Събирай трудно

Shutterstock

Събирай трудно

Правилата за събирането на дарения се променят в ущърб на най-уязвимите. Няколко идеи как да им помогнем

5549 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Зимата е в своя пик и докато за някои това означава уикенди по пистите, за други снегът вещае тежки дни. Столичаните, за които 2019 г. започва в категорията "бедност", тази година ще трябва да се справят с нови условия на оцеляване.

Причината са две наредби, влезли в сила съответно от края на 2018 г. и началото на 2019 г. – забрана за събирането на дарения на обществени места и премахване на пунктовете за събиране на вторични суровини от жилищните зони. Тоест, ако някой е посрещнал новата година в положение, в което няма пари за хляб, сега вече няма да може да ги изкара като събере отпадъци за вторични суровини, като посвири на улицата или като се помоли за стотинки на непознати. Обществените коментари "за" и "против" на двете промени в правилата имат своите основания. Важното е, че все повече организации ни дават възможност да се превърнем в истинско гражданско общество, като помогнем на нуждаещите се. Дори след края коледните кампании.

Сигурно веднага се сещате за случаи, в които непознат ви се е помолил за пари. Боси дечица, благославящи старици и табели с тъжни послания лесно могат да ни накарат да се почувстваме виновни, че сме по-привилегировани от други. Само че прийомите, които опъват струните на сърцето по градските улици, нерядко се оказват част от вреден бизнес модел. Освен това, особено когато става дума за деца, подкрепяйки просията по-скоро затваряме порочен кръг, отколкото да помагаме. А историите за мафия на просяците ни правят подозрителни и студени към непознати.

"Спомням си последния 15 септември много ясно. До мен се доближи някакъв дядо с протегната ръка. Напрегната от работа, нямах никакво търпение и време за него, затова бях готова да му тикна няколко лева в шепата, само и само да ме остави на спокойствие. Оказа се обаче, че той не може да говори и просто искаше някой да прочете по телефона на близките му бележка, в която им казва, че е добре и ги моли да му разкажат за първия учебен ден на децата", спомня си почти през сълзи Надежда Валериева. Чувства се виновна, че първата й реакция е да отритне непознат, търсещ помощ, но повечето от нас вероятно биха реагирали по подобен начин, защото когато от теб постоянно се иска нещо на улицата, спираш да обръщаш внимание.

Това е и основният аргумент, с който се обяснява забраната, влязла в сила през 2018 г. - да не се събират дарения на обществени места. Забраната не се отнася до Българския червен кръст, както и до организации, които са получили предварително разрешение от общината за събирането на дарения. В един идеален свят, това би трябвало да означава, че гражданите отново ще повярват в уличната благотворителност, защото средствата ще се набират от регистрирани организации, които впоследствие предоставят пълна отчетност за събраните пари и ги бюджетират така, че да достигнат максимално ефективно до истински нуждаещите се. Само че ако си припомним случая от преди няколко години, когато американският Червеният кръст събра над половин милиард долара, за да построи цели 6 къщи (според разследване на ProPublica и NPR) след земетресението в Хаити, бързо се сещаме, че светът, в който живеем, далеч не е идеален.

Втората новост – пунктовете за вторични суровини да бъдат преместени извън жилищните зони – влезе в сила от началото на 2019 г. и е част от новия текст на Закона за управление на отпадъците, който цели българското законодателство да съответства на зададеното от ЕС. Аргументите в подкрепа на закона са, че така ще има по-малко злоупотреби, около контейнерите за боклук ще е по-чисто, а каруците ще изчезнат съвсем от градския пейзаж. Докато някои от тези аргументи със сигурност имат резон, то контрааргументите също звучат разумно. Например, от неправителствената организация "За Земята" твърдят, че 25% от боклука, който се рециклира на територията на Столична община, щеше да се озове на сметищата, ако не бяха хората, които се препитават чрез вторични суровини. По неофициални данни, те прекарват средно 10 часа на ден в търсене рециклируеми отпадъци, които да предадат в пунктовете за вторични суровини.

Документалната постановка "Което остава", на Неда Соколовска е вдъхновена именно от борбата за оцеляване на тези хора. Базирана на реални интервюта, пиесата провокира много въпроси, като например: Какво ще се случи с хората, които досега са се препитавали, като връщат вторични суровини?

Крайният срок за изпълнението на новия закон е тримесечен – тоест до март 2019 г. пунктовете за предаване на вторични суровини вече ще бъдат изнесени извън жилищните зони. Въпросът къде ще са новите локации се оказва доста по-сложен и увисва без отговор. Остава надеждата, че до пролетта административните органи ще успеят да избистрят ситуацията и ако не да изготвят интерактивна карта с новите пунктове, то поне да предоставят лесен достъп до тази информация на всеки, който би имал нужда от нея.

Докато чакаме това да се случи, расте броят на неправителствените организации, които дават възможност лично да помогнем на хората в беда. За тези организации и най-вече хората, на които помагат, няколко часа дарено време са от огромно значение, защото карат най-уязвимите българи да се почувстват "приети и нормални", както се изразява Мария – редовен посетител на една от социалните организации, които помагат на социално слаби и бездомни хора в София. Дори да нямате време, което да отделите, разпространението на тази информация също е важно. "Колкото повече се знае и говори за проблемите на най-бедните, толкова по-скоро те ще спрат да бъдат невидими и ще се намерят работещи решения", апелира Ивелина Атанасова, която се е превърнала в почти професионален доброволец.

Как да се включим

Кампании, в които да се включите, дали чрез материални дарения, професионални умения или няколко часа на терен, периодично се обявяват на сайта TimeHeroes.org.

Не всички институции и неправителствени организации дават гласност на дейността си онлайн, така че информация за това от каква помощ имат нужда често може да се намери при директно свързване със съответния център или организация. На страницата на Столичната община ще намерите списък с такива институции. Проектът "Успелите" предоставя информация за приютите за бездомни хора и центровете за временно настаняване на територията на страната. На сайта Milostiv.org е поместен списък с кухни за бедни.

Освен това няколко организации в страната са се посветили на работата с бездомни и социално слаби хора.

"Каритас България" е родният клон на организация, която си партнира със 162 сдружения по цял свят, за да подпомага най-уязвимата част от обществото. Каузите, по които работят и в които можете да вземете участие, са свързани с възрастни, бездомни хора, самотни майки, деца и младежи в неравностойно положение, бежанци и хора със зависимости.

"Гражданите" е мобилно приложение, посредством което можете да подавате сигнали за нередности и опасности на пътя, на които ставате свидетели, включително и за хора, изпаднали в беда.

"Изплети топлина" е инициатива, породена от желанието да се обърне внимание на онези, които благотворителността често пренебрегва – бездомните хора. От няколко години насам доброволци се учат едни други да плетат, а след това изработват шапки, шалове и ръкавици, които да дарят на принудените да прекарат зимата навън.

Да приготвиш обяд с Food not Bombs

Организацията има близо 1000 филиала по цял свят, a българският ще намерите зад Женския пазар в София, на ул. "Георг Вашингтон" №51. Два пъти седмично доброволци и нуждаещи се с общи усилия изграждат защитено пространство, където бездомни и социално слаби могат да хапнат нещо топло и питателно, да получат консултация и подкрепа, да вземат горещ душ.

Още от основаването си през 1980 г. в Бостън, САЩ, организацията се фокусира върху кулинарията със "спасена" храна. Сега този принцип се прилага във филиалите по цял свят, включително София. Освен това, понеже "тук нямаме шефове", както казва доброволецът Галина Лачева, всички задачи се разпределят според желанията и уменията, а най-важното е, че "правим неща не за хората в неравностойно положение, а с тях", добавя тя. Така всяка сряда и неделя разликите в икономическия статус на хората в солидарната кухня остават на заден план, докато обикалят Женския пазар. Всеки е въоръжен с щайга или чувал и вариация на репликата: "Добър ден, ние сме от солидарната кухня. Имате ли продукти, които не са в добър търговски вид и няма да продавате? Ние ще намерим начин да приготвим нещо вкусно от тях, а след това ще раздадем храната на всеки, който има нужда. Добре дошли сте и вие."

Продавачите невинаги са отзивчиви, но повечето на мига изнамират нещо, което да дарят – от няколко натъртени ябълки, до цели касетки с лук и мандарини, дори кашон със сладки. Със събраните продукти (и предварително получени дарения) доброволци и хора в неравностойно положение обединяват усилия, за да импровизират творческа кулинария и приготвят учудващо вкусна храна, а следобед я раздават. Всеки може да си вземе, стига да носи празен буркан и да се отнася с уважение към околните.

За много от редовните посетители на Food not Bombs мястото се е превърнало в социална среда и основен източник на подкрепа, не просто кухня. Тук те участват в дискусии, в които могат свободно да изкажат нуждите си, без да се притесняват, че някой ще махне пренебрежително с ръка. Част от този процес е хората, получаващи помощ, също и да дават. Даряват време и усилия на приюта за животни към Animal Rescue Sofia и следобедната неделна среща на организацията завършва с изготвянето на списък, в който всеки може да се запише. Галина, която води неделното събиране, добавя: "Обсъждаме какво солидарно сме свършили през изминалата седмица, какви акции сме планирали за следващата, кой в какво ще се включи, какви са проблемите и предизвикателствата, пред които сме изправени, както и какви са решенията."

Освен всичко това през активния земеделски сезон организацията поддържа и солидарна зеленчукова градина в междублоковите пространства на квартал "Дружба". Идеята зад дейностите е, че така хората в неравностойно положение не само получават, а и дават, което кара човек да се самопреживява като по-силен и полезен.

Доброволците са ключови за Food not Bombs и се посрещат с голяма радост, но можете да се включите и като дарител на храна или пък разпространител на информация за каузата. Има и много други възможности, които не изискват някакви специални умения, като помощ при извозване на отпадъци и поддържане на хигиената в солидарната кухня, координация на акциите, компостиране на органични отпадъци, ограмотяване, месене, дребни ремонтни дейности. "Списъкът с възможности за участие трудно може да се изчерпи", усмихва се Галина и се захваща да прибира огромните тенджери от ориза и супата, които не само засищат, но най-вече помагат на хора от различни прослойки да свалят бариерите помежду си и да изградят общество, базирано на солидарност вместо на съжаление и подаяния.

Според данни на Агенцията за социално подпомагане през първата половина на 2018 г. регистрирани бездомни лица в цялата страна са били 1269 души. В тяхна полза функционират общо 13 центъра за временно настаняване с капацитет 617 места, като повечето от тях (510) са на територията на София. В тях хората без дом могат да се бъдат настанени за срок до 3 месеца, като периодът може да се удължи и на 6 месеца при необходимост. Агенцията е контролиращ орган за оперативна програма "Храни", посредством която на хора от уязвими групи се предоставя топъл обяд. "От стартирането на програмата през 2015 г. средногодишно се подпомагат с топъл обяд 157 бездомни", казват от агенцията.

Зимата е в своя пик и докато за някои това означава уикенди по пистите, за други снегът вещае тежки дни. Столичаните, за които 2019 г. започва в категорията "бедност", тази година ще трябва да се справят с нови условия на оцеляване.

Причината са две наредби, влезли в сила съответно от края на 2018 г. и началото на 2019 г. – забрана за събирането на дарения на обществени места и премахване на пунктовете за събиране на вторични суровини от жилищните зони. Тоест, ако някой е посрещнал новата година в положение, в което няма пари за хляб, сега вече няма да може да ги изкара като събере отпадъци за вторични суровини, като посвири на улицата или като се помоли за стотинки на непознати. Обществените коментари "за" и "против" на двете промени в правилата имат своите основания. Важното е, че все повече организации ни дават възможност да се превърнем в истинско гражданско общество, като помогнем на нуждаещите се. Дори след края коледните кампании.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал