За кого не бие звънецът

Домашното образование продължава да печели привърженици

Shutterstock    ©  Shutterstock

"Първото нещо, за което си мисля, когато чуя думата "училище", са хората, а след това учебният процес. Виждате се всеки ден, радвате се на хубавите моменти заедно и се справяте с лошите", това казва Виктор*, въпреки че вече 11-а година е част от българската образователна система и е сред най-добрите ученици в едно от т.нар. елитни столични училища. А какво си спомняте вие от училище? Знаете ли "какво е искал да каже авторът" и къде да намерите канелени почви? Или пък помните първата цигара, несръчно запалена в близкия пушком? Бележките, разменени под чина и първите любовни трепети? А може би ви преследват спомени за подигравки, агресия, чувство на безсилие, неразбиране от страна на учителите... Това, че сегашната система е утвърдена, не означава, че работи за всички, а някои се питат дали изобщо работи.

"Образователната система в България не е променяна от времето на Индустриалната революция, ориентирана е към натрупване на база данни вместо към усвояване на умения, полезни за живота като възрастен", смята Галя Недялкова, основател на пространство за учене "Пътеки" и човек, който от години активно развива алтернативни образователни методи в България, базирани на световни тенденции. Изглежда, все повече родители се съгласяват с тезата на Айнщайн, че "единственото нещо, попречило на това да научавам, е моето образование" и по неофициални данни в момента около 700 семейства в България обучават децата си у дома. Официални данни няма, тъй като държавата приема, че всяко дете, което не е записано в стандартно училище, изобщо не се обучава и не само игнорира усилията и успехите на тези семейства, но и ги преследва. Може ли МОН да ни подготви за живота или "държавата има монопол върху образованието, а ние сме нейни клиенти насила", както смята Димо, който обучава сина си у дома? Едва ли ще намерим някакъв универсален отговор, формула, с която всяко дете да премине към живота на възрастните спокойно, подготвено и без сериозни дефицити. Затова пък можем да разберем малко повече за една от алтернативите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  gerganabg avatar :-|
  gerganabg
  • + 1

  Абе и програмата на МОН не е толкова зле стига да се преподава вкъщи с допълнителни занимания и малко повече желание от страна на обучаващия, става дума за домашно обучение, но с диплома накрая

  Нередност?
Нов коментар