Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Вечерта не е никак млада, партито е в разгара си, електронни артисти се редуват на сцената, преминавайки през различни жанрове. В софийския клуб Mixtape 5 e пълно, в един през нощта вече всички танцуват, но бърз поглед към бара показва, че коктейлите, виното и шотовете се редуват с доста безалкохолни бири, сокове или просто минерална вода.
В момента музика прави Mytrip, когото наблюдавам цяла вечер и забелязвам, че не пие нищо алкохолно. Зад псевдонима стои тридесетгодишният Ангел Симитчиев. По време на почивката потвърждава впечатлението ми: "Не пия алкохол. Най-често чай, доста кафе, а по клубове, понеже съм музикант, умирам от кеф, като попадна на място, в което има Club Mate, но и вода винаги е добре дошла."
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
11 коментара
Клиника Канчелов - "извънболнична клиника", носител на наградата "Химера"... По добре да си пийвам още 100 години...
С годините все по от малко те хваща и е все по-гаден махмурлука. Европа застарява. Освен това вече всеки ходи с кола и до тоалетната. И по силата на навика и на кръчма с колата. Това са според мен основните причина да намалява консумацията. Веганите и йогите едва ли са такъв процент че те да са решаващ фактор.
"По данни на световната организация, която наблюдава производството и продажбите на алкохол, International wine and spirits record (IWSR) България е в топ 6 в света по консумация на спиртни напитки на глава от населението. Тук влиза и домашното производство. Извън него ръстът в икономиката явно води и до по-скъпи питиета: светлият пазар расте с 6.6% в стойност за миналата година и надскача 700 млн. лв. Като количество скокът е по-умерен - 5.9% до 60.2 млн. литра. " - https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/07/30/3289031_bulgariia_e_v_top_6_po_konsumaciia_na_alkohol_v_sveta/
Всички се хвалят, че спират алкохола, а никой не се хвали , че е преминал на друго. Е то не е иа хвалене де. Така, че да сме позитивни - алкохолиците намаляват,а за наркоманите няма достоверна статистика.
Проблем е като започваш другото без да спираш алкохола
Коварно лъжовна статия, Капитал, та чак подмолна. :)))
Статията е малко едностранчива. _alcohol_consumption. Слконен съм да вярвам, че ако се спазва следната схема, рисковете за здравето са минимални: Макс. 14 питиета на седмица, макс. 4 питиета на ден, но да не се пие всеки ден. Едно питие = 10 мл чист алкохол.
Имайки предвид, че едно питие е 10 мл чист алкохол, едва ли по едно на ден ще навреди.
Със сигурност Франция не е с най-високите нива на цироза, данните са от тук: http://apps.who.int/gho/data/node.main.A1092, а ие не само.
Също така лесно може да се провери какво е "J-shaped curve" относно отношението alcohol consumption/mortality rate. Интересна е и тази статия в Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Long-term_effects_of
A и всички знаем мнението на Фьодор Михайлович :)
Пък и човек трябва съвсем да си няма доверие, за да го е страх да пие едно пиене.
Наистина поколенията след 1985-90-та пият по-малко. Но пък... се пуши повечко марихуана и се взимат екстазита. Няма празо както се казва. И да не забравим и увеличената достъпност на кокаин.
А какво стана с червеното вино, което е полезно за сърцето?!
Тази статия е доста подвеждаща.
Не мисля, че 2-3 чаши вино / 2-3 бири на седмица са вредни.
Това, което е сигурно, е, че поколението след 85 г. не пие всеки ден, както се е пиело на времето (домашна ракия, домашно вино).
Аз лично съм спирала алкохола за 3 месеца и мога да кажа, че да се пие по-малко по никакъв начин не ми се отразява на спортната форма / здравето и т.н.
Подвеждаща статия, която изобщо не отговаря на реалната среда по клубовете. Извадка от техно микс парти... там и през 90-те не се пиеше алкохол, средствата бяха други и сега са. Нормален качествен алкохол се кунсумира във все повечето нови клубове, които отварят врати в столицата. Остава си удоволствието от рядкостта: домашна ракия. Здравословният начин на живот, спорт, екстремни спортове нямат отношение към нормална консумация с мярка! Прекрасните български винарни намират все по-добра реализация и пазарен дял навън - противоречите си със собствена статия!
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.