Бебешка революция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бебешка революция

Бебешка революция

Няколко идеи как да прекарвате времето със своето бебе по интересен и полезен начин

8926 прочитания

В последните години заниманията, предвидени специално за родители с деца на възраст от 0 до 12 месеца, стават все повече и по-разнообразни. Надникнахме по-дълбоко в тази тенденция, за да подберем най-интересните идеи за забавление и социализация на майки и бащи в София, които търсят начин да прекарат качествено време със своите бебета.

Деси Ангелова работи като HR в голяма международна компания. След раждането на дъщеря й Магдалена, тя изпитва потребност да сподели натрупания опит с по-широк кръг от хора. Завършва и курс за преподавател по "йога за мама и бебе" към студио "Янтра". "В сравнение дори само с една година назад към момента съвместните практики за майки с бебета и малки деца са много по-многобройни и разнообразни", казва тя.

"Търсенето определя предлагането. Подобна ниша винаги е имало, а и този тип занимания са отдавна познати в Щатите и Западна Европа. В България искрата пламна в няколко алтернативни пространства, по-тясно специализирани в пре- и постнаталния период, но постепенно доби популярност и сега все повече йога студиа, спортни зали и детски заведения предлагат съвместни занимания за майки с деца" - разкрива тя.

Фокусът при споделените дейности тук е върху качественото време заедно - без дисплей, без видеоканали и игри. Това не е просто спортно занимание, нито разновидност на детски център/забавачка – говорим за място и време, в което родителите съзнателно отиват заедно с децата си, в доверена и дружелюбна среда. "Всички търсим и се стремим към това, а в периода на бременност и ранното родителство - повече от всякога", допълва Деси.

Ето и няколко опции за приятно и полезно прекарване на времето с вашето съвсем малко дете:

Йога за мама и бебе

Йога за мама и бебе могат да посещават бебета от 40 дни до прохождане, часът най-често продължава 90 минути и включва масаж на бебетата, бебешка гимнастика, съвместни упражнения за мама и бебе, както и упражнения за възстановяване след раждане.

"Заедно със сина ми посещаваме практиката йога за мама и бебе два пъти седмично, откакто е на четири месеца. Докато беше по-мъничък, му правех масаж, пеехме песни, а когато позволеше - и аз се раздвижвах. Вече е почти на 10 месеца и предпочита да лази и да изследва залата, но така за мен се открива по-голяма възможност да правя упражнения. Смятам, че и социализацията е много важна. Нямам приятелки с бебета на неговата възраст и именно чрез йогата се запознахме с други майки и бебета, което и за двама ни е безценно", споделя Ева, майка на 10-месечния Мишо.

Практики "Йога за мама и бебе" се предлагат в йога студио "Янтра", йога студио "Патладжани".

Цена: 12-13 лв., на повечето места се приемат и карти Мултиспорт и Sodexo

КиндиРу

КиндиРу е австралийска програма за ранно детско развитие. Представлява система от занимания и игри, съобразени с възрастта на детето и съществува в България от 2014 г. Програмата обхваща поредица от 8 класа, разделени на възрастов принцип, като класът на най-малките носи името "Платипус". В него участие взимат бебета от 6 седмици до пропълзяване. По време на часовете за най-малките се набляга на масажи, упражнения за стимулиране на вестибуларния апарат и забавни игри.

"Най-мъничките ни академици започват на двумесечна възраст. В група "Платипус" насочваме родителите към различни масажи и упражнения, които да помогнат на бебето да започне да движи повече тялото си, да подобри мускулния тонус. Времето, прекарано по корем, е също изключително важно при бебетата, тъй като е свързано с потискане на бебешките рефлекси. Ето защо в група "Платипус" програмата предлага различни упражнения, които родителите да правят с бебетата си всеки ден, и ние сме насреща, когато възникнат въпроси относно развитието на децата", обяснява Дара, преподавател в КиндиРу - Бъкстон.

"С моята дъщеричка Стефи ходим на "Киндиру", откакто тя навърши 4 месеца и половина. Допада ми фактът, че е сред други деца и че заниманията имат структура и замисъл. Виждам, че научава много от всичко, до което се докосва. А Диего (куклата, върху която се показват упражненията) й е любимец! Чрез игри могат да се постигнат страшно много неща с бебетата", споделя Лора, майка на Стефи на 10 месеца.

"Посещаваме "Киндиру" с моя син, откакто навърши три месеца. Вкъщи вече се чудех какви активности да му измислям, а смятам, че и двамата имахме нужда от социализация. За мен беше много ценен фактът, че повечето от идеите, които преподавателите даваха, бяха лесно приложими в домашни условия и тъй като заниманията са веднъж седмично, през останалата част от седмицата можехме да практикуваме наученото вкъщи. Другото, което ми беше от голяма полза, е, че можех да се ориентирам относно развитието му от обратната връзка, която получавах от преподавателите", казва Малина Петрова.

КиндиРу можете да посетите в някой от 8-те центъра на академията в София. Австралийската програма има представителства и в други градове като Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Учебната година е разделена на 4 срока от по 10 седмици, като можете да се включите по всяко време. Важно условие е да предплатите уроците, които остават до края на съответния срок. Ако пък се включите отначало, можете да получите един безплатен бонус урок.

Цена: 170 лв. за един срок, или 10 посещения

Музика

Музиката е едно от най-разпространените удоволствия за бебета и малки деца и освен плуването често това е и заниманието, към което татковците проявяват най-голям интерес.

"Заниманията са подходящи за деца между 6-месечна и 4.5-годишна възраст. Разбира се, това не е задължително условие и в музикалните ни срещи са се включвали както по-малки, така и по-големи дечица. Най-малкият участник е бил на една седмица. Тук важно е да отбележа, че заниманията се провеждат с участието на възрастен – майка, баща, баба, дядо и т.н.", разказва Златка Василева, водещ на заниманията "Музика за малчугани". По думите й възрастните с удоволствие се включват в играта и прекарват пълноценно време на общуване и съпреживяване с детето си. Уроците протичат динамично, като в процеса им се редуват различни упражнения като песни с движения на пръстите и ръцете, които оказват влияние върху речевото развитие, и музициране с ударни инструменти. "В края винаги танцуваме и по този начин развиваме общата моторика", усмихва се Златка Василева.

Тя започва да води своите развиващи музикални занимания за най-малките преди около десет години, след раждането на дъщеря й Ива. "Преди това работех като музикант. Започнах със заниманията по-скоро като хоби и пространство, което да съпреживявам с детето си. Впоследствие започнах да уча "Музикотерапия" и разбрах, че освен забавни подобни занимания са изключително полезни за цялостното развитие на детето." Златка Василева припомня, че множество изследвания са доказали ползите от ранния досег на детето с музиката и начина, по който тя оказва благотворно влияние върху неговото израстване. Освен че музиката създава позитивни усещания и дава възможност на децата да се себеизразят, тя влияе върху тяхното интелектуално, психомоторно и емоционално развитие.

"С Боян толкова много ни харесва музиката, че често ходим на две места. Посещаваме часове, откакто той стана на 6 месеца. Докато беше малък, подскачаше и се радваше в скута ми. Когато започна да лази, се включи и в бебешкия джем сешън, тоест подрънква с всякакви музикални инструменти за бебета, аз пък най-после се престраших да пея пред непознати хора и страшно много се забавлявам. Това е и заниманието, на което се събират деца от най-различни възрасти, и мисля, че за всички тях е много полезно да общуват отблизо помежду си", казва Геновева Милева.

Напоследък има все по-голям интерес и предлагане на музика за бебета на английски. Саманта предлага музикални занимания за бебета и деца на различни локации в София. "В класовете идват както чужденци, така и българи, които искат да предложат на децата си среда, в която да слушат английски в продължение на един час", казва тя.

Записванията за някои от заниманията стават чрез фейсбук, промените в графика също се отразяват на страницата в социалната мрежа, затова най-добре потърсете:

Музика за малчугани със Златка Василева

Музика за радостни щурчета със Саманта

Прощъпулник

Цена: 10-15 лв.

Плуване

Специалистите съветват да започнете занимания във вода със своето бебе възможно най-рано, защото то е прекарало 9-те месеца в утробата именно във водна среда и в нея се чувства добре. По темата разговаряме с Деница Чобанова от "Плувам с мама и тати". "Основната цел на заниманията са запазване на любовта към водата и развиване на техники за безопасност при плуване за малките бебета и деца", въвежда ни тя. Груповите занимания са в зависимост от възрастта на детето, а на много места се предлагат и индивидуални такива.

"Нашите занимания са с продължителност от 30 до 45 минути. Във всеки един урок целта е да се усети как се чувства двойката родител - дете във водата, докъде са готови да стигнат, както и родителите да се научат да разчитат знаците, които им показват техните деца. Заниманията ни са в съчетание с песни, игри и положителни стимули, тъй като е доказано, че децата учат най-добре по този начин," допълва Деница. Плуването за бебета в басейн тук започва от 3-4 месеца и продължава до 3-4-годишна възраст, в компанията на техните родители или най-близки.

"Водата предоставя множество предимства в сравнение със статичната среда, в която бебета растат – тя развива мускулния им тонус, подобрява кръвообращението, увеличава белодробния капацитет, регулира сърдечния ритъм, повишава имунитета и не на последно място – изучават се техники за безопасност във водата, изграждат се плувни умения. Този семеен опит е забележителен и за родителите, и за детето. Удоволствието е в кикота и пръските, времето, изкарано в сплотяване, и радостта и гордостта, които детето изпитва, докато развива новите си умения. Грабвайте банските, памперса, хавлията и джапанките и ще се видим на басейна", кани Деница.

"Записахме Йоан на плуване за бебета, когато стана на 4 месеца. Отначало идвахме и аз, и таткото, но сега това е тяхното мъжко време за забавление. Първите няколко пъти Йоан плачеше, което се оказа съвсем нормална реакция, а сега само като види басейна, и започва да се смее. Когато бяхме лятото на море, таткото го изпусна от една надуваема лодка в морето, Йоан просто пльокна вътре, аз бях на брега и много се уплаших, а той, миличкият, нищо не беше разбрал, защото просто е свикнал да го потапят целия под водата. Тогава осъзнах, че плуването наистина дава резултати и е нещо, което си струва чисто практически. С тези ежеседмични занимания расте и по-кален, по-смел и уверен", убедена е Дарина, майка на Йоан на година и 4 месеца.

Басейн Spark

Басейн World Class Басейн Olives Клиника "Щерев"

Център "Естествени идеи"

Цена: 20-40 лв.

Курс "Първи контакт"

Курсът "Първи контакт" е основан на системата PEKiP® (съкращение от немски: Prager Eltern Kind Programm, или Пражка програма за деца и родители). Нейните основи са разработени от чешкия психолог д-р Ярослав Кох, а по-късно е доразвита от немските професори Криста и Ханс Рупелт. Като цяло курсът се базира на ученето чрез движение и от 70-те години насам е широко застъпен в страните, в които се говори немски, като някои от фондовете за допълнително осигуряване на родители дори поемат обучението на бебета и техните родители. Любопитното в курса е, че по време на заниманията бебенцата са напълно голи, дори без пелени, за да могат да изследват света около тях без ограничения.

Специално внимание се отделя и на социализацията на младите родители и подкрепата им относно всякакви въпроси, които биха могли да възникнат през първата година от отглеждането на техните деца. Бебетата са разделени на две групи: от 0 до 6 месеца и от 6 до 12 месеца.

"Часът започва с песен, за да поздравим бебетата, да се свържем с тях и да ги съберем в центъра на залата. След това на по-малките правим масаж и постепенно ги събличаме и подготвяме за игри. Следва кръг за споделяне на родителите - всеки разказва как е минала седмицата му, какви предизвикателства/успехи е имал. Участниците споделят, каквото преценят. Продължаваме със същинската част - игрите. По две нови игри на седмица, старая се да обърна индивидуално внимание на всяко бебе. Завършваме с дискусия на определена тема, споделяме знания, мнения, съвети", описва рутината водещата на курса Майа Константинова. И допълва: "За мен най-големите ползи за бебетата са свободата на движенията, свободата да изследват с всичките си сетива и да играят без ограничения. За родителите най-ценното е споделянето - да са сред подкрепящи и разбиращи хора, да могат да споделят и попитат всичко без притеснение."

Безспорно едно от нещата, които притесняват родителите, е голотата на децата им. Майа Константинова обяснява, че когато бебетата са голи, те усещат с цялото си тяло, движат се повече, по-свободно и по-ефективно. Наблюдават телата си и заобикалящата ги среда и възприемат по-бързо. "На родителите, които изпитват притеснение, бих препоръчала да оставят вкъщи на подходяща според тях температура бебетата си голи и да наблюдават. Когато видят радостта и свободата им, ще се убедят в ползите."

"В курса "Първи контакт" ме привлече възможността да прекарвам време в полезни за развитието на детето занимания и в добра компания. Бебетата се забавляват, докато откриват света, а вие имате чудесна възможност да се срещнете с други майки със сходни възгледи", споделя Елица, майка на Теодор на 10 месеца и Константин на 3 години.

Курсът "Първи контакт" се провежда на тримесечие в йога студио "Янтра" и център "Естествени идеи". Цената за трите месеца е 150 лв., а преди започването на всеки курс се провежда по едно безплатно представяне на програмата.

С това заниманията за бебета не се изчерпват. Към седмичната програма винаги може да добавите още четене за бебета и малки деца във Fox Book Cafe, тренировки в The Little Gym или английски в Helen Doron.

В последните години заниманията, предвидени специално за родители с деца на възраст от 0 до 12 месеца, стават все повече и по-разнообразни. Надникнахме по-дълбоко в тази тенденция, за да подберем най-интересните идеи за забавление и социализация на майки и бащи в София, които търсят начин да прекарат качествено време със своите бебета.

Деси Ангелова работи като HR в голяма международна компания. След раждането на дъщеря й Магдалена, тя изпитва потребност да сподели натрупания опит с по-широк кръг от хора. Завършва и курс за преподавател по "йога за мама и бебе" към студио "Янтра". "В сравнение дори само с една година назад към момента съвместните практики за майки с бебета и малки деца са много по-многобройни и разнообразни", казва тя.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK