Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Защо тъгува homo sapiens

За новия термин екологична скръб и класическите начини да променим нещо (като започнем от себе си и собственото си поведение)

Плаж в Бали, февруари 2017 г.    ©  Shutterstock

Живеем в уникални времена. Наскоро вотът на работна група от 34 изследователи на околната среда, един от които Нобелов лауреат, го доказа. Учените излязоха с категорично становище, че Земята е прекрачила в нова епоха, наречена антропоцен. Тя започва с ядрените опити, а в момента тази геоложка ера се определя от всички промени в структурата на планетата, резултат от действията на човечеството. Изглежда вълнуващо да сме преки участници в планетарно събитие, което не се е случвало от 12 000 години насам, поне докато не видим какво всъщност означава и как ни се отразява то.

През 2000 г. проф. Пол Круцен, носител на Нобелова награда за работата си по опазване на озоновия слой, предлага термина антропоцен. Той описва настоящата геоложка ера, в която "много от условията и процесите на Земята са дълбоко повлияни от човешка дейност". В това число влизат фактори като появата на технофосили от пластмаса и бетон; покачването на морското равнище; окисляването на океаните и разпространението на т.нар. мъртви зони в тях; необичайно високата степен на ерозия, причинена от урбанизацията и индустриалното земеделие; изчезването на биологични видове и много други.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове