Новият брой:
Служебната президентска република

Принтирано небето, принтирано морето

3D отпечатани дрехи, шоколад, биомимикрия, протези – какви възможности дава все по-достъпната технология тук и сега

Курсове и услуги за 3D принтиране

Smart Fab Lab е първата в България digital fabrication laboratory, или лаборатория за дигитално производство. Намира се на най-долния етаж в сградата на УАСГ. Smart Fab Lab е част от общността на над хиляда подобни лаборатории по цял свят, които съществуват, за да помагат не само на студенти, но и на всеки гражданин или фирма, които искат да използват най-новите технологии в 3D принтерите. Цените започват от 8 лв. на час, ако успявате сами да се справите с уреда. Ако имате нужда от помощ, таксата е 20 лв. В момента на разположение са 3D Printer Makerbot, включително и материали и 3D Printer Ultimaker 2. При тях също редовно се организират и курсове. Цени и повече информация на: www.smartfablab.org

Безплатни 3D модели се намират на сайтовете: www.thingiverse.com, www.myminifactory.com и др. С тях могат да се произвеждат редица неща: от аксесоари за телефони, резервни части до бижута и играчки. А палачинките, които пробвахме в София, се "отпечатват" със софтуер, с който може да се нарисува всякаква форма. Машината е PancakeBot и в Amazon струва около 250 щатски долара.

Днес седим на стол, принтиран на 3D принтер от холандката Лилиян ван Дал, ядем палачинки, "изпечени" от PancakeBot, и разглеждаме колекцията на дизайнерката Лингшау Лу, отново създадена на 3D принтер. Залата е осветена от лампи, продукт на същата технология, принтирани са и изложените бижута.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар