Малки, но вече знаят
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Малки, но вече знаят

Малки, но вече знаят

Как ирландската обществена телевизия се грижи за най-крехката аудитория, или защо е важно да има новини специално за деца

5555 прочитания

"Европейските избори тази година са изключително интересни, защото британците гласуват, въпреки че Великобритания е в процес на напускане на Европейския съюз, същевременно министър-председателят Тереза Мей подаде оставка", съобщава водещата на детските новини News2day по ирландската обществена телевизия RTE. В друга емисия децата научават, че спасителен екип вече търси изчезнал ирландски алпинист. Чуват и за новите технологични открития, току-що родени вълчета в зоологическата градина и какво биха направили децата на тяхната възраст от други страни от Европа, ако са евродепутати. Новините се излъчват всеки ден от седмицата в 15:45 часа и представят събития от света и Ирландия по щадящ, но и информативен начин, така че да са подходящи за ученици. Основната аудитория е на възраст от 8 до 13 години.

"Правим репортажи на разнообразна тематика: от спорт, наука и игри до трудни новини, като кризата с бежанците, бездомните, Брекзит или избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ", казва Зейнеб Боладейл. Тя е водеща, а от две години и редактор на новините за деца. Преди да започнат работа, Зейнеб и колегата й Килиън Шърлок са минали обучение как да подбират информацията, какви думи да използват, така че децата да не се разтревожат или стресират. "Много внимаваме какви новини показваме и как ги показваме - News2day трябва да е безопасното място, откъдето децата да научават по разбираем за тях начин какво се случва по света, без да се натъжават и плашат. Когато представяме случаи със смърт – трагедии и инциденти, само споменаваме броя загинали, никога не описваме какво се е случило с тях – примерно детайли по осакатяване и подобни неща, които бихте чули в новините за възрастни", обяснява Зейнеб Боладейл за "Капитал".

Зейнеб Боладейл

Стремят се в края на тъжна новина винаги да има нещо положително – колко хора са помогнали, как ще се справи обществото със ситуацията. Накрая насърчават децата, ако са се почувствали разстроени от чутото, да говорят с учителите или родителите си. И за десерт пускат репортаж от спортно състезание, концерт или съобщават за по-неангажиращо или хубаво събитие. Според психолози именно последната новина е тази, която децата запомнят и остава най-дълго в съзнанието им.

На същото мнение са и специалистите от детските новини на Discovery Education във Великобритания. "Така или иначе живеем в много стресиращ свят и в момента със социалните мрежи децата разбират за събитията по света, но според мен това става по неподходящ начин, със страшни снимки и видео. Затова е по-добре да научават най-важното от новини, направени специално за тях", казва за "Капитал" Шарлот Фишер, изпълнителен продуцент в новините в Discovery Education. Тя е с над 20-годишен опит като журналист и телевизионен продуцент, а аудиторията на детските новини е от седем до единадесет години. За тези емисии е необходим е абонамент, затова обикновено децата ги гледат в училище.

Има едно нещо, което със сигурност не се споменава в детските емисии на News2day - стрелбите в училища в САЩ или на други места по света. Същата е политиката и на Discovery Education: "Когато се стреля в училище в САЩ, не го съобщаваме, но съобщихме за марша, когато деца от всички щати излязоха на улицата заедно с родителите си. Тогава споменахме какво е предизвикало тази реакция." Същия подход Шарлот Фишер избира при отразяването на терористичната атака по време на концерта на Ариана Гранде в Манчестър, когато загинаха 22 души. "Решихме да не казваме нищо на децата по време на новините, но отразихме втория й концерт, който беше в памет на жертвите от атентата и тогава казахме какво се е случило." По думите на Фишер, основен принцип при съобщаването на тежки новини е да не търси сенззация и да се използват прилагателни като "трагичен", "ужасяващ" и пр., които допълнително биха притеснили децата: "Не искам да ги уча какво да мислят, а да ги уча на критично мислене."

Изключително важен ефект от новинарските емисии за най-младите зрители е, че те се учат как да различават фалшивите новини от реалните и как да си проверяват източниците. Другото предизвикателство, което стои пред водещата Зейнеб Боладейл и нейния екип, е да обясни някой много сложен казус или проблем на малките зрители така, че да го проумеят: "Трябваше например да обясним Брекзит за две минути – тема, в която дори възрастните не могат да се ориентират." Тогава Зейнеб и екипът й използват графики и картинки, като се стремят да илюстрират по разбираем начин ключови моменти и понятия от излизането на Великобритания от ЕС - "сделка", "граница", "последствия".

Важни новини като новите правила на Facebook за разпространение на речта на омразата са обяснени на децата наред с техните граждански права и инструкции как да се пазят онлайн. Протести срещу спирането на някои линии на градския транспорт и други градски събития също намират място в репортажите на News2day. В новините участват деца, те дават мнение и аргументират позиция, което е важно, защото "така получават поле за изява и придобиват усещането, че има кой да ги чуе", по думите на Зейнеб Боладейл. Много често тя и колегата й завършват предаване с думите "Благодаря ви, че бяхте с нас", "Ще се видим отново утре" - иначе казано, обръщат се към децата, сякаш са големи хора, за да не оставят погрешно впечатление, че това са някакви кухи или незначителни новини, за разлика от новините за възрастни.

Въпреки че представят съвсем сериозни новини, в News2day прибягват до забавни елементи, като например включването на отговорите на невръстни зрители на актуални въпроси, които често разсмиват с искреността си: "От какво бихте се отървали, ако можехте?" – "От футболния отбор на Манчестър, защото винаги ни бият"/ "От домашните"/ "От популярността, така всички ще сме равни и хората ще станат по-щастливи и мили".

Ирландските News2day се следят и от родители, учители, дори журналисти – "те признават, че ни гледат, защото им харесва как обясняваме сложни въпроси кратко и ясно". Освен това каналът излъчва доста любопитни репортажи за изложби и музеи по света, нови научни открития, които винаги са съпроводени от образователна част. Например новината за смъртта на световноизвестния архитект Яу Мин Пей (I. M. Pei) започва с обяснението какво е архитект и архитектура, кои са най-значимите сгради, които е проектирал. Според Шарлот Фишер обаче на децата не трябва да се обяснява твърде много, за да не им доскучае, в Discovery Education просто повтарят някое понятие със синоним или описателно, без да казват "архитект означава" .

Зейнеб Боладейл постоянно е сред деца, всеки ден посещава различно училище в Ирландия и прави репортажи оттам. Миналата година е била в училището, където учи по-малкият й брат Гийят Боладейл, нейният най-голям фен. "Той много се вълнува какво ще показваме в новините, какво ще облека. Понякога ми казва: Моля те не слагай тази блуза в ефир. Много е смешен", разказва Зейнеб.

"Мислехме, че си по-висока, по телевизията изглеждаш различно" – така обикновено я посрещат учениците, когато се появи с камерата в коридорите на някое училище. Винаги й се радват – за децата тя е като близък приятел, свикнали са всеки ден да я виждат на телевизионния екран. Имат имейла й и често й пишат: "Освен че отговарят на въпросите, които им задаваме всяка седмица, те ми пишат и за да ни поканят да направим репортаж в тяхното училище или просто за да споделят нещата, които ги вълнуват." Затова и двамата водещи много внимават какво постват онлайн: "Знам, че много деца ме следват или ме добавят като приятелка във Facebook, и съм изключително внимателна какво споделям, както и съм прецизна в нещата, които казвам в ефир – те запомнят и повтарят много бързо." Въпреки че децата винаги посрещат Зейнеб Боладейл с усмивка и прегръдки, някои възрастни въобще не са толкова мили. Под клиповете с новините в YouTube е пълно с расистки коментари, защото майка й е от Нигерия. Самата Зейнеб е в Ирландия от четиригодишна и целия си съзнателен живот е прекарала там.

Детските емисии новини в Ирландия съществуват от петнадесет години и засега не са получавали негативен коментар или обратна връзка от родители или учители. Напротив, през уикенда децата им пишат, че новините им липсват и нямат търпение да стане пак понеделник, за да ги гледат. С безплатен достъп за гледане емисиите са качени на: www.rte.ie/news/

Ирландските и британските редактори са в постоянна връзка с колегите си от Швеция, Норвегия, Германия, Франция, Чехия – навсякъде, където има детски новини, и обменят опит и репортажи.

The New York Times Kids е месечно издание на NYT за деца на възраст 8-13години, което излиза на хартия от януари 2018 г.
За съжаление в България няма новини, разработени специално за детска аудитория. По БНТ2 допреди година се излъчваше предаването Децата.com – старите му издания са на сайта на БНТ, a сред тях има и някои доста интересни издания – деца репортери и водещи обясняват на връстниците си какво е демокрация, избори или как да се справят с агресията в училище. Продукцията е на БНТ - Русе, създадено, продуцирано и редактирано от русенската журналистка Петя Пантева. "Правихме кастинг, за да изберем децата водещи, след което им проведохме обучение, а за тези две години, през които съществуваше предаването, и аз научих много от тях", разказва тя. Децата я изненадват с интересните теми, които предлагат – правят интервюта с техни любими влогъри, обсъждат какво е бюджет и как учениците да могат да управляват финансите си. "Много често имаше ситуации, в които децата ми преобръщаха представите за журналистика, но за съжаление със смяната на ръководството на националната телевизия беше спряно и Децата.com", казва Петя Пантева, която и в момента отговаря за всички продукции извън новините в БНТ - Русе.

Как се информират българските деца днес? Освен че гледат с родителите си новинарски предавания или слушат новините по радиото в колата, съвсем логично много деца научават какво се случа по света и у нас онлайн. "За пожара на църквата "Нотр Дам" в Париж разбрах от едно story в Instagram", казва дванадесетгодишната Мая Димитрова. Тя следва различни инфлуенсъри и други нейни приятели в социалната мрежа, които споделят новини. Instagram отдавна не е място само за снимки, съществуват кратки видеоистории, лайв стрийминг, а и канали по така наречената IGTV – Instagram телевизия с клипове до 10-12 минути. Мая не ползва Facebook, Snapchat рядко, но с приятели и съученици обсъждат какво са чули по новините за възрастни или какво са гледали онлайн.

За Мартин Марковски (13 г.) основен източник на информация освен "Уикипедия" е YouTube каналът Айде.бг, който има над 393 хиляди абонати. "От Ивайло и Християна научавам интересните новини, например за член 13, с който се опитваха да ограничат интернета, или какво са фалшиви и жълти новини и как да ги разпознавам", споделя той. Другият му любим влогър е също българин с половин милион последователи – The Clashers. Истинското му име е Слави, той поднася любопитна информация на младите си последователи под формата на класации – "Топ 10 създания от дълбините на океана" или "50 невероятни факта за футбола". Феновете на неговия канал научават и технологични новини като санкциите на САЩ спрямо китайския производител на телефони Huawei, а видеото завършва с полезна информация какъв телефон би бил най-подходящ след скандала.

Константин Терзиев (9 г.) също гледа редовно The Clashers и Айде.бг в YouTube, a повечето новини научава от училище, от YouTube, Google или от централните емисии по телевизията (когато е при баба и дядо). Последната новина, която стига до него по телевизията, докато е на екскурзия в Париж, е за бомбата в Лион. А последното нещо, което е научил, е формулата на Айнщайн - E= mc². От YouTube.

По-малките деца са сериозно впечатлени от по-образователния YouTube канал уча.се – там на разговорен, понякога жаргонен, но близък до учениците език се разискват всякакви теми, включително какво са избори, как се гласува, как да спестим от джобните. Това е любимият канал и на първокласника Боян Игов: "Интересно е, харесва ми и всичко разбирам!"

За любителите на танци, мода и грим съществува изобилие от инфлуенсъри и влогъри. Марта Иванова е на дванадесет години и за всички новини с света на модата научава от американския влогър Джеймс Чарлз: "Скоро имаше сериозен скандал между него и друга модна влогърка, обсъждахме го с приятелки и съученички седмици наред." Марта тренира хип-хоп танци, обожава корейската музика и хореография и Кpop течението, затова следи YouTube канала 1million Dance Studio за най-новите интересни събития по света.

"Няма много с кого да обсъждам новини или интересни факти, които научавам, защото повечето ми съученици искат само да ходят в мола и се интересуват единствено как изглеждат", обобщава Мартин Марковски.

"Европейските избори тази година са изключително интересни, защото британците гласуват, въпреки че Великобритания е в процес на напускане на Европейския съюз, същевременно министър-председателят Тереза Мей подаде оставка", съобщава водещата на детските новини News2day по ирландската обществена телевизия RTE. В друга емисия децата научават, че спасителен екип вече търси изчезнал ирландски алпинист. Чуват и за новите технологични открития, току-що родени вълчета в зоологическата градина и какво биха направили децата на тяхната възраст от други страни от Европа, ако са евродепутати. Новините се излъчват всеки ден от седмицата в 15:45 часа и представят събития от света и Ирландия по щадящ, но и информативен начин, така че да са подходящи за ученици. Основната аудитория е на възраст от 8 до 13 години.

"Правим репортажи на разнообразна тематика: от спорт, наука и игри до трудни новини, като кризата с бежанците, бездомните, Брекзит или избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ", казва Зейнеб Боладейл. Тя е водеща, а от две години и редактор на новините за деца. Преди да започнат работа, Зейнеб и колегата й Килиън Шърлок са минали обучение как да подбират информацията, какви думи да използват, така че децата да не се разтревожат или стресират. "Много внимаваме какви новини показваме и как ги показваме - News2day трябва да е безопасното място, откъдето децата да научават по разбираем за тях начин какво се случва по света, без да се натъжават и плашат. Когато представяме случаи със смърт – трагедии и инциденти, само споменаваме броя загинали, никога не описваме какво се е случило с тях – примерно детайли по осакатяване и подобни неща, които бихте чули в новините за възрастни", обяснява Зейнеб Боладейл за "Капитал".

Зейнеб Боладейл

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK