Старци разбойници

Остаряването със здрав дух и здраво тяло е въпрос преди всичко на лични усилия, активни възрастни хора с вкус към живота

Група беловласи хора, приведени над таблети или с iPhone ръка, е често срещана гледка в магазините на Apple в САЩ. Безплатните курсове за работа с новите технологии са изключително важни за възрастните, които не искат да изпаднат в изолация. Провеждат се редовно от 2012 г. насам. Истината е, че за да видим колко активни и полезни могат да бъдат хората и много години след пенсионирането им, първо трябва да се освободим от предразсъдъците си и т.нар. ейджизъм. А да бъдат възрастните пълноценни участници в обществения живот е от изключителна важност, защото Старият континент е все по-стар.

Изразът "осемдесетте са новите седемдесет" далеч не е лишен от достоверност благодарение на научния и технологичен напредък. Тенденцията хората да са все по-активни до дълбока старост, да работят, учат или да се преквалифицират не е случайна. Европейският съюз има целенасочена политика в тази посока от няколко години. Бяха въведени тематични магистратури и специалности като тази за активно и здравословно остаряване (в Тренто, Италия), която завършиха дори двама българи.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове