясно заглавието с големи букви на първа страница на "Работническо дело" от средата на август, че "ние ще дадем отпор на контрареволюцията в Чехословакия". Това беше преди откриването на фестивала. А на самия фестивал полудетската ми душа беше ужасно смутена от дългите коси на гостуващите младежи, от протритите им дънки и от свободното им държание. Особено дънките останаха за дълго лелеяното облекло. Впрочем и до днес ги обичам.

 • 3
  jrd21573039 avatar :-|
  Teodor

  Имам много спомени от фестивала. Сътрудничех на сп. "Младеж" и "Студентска трибуна" и всички - редактори и сътрудници - образувахме нещо като пресцентър на събитието. Имахме пропуски за всички "мероприятия", включително за официалното откриване на стадион "Васил Левски". Две характерни за онова софийско лято случки. Дефилираха националните групи. Чехите (беше "Пражката пролет") викаха: "Онова, което искаме, е нашата Свобода" - чудесна игра на думи: Лудвиг Свобода беше президент на Чехословакия по онова време. Друго. Една сутрин ме изпратиха до вила в планината Витоша, където беше разположена делегацията на КНДР. Видях корейците да почистват двора от хвърлени тук-там хартийки. Българският отговорник на тази група ми каза: "Дворът се почиства всяка нощ от наши чистачки, но на зазоряване един от техните ръководители излиза и разхвърля хартийки навсякъде. Защо? Защото в началото на техния дневен режим било записано "Уборка (почистване) на терена". Правят го всяка сутрин". Вечерта имаше концерт на севернокорейски танцов състав. Преди началото на самия концерт всички се обърнаха с гръб към публиката и се покланяха повече от минута на издигнатия в дъното на сцената огромен портрет на Ким Ир Сен. Пиехме в Чешкия клуб, отивахме и в дугите клубове. При французите и датчаните винаги имаше "закачливи" момичета. Бяхме много млади, издържахме на всякакви напрежения и съблазни.

  Текстът е прекрасен, и мен ме върна в онова време, безгрижно и много по-спокойно от сега.

 • 4
  ipt40572742 avatar :-|
  Kalcho

  Страхотен материал, всичко си спомням! Фестивалът започна на рождения ми ден и гледах откриването от националния стадион по телевизията. Спомням си, че много училища, включително и моето бяха почистени и излъскани и ги бяха направили сещо като туристическа спалня, макар че така и не разбрах кой е пребивавал там! Градът беше лъснат до неузнаваемост и няколко пъти с трамвая ходихме с кварталната тумба до центъра. Но споменът ми от това лято беше друг и много впечатляващ. Майка ми работеше в една почивна станция на южното черноморие , където се намираше и най-големия къмпинг за чешки туристи "Стамополу" в Приморско. Много добре си сомням деня, в който туристите разбраха за инвазията на Варшавския договор в Прага! Събираха се на големи групи и тревожно коментираха.Много от тях набързо си събраха палатките и багажа в шкодичките и си заминаха. Повечето от тях разпродадоха част от имуществото си- примуси, надуваеми дюшеци и друго оборудване. Бяха много тревожни и наплашени, най-вече, че нямаха информация какво се случва. Тогава за телефонен разговор трябва да чакаш с часове в селската поща за да те свържат, но мисля, че бяха прекъснали и тази възможност!

 • 5
  zumz avatar :-|
  zumz

  Аз пък помагах като секретар на спортният клуб (той се помещаваше в сградата на ВИТИЗ). Бях току що завършила първи курс на МЕИ и бях в отбора по плуване. Срещах се с различни спортни групи дори трябваше да развеждам лично японската спортна група и да ги придружа до състезание на Националния стадион. Присъствах и на няколко концерта...За млад човек като мен беше наистина върховно да можеш да се омешаш с представители на страните зад Желязната завеса. Имам чудесни спомени ...

 • 6
  christo_petrov avatar :-|
  Christo Milenkov

  Странно, но в целия материал не се вижда, че това става буквално дни след чешките събития. Това сложи много сериозен отпечатък на множество дискусии в рамките на фестивала.
  Но всеки вижда това, което разбира и иска.

 • 7
  zumz avatar :-|
  zumz

  До коментар [#6] от "christo_petrov":

  Фестивалът протича между 28 юли - 6 август 1968 г. Войските на Варшвавския договор влизат в Чехословакия на 20 август 1968, тоест фестивалът приключва точно две седмици ПРЕДИ окупацията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал