Чисто минало
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Ало, Маджо

Чисто минало

Чисто минало

Германец, реставрирал и почиствал някои от най-известните монументи в света, ще обнови паметника в Докторската градина

4632 прочитания

"Искахме да почистим паметника на Шипка, но се оказа, че не е толкова замърсен и няма нужда от намеса, предполагам, защото е в планината и далеч от градския прахоляк", казва германският културен реставратор Торстен Мьовес. От седемнадесет години той отговаря за почистването и реставрирането на над сто световни обекта - паметници, статуи, мостове, галерии, площади, музеи, църкви, болници, манастири. Сред тях са London Eye, Статуята на свободата в Ню Йорк, Космическата игла в Сиатъл, Забраненият град в Китай, Луксор в Египет и много други, намиращи се на пет континента.

Служител е на германската фирма за професионално почистване Kärcher, която развива програма за опазване на световното културно наследство от 1978 г. насам. Торстен Мьовес започва да се занимава с почистване и реставриране на паметници, защото иска да пътува, но постепенно с годините и натрупването на опит все повече осъзнава с колко отговорна задача се е заел: "Видяхте какво стана с катедралата "Нотр Дам" – загубеното в пожара никога не може да се върне, дори да се възстанови – това вече няма да бъде автентичната готическа сграда. Не мога да правя предположения как точно е възникнал пожарът, защото не съм бил там, но видяхте колко отговорно е всяко едно действие по реставрацията."

Автор: Kärcher

Преди да започнат почистване на даден обект, Торстен Мьовес и неговите колеги сформират екип от учени, историци, реставратори, включват и местни експерти. Те правят тестове, проверяват как ще се отрази почистването на оригиналния материал. "Понякога се налага да използваме препарати и химикали, тогава учени взимат проби и изследват в лаборатории как това ще повлияе на камъка или метала. Но дори да почистваме само с вода, пак може да има вреда. В някои видове камък например се съдържа сода и ако влезе обилно вода, се получава така наречената мобилизация на содата, която може сериозно да го увреди".

Най-старият паметник, който е реставрирал и почиствал, е в Луксор в Египет – на над 3000 години – "напрежението да не навредя с действията си беше огромно. Именно затова, колкото по-солидна е предварителната подготовка и колкото по-изпипан е всеки детайл, толкова по-малък е рискът", казва Мьовес, който държи да чуе мнението и на всички експерти.

След като изберат най-добрия метод на почистване за даден паметник, започва истинското предизвикателство. За да измие гигантската глава на Джордж Вашингтон на Маунт Ръшмор на височина от 1745 метра, Торстен Мьовес не разполага с нужните вода и ток. Налага се да спускат техника и материали с хеликоптер. "Това се случи през 2005 г. и беше първият път, когато се спусках и катерих с въжета и осигуровки, така се оказах седнал върху носа на Вашингтон." Според Торстен човек не може да свикне с адреналина – или харесва рисковете и предизвикателствата на такава работа, или не. "Аз не съм катерач, но се наложи да изкарам курс, преди да пристъпим към очистването. Преди това се бях заминавал със скайдайвинг, така че поне нямах страх от височини". По време на това мащабно реставриране и почистване пожарни камиони за трудно проходими места всеки ден им доставят вода, а Торстен и неговите колеги трябва да правят високопланинско изкачване часове наред, преди да започнат работа.

Всяко място си има своите специфики – например, докато почиства Космическата игла в Сиатъл, която е от боядисана стомана, трябва да е много внимателен да не залее с гореща вода туристите отдолу. Именно "Иглата" е най-високият паметник, по който е работил досега. В Англия по време на почистването на London Eye е било изключително важно водата с препарати да не попадне в река Темза, затова, докато работят, специалистите събират внимателно всяка капка.

Предизвикателствата са от всякакво естество, понякога са свързани с културни и религиозни различия. "Мечта ми е да почистя някоя гигантска статуя на Буда, имал съм проекти в Китай и Хонконг, но все на други статуи. Проблемът е, че будистите смятат за светотатство човек да си показва краката или да се катери по Буда, затова трябва да измисля такова решение, че да не го докосвам с крака", казва Торстен Мьовес.

За него няма неразрешими проблеми. Например, когато в Япония не успява да открие достатъчно добър реставратор, работещ с камък (а задачата му била да почисти и възстанови каменен мост в Токио), води експерт от Гърция и цял европейски екип. Повечето древни исторически сгради в Япония са дървени и японците са изключително добри в работа с дърво, но не и с камък. През 2005 г., когато почиства националната библиотека в Атина, се запознава с много добри специалисти, до чиято помощ впоследствие прибягва за моста в Токио.

Именно в Азия екипът се сблъсква и с друга интересна нагласа – "често азиатците предпочитат паметниците им да носят видими следи на времето, така са по-ценни за тях и им се възхищават повече – наложи се да ги убеждаваме, че растенията, които покриват камъка, изпускат киселина и с корените си застрашават паметниците, дори птичите изпражнения с годините стават опасни".

Интересно е, че дори боята може да се окаже заплаха, такъв е случаят с Айфеловата кула. През предходните десетилетия тя е боядисвана винаги върху старата боя и вече има двадесет слоя, които специалистите в момента се чудят с какви технологии да премахнат. "Само боята от допълнителните пластове тежи 20 тона, което причинява проблеми със статиката на статуята", обяснява Торстен Мьовес, и добавя "това също би могло да бъде работа за нас, защото имаме такива силни машини за премахване на боя, но засега няма нищо договорено".

Компанията на Торстен Мьовес има договорка с националния парк в САЩ, който е отговорен за поддържането на Статуята на свободата. "Последно я чистих през 1985 г., но проблемът в момента не е толкова външното замърсяване, колкото патината, която е променила значително цвета й." "В момента статуята е оцветена в зелено заради стичащ се меден сулфат и заради основния меден бикарбонат, търсим начин да спрем тези процеси и да й върнем цвета."

Има монументи, за чиято реставрация са преговаряли дълго време, но така и не стигат до решение. "От две години разговаряме с индийците да почистим "Тадж Махал", но там проблемът е по-скоро културно-политически, отколкото технически. Те не искат да ни допуснат, защото според тях това ще означава, че нямат необходимата техника, а не биха искали да си го признаят", казва Торстен Мьовес. И добавя, че никой не бърза, паметниците на културата няма да избягат.

Освен всички проекти, по които работят, активно подкрепят и художници. Заедно с двама графити артисти създават огромни картини, като чистят фрагменти от стени и се получава нещо като "обърнати графити" – рисуване чрез почистване. Такива техни произведения има в Южна Корея, Япония и Европа. За съжаление не издържат повече от година-две.

В София Торстен Мьовес гостува по покана на българското представителство на Kärcher - на 14 и 15 май той безвъзмездно ще почисти паметника в Докторската градина. "Обиколихме града и това беше паметникът, който според мен определено има нужда от почистване, но ще направим проба и на една от църквите, за да видим дали в бъдеще е възможно да почистим и нея." Без да иска да издава още за коя църква става въпрос, специалистът ни обръща внимание, че мръсотията се наслагва и създава проблем на камъка и ако не се почисти навреме, ще се наложи да подменят камъните. Почистването на паметника през май ще бъде напълно екологично, само с помощта на паростуйка – според домакините, в София ще бъдат използвани абсолютно същите безвредни методи и професионална техника, с които са почистени London Eye във Великобритания, площадът "Свети Петър" във Ватикана и статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро.

След България Торстен Мьовес занимава за Израел, където ще премахва графити от древна църква в Ерусалим. Оттам отива във Филипините, за да почисти най-стария в страната католически манастир. Следват Бисмарк в Германия и манастир до Барселона.

Докторският паметник е издигнат през 1883-1884 г. в памет на медицинските работници, загинали в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Повечето от тях са работили в мисията на Руския Червен кръст и са изгубили живота си в сраженията при Плевен, Пловдив, с. Мечка и на връх Шипка – оттам и паметникът е по-известен сред софиянци като Мечка.

"Искахме да почистим паметника на Шипка, но се оказа, че не е толкова замърсен и няма нужда от намеса, предполагам, защото е в планината и далеч от градския прахоляк", казва германският културен реставратор Торстен Мьовес. От седемнадесет години той отговаря за почистването и реставрирането на над сто световни обекта - паметници, статуи, мостове, галерии, площади, музеи, църкви, болници, манастири. Сред тях са London Eye, Статуята на свободата в Ню Йорк, Космическата игла в Сиатъл, Забраненият град в Китай, Луксор в Египет и много други, намиращи се на пет континента.

Служител е на германската фирма за професионално почистване Kärcher, която развива програма за опазване на световното културно наследство от 1978 г. насам. Торстен Мьовес започва да се занимава с почистване и реставриране на паметници, защото иска да пътува, но постепенно с годините и натрупването на опит все повече осъзнава с колко отговорна задача се е заел: "Видяхте какво стана с катедралата "Нотр Дам" – загубеното в пожара никога не може да се върне, дори да се възстанови – това вече няма да бъде автентичната готическа сграда. Не мога да правя предположения как точно е възникнал пожарът, защото не съм бил там, но видяхте колко отговорно е всяко едно действие по реставрацията."

Автор: Kärcher

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK