Вещи в повече

Няколко проверени идеи за това как да се освободим от непотребните вещи в дома си по човечен и щадящ околната среда начин

Рециклирай това

Онлайн пътеводителят за разделно събиране на отпадъците от домакинствата https://waste.sofia.bg съдържа пълна и актуална информация за това как и къде да изхвърляме неща по щадящ околната среда начин, който позволява да бъдат превърнати в суровина. Качени са и графиците за събиране на едрогабаритни отпадъци (мебели, детски колички, велосипеди и други) по райони.
Мари Кондо, японската консултантка по "въвеждане на ред" и авторка на четири световни бестселъра, предлага услугите си на хора, които искат да организират дома и живота си. Книгата й "Магията на подреждането" (издадена на български през 2016 г. от "Бард") продължава да е едно от най-продаваните заглавия в света.

Няколко от златните правила на Кондо:

- Решението дали да задържим една вещ се ръководи единствено и само от отговора на въпроса "Носи ли ми радост?"

- За да подредите дома си в най-кратко време, трябва да следвате правилния ред на изхвърляне/прибиране, а именно по категории. От лесното към трудното: първо са дрехите (блузи, дрехи за закачалки, чорапи, бельо, чанти, аксесоари, обувки), после книгите, хартиите, некатегоризираните вещи и вещи със сантиментална стойност. Всички те непременно трябва да са събрани на едно място и всяка да мине през ръцете ви.

- Всяко нещо трябва задължително да има определено за него място, защото вещ без "адрес" увеличава многократно вероятността жилището ви да се задръсти отново.

- В складирането се стремете към максимална простота и не разпръсквайте местата за съхранение, приберете всичко от един тип на едно място.

- Безпорядъкът се причинява от неспособността на хората да връщат нещата по местата им. За безпорядъка има само две причини – или прибирането на вещите коства твърде много усилия, или не знаем къде е точно мястото им.

- Няма да постигнете нищо, ако започнете да прибирате, без да се сте се освободили от излишното.

- Никога не трупайте на купчина, ключът е във вертикалното съхранение – стига да е възможно, всичко трябва да се подреди така, включително и дрехите, чорапите, канцеларските материали.

- Въздържайте се от запасяването с вещи, вместо това купувайте само необходимото. Изваждайте всичко от опаковките и му намерете място. След покупка веднага махнете етикетите и вкарайте в употреба.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал