Вещи в повече

Няколко проверени идеи за това как да се освободим от непотребните вещи в дома си по човечен и щадящ околната среда начин

Рециклирай това

Онлайн пътеводителят за разделно събиране на отпадъците от домакинствата https://waste.sofia.bg съдържа пълна и актуална информация за това как и къде да изхвърляме неща по щадящ околната среда начин, който позволява да бъдат превърнати в суровина. Качени са и графиците за събиране на едрогабаритни отпадъци (мебели, детски колички, велосипеди и други) по райони.
Мари Кондо, японската консултантка по "въвеждане на ред" и авторка на четири световни бестселъра, предлага услугите си на хора, които искат да организират дома и живота си. Книгата й "Магията на подреждането" (издадена на български през 2016 г. от "Бард") продължава да е едно от най-продаваните заглавия в света.

Няколко от златните правила на Кондо:

- Решението дали да задържим една вещ се ръководи единствено и само от отговора на въпроса "Носи ли ми радост?"

- За да подредите дома си в най-кратко време, трябва да следвате правилния ред на изхвърляне/прибиране, а именно по категории. От лесното към трудното: първо са дрехите (блузи, дрехи за закачалки, чорапи, бельо, чанти, аксесоари, обувки), после книгите, хартиите, некатегоризираните вещи и вещи със сантиментална стойност. Всички те непременно трябва да са събрани на едно място и всяка да мине през ръцете ви.

- Всяко нещо трябва задължително да има определено за него място, защото вещ без "адрес" увеличава многократно вероятността жилището ви да се задръсти отново.

- В складирането се стремете към максимална простота и не разпръсквайте местата за съхранение, приберете всичко от един тип на едно място.

- Безпорядъкът се причинява от неспособността на хората да връщат нещата по местата им. За безпорядъка има само две причини – или прибирането на вещите коства твърде много усилия, или не знаем къде е точно мястото им.

- Няма да постигнете нищо, ако започнете да прибирате, без да се сте се освободили от излишното.

- Никога не трупайте на купчина, ключът е във вертикалното съхранение – стига да е възможно, всичко трябва да се подреди така, включително и дрехите, чорапите, канцеларските материали.

- Въздържайте се от запасяването с вещи, вместо това купувайте само необходимото. Изваждайте всичко от опаковките и му намерете място. След покупка веднага махнете етикетите и вкарайте в употреба.

Във всеки американски дом има средно 300 000 вещи. Във Великобритания едно средностатистическо 10-годишно дете притежава 238 играчки, а играе едва с 12 от тях. Повечето американки притежават по 30 тоалета, като през 1930 г. са разполагали средно с девет. Доказано е, че през последните години в САЩ годишно се харчат повече пари за обувки, бижута и часовници, отколкото за образование. Всеки от нас губи приблизително 3860 часа (153 дни) от живота си в търсене на тикнати неизвестно къде в домакинството предмети.

Дрехи, обувки, дискове, стари телефони и техника, овехтели мебели и килими, соц сервизи и друг всевъзможен реквизит - домовете ни са пълни с вещи, които не ползваме, не помним, че имаме, или не знаем къде се намират. Нашият "боклук" може да се окаже ценност за някой друг. Ето защо, когато решим да се освободим от непотребните за нас вещи, добре е да помислим за вариант да ги дарим, разменим, продадем или дадем за рециклиране, вместо просто да ги изхвърлим в сивия контейнер.

Дрехи и обувки

От дрехи, обувки, завивки и всякакъв годен за употреба текстил се нуждаят и бежанците у нас. От Сдружение "Съвет на жените бежанки в България" (СЖББ) могат да дадат добър ориентир от какво точно и къде има нужда. Като цяло кампаниите, които организира сдружението, са съобразени със сезона, съответно в есенно-зимните месеци се търсят по-топли дрехи и обувки, както и повече завивки. В момента има голяма нужда и от килими. Вещите за даряване могат да се оставят всеки работен ден от 9 до 17:30 ч. директно в централата в София на ул. "Екзарх Йосиф" 95. Повече информация ще ви дадат на телефоните на сдружението, публикувани на уебсайта crw-bg.org, като има възможност нещата за даряване да се занесат лично на хората, които имат нужда от тях. Даренията се насочват ежедневно към бежанци и търсещи закрила в София и в района на приемателните центрове. От организацията държат на отчетността и с готовност предоставят снимки или друго доказателство за целесъобразното използване на дареното от вас.

Друга възможност за даряване на текстил са кутиите в магазини H&M. В тях се приемат текстилни изделия, независимо от марката и състоянието им – дори единични чорапи, износени тениски и стари чаршафи. В замяна на всяка дарена торба с текстилни изделия магазинът дава ваучер за отстъпка при покупката на нещо ново. Дарените дрехи в добро състояние се продават по света като стоки втора употреба. Облеклата, които не стават за носене, се използват за специални колекции от рециклирани материали или се превръщат в други продукти като кърпи за почистване.

Бебешки и детски

Детските дрешки, обувки и играчки са сред вещите, които се ползват най-кратко, а в същото време липсата им се усеща остро от хората в беда. Може да дарите лично или с помощта на организация. Едно от местата, където има належаща нужда от детски играчки, книжки, учебници и дрехи, е център "Конкордия" на Сточна гара в София. Там се настанени деца от проблемни семейства или лишени от родителски грижи. Друго място, където деца на възраст 3-6 години биха се зарадвали на дрехи, обувки, играчки и книжки, е читалището в квартал "Факулета" в София. Нужда от детски вещи и особено от бебешки колички, ученически раници и учебници има и сред бежанците, като от "Съвет на жените бежанки в България" могат да дадат насока къде и какво да се дари.

От тенис клуб "Малееви" ще приемат и транспортират вместо вас до БЧК, до приюта на отец Иван и други места дрехи, обувки, играчки, книжки, детски колички, креватчета и какво ли още не. Клубът поддържа отворена инициатива за събиране на помощи за сирийските бежанци от 2009 г. до днес. Информация за това кога и какво може да занесете като дарение в клуба ще намерите през контактите, посочени на страницата http://maleevaclub.com.

Кухненска посуда

Стари чинии, чаши, вилици, лъжици, тенджери, тигани може да бъдат дарени на бежанците (чрез "Съвет на жените бежанки в България"), на къща "Посока" в София и на повечето социални кухни.

Мебели

По-обемните неща като мебели, често изискват повече време, за да си намерят нови собственици. Най-често те се предлагат (със снимки) в социалните мрежи. Вариант мебелите да не стоят край кофата за боклук, а да послужат за нещо полезно, са организации като Сдружение "Рето-Надежда". Неговата мисия е свързана с хората със зависимости, а центровете на организацията в София, Пловдив и Бургас се издържат благодарение на поправката и продажбата на непотребните за нас вещи – главно мебели и електроуреди, но и всичко, което може да им послужи като дрехи, книги и посуда. Част от дарените вещи се ползват в центровете, а това, което не им е нужно, се продава в магазини "Рето-Надежда". Някои от мебелите се реставрират, преди да бъдат продадени, като това е част от терапията за зависимите. Заявка за взимане на мебели и други по-едри вещи се прави на телефоните, публикувани на сайта на сдружението (retobulgaria.org). По-дребните вещи може да оставите направо в магазините им. За по-обемните предмети, които няма шанс да си намерят нов собственик, сдружението предлага платена услуга – почистване, изнасяне и изхвърляне на ненужното. Мебели се приемат и чрез "Съвет на жените бежанки в България", като получавате информация къде да ги закарате.

Електроника и електроуреди

Малките и големи електроуреди също са от първа необходимост за голяма част от бежанците в България. Някои от тях са настанени в жилища, в които няма абсолютно нищо. Ако електроуредите са в добро състояние и предпочитате да ги продадете, пробвайте някоя от тематичните онлайн платформи. За продажба на компютри, лаптопи, таблети, смартфони и "умни" часовници утвърдените международно са: Swappa.com, Gazelle.com (предимно за Apple устройства), BuyBackWorld.com. Интересен пример е Gizmogul.com, която дарява по един долар от всяка сделка за изграждането на училища на различни места по света. Старите DVD-та, CD-та, компютърни и електронни игри биха имали шанс да се продадат на места като Abundatrade, SecondSpin и SellDVDsOnline. За електронното и електрическо оборудване, което вече е извън строя, остава друга възможност – да бъде върнато за безопасно рециклиране. Заявки за събиране на такива ненужни вещи се приемат на национален безплатен телефон 080014100. Приемат се повредени телевизори, готварски печки, перални, ютии, телефони и друга ел. техника.

Книги

Книги може да дарите на "Читалнята" в Градската градина в София. Проектът цели създаването на обществена библиотека с най-доброто от съвременната (и най-нова) българска и световна литература, като библиотечният фонд се обогатява със заглавия по конкретен списък www.chitalnyata.bg/requests/. Срещу дарението си ще получите безсрочна читателска карта.

Друг вариант за даряване на книги са читалища и други библиотеки. За продажба на стари книги в България се използват фейсбук страници като Thrift shop, а сред най-ползваните международни платформи за целта са BookScouter, Half.com и Cash4Books.

Спортна екипировка

За спортна екипировка е популярно да се ползват някои от създадените фейсбук групи. Най-популярните от тях са за зимни спортове, като "Ски и сноуборд пазарче" със своите 13 000 членове определено води по точки. Освен във фейсбук може да се продава и в спортни магазини с оказионен щанд, какъвто е outsider-bg.com в София.

Всичко останало

През последните години все повече скорост набира идеята за споделена икономика. Локално се провеждат гаражни и домашни разпродажби, базари, развиват се групи за подаряване и размяна на вещи. Една от най-популярните общности в тази посока се е събрала около идеята "Free your stuff". Групи и уебсайтове на това движение съществуват на много места по света, като в тях всеки може да публикува неща, които иска да подари или размени - от европалета до официални костюми. Най-развита в България в момента е фейсбук групата "Free your stuff Sofia", в която членуват близо 800 души, които споделят вещи за подаряване почти всекидневно.

Вещи за размяна

Ако искаме да се отървем от дрехи и аксесоари, които са ни омръзнали или не носим, и да се сдобием с други, също има интересни възможности. Една от тях е кръстена "Въртидрешка". Представлява поредица от социални събития за размяна на дрехи, които се организират от инициативата Empty Your Wardrobe. Всяко събитие е с кауза, а понякога се правят и благотворителни търгове. Освен събитията, които се организират на различни места (в България, Дания, Германия), полезен е и уебсайтът emptyyourwardrobe.com, пълен с идеи за това как да преобразим стари дрехи и аксесоари, за да ги ползваме по-дълго. Събития за разчистване на гардеробите организират и от Битака/Bitaka, но не онзи в кв. "Малашевци", а фейсбук страницата. Те са главно за продажба на дрехи, обувки и аксесоари и се случват в София. През последните години в България започват да се организират все повече базари за размяна, продажба и подаряване на вещи, главно дрехи и аксесоари. Някои от тях са благотворителни, някои са част от по-големи събития, има единични регулярни и т.н.

Нещо за продаване?

Ако за нас е по-важно вещите, с които искаме да се разделим да бъдат продадени, има немалко опции и за това. Най-популярната в цял свят е онлайн платформата eBay. Тя се използва за продажба на всякакви употребявани (и не само) вещи още от 90-ге години насам. За да започне да продава там човек, първо трябва да си създаде акаунт, след това да направи списък с нещата си за продажба, да качи техни снимки и да ги направи достъпни за онлайн пазар с над 160 милиона ползватели. Трябва да се има предвид обаче, че eBay не е безплатна платформа и има такси, които могат да достигнат и до 30 долара на артикул плюс 10% от продажната му цена. Този недостатък за "продавачите" отваря вратичка на пазара да се появят конкурентни платформи с по-добри условия. Една от тях е Bonanza. Тя е структурирана по подобие на eBay, но цената за вписване на стока е по-ниска – "продавачите" плащат 3.5% от стойността на продаденото, ако то струва под 500 долара. Недостатък на Bonanza е, че има далеч по-малко потребители от eBay и вероятността да продадете нещо логично спада. Друго наскоро появило се виртуално място за продажба на вещи е Facebook Marketplace. Платформата, наричана битпазарът на фейсбук, е достъпна за България едва от около година. Тя е изключително опростена, насочена предимно към стоки втора употреба и работи на локален принцип, показвайки неща за продан, които се намират близо до вас. Marketplace е безплатна, което е голям плюс, но за разлика от eBay по никакъв начин не контролира плащанията и доставките. Освен за продажби тя се използва и за подаряване на вещи, но по-рядко. Не липсват и български алтернативи на платформите за продажба на стоки втора употреба. Сред най-популярните са бившият prodavalnik – olx.bg, както и bazar.bg. И двете са за безплатни обяви и предлагат милиони продукти в най-различни категории. Българско е и модното мобилно приложение Shedd, създадено специално за продажба на дрехи, обувки и аксесоари, както и функционалността Remix bag на онлайн магазина за дрехи втора употреба. Освен разработените платформи съществуват и много тематични фейсбук групи, в които могат да се продават различни вещи според вида им. Разбира се, освен онлайн платформи остават и познатите още от времената на соца офлайн платформи, каквато е "молът в Малашевци" (така наричат най-големия битпазар в България). Там може да бъде намерено почти всичко, най-често на тематично сортирани сергии с артикули от книги до секс играчки.

Разни

- За продажба на дизайнерски и винтидж дрехи и аксесоари: ThredUp, Tradesy.com, Poshmark, The Real Real, Tradesy, Material World

- За употребявани булчински рокли: Pre-OwnedWeddingDresses.com, StillWhite.com, NearlyNewlywed.com

- За музикални инструменти: международната платформа за продажба и подаряване на музикални инструменти и апаратура – Reverb

- За антики: платформата Collectors.com

Още от Капитал