Галина Дългото чорапче
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Галина Дългото чорапче

Галина Дългото чорапче

Социалният цирк на осиновената в Дания Галина Риом-Ройбек учи децата у нас на приобщеност, емпатия и вяра в себе си

8177 прочитания

© Цветелина Белутова


Десетгодишно момче обикаля из двора, балансирайки върху велосипед с едно колело (т.нар. юнисайкъл), незрящо момиче жонглира, други деца усърдно репетират акробатичните си умения – тази необичайна циркова трупа от тридесет деца скоро ще излезе на сцената в София по време на Мини арт фестивал. Галина Риом-Ройбек е тяхната треньорка, приятелка и пътеводна звезда в омагьосващия свят на цирка. Самата Галина е родена в Ямбол, но на четиригодишна възраст е осиновена от датчани, израства в Дания и учи цирково майсторство в Копенхаген.

"Още си спомням дните в дома за сираци – беше много трудно, помня нуждата да се боря за всичко – от храна до внимание. Спяхме много деца в едно малко легло", разказва Галина Риом-Ройбек. През първите си години в Дания тя има нужда от време за адаптация след травмиращите преживявания, с които е започнал животът й. "Създавах доста проблеми в началото, добре че родителите ми бяха много търпеливи, а и педагози, обучени по системата на Рудолф Щайнер. Те ми помогнаха да намеря стабилна точка в живота си и да започна да контролирам емоциите си." Майка ѝ и баща ѝ я учат как да използва потенциала си творчески, да експериментира с различни изкуства, да е в досег с природата и да знае, че винаги може да разчита на тях. "В началото бях емоционално нестабилна, но физически много силна и безстрашна, съвсем логично можех да постигна успехи в спорта – тренирах всякакви спортове, най-вече спортна гимнастика и езда."

Фотограф: Цветелина Белутова

Галина израства в екологична ферма в датската провинция и точно като Пипи Дългото чорапче има кон, за който се грижи. Възпитана е да уважава природата, но и да изследва интересите и талантите си, така открива цигулката. "Винаги казвах с гордост, че съм от България, родителите ми обясняваха всичко за осиновяването и ме учеха как да се справям в различни в ситуации в училище или в обществото". Според нея историята ѝ е пример за успешно осиновяване – как хората приемат дете в семейството си, създават силни връзки помежду си и се справят заедно с трудностите.

Фотограф: Цветелина Белутова

Галина Ройбек избира да учи в AFUK в Копенхаген (буквалният превод е Академия за неопитомено творчество), във факултета по съвременен цирк. Първото ѝ желание е да участва в акробатична трупа, но преподавателите ѝ я предизвикват да опознава нови територии. Според тях тя ще се справи много добре с въздушната акробатика на люлеещ се трапец на височина 11 метра над земята. "Първата ми реакция беше страх, въобще не си се представях летяща из въздуха, но им се доверих и това е дисциплината, която завърших с удоволствие", казва Галина Ройбек. Втората ѝ специалност е балансиране на ръце, но освен това учи модерен балет, съвременни танци, театър и други.

Съвременният цирк се е развил много през последните 20-30 години и днес е доста по-различен от традиционните представи. Циркът отдавна вече не е дресура на животни, фокуси или изпотяващи дланите зрелища - циркът днес се отъждествява с красивите постановки на Cirque du Soleil, които съчетават цирково изкуство, театър и танц. Колаборацията стига до невероятни форми, например скулптор вае пластика, докато трае представлението, или създава платформа, върху която артистът играе. "Това, което най-много ме привлича в съвременния цирк, е, че разказва история чрез различните дисциплини. Зрителите са въвлечени в реални сюжети, тръгват си обогатени, не са оставени единствено да се възхищават на някое сложно акробатично изпълнение или да възклицават от ужас при някой страшен номер", обяснява Галина Ройбек. Тя е изключително доволна от академията, която ѝ е предоставила безопасна среда да опитва и да се развива.

След като завършва, работи в професионални циркове, преподава и в един момент решава да започне да пътува по света. Преподава циркови умения на деца в Кения, където работи по проект за социален цирк в домове и детски градини. След като вижда колко много помагат цирковите дисциплини на децата, които са изолирани, маргинализирани или имат нужда от любов и внимание, осъзнава, че би искала да се занимава именно с това. Отправя се на пътешествие с раница и юнисайкъл – единично колело с педали, опитвайки се да избистри концепцията за собственото си професионално развитие. Така на едно колело посещава Австралия, Япония, САЩ и Канада, запознава се с циркови артисти от цял свят, обменя опит и идеи.

Фотограф: Цветелина Белутова

През 2016 г. решава да посети България и да види какво се случва с дома за сираци, където е прекарала първите четири години от своя живот. "Когато аз бях там, имаше още 130 деца и много малко възпитатели, въобще не достигаха. Много от децата останаха недоразвити заради липса на грижи, изоставаха в развиването на различни умения, имаха ментални проблеми, някои дори загубиха живота си в тези лоши условия", спомня си Галина. През 2016 г. в дома има 30 деца, условията според нея са се подобрили, а миналата година е било обявено и затварянето на дома, а децата са настанени в приемни семейства. Тя осъзнава, че може да остане в България и да помогне на българските деца, занимавайки се със социален цирк. Заедно с фондация "Мини Арт Фондация" започват проект, посветен на различни уязвими групи, които да обучават на елементи на цирковото изкуство. Методът надгражда по-разпространените психодрама и ролеви игри, защото съчетава физическите упражнения и техники за постигане на баланс и синхрон с психологическата помощ, свързана с придобиване на нови социални и комуникативни умения. Пилотният им проект през 2017 г. е бил в три различни социални центъра: за деца без родители, деца с увреждания и деца - жертви на домашно насилие. Всяка седмица тренират по два часа – карат юнисайкъл, жонглират и учат за цирка.

Фотограф: Цветелина Белутова

В момента работят със социален център за хора с увреждания и с ученици от 101 СУ "Бачо Киро" в "Надежда". "Когато тренирам с деца, по някакъв начин травмирани, деца без родители или с физически ограничения, виждам колко е важно напрежението и недоволството, които са натрупали, да бъдат вложени във физически занимания и спорт", споделя наблюденията си Галина Риом-Ройбек. За няколко месеца децата се променят буквално пред очите ѝ – "някои от тях бяха напът да са предадат, не си вярваха, нямаха самочувствие, а сега вече виждат какво могат да постигнат и как стават все по-добри, тренировките им дават смисъл в ежедневието и цел, към която да се стремят".

Всяко упражнение има много повече смисъл. Когато се учат да балансират върху юнисайкъл, децата работят в екип от трима, разбират какво е да си партнират, да си имат доверие, да си помагат. "Уча ги да балансират не само физически, но да намират баланса вътре в себе си, да помислят какво има дава усещане за стабилност в собствения им живот", казва Галина Риом-Ройбек. Жонглирането ги учи на концентрация, координация и моторика.

"Едно от незрящите момичета постигна невероятен успех – когато се запознах с нея, не мърдаше от стола, не умееше да се придвижва сама и се страхуваше." След като момичето започва да се учи да жонглира със специални топки, които издават звук, става толкова добра, че се справя с няколко топки без проблем, ходи сама, участва в груповите игри. "Миналия петък събрахме децата от гимназията в "Надежда" и децата от социалния дом да репетират заедно за представлението, което ще изнесат на 1 юни. Някои от учениците се бояха да ѝ подадат топка при груповите ни игри в началото, но незрящото момиче ги подкани да включат и нея и съвсем умело хващаше топката. Това, което ме изуми, е колко бързо доби увереност – тя е съвсем друг човек сега", споделя Галина.

В началото на общата им репетиция учениците от "Бачо Киро" са малко учудени и не знаят как да реагират, защото не са свикнали често да виждат деца в инвалидни колички или незрящи. Галина казва, че само два часа са били достатъчни децата да стопят различията помежду си и да действат като една група. "Най-важното, което постигаме, е чувството им за приобщеност, да тренират заедно и да чувстват, че имат власт над телата и уменията си." Децата са на възраст от 7 до 18 години.

Фотограф: Цветелина Белутова

Галина споделя, че цялостното ѝ усещане, откакто е в България, е, че животът тук е много индивидуализиран – "всеки се е затворил в собствения си апартамент, кола или кутийка, а със социалния цирк се стремим да съберем хората, да създадем нови вибрации в София – чувство за общност, толерантност въпреки различията".

Голямата ѝ мечта е проектът за социален цирк да прерасне в постоянен физически цирк – сграда, където децата да се чувстват в защитена среда и да могат да тренират по всяко време.

Галина Риом-Ройбек и фондация "Мини арт фест" в момента набират средства и работят усилено мечтата им се материализира. С тези сериозни намерения в България изглежда, че Галина няма да се върне скоро в Дания, но пък само преди ден родителите ѝ я изненадват с обаждане от Будапеща: "Пътуват насам, за да присъстват на нашето представление на Социалния цирк и страшно много се вълнувам."

На 1 и 2 юни ще се проведе деветото издание на "Мини арт фест" в Южния парк 2, на поляните между "Парк мол" и хотел "Хилтън", където ще има голяма покрита сцена, циркови представления, работилници и тренировки. Фестивала ще открие трупа по съвременен цирк от Франция, а след това на сцената ще се качи социалният цирк - тридесет деца от училището от "Надежда" и социалния център, които с усърдие подготвят представлението си месеци наред. Освен тях ще се изяви и голяма датска циркова трупа. Около сцената ще има цял цирково селце с шатри, които ще продават напитки, храна, сувенири. На следващия ден целият цирков празник ще се пренесе в квартал "Факултета", където ще се проведат абсолютно същите представления. Пълната програма по часове е качена на www.miniartfest.com

Десетгодишно момче обикаля из двора, балансирайки върху велосипед с едно колело (т.нар. юнисайкъл), незрящо момиче жонглира, други деца усърдно репетират акробатичните си умения – тази необичайна циркова трупа от тридесет деца скоро ще излезе на сцената в София по време на Мини арт фестивал. Галина Риом-Ройбек е тяхната треньорка, приятелка и пътеводна звезда в омагьосващия свят на цирка. Самата Галина е родена в Ямбол, но на четиригодишна възраст е осиновена от датчани, израства в Дания и учи цирково майсторство в Копенхаген.

"Още си спомням дните в дома за сираци – беше много трудно, помня нуждата да се боря за всичко – от храна до внимание. Спяхме много деца в едно малко легло", разказва Галина Риом-Ройбек. През първите си години в Дания тя има нужда от време за адаптация след травмиращите преживявания, с които е започнал животът й. "Създавах доста проблеми в началото, добре че родителите ми бяха много търпеливи, а и педагози, обучени по системата на Рудолф Щайнер. Те ми помогнаха да намеря стабилна точка в живота си и да започна да контролирам емоциите си." Майка ѝ и баща ѝ я учат как да използва потенциала си творчески, да експериментира с различни изкуства, да е в досег с природата и да знае, че винаги може да разчита на тях. "В началото бях емоционално нестабилна, но физически много силна и безстрашна, съвсем логично можех да постигна успехи в спорта – тренирах всякакви спортове, най-вече спортна гимнастика и езда."

Фотограф: Цветелина Белутова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    sonique avatar :-|
    Sonique Kov

    Не мога да повярвам, че за такова дете - здраво и четиригодишно, не е имало осиновители в България....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK