Не е истина

Как да разпознаваме невярната информация: няколко лесни за ползване програми и онлайн инструменти за проверка на фактите

Речта на еврокомисаря Йоханес Хан, в която той предрича, че България ще изчезне след четиридесет години, и посочва като причина за демографската криза българската народопсихология и егоизъм, се разпространи като лавина в социалните мрежи. Наложи се пресофисът на ЕК да направи изявление, че става дума за фалшива новина. Въпреки че това се случи преди две години, все още има хора, които споделят този измислен пасаж от несъществуващ доклад. Въображаемата реч се копира и мултиплицира, илюстрирана с различни снимки. Публикациите от сайтовете, които я разпространяваха (paralelnews и "поглед.info") са премахнати, но е достатъчно да напишете ключовите думи във фейсбук и постовете на хората се виждат, включително със заглавията и снимките от въпросните сайтове.

Това е само един от примерите за светкавично разпространение на фалшиви новини, някои от тях откровена пропаганда, други неволна грешка или механично споделяне, без никой да обърне внимание, че информацията идва от сатиричен сайт като The Onion или "Не!новините" например. Част от обяснението защо читателите се предоверяват, без да си проверяват източниците, е в начина, по който функционира човешкият мозък - ние сме много по-малко рационални, отколкото ни се иска (научно доказани твърдения от Даниел Канеман и Амос Тверски, Thinking Fast and Slow) и много по-податливи на собствените си предразсъдъци, отколкото си даваме сметка. Съответно по-голямата част от хората обичат да четат и споделят неща, които затвърждават възгледите им за света и политическите им пристрастия, а не материали, които ги предизвикват.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vzoran avatar :-|
  vzoran
  • + 1

  Във фейсбук се споделя чуждо съдържание и рядко потребителите споделят нещо собствено, което да е различно от снимка или видео. Единствено полезни са групите, където е по - вероятно съдържанието да е оригинално.

  Нередност?
 • 2
  dr.web avatar :-|
  dr.web
  • + 4

  Най-важното в борбата с дезинформацията е казано в тази онлайн публикация - "...възпитаване на критично мислене...", за което редакцията на това електронно издание на Капитал получава и своите заслужени овации ... Но, борбата с фалшивите новини е нещо ... доста илюзорно, защото щом разполагаш с мултиплициращия ефект на съвременните комуникации (като мрежа и смартфон, например), никой не може да прогнозира със сто процента сигурност, какво става в "черепната кутийка" на индивида "Х" например, където и да се намира той по широкия свят, ... и който при това е "въоръжен" с тези ... съвременни супер-технологични средства за мултипликация на информацията.

  Нередност?
 • 3
  ambient avatar :-P
  ambient
  • - 1
  • + 1

  "Речта на еврокомисаря Йоханес Хан, в която той предрича, че България ще изчезне след четиридесет години, и посочва като причина за демографската криза българската народопсихология и егоизъм, се разпространи като лавина в социалните мрежи. Наложи се пресофисът на ЕК да направи изявление, че става дума за фалшива новина."

  Естествено, че е фалшива новина! Демографскат крива е стръмно надолу, етническите българи се изнасят с по един среден град годишно, на повече от половината новородени майчиният им език не е български, медресета спонсорирани от Сауди Арабия никнат като гъби по Родопите и в гетата, на Турция демографската крива е нагоре, след някоя друга година ще станат 100 милиона, не щат вече да са кучето на НАТО, нашият евро-атлантически брат инвестира реки от пари в Албания (за техните магистрали дори не можем да мечтаем), албанците правят средно по 5 деца... Естествено че е фалшива новина. Не след 40, след 10 години ще се окажем в положението "А шо стана бре, шо не вечерАхме" преди да изчезнем.... Но.... не преди името на новоназначения ни президент да е Азис.

  Нередност?
Нов коментар