Селото се оказа тъкмо в града
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Селото се оказа тъкмо в града

Shutterstock

Селото се оказа тъкмо в града

Няколко стопанства с доставка, които предлагат чиста, разнообразна и вкусна храна

12678 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


За съжаление през последните години масовият внос на плодове и зеленчуци с ниско качество и фактът, че повечето пазари и квартални магазини зареждат от едни и същи места, доведоха до уеднаквяване на предлагането. Добрата новина е, че все повече малки ферми вече имат организирана доставка до домовете или до определени локации в града, което улеснява включването на качествени сезонни плодове и зеленчуци в менюто.

Следва селекция от няколко стопанства, в които производителите имат различна философия към земеделието и храната и предлагат разнообразни сортове. Поръчвайки от подобни ферми, подпомагате местното производство и получавате сезонни, по-чисти и интересни продукти. Освен това скъсявате веригата, по която храната достига до вас, като по този начин намалявате вредното въздействие върху околната среда.

"Бесика"

"Бесика" се намира в землищата на пазарджишките села Бяга и Алеко Константиново. В древни времена тези земи са били обитавани от едно от най-войнствените и свирепи тракийски племена - това на бесите. Оттам идва и името на стопанството. "Бесика" е създадена по идея на Георги Маджаров - по професия програмист, който обаче винаги е свързвал своите хобита с природата. "Идеята за фермата възникна при едно ходене в Алпите. Запленен от красотата на алпийските селца, реших да проуча как мога да направя животновъдна ферма в България. По това време доста ми се промениха възгледите и начинът на хранене и така узря идеята за растениевъдна биоферма." Философията, която изповядва Георги, може да бъде обобщена така: "Чиста, здравословна и вкусна храна, отгледана с мисъл за околната среда." В отглеждането на културите често му помагат приятели, а намирането на постоянна работна ръка се оказва трудно заради обезлюдяването на селата. Във фермата се отглеждат различни видове зеленчуци и плодове. Използват се биосемена, както и собствени семена от директните сортове зеленчуци. "Много държа на качеството на произведените от нас зеленчуци. Освен че са чисти от пестициди и нитрати, те трябва да са вкусни и да изглеждат добре. Чистотата на нашите продукти се гарантира от биосертифициращия ни орган. Тъй като е много модерно храната да се кичи с етикети био, здравословно, органик и т.н., биосертификатът единствен гарантира качеството и чистотата на нашите зеленчуци", казва Георги.

Продуктите на ферма "Бесика" се предлагат на фермерския пазар на Римската стена всяка събота. За да сте сигурни, че продуктите, които търсите ще бъдат налични, поръчайте предварително и ги вземете директно оттам. В близко бъдеще Георги планира отварянето на свой магазин в София, което също ще улесни достъпа до продуктите от неговата ферма.

facebook.com/FermaBessica/

"От Манастира"

Плодовете и зеленчуците "От Манастира" са отгледани от истински монаси, които служат в манастира "Свето Благовещение на Пресвета Богородица", разположен до село Копиловци, община Кюстендил. Виолета Захариева е сестра на един от монасите. Тя се занимава с физическия магазин на манастира (ул." Иван Асен II" №54) и с онлайн платформата otmanastira.com, през която също може да се поръчва. Монасите се издържат със средствата от продажбата на своята продукция, тъй като официално са извън синода и не получават субсидии от там. Затова търсят алтернативни начини да набират средства и да строят манастира, който все още не е довършен. Отглеждат своите плодове и зеленчуци по екологичен начин, тъй като искат хората да са здрави. Монасите влагат голямо старание в това да откриват стари български сортове и да им дават нов живот. Използват само естествени торове, най-вече птичи тор. Когато има вредители използват, дървесна пепел. Денят им протича изцяло в труд и молитва, тъй като са само 15 и обработват земя от над 100 декара, всички работят целодневно, понякога и нощем. "Допреди една година почти всички от продуктите ни бяха биосертифицирани, но се отказахме от биосертификата, защото поддръжката му излиза прекалено скъпо", уточнява Виолета Захариева.

Важна подробност - манастирът "Свето Благовещение на Пресвета Богородица" е част от Българската старостилна православна църква, което означава, че монасите спазват юлианския календар, отслужват службите си по канон, без да ги съкращават, и при тях тях ритуали като кръщенета и сватби не се заплащат.

От "От Манастира" може да купите сезонни плодове и зеленчуци, млечни продукти, мед, риба, хляб и брашно. Цената за доставка варира според стойността на продуктите, които сте избрали. За кошница до 20 лв. доставката е 6 лв., продукти на стойност от 20 до 60 лв. получавате в града срещу 4 лв. От 60 лв. нагоре поръчката е безплатна. Има вариант да направите поръчка през сайта, която да си вземете от магазина на ул." Иван Асен II" №54. Сайтът се обновява всекидневно, а ако направите поръчка до 14 ч., ще получите пратката си същия ден между 15 и 18 ч.

www.otmanastira.com

"Софина"

Биоферма "Софина" се намира съвсем близо до София - край град Елин Пелин. Тя е създадена преди десет години и има сертификат за биопроизводство. Започва от семейна градина, в която семейството на собственика й Стоян Симеонов произвежда чиста храна за собствената си трапеза. След курс по биодинамично земеделие им остава доста продукция и решават да започнат да я продават. С времето фермата се разраства и вече е над 100 декара. "Част от семената си добиваме ние, другата част купуваме биологични. Българските семена са много по-качествени от вносните. Дори и това, което се предлага на пазара като българско, всъщност е внос от Холандия или Италия, казва Стоян. Тази зима не сме спирали, беше много благоприятна. Естествено, тогава нямахме домати и краставици. И в момента нямаме, нищо че от Нова година обявяват като български домати това, което се предлага в магазинната мрежа. Не е достатъчно само да отоплиш парника - има зеленчуци на късия ден и зеленчуци на дългия ден. Природата не можеш да я излъжеш за времетраенето на деня. Трябва слънце и светлина."

Асортиментът на фермата е от над 60 продукта, които се отглеждат в съответния сезон. Сред тях са зелени салати, кейл, манголд, лапад, киселец, коприва, спанак, рукола, както и различни подправки.

Доставката за София е безплатна при поръчка над 30 лв.

Поръчки под тази сума и такива за цялата страна се извършват с "Еконт" - продуктите се изпращат вечер с препоръка да се вземат на следващия ден сутринта, за да бъдат максимално свежи.

www.sofinabio.com

"Фиданото"

Зеленчукова градина "Фиданото" се намира в село Брягово, област Пловдив, и също предлага сезонни плодове и зеленчуци. "През 2001 г. заминах да следвам в Германия и започвайки за пръв път да си готвя сам, се сблъсках с пълната липса на вкус в масово продаваните там зеленчуци. С годините забелязах, че и в България зеленчуците стават все по-безвкусни", разказва собственикът Александър Вачев. "През 2008 г. заминах за Франция да помагам на един малък биопроизводител. Там всички видове зеленчуци имаха невероятен вкус. Освен това работата много ми хареса и тогава се зароди идеята някой ден и аз да се занимавам с нещо подобно". Преди да се захване сериозно със земеделие в България, Вачев е работил като учител в Берлин и преводач в Европейския парламент в Люксембург.

Във "Фиданото" не се използва никаква химия, добавя се единствено органична материя под формата на угнил оборски тор и слама (като мулч); сеят се покривни култури като ръж, овес, фуражен грах, просо, а за растителна защита се използват само приготвени от фермата "препарати" от коприва, пелин, лук и др. Работят основно с доброволци от чужбина, защото засега българи не са проявявали интерес да помагат с доброволен труд в градината. "Продаваме зеленчуците си без посредник и обикновено в деня, в който сме ги набрали, или най-късно на следващия ден. Произвеждаме сами разсадите си, голяма част от семената ни са собствено производство, биологични или пък получени от приятели. Никога не сеем хибридни сортове."

Общо културите са повече от 40, сред които зелен фасул, патладжан, ряпа, бакла, бамя, пащърнак, нахут, чукундур, гулия, броколи, алабаш, каба лук, сиврия, кейл, брюква, савойско зеле, брюкселско зеле, сладки картофи, финокио, черен корен, томатио, чикория, блитва, чайоте и др.

Доставката до фиксирана локация в Пловдив е безплатна, до адрес в Пловдив е 3 лв., а за цялата страна доставката е чрез куриер.

facebook.com/Fidanoto

"Моравско село"

Биоферма "Моравско село" има асортимент от над 30 вида плодове и зеленчуци. Земите, на които се отглеждат, се намират край град Кресна и село Струмяни. Двигател на проекта е Росица Телкеджийска, която идва от семейство на инженери, а майка й е агроном. Тя с радост продължава семейната традиция. Стопанството на "Моравско село" е от над 160 декара, а предлаганата продукция е с биосертификат. Семената, които се използват, също са с проверен произход.

Към фермата е изграден и биохотел, който носи същото име и е разположен в местността Предела. В ресторанта на хотела всеки може да опита рецепти, приготвени със сезонни продукти от фермата. На територията на хотела има и обор с животни, които всеки гост, особено децата, е добре дошъл да посети.

Продукцията на "Моравско село" е достъпна в някои от големите вериги супермаркети и избрани магазини в София, поръчки се приемат на сайта. Поръчката е безплатна, ако сами си вземете нещата от посочена локация в София. За столицата и Пловдив доставката на стойност над 60 лв. е безплатна, а за останалите градове отново се работи с куриер.

www.shop.biohotel-bg.com

Proizvoditel.bg

Друг начин да си набавите сезонни плодове и зеленчуци, но този път от различни ферми, с една поръчка е сайтът proizvoditel.bg.

"Proizvoditel.bg е създаден като мост, свързващ малкия производител, стараещ се да произвежда чиста българска храна, и крайния клиент", казва Виолета Чалъкова, и добавя: "Подбираме много внимателно своите производители. Интересуваме се първо по какъв начин отглеждат своята продукция, без значение дали говорим за плодове и зеленчуци, за млечни или за месни продукти." Плодовете и зеленчуците са със сертификат за качество и произход. Екипът на proizvoditel.bg бил очарован от хората, които произвеждат екологично чиста българска храна и съхраняват българските традиции и обичаи. "Те са избрали трудния начин – да останат в България и да издържат своите семейства чрез непрестанния си труд и любов към това, което произвеждат."

Освен сезонните плодове и зеленчуци едни от най-търсените продукти тук са яйцата от пасищни кокошки, както и пасищното месо, включително деликатесите от конско и магарешко месо.

Има два варианта да получите пресни български плодове и зеленчуци от proizvoditel.bg. Първият е да посетите някой от двата физически магазина - на бул."Шипченски проход" №13 и на ул. "Шипка" №24. Другият вариант е да пуснете своята поръчка през сайта или да се обадите на посочения телефон и да получите доставката си с куриер. При поръчка от 10 до 20 лв. цената за доставка е 3.99 лв. Ако е между 20 и 50 лв. - 2.99 лв. Ако стойността надхвърли 50 лв. (или поръчате онлайн в събота или неделя), доставката е безплатна.

www.proizvoditel.bg

Farmhopping

Фермерският онлайн пазар се появява през 2014 г., когато Роси Митова, съосновател и изпълнителен директор, разбира чрез свой приятел за ферма за редки породи кози, която изпитва сериозни трудности да достигне до крайния потребител. Така се ражда и идеята за онлайн платформа, която да свързва малките стопанства с техните клиенти. Първоначално идеята е била самите клиенти да подпомагат фермите, но тази концепция не среща почва за развитие в България и така се стига до сегашния облик на Farmhopping.bg. Днес там са представени над 200 ферми и всичко се доставя до склада на фирмата след направена поръчка, за да не залежава стоката. "Всички ферми трябва да отговарят на изискванията на Българската агенция за храните, да имат съответните сертификати, да са регистрирани като земеделски производители, като нашият отдел "Ферми и продукти" посещава на място всяка една ферма. Разчитаме естествено и на обратната връзка от клиенти, като за всеки един продукт, който те поръчат, могат да оставят мнение, освен това периодично се правят проверки на случаен принцип за чистотата на продуктите", разказва Диана Петрова, маркетинг мениджър на онлайн платформата.

Най-продаваните продукти освен сезонните плодове и зеленчуци са яйцата от свободни кокошки, пилета и колбаси без консерванти. Понякога в каталога се явяват по-нестандартни предложения като яйца от щраус, аспержи, дивечово месо и колбаси. В общия случай продуктите могат да бъдат доставени 48 часа след тяхната поръчка, като цената за доставка до адрес в София е 5 лв., а до кооператив - 3 лв. За останалите градове доставката е с куриер.

От около година Farmhopping.bg разработва нова услуга - доставка в деня на поръчката. "Нашите колеги от отдел "Продукти" се опитват да предположат какви ще бъдат най-поръчваните продукти за даден период и да имаме малка наличност от тях, за да могат клиентите да ги поръчат и получат в същия ден. Това са най-базовите продукти като плодове и зеленчуци, сирена и кисело мляко. Така поръчки, които са направени до 16 ч., могат да се вземат още същия ден. Услугата е активна само за София", уточнява Диана Петрова.

www.farmhopping.com

За съжаление през последните години масовият внос на плодове и зеленчуци с ниско качество и фактът, че повечето пазари и квартални магазини зареждат от едни и същи места, доведоха до уеднаквяване на предлагането. Добрата новина е, че все повече малки ферми вече имат организирана доставка до домовете или до определени локации в града, което улеснява включването на качествени сезонни плодове и зеленчуци в менюто.

Следва селекция от няколко стопанства, в които производителите имат различна философия към земеделието и храната и предлагат разнообразни сортове. Поръчвайки от подобни ферми, подпомагате местното производство и получавате сезонни, по-чисти и интересни продукти. Освен това скъсявате веригата, по която храната достига до вас, като по този начин намалявате вредното въздействие върху околната среда.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  Благодаря Ви за този материал и списъка с източниците на качествени български био продукти. Някои от тях ги знаех, но за други научих сега. Ще ги имам предвид и ако имам възможност, с удоволствие бих поръчвал от тях.

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Много полезна информация.

 • 3
  sjaakiie avatar :-|
  sjaakiie

  "... те трябва да са вкусни и да изглеждат добре."

  Зеленчуците и плодовете трябва да изглеждат естествено - във всякаквите си разновидни форми. Важното е да са вкусни.

  А ще е супер и ако пазаруващите се научат да не подбират продукцията все едно ще се венчаят за нея.

 • 4
  GreenEyes avatar :-|
  GreenEyes

  Супер. И айде нещо вкусно от мен :)
  https://www.youtube.com/watch?v=SRKdD-SzP14&feature=related

 • 5
  GreenEyes avatar :-|
  GreenEyes

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.