Силата на незабележимата архитектура
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Силата на незабележимата архитектура

Силата на незабележимата архитектура

Къща за гости към винарна спечели Архитектурните награди на КАБ 2019

16139 прочитания

© Минко Минев


Казват, че добрата архитектура е тази, която не се забелязва (а лошата се забелязва винаги). Вървиш по улицата, спъваш се в разместен бордюр, удряш си главата в ръба на стълбата, докато се качваш на гости в апартамент от онези, строени през 90-те, подхлъзваш се по глупавата рампа, която някой е направил толкова стръмна, вдигаш поглед и изведнъж виждаш една сграда. Нищо особено, обикновена сграда, нито висока, нито ниска, нито дебела, нито слаба, сдържана една такава, с достойнство. Стои си и сякаш винаги е била на това място. Не те напряга, не те ядосва, не те кара да завиждаш, нито да пускаш снимки в мрежите. Една добра, нормална сграда.

Точно такава сграда спечели Архитектурните награди 2019, които Камарата на архитектите в България организира за втора поредна година. След двустепенна селекция и представяне на проектите пред международно жури голямата награда получи една относително непопулярна досега сграда - къщата за гости към винарска изба "Кастра Рубра" в село Коларово.

Автор: Минко Минев

Няма по-подходящо място за незабележима архитектура от село Коларово, Харманлийско. След около 80 км по автомагистрала "Марица" пътят отбива, пресича река Марица и продължава още десетина километра сред изгорели от слънцето треви и стари лозя. Селото с едва 15 постоянни жители е разположено на югозападните склонове на Южен Сакар и е известно основно със своите винарски изби и с т.нар. Коларовски лозов масив - един от най-големите и най-стари масиви на територията на България, създаден в края на 70-те с лозя основно от сорта мерло. През 1980 г. големината му надхвърля 7000 декара, които са запазени и до днес под формата на кооперация.

Безвремието в Коларово е осезаемо. Когато човек паркира на малкото площадче до новата църква, първото, което го удря, е тишината. И липсата на хора. В далечината се чува глух шум откъм товаро-разтоварителния двор на близката изба, а по напечения път не минава никой. Няма дори заблудила се крава или селско куче.

Автор: Минко Минев

Площадчето е нещо като кръстовище, през което минава основният път от магистралата към останалите няколко къщи на селото. И пак оттам тръгва един прашен черен път, плавно нагоре и покрай редица стари електрически стълбове с увиснали жици. Точно там, между стълбовете, погледът полека започва да различава три стъпаловидни обема от камък и бетон, които стоят стабилно вкопани в склона. Именно това е къщата за гости, която спечели наградата на КАБ за 2019.

Сградата е проектирана на три нива, които пълзят по терена и са последователно свързани от напречен коридор-тунел със стълби и внимателно дирижирано горно осветление. Влиза се от най-високото ниво, директно в голяма, обилно осветена хотелска дневна с рецепция и две изцяло остъклени страни, през които погледът стига до долината и лозята напред. Коридорът-стълба е свързващата ос, която води към дегустационната и общо деветте стаи, разпределени между долните две нива. Този композиционен подход не е нов, нито кой знае колко оригинален, но е много подходящ за овладяване на наклонен терен, а решението стаите да останат на най-долните нива, далеч от входа, им дава онази необезпокоявана самостоятелност, която е част от духа на цялата сграда.

"Искахме сградата да бъде максимално вписана в терена, минималистична и ненатрапчива, без лъскав лукс", разказва Тодор Обрешков, един от проектантите на къщата, който е архитект и на винарната "Кастра Рубра". "Искахме човек просто да се чувства добре тук. Да няма нищо крещящо, да е спокойно и въпреки аскетичните материали човек да се чувства уютно вътре", допълва го Теодора Алексиева от ZOOM Studio, която, заедно с Пламен Тодоров е другата част от проектантския екип.

Вътре материалите действително са аскетични, поне на пръв поглед. Видимият бетон е навсякъде, по стени, тавани и подове, в коридорите, стаите и баните, груб и с изявен фладер, но идеално пасващ си с драматичните засечки на падащите надолу обеми, с каменната зидария на външните стени и с неочакваните панорами, които разкриват големите прозорци ту в края на коридора, ту от дегустационната, ту от някоя тоалетна. Отделно има и дъбови ламперии, мебели и дюшемета, както и много стъкло.

Проектантите искали и деветте хотелски стаи да бъдат максимално уединени и самостоятелни и да имат директна връзка с природата навън. А освен това да не се повтарят и всяка да създава различно преживяване. Съответно разделят интериорите им между архитектите от ZOOM Studio и студио dontDIY и правят девет наистина много различни една от друга стаи. Някои продължават аскетизма на фоайетата с добре премерен минимализъм, изцяло остъклени бани, много бетон и тук-там някой дънер за нощно шкафче.

Други са разбити на няколко по-малки помещения, с много дървени ламперии, скрити в тях шкафове и гардероби, бюра и усещане за обран клубен аристократизъм. Трети изненадват с шперплат и облицовки от боядисани в бяло тухли, с изкуствени декоративни прозорци към баните и опит за софийски бохо шик. Някои са претрупани с мебели и шкафове, други са почти празни.

Фотограф: Минко Минев

И именно в тези най-празни стаи усещането за лукс е най-доловимо, макар небрежно и ненатрапчиво, все едно случайно постигнато - по скоро в пропорциите на помещенията, в големината им (всяка стая е по близо 40 кв.м), в огромните стъклени бани, в гледката и в миризмата на прегоряла трева зад дългите бели пердета, в смелостта да вкараш грубия бетон вътре до белите ленени чаршафи. И най-вече в добрия детайл.

Тази къща за гости е замислена като първи етап от по-голям проект, който включва и втора къща за настаняване с голям ресторант, разположена на запад, близо до първата. Двете сгради трябва да бъдат свързани с подземен тунел, басейн и СПА зона между тях, а серпантинно слизаща надолу през полето алея да води до винарната. Не е ясно кога проектът ще бъде финализиран, но вероятно именно тогава комплексът в Коларово ще се доближи максимално близо до концепцията Relais & Châteaux - избрани места за настаняване по цял свят, които предлагат Caractère, Courtoisie, Calme, Charme et Cuisine - характер, учтивост, спокойствие, очарование и добра кухня. В крайна сметка именно заради липсата на завършен втори етап мястото не присъства в популярни платформи като booking.com примерно, не може да се наема за уикенд от случайни туристи, а е запазено основно за гости на избата. Но така не може да изпълнява една, да я наречем, социална функция - да даде възможност на максимален брой хора да преживеят малко добра архитектура и да оценят отблизо добрия архитектурен детайл.

Винопроизводството в България вече е сериозен бизнес, който започна да инвестира не само в лозя, технология и чуждестранни енолози, но и в качествена архитектура. Избите отдавна не са скучни промишлени халета, а се опитват да следват примера на САЩ, Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия и да създават добри условия за развитие на активен винен туризъм с куп екстри, включително прилежащи хотели и ресторанти от висок клас. Разбира се, у нас романтичното влияние на Италия и Южна Франция все още е непреодолимо, винените маршрути все още не са добре разработени, но има случаи, когато архитектурата успява да се измъкне от клишето "тосканска къща" или "френско шато". Такъв пример е сдържаният минимализъм на деветте стаи в отличената къща за гости в Коларово. Една добра, незабележима архитектура.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK