Спасители в ръжта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спасители в ръжта

Shutterstock

Спасители в ръжта

Няколко идеи за активна и полезна почивка на село

103425 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Голяма част от нас си представят идеалната почивка като целодневно похапване, излежаване на сянка и турнири по белот, но все повече хора търсят начин да бъдат активни по време на ваканцията.

Времето, прекарано на село, е мил спомен от детските години на много българи – чист въздух, прясна храна, природа и хиляди звезди по недокоснатото от светлинно замърсяване и смог небе. Независимо дали изпитвате носталгия по летата от детството, прекарани на село, или пък никога не сте имали къща с керемиден покрив и кокошки на двора, а ви се иска, вече съществуват най-различни варианти да преживеете рустикалната идилия.

Да наемете къща за гости с барбекю и райграс отдавна не е единственият вариант за селски туризъм. Към края на лятото, когато в селските райони има най-голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, каквито трудно ще намерите в някой хипермаркет, може би си струва да се замислите за няколко дни а ла "Патиланско царство".

При всяко преброяване на населението Националният статистически институт (НСИ) съобщава за нови и нови обезлюдени малки населени места.

Николай Николов и Евгений Димитров – двучленният екип зад проекта "Невидимите (Записки от опустелите български села)" са направили списък на местата с население до 10 души, които обикалят, за да се срещнат с единиците обитатели там. Те разказват за живота си в момента, за спомените от "едно време", за местните обичаи, връзката с природата и всичко друго, което ги вълнува.

"Посетителите на сайта ни очакват да прочетат нещо тъжно, но се оказва, че голяма част от живеещите на село се чувстват добре. Успели са да запазят ценности, които ние в корпоративния свят сме позагърбили. Не че образът на тъжната самотна баба липсва напълно, но има и много вдъхновяващи истории", разказва Николай Николов, професионален фотограф. И добавя, че да се разходиш из произволно село и да прекараш време с местните хора може да бъде чудесна алтернатива за почивните дни.

Други организации дават пример за това как повече хора могат едновременно да се сплотят и да помогнат, като посветят почивните си дни на работа сред природата. Дияна Николова е инженер-консултант по професия, но се представя като доброволец по призвание. Тя е част от общността на 9Academy – бизнес академия с практическа насоченост. Част от идеята на академията е завършилите обучението да поддържат истинска общност, в която си помагат, а за да го направят, участниците сами организират различни инициативи. Последната е възстановяване на хижа "Ком".

"Обединяването на група около обща кауза не е толкова трудна или времеемка задача, а в същото време е най-сполучливият начин хората да се сплотят и да изградят стабилни връзки помежду си. Насочихме се към доброволчески труд в Северозападна България с ясната мисъл, че там има голяма нуждата от реални действия. Първоначалната ни идея беше да обновим общите пространства и да изградим място за отдих в някое средно голямо село. Тъй като имахме нужда от място, на което да подслоним около 30 души, избрахме хижа "Ком". Сградата имаше нужда от поддръжка, което предложи достатъчно много възможности за доброволен труд", разказва Дияна.

Широко известен факт е, че е добре да редуваме психическото натоварване с физическо, статичната поза на тялото с активно движение, времето, прекарано в офиса - с дни сред природата. Много научни изследваният също говорят за ползите от това да съчетаем почивката с малко необичаен за нас труд, особено сред природата. Така например "Теорията за възстановяване на вниманието" (Attention Restoration Theory - ART) твърди, че прекараното сред природата време ни помага да сме по-фокусирани и подобрява мисловните функции. Когато вниманието ни е заето от естествени, спокойни картини като това да наблюдаваме облаците или пък естествен водоизточник, ние се отърсваме от стреса на интензивните изкуствени стимули, изобилстващи в градското всекидневие.

Теорията се доказва от много психологически изследвания. Едно от тях сравнява три групи от хора и това как естествената среда влияе върху възможността им да обмислят свой житейски проблем. Оказва се, че прекаралите време сред природата взимат по-ефективни решения, а освен това са по-концентрирани, изпитват повече позитивни емоции и се чувстват по-свързани със себе си, околните и природата. Всъщност природата може дотолкова да помогне на концентрацията, че се използва като терапевтичен подход при деца със синдром на дефицит на вниманието. Изглежда, децата се чувстват по-добре, по-спокойни и фокусирани са тогава, когато в ежедневната им програма има повече занимания на открито.

От друга страна, доброволчеството също представлява интерес от психологическа гледна точка, тъй като се смята, че то помага на хората да се чувстват и да функционират много по-добре. Така например изследване от 2014 г. се фокусира върху факта, че световната популация е застаряваща, и проучва промените в ежедневието, които биха предотвратили развитието на деменция в късните етапи от живота.

Според изследователите повишените социална, физическа и мисловна дейност, особено когато са свързани с нови и непознати дейности, повишават усещането за благополучие и намаляват риска от дегеративни промени на мозъка. А когато групи от хора се включат в доброволческа дейност заедно, това ги сплотява, подобрява комуникационните им умения и помага да се справят с житейски кризи, както показват изследвания върху семейства, които се включват в доброволен труд заедно. При хора, които преминават от юношество в зряла възраст и са изправени пред избора на кариера, доброволческата дейност им помага да открият силните и слабите си страни, да подобрят организационните и социалните си умения, както и да почувстват значимостта от труда си.

Почивката на село, съчетана с малко помощ, съвместява психологическите и социалните преимущества, които двете сфери предлагат. Пример за това е Изабела Маркова, графичен дизайнер и запален доброволец сред природата. Започнала преди няколко години, когато търсела интересно занимание за уикенда. Така открила Сдружение за дивата природа "Балкани" и станала доброволец към техни акции в Драгоманското блато и инициативи за почистване на планини. С времето видяла какво удовлетворение й носи това да комбинира почивка сред природата с доброволен труд и сега го прави все по-често.

Въпреки че основният й фокус са планините, Изабела разказва как това влияе и на местното селско население: "Едно от последните ми занимания беше към Kuterevo Bear Sanctuary, в Хърватия – спасителен и рехабилитационен център за мечки. Това място е създадено и поддържано изцяло от доброволци, така че има много варианти да помогнете. Аз се включих най-вече с изрисуване на центъра, както и създаване на подходяща инфраструктура за животните. Обичайно е за доброволците да прекарват време с местните хора и да видят начина им на живот. Например има една баба, наричат я тета Драгица, която изработва специфични за района обувки. Когато си купите от тях, помагате на занаята да се запази и на самата нея да се издържа."

В България вече има няколко инициативи, чрез които да намерите своето място на село.

Приеми ме на село

Организация, която свърза младежи на възраст 15 - 29 години с възрастни хора от приемни села. Целта е българските обичаи да бъдат предадени на младите хора, документирани от тях и запазени във времето. Така възрастните хора се радват, че има на кого да предадат знанията и уменията си, а младите се учат от техния опит и традиции.

"WWOOF България"

Worldwide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) е международна организация, но има и български клон. Нейната цел е да свърже фермери, които произвеждат екологично чиста храна, с хора, които имат желание да се учат от тях. Участниците са разделени на два типа групи – домакини и гости. Програмата е обменна и затова тук парите не участват – гостите посвещават половината от деня си на селскостопанска работа и се учат на природосъобразно земеделие, а в замяна домакините предоставят храна и подслон.

Подобни платформи, само че за всякакъв тип доброволческа дейност, са TimeHeroes, Workaway и HelpX.

Сдружение "Зелен" и техният "Зелен сбор"

Целогодишно работят с младежи доброволци за организиране на екологични фестивали, както и в помощ на хора, живеещи на село. През септември 2018 г. предстои второто издание на "Зелен сбор", в който ще се включат над 15 села от цялата страна. Съборът се организира основно от млади хора, които са решили да напуснат града и да започнат нов живот на село. Събитието им дава възможност да изградят връзки помежду си, да обменят опит, идеи и преживявания, а също и да разкажат за живота на село на тези, които за момента предпочитат градските условия. " Всеки може да дойде и да види как се произвежда екологично чиста храна например, да посети къща, в която се отглеждат пчели, и да научи повече за меда.

Това е един пътуващ фестивал, който в рамките на две седмици обикаля България и предлага възможността да се видят и опитат различни дейности сред природата, като например гроздобер, правене на вино, строителство с естествени материали, йога на открито, арт терапия, така модерното напоследък куполно строителство и много други", разказва Яна Вачкова от сдружение "Зелен". Миналата година фестивалът се е радвал на толкова голям успех, че села от съседни държави също са поискали да се включат. Информация за програмата има на сайта на сдружението, както и на тяхната Facebook страница.

Инициатива "Градско земеделие"

ю Ако нямате достатъчно време и ресурс да прекарате няколко дни на село, "Градско земеделие" предлага възможността да отгледате собствени плодове и зеленчуци в междублоковото пространство. Много от участниците в комуналната зеленчукова градина, намираща се в софийския квартал "Дружба", никога преди това не са прекопавали земя, нито пък са имали досег до живота на село. Затова се радват на знанията, които черпят от по-опитните градинари, и още повече на зеленчуците, които са произвели със собствения си труд.

Ферма-приют "Приятели на четири крака"

Село Хотница, в близост до Велико Търново, е дом на селскостопански и домашни животни, за които доброволци и специалисти полагат грижи. Там бихте имали възможност да се докоснете до живота във ферма и да помогнете, като се включите в рутината на подобно стопанство. В началото на септември 2018 г. приютът организира полудневно събитие, по време на което можете да се срещнете с животните, които те шеговито наричат Бременските музиканти.

В България се появяват все повече инициативи, които се опитват да запазят традиционните бит и култура. Подобен тип туризъм има много неразвит потенциал у нас и хората като Николай Николов от "Невидимите", които са прекарали време в най-малките и изолирани села, се съгласяват, че подобен тип ваканция може да донесе много радост както на местните хора, така и на градските им гости.

Голяма част от нас си представят идеалната почивка като целодневно похапване, излежаване на сянка и турнири по белот, но все повече хора търсят начин да бъдат активни по време на ваканцията.

Времето, прекарано на село, е мил спомен от детските години на много българи – чист въздух, прясна храна, природа и хиляди звезди по недокоснатото от светлинно замърсяване и смог небе. Независимо дали изпитвате носталгия по летата от детството, прекарани на село, или пък никога не сте имали къща с керемиден покрив и кокошки на двора, а ви се иска, вече съществуват най-различни варианти да преживеете рустикалната идилия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  ribardo avatar :-|
  ribardo

  Щом термини като "село" и "фотограф" се срещнат в едно и също изречение (или в две съседни), то можем да сме сигурни, че текстът е от Light :) Обратното също важи. Импликация, тъй да се каже...

 • 2
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Тва са нЕкви вариации на свободна тема на нЕква столична дамичка, а тук сме за фоторепортаж, без снимки тая тема просто я нЕма!

 • 3
  cazaril avatar :-|
  Lupe Dy Cazaril

  👋🏻
  Забележка към автора:
  психологическа теория не се доказва, а се подкрепя от наблюдения и данни.
  Чудесен текст. Поздрави!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK