Старци разбойници

Остаряването със здрав дух и здраво тяло е въпрос преди всичко на лични усилия, активни възрастни хора с вкус към живота

Група беловласи хора, приведени над таблети или с iPhone ръка, е често срещана гледка в магазините на Apple в САЩ. Безплатните курсове за работа с новите технологии са изключително важни за възрастните, които не искат да изпаднат в изолация. Провеждат се редовно от 2012 г. насам. Истината е, че за да видим колко активни и полезни могат да бъдат хората и много години след пенсионирането им, първо трябва да се освободим от предразсъдъците си и т.нар. ейджизъм. А да бъдат възрастните пълноценни участници в обществения живот е от изключителна важност, защото Старият континент е все по-стар.

Изразът "осемдесетте са новите седемдесет" далеч не е лишен от достоверност благодарение на научния и технологичен напредък. Тенденцията хората да са все по-активни до дълбока старост, да работят, учат или да се преквалифицират не е случайна. Европейският съюз има целенасочена политика в тази посока от няколко години. Бяха въведени тематични магистратури и специалности като тази за активно и здравословно остаряване (в Тренто, Италия), която завършиха дори двама българи.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  abz37490354 avatar :-|
  abz37490354
  • + 1

  Excellent

  Нередност?
 • 2
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  "почти всички български баби и дядовци например вече знаят как да разговарят с внуците си по Skype или Viber".

  Цитираното от статията по-горе едва ли следва да се възприема като индикатор за техническа грамотност. Повечето от възрастните хора, които ползват Skype или Viber го правят механично - в последователност, която им е била показана от същите тези внуци и която те грижливо са запомнили.

  Текстът е илюстративно-познавателен, но сърцевината му е в самото начало, "Остаряването със здрав дух и здраво тяло е въпрос преди всичко на ЛИЧНИ УСИЛИЯ".

  Чрез такива лични усилия действително може да се постигне хармония между вътрешното самоусещане на остаряващия човек и възприемането му от по-младите поколения - до известна степен. Същевременно е добре да се отърсим от някои глуповати илюзии от типа на онези, че 70-те днес са новите 60-50-40 и.т.н. Не са и никога няма да бъдат. След преминаването на биологическата граница за създаване и отглеждане на поколение природата слабо се интересува какво се случва с остаряващия човек. Качеството на живот необратимо се понижава, а след определена възрастова граница - главоломно. Личните усилия могат да забавят процеса, но не могат да го предотвратят. Весели и пълноценни старини на всички!

  Нередност?
Нов коментар