Старци разбойници

Остаряването със здрав дух и здраво тяло е въпрос преди всичко на лични усилия, активни възрастни хора с вкус към живота

Група беловласи хора, приведени над таблети или с iPhone ръка, е често срещана гледка в магазините на Apple в САЩ. Безплатните курсове за работа с новите технологии са изключително важни за възрастните, които не искат да изпаднат в изолация. Провеждат се редовно от 2012 г. насам. Истината е, че за да видим колко активни и полезни могат да бъдат хората и много години след пенсионирането им, първо трябва да се освободим от предразсъдъците си и т.нар. ейджизъм. А да бъдат възрастните пълноценни участници в обществения живот е от изключителна важност, защото Старият континент е все по-стар.

Изразът "осемдесетте са новите седемдесет" далеч не е лишен от достоверност благодарение на научния и технологичен напредък. Тенденцията хората да са все по-активни до дълбока старост, да работят, учат или да се преквалифицират не е случайна. Европейският съюз има целенасочена политика в тази посока от няколко години. Бяха въведени тематични магистратури и специалности като тази за активно и здравословно остаряване (в Тренто, Италия), която завършиха дори двама българи.

Генералната тенденция се вижда отразена и в поп културата – все повече сериали са с главни герои над 70. "Грейс и Франки" на Netflix проправи пътя с невероятната игра на Джейн Фонда и Лили Томлин. Двете героини започват собствен бизнес, или така популярният по света в момента silver entrepreneurship – хора над 55-годишна възраст откриват предприемачеството. Бизнес идеята на Грейс и Франки в трети сезон е да произвеждат вибратори, подходящи за техни връстници. Един от последните сериали на Netflix е посветен на възрастен актьор (Майкъл Дъглас), който продължава да преподава, да започва нови връзки и да си живее живота - "Методът Комински".

Поп културата отразява сегашната реалност в САЩ и в Западна Европа, но къде се нарежда България по отношение на пълноценното включване на възрастните в непрекъснато променящия се свят.

Макар и с по-бавни темпове, у нас достиженията на "модерните времена" също стават достояние на по-старите – почти всички български баби и дядовци например вече знаят как да разговарят с внуците си по Skype или Viber. Немалко от тях ползват смартфон или имат фейсбук профил.

Въпреки това у нас има проблем с нагласите - от една страна, често възрастните хора в България не си вярват, че има живот след пенсионирането, че могат да учат нови неща, да бъдат полезни и пълноценни. От друга, именно младите, компаниите или обществото като цяло не търсят оползотворяване на техния опит и не предлагат възможности за включване.

Но време за губене няма - България е с най-бързо застаряващото население в рамките на ЕС и това налага да променим начина си на мислене много скоро. Според предвижданията на ООН предлагането на работна сила у нас се очаква да намалее с до 40% до 2050 г. Делът на възрастните хора от общия брой на населението се очаква да се удвои през следващите четири десетилетия. До 2050 г. един от всеки трима българи се очаква да бъде по-възрастен от 65 години и само един от всеки двама българи ще бъде в трудоспособна възраст. А това е ключовият фактор за нивото на доходите на една страна и икономическия растеж.

Надежда все пак има. В България вече оперира HR агенция с фокус върху възрастните хора, съществуват и silver entrepreneurs, а йога класовете за възрастни в "Лозенец" са пълни. Възрастните българи (и една германка), с които предстои да се запознаете по-долу, мислят различно и са толкова заети, че не беше лесно да намерят място в графика си за интервю.

"Ставам рано и първото нещо, с което се захващам, е гимнастика. Правя си упражненията в продължение поне на тридесет минути и после отивам на работа", казва Божидар Панайотов, който тази година навършва 80 години. В момента работи като експерт във фирма за консултации по безопасността и организацията на работния процeс. Стига до офиса си с метрото, а често слиза и една спирка по-рано, за да походи пеша. Някога Божидар Панайотов е бил заместник-директор на Главна инспекция по труда. И до днес практикува любимата си професия с нестихващ ентусиазъм – "динамиката е голяма, консултираме нови и интересни предприятия, постоянно виждам най-новите технологии, процесите се променят, което ме провокира да уча всеки ден нови неща, абониран съм за специализираните издания, чета и онлайн".

Според Стефан Апостолов, директор на HR компанията Evergreen Talents, именно ученето през целия живот е тайната, която поддържа човек във форма и в един по-късен етап от живота. Самият той идва от корпоративния свят, бил е изпълнителен директор на ЧЕЗ, а в момента си е поставил за цел да помага на хората на 55+ години в намирането на работа. "В момента в България има над 60 000 души (според данни на НСИ) между 58 г. и 74 г., които активно търсят работа, но не могат да намерят. Тъжното е, че когато кандидатстват, работодателите им виждат ЕГН-то и веднага им отказват." На сайта на неговата платформа за свързване на работодатели и служители (www.evergreentalents.bg) вече има над 400 висококвалифицирани кандидати. "Част от компаниите в България припознават различието в обществото и искат това многообразие да го има и в тяхната корпоративна култура. Ясно е априори, че ако те изключат някой от колектива - хора на възраст, с различна сексуална ориентация или в неравностойно положение, тяхната компания ще загуби и това ще се отрази на устойчивото им развитие", смята Стефан Апостолов. Това е и едно от основните правила на дизайн мисленето (design thinking) - разнообразието е жизненоважно за получаването на добър и адекватен пазарен продукт. Прогнозите са, че до 2030 г. работещите, които са на възраст над 55 години, ще съставляват повече от 30% от всички заети в Европейския съюз.

В Дъблин, където са осъзнали важността на проблема, предлагат обучения (JobCare.ie) за над 50-годишни хора, изгубили работата си. Освен обучение и помощ те получават възможност за директна среща с потенциални работодатели и представители на LinkedIn. Българката Веселина Ташева им помага с написването на тяхното CV и ги съветва за кариерното им развитие. "В момента работя с ирландка на 65 години, която е графична дизайнерка, изключително интересно ми е да разбера какви са предизвикателствата пред тях", казва Веселина, която е консултант по разнообразие и включване (diversity & inclusion) в корпорациите и автор на доклада "Разнообразие на работното място".

В професии, като тези на архитектите например, където се чертае, е необходимо постоянно учене и усвояване на нов софтуер. "Кой ще ме търпи, ако не работя с модерните програми. Когато питам мои колеги проектанти защо вече не работят, при положение че в момента има голям глад за експерти, те отвръщат, че не са запознати с новите програми. Човек трябва да си поддържа формата и постоянно да си обогатява познанието", казва Анна Димова, която е електроинженер проектант на 72 години. Тя се пенсионира като служителка в "Главболгарстрой", но не спира да работи нито за ден. Става рано, пие черно кафе и започва работа още в 6 сутринта. В момента работи едновременно по сградата на посолство в София, проект за бензиностанция и хотел. Бърза да приключи до 16 ч., за да вземе внуците си от детска градина и училище. "Ходя пеша до внуците и стигам до 10 000 крачки, броя ги с приложение на телефона, а в дните, когато ги взима другата им баба, работя до късно", разказва Димова. За нея непрестанното учене е изключително важно, затова ходи на семинари, организирани от Камарата на архитектите, постоянно чете най-новите наредби и следи всички иновации за осветление в специализирани сайтове. "Ако не учи постоянно, човек го изхвърлят зад борда, не искам в никакъв случай да изпадна", казва Анна.

Хората с дълъг житейски опит имат много знания и умения, които да предадат. В същото време младите са свикнали да учат онлайн. Новата програма на фондация "Лале" оползотворява тези специфики, като провежда безплатно обучение за хора над 55 г., които да се научат да създават клипове и собствени онлайн курсове по теми, които ги вълнуват и по които се чувстват подготвени. Вече са се включили 60 души на възраст над 55 г. от София, Русе, селата Долни Вадин и Труд. "Гранд експерти" се осъществява чрез партньорство между Германия, Ирландия, Полша и Холандия. Първият модул вече започна и най-възрастният "ученик" е на 81 години. След завършването на обучителните модули възрастните ще знаят достатъчно за това как се създава мултимедия, аудио- и видеоклипове, как се обработват и вграждат снимки, как се използват интерактивни инструменти, какви са особеностите на онлайн писането. На сайта на фондацията www.tulipfoundation.net има подробна информация за обученията, както и за предстоящия на 29 април европейски ден на солидарност между поколенията.

Солидарността между поколенията е свързана с повече разбиране. Една от инициативите, които активно работи в тази посока, е "Резиденция баба" – млади хора прекарват от четири до шест седмици при възрастни хора, които живеят в обезлюдени села. Целта на организаторите "Фабрика за идеи" е да съчетае потенциала на безработни младежи със знанието на възрастни хора, за да създаде новаторски социално-предприемачески модел. И тази година отново ще се проведе вече наложилата се като успешна "Резиденция" – ако искате да кандидатствате за ментори през 2019 г., срокът е до 1 март. Повече информация на фейсбук страницата на проекта www.facebook.com/BabaResidence

Често възрастните хора остават активни и се чувстват включени в общността си именно в малките градове и села. Петранка Божилова, от с. Хаджиево, Пазарджишко, която тази година ще навърши седемдесет, пее в местния хор. "Репетираме редовно с "моите баби" както им викам, всяка седмица идва професионален музикант, на когото се плаща от общината." Репетициите са сериозни, защото после целият хор обикаля страната – имат изпълнения по събори и фолклорни концерти, а пътуването за участията на хора също са финансово подкрепени от общината. За да разговаряме с Петранка Божилова, трябваше да се чуем няколко пъти, защото беше заета с организирането на празника на Трифон Зарезан и Св. Валентин в пенсионерския клуб "Детелина". "Като управителка на нашия клуб "Детелина" съм заета с редовните ни дейности. Ставам в 6 сутринта и пак не ми стига денят", казва тя. Сутрин има работа по двора и градината си, където гледа зеленчуци, храни кокошките, прави кафе и закуска на сина си и след това се захваща с обществената дейност. В клуба членуват около 70 души – "всяка година си организираме и екскурзия до различни места из България, пътуваме с удоволствие, живо ни е селото".

Петранка Божилова се е занимавала със земеделие през целия си живот. Докато за възрастните хора, които живеят извън големия град в къщи с двор е естествено да са физически активни, за техните връстници, затворени в апартаментите, нещата изглеждат по-трудни.

Изисква се усилие да станеш, да изгасиш телевизора и да отидеш по-далеч от магазина, за да се раздвижиш, особено когато си над определена възраст. Посетителите на студио "Тимшел" обаче нямат нужда от допълнително подканяне, за да отидат на йога, специално адаптирана за възрастни. "Често ме чакат, облечени в спортни екипи и нетърпеливи, подранили за часа. Моята най-възрастна ученичка е на 77 г., но искам да подчертая, че възрастта не е порок, това е просто число и е много важно на колко се чувства човек", казва инструкторката Теди Христова. Според нея в София има вакуум: "Няма предлагане на йога, приспособена за златната възраст, а търсенето е огромно. Сега въвеждам часове и в четвърти ден от седмицата, защото другите са препълнени." В часа освен внимателно разтягане са включени и много дихателни упражнения. Всички в залата са много концентрирани и посветени на заниманията, особено на последните минути прама йога. Таксата е съобразена с факта, че повечето са пенсионери.

Седемдесет и две годишната Майа Магиня е родена в Германия, живяла е в Перу, където е имала пекарна със своя съпруг, години по-късно семейството отново се мести в Германия. Майа неуморно рисува (продава картините си в Etsy), учи английски при 80-годишна преподавателка, ходи на плуване, на свой ред преподава испански като доброволка в Центъра за възрастни хора в Дрезден и се забавлява с приятели три пъти в седмицата. "Според мен най-важното нещо е човек да си запази любопитството, да не се съпротивлява на промяната, която идва с напредването на възрастта. Вместо това промяната може да се възприема като ценност, възможност", пише ни Майа в месинджър. Тя е убедена, че за да остане "в играта", възрастният човек трябва да се сприятелява с по-млади хора и да се учи от тях. "Винаги е хубаво да се излиза навън, защото там, където свършва зоната на комфорта, започва истинският живот. А! Друга важна подробност - опитвам се да не обръщам сериозно внимание на появяващите се тук-там болежки, защото те са нещо нормално."

Остаряването в добро здраве и с бодър дух е свързано с начина на живот в предходните години, затова на въпроса дали личният му пример би вдъхновил други негови връстници да са активни Божидар Панайотов поглежда скептично. Той самият е спортувал цял живот, а до 30-ата си годишнина е бил баскетболист. Според йога инструкторката Теди Христова никога не е твърде късно да започнете да правите упражнения. Спортът трябва да бъде съпътстван от здравословно хранене, подходящи условия на труд (на сайта https://healthy-workplaces.eu/ стоят готови за сваляне най-новите препоръки на български от ЕС), хобита, доброволчество и включване в социални каузи, учене и придобиване на нови умения. И не на последно място, здравна профилактика. Това са доказано важните дейности, които ще ви държат в кондиция в по-късен етап от живота ви.

"Остаряването не означава нито умствен разпад, нито превръщане в руина. Ако сме се отнасяли с грижа към здравето си и сме избягвали вредни субстанции и храни; ако сме отделяли поне малко време всеки ден за физически упражнения, медитация или някаква форма на съзерцание и самонаблюдение без страх; ако продължаваме да учим нови неща, да култивираме спокойствие и смирение на фона на преходността, тогава ще запазим бистрота на съзнанието до последния си час. Лишени от притеснения, амбиции, безполезни притежания, неосъществими илюзии, способни да обичаме дори тези, които ни мразят, да приемаме нападки и критика с разбиране, да приглушаваме интелекта; отворени във всички посоки, готови да помогнем на другите да се избавят от страданието и по-присъстващи от всякога, сега знаем да живеем така, сякаш вече ни няма. Умеем да се разтваряме в удоволствието, да създаваме от любов, а не за признание. Напредналата възраст е прекрасен етап от нашия живот."

Това са думи на Алехандро Ходоровски, писател, театрален постановчик и кинорежисьор, актьор, музикант, автор на комикси, скулптор, психотерапевт. Най-значимият му (и полемичен) принос е психомагията – техника, която смесва шаманските ритуали, театъра и психоанализата, за да постигне лечебен катарзис у пациента. Той участва като самия себе си във филма на Камен Калев "Островът".

Роденият в Чили Ходоровски навърши 90 години на 17 февруари и сподели във фейсбук своите мисли за старостта, като есенцията е "Всеки ден е добър ден".

Курсове, спорт, каузи, възможности за работа:

- Обучение за създаване на видео и онлайн платформа с уроци www.tulipfoundation.net

- Доброволчество в инициативата "Резиденция Баба" – www.facebook.com/BabaResidence/ през август

- От Българската хранителна банка постоянно имат нужда от помощ за най-разнообразни дейности www.bgfoodbank.org

- Компания за намиране на работа на кандидати над 55 г. www.evergreentalents.bg

- Английски език за възрастни www.generations-bg.eu

- Множество събития по случай европейския ден на солидарност между поколенията

- Ателиета за керамика за възрастни в галерия "Факири" www.fakiry.com

- Йога за възрастни в студио "Тимшел" в "Лозенец" срещу Park Center, тел. 0888443000

- Актуална за 2019 г. информация и документи за субсидирането на Агенцията по заетостта за наемане на безработни над 55 г. www.az.government.bg

- Безплатни компютърни курсове за пенсионери, които започват през март и април; предварително организирани срещи-посещения на културни събития между младежи доброволци и възрастни хора (април). Телефон за записване 028159619 и на www.credobonum.bg

- www.socialenpatronaj.com – това е услугата на Столичната община, която осигурява доставка на топла храна на възрастни хора с ограничена подвижност. Срещу представяне на съответните медицински документи, описани на сайта, възрастните може да получат помощ и с почистването на дома им. Таксата обикновено е малък процент от пенсията.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


2 коментара
 • 1
  abz37490354 avatar :-|
  abz37490354
 • 2
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  "почти всички български баби и дядовци например вече знаят как да разговарят с внуците си по Skype или Viber".

  Цитираното от статията по-горе едва ли следва да се възприема като индикатор за техническа грамотност. Повечето от възрастните хора, които ползват Skype или Viber го правят механично - в последователност, която им е била показана от същите тези внуци и която те грижливо са запомнили.

  Текстът е илюстративно-познавателен, но сърцевината му е в самото начало, "Остаряването със здрав дух и здраво тяло е въпрос преди всичко на ЛИЧНИ УСИЛИЯ".

  Чрез такива лични усилия действително може да се постигне хармония между вътрешното самоусещане на остаряващия човек и възприемането му от по-младите поколения - до известна степен. Същевременно е добре да се отърсим от някои глуповати илюзии от типа на онези, че 70-те днес са новите 60-50-40 и.т.н. Не са и никога няма да бъдат. След преминаването на биологическата граница за създаване и отглеждане на поколение природата слабо се интересува какво се случва с остаряващия човек. Качеството на живот необратимо се понижава, а след определена възрастова граница - главоломно. Личните усилия могат да забавят процеса, но не могат да го предотвратят. Весели и пълноценни старини на всички!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал