Carpet diem

Всичко за килимите - как се избира ръчно изработен килим, по какво се познава доброто качество, къде се купува и как се поддържа

Как да разпознаваме оригиналните килими

Истинският копринен килим няма допълнително привързване на ресни. Ако задържите ръката си върху копринен килим за по-дълго, истинската коприна няма да се затопли, тя не поема телесната топлина и остава студена. За разлика от вискозата и акрила, които веднага се затоплят. (Светлана Българанова научава тази тайна от ирански търговец.)

Когато вълненият килим е автентично ръчно връзван, отзад шарката му върви равно. Килимите са двулицеви. Когато се разроши вълната, ако има неоцветени косъмчета, това означава че вълната не е с добро качество. Тези неоцветени косъмчета подсказват, че килимът ще излинее.

Мнозина неспециалисти смятат, че броят на възлите е абсолютен фактор за определяне на качеството и цената на килимите. Но това не е така, най-малкото защото по правило не всички видове килими са с много възли. Непалските например.

Жакардовите килими или машинната обработка е много различна – машинният възел върви много равно и задната част не е същата, тоест килимът не е двулицев. Ръчно изработеният е поръбен по края по определен начин, машинните нямат същото поръбване.

Как да поддържаме килимите?

Коприненият килим не се чисти с прахосмукачка в никакъв случай, чисти се с влажна кърпа и специален препарат. Най-добре е да бъде почистван от професионална фирма.

За вълнените килими се ползват препарати за вълна. Специалистите по почистване напълно отричат прането на килими в автомивка. Използвайте или специализирана фирма, или тепавица. Такива все още има в Железница, в София, в Златна Панега.

Хладка вода до 30 градуса и препарат за вълна.

Ако килимът не се използва, важно е да е добре опакован, за да се съхрани.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар