България преоткрива таланти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България преоткрива таланти

певицата Есма Реджепова

България преоткрива таланти

Илюстрации с портрети на роми от България и света разказват техните непознати истории и постижения в изкуството

4899 прочитания

певицата Есма Реджепова

© Борислава Караджова


"Свят ти се завива, ако следиш пръстите на Папазов" Това са думи на немски музикален критик, докато гледа как свири Иво Папазов известен още като Ибряма, който има договор с британския лейбъл Hannibal Records и множество международни награди. Той е само един от мнозината талантливи и успели български роми в сферата на изкуството, журналистиката или точните науки, за които често въобще не сме чували. Или дори да сме чували, не знаем, че са от ромски произход. Един от най-добрите акордеонисти, който е записал за първи път много от популярните български хора в аранжиментите, които днес всички познават, е Ибро Лолов, а Борис Карлов се смята за музиканта, който въобще за пръв път въвежда акордеона като инструмент в българската народна музика – и двамата са от ромски произход, с множество турнета и отличия по света. До техните имена се нареждат тези на поетесата Сали Ибрахим, която е единствената представителка на България в Световния ромски парламент, както и писатели, журналисти като Усин Керим, Георги Парушев и др.

Един актуален проект се заема да направи не само имената, но и лицата им разпознаваеми за широката българска общественост чрез красиви илюстрации и кратки истории – целта им е да популяризират приноса на видни ромски художници, музиканти, писатели и танцьори и тяхното влияние в сферата на културата. Част е от глобалните инициативи Inside Out Sofia и Weseum. Идеята за ромските портрети и текстът към картите е на платформата за социално ангажирано изкуство Fine Acts и повече за реализацията научаваме от директор "Кампании" Светла Баева и илюстраторката Борислава Караджова.

"В българските медии има епизодично и едностранчиво представяне на ромите, а ние искаме да покажем тяхната култура, която не е особено видима", казва Светла Баева. В първата част на проекта си се спират на роми от различни сфери – литература, музика, танци, журналистика.

Музикантът Иво Папазов
Автор: Борислава Караджова

Светла споделя, че им е изключително трудно да намерят информация или снимки на ромите, допринесли много за българското изкуство. Разпитват, ровят се в архиви, търсят помощ от няколко ромски организации. "За съжаление почти никой не е събирал и съхранявал информация, самите ромски организации са заети с битови въпроси, свързани с оцеляването – като това да помогнат на ромите с жилищата, дискриминация при назначаване на работа, и не са имали време да обърнат внимание на историята на собствената си култура" казва Светла Баева.

Илюстраторката също е изправена пред проблема да няма ясна визия за някоя от творците – невинаги на снимките се виждат хубаво чертите на лицата – "за половината никога не бях чувала дотогава. Слушах музиката на музикантите, а на художниците разгледах развитието на изкуството през творческите им години, за някои от тях пък дори повече от една снимка нямаше. И за тях беше най-трудно да бъдат илюстрирани. Това е един от основните проблеми в проекта, че буквално "няма образ" (липсата на снимки и други материали) на артистите от ромски произход, а те имат голямо влияние в локалната и глобалната култура", пояснява Борислава Караджова.

В процеса на работа стигат дотам, че черпят информация от немски дигитален архив Roma Archives, създаден през 2015 г., за да съхрани ромската култура по света, в който има и представители от България. Германия е и страната, която през 1982 г. официално признава геноцида, който е извършила по време на нацисткия режим през Втората световна война над ромското население.

Автор: Борислава Караджова

В България все още малко се говори за факта, че според българския Закон за защита на нацията от 1941 г. ромите е трябвало да носят кафяви звезди на дрехите си като отличителен знак, подобно на жълтите шестолъчки на евреите. Но въпреки расистките мерки срещу тях – те също като българските евреи не са били пратени в концентрационните лагери на смъртта. Историята им е разказана в новия документален филм "Весел е циганският живот" на ромската режисьорка Людмила Живкова-Балашикова, която разказва спомените на собствената си баба от София.

В една от картите с ромски портрети е засегната темата за тежката съдба на другите роми по света по време на Втората световна война, описвайки съдбата на Чейя Стойка от Австрия. Тя е сред малцината оцелели от "Освиенцим" – художничка и писателка, авторка на книгата "Живеем в усамотение: спомените на ромите", публикувана през 1988 г. - една от първите, които разказват за преследването на австрийските роми от нацистите. Това не е единственият портрет в проекта на роми, които не са от България. Изпод ръцете на Борислава оживява образът на Жан Рейнхарт (Джанго) - джаз китарист, който създава стила джипси суинг. На осемнадесет години след инцидент с пожар в дома му част от пръстите на лявата ръка на музиканта се парализират, но въпреки прогнозите на лекарите, че никога няма да хване китара отново, Джанго се научава повторно да свири, като използва върху струните единствено показалеца и средния пръст от лявата си ръка. Така оставя като музикално наследство нова техника за изпълнение на джаз китара и над 900 записа на джипси суинг.

Автор: Борислава Караджова

От същите илюстрации научаваме и за приноса на македонската ромка Есма Реджепова, родена в село до Скопие през 1943 г. Певицата е номинирана два пъти за Нобелова награда за мир заради хуманитарната си дейност. Макар да няма собствени деца, заедно със съпруга си Стево Теодосиевски тя отглежда 48 деца и осиновява пет. Есма Реджепова е световна музикална легенда с над осем хиляди самостоятелни концерта по света, над сто авторски песни и петнадесет издадени албума.

"Търсейки информация, останах най-силно впечатлена от друг един музикант, Яшар Маликов, който може би е най-известният български композитор на ромски песни", споделя Светла Баева. Въпреки че няма музикално образование, Яшар оставя дълга музикална кариера – първо е бил музикален оформител в Цигански театър "Рома", след това е организатор на радиопредавания с ромска народна музика и прави първите записи на "Балкантон". Яшар е и създателят на на първия ромско-български речник.

"Годината, през която излиза този речник, е показателна за това до каква степен отсъства ромската култура от широката българска общественост и колко малко знаем за нея – речникът излиза чак през 1992 г." допълва Светла. Според нея ромската култура отсъства от полезрението ни, въпреки че тя е в ежедневието на много българи – съвсем съвременни примери са двама Василовци, прославили България с таланта си. Единият е Васил Боянов, по-известен като Азис, за чиито музикален талант и фенове по цял свят ни разказват картите. А другият е скулпторът от ромски произход Васил Василев, който не е включен в илюстрациите, но може би ще бъде в следващата поредица. Той е учил в училището в Кунино, по-късно и в Националната академия, а днес живее и твори в САЩ. Членува в най-престижните международни организации в областта на скулптурата като International Sculpture Center, Хамилтън, Ню Йорк, Sculpture Network в Мюнхен, включително, а работите му са излагани из цяла Европа, САЩ и Япония.

Друг наш съвременник ром, допринесъл за българската литература и журналистика е Георги Парушев, който има публикувани две колекции с поезия, а през 2007 г. и роман, с което се превръща и в единствения публикуван ромски романист на Балканите.

Текстовете му са превеждан на руски, английски, френски и италиански. Започва кариерата си като журналист в различни периодични издания. Според картите с илюстрации често текстовете му са отхвърляни от издателите заради ромските теми, с които се занимават. След демократичните промени е създател и редактор на ромското списание "Житан". Георги Парушев е редактор и на единствената антология на българските ромски писатели. И въпреки че той е първият публикуван романист, ромската литература като част от българската литература си има своята традиция и приемственост – достатъчно е да се спомене Усин Керим, който не само е публикувал единадесет книги с поезия, но е бил и окръжен кореспондент на в. "Отечествен фронт" за Сливенски и Ямболски окръг, След време става и редактор на окръжните вестници в Хасково и Разградско.

Впоследстиве Усин Керим се мести в Чепеларе, където прекарва по-голямата част от живота си, затова и през 2010 г. община Чепеларе учредява националната награда за поезия "Усин Керим", която се връчва на всеки две години на български поети.

Така, както слушайки репортажите на Усин Керим, повечето българи едно време едва ли са знаели че той е от ромски произход, по същия начин и слушателите на БНР днес едва ли осъзнават, че Валери Леков, който ги информира за събитията в Кюстендил, е от ромската общност там. Образът на знаещия, професионално реализиран и социално активен ром е далеч от стереотипите за ромите, с които живеят българите и които се показват в масовите медии.

Валери е главен актьор в документалния филм от 2013 г. "Ром Кихот", а през 2017 г. той създаде и първия си документален филм като режисьор на документалния филм "В очакване". Разбира се, успели български роми има в най-разнообразни професионални поприща, но причините да не знаем за тях са комплексни, по някога те самите не афишират или дори крият произхода си заради расизма в обществото. "Има добри специалисти - лекари или от други сфери, които не споменават, че са от ромски произход, не искат да ги асоциират с ромската общност, а и не искат да си навличат неприятности", обяснява Светла Баева, твърдо решена да създаде и втора поредица с портрети, вече на хора не само от света на изкуството, но и от други професионални.

Засега илюстрациите са публикувани на страницата на ineacts.co/insideout.

Страница от книгата "В като вагина"
Автор: Михаела Караджова
От Fine Acts се надяват да си партнират с училищата и илюстрациите да бъдат публикувани и използвани в учебния материал по занимателен начин, картите могат да бъдат направени за оцветяване например.

Те вече имат успешен пример зад гърба си с книгата "В като вагина" (написана от Светла Баева и Рая Раева), която е насочена предимно към момичетата в тийнейджърска възраст и възниква поради факта, че едва в 10% от училищата има часове по сексуално образование, а много теми са все още табу в българското общество. Междувременно България и Румъния са страните в ЕС, където децата най-рано започват да водят сексуален живот.

"В като вагина" се финансира с краудфъндинг кампания и само за два месеца събра необходимите средства – дарили са хора от двадесет държави. Илюстрациите на обемните 200 страници отново са на сестрата на Борислава - Михаела Караджова. Съдържанието на книгата е верифицирано от медицински консултанти и от новата учебна година тя вече ще се използва в различни училища. "Илюстрациите бяха много важни, защото на някои теми те са съвсем практични ръководства какво трябва да се прави, същевременно не са схематични или пък детски, а младежки и с уважение към тийнейджърите, които ще четат книгата", казва Светла. Тя се надява акцията с ромските портрети да има същия отзвук, какъвто имаше книгата "В като вагина".

Повече информация за техните проекти можете да видите на: www.vaginamatters.org

"Свят ти се завива, ако следиш пръстите на Папазов" Това са думи на немски музикален критик, докато гледа как свири Иво Папазов известен още като Ибряма, който има договор с британския лейбъл Hannibal Records и множество международни награди. Той е само един от мнозината талантливи и успели български роми в сферата на изкуството, журналистиката или точните науки, за които често въобще не сме чували. Или дори да сме чували, не знаем, че са от ромски произход. Един от най-добрите акордеонисти, който е записал за първи път много от популярните български хора в аранжиментите, които днес всички познават, е Ибро Лолов, а Борис Карлов се смята за музиканта, който въобще за пръв път въвежда акордеона като инструмент в българската народна музика – и двамата са от ромски произход, с множество турнета и отличия по света. До техните имена се нареждат тези на поетесата Сали Ибрахим, която е единствената представителка на България в Световния ромски парламент, както и писатели, журналисти като Усин Керим, Георги Парушев и др.

Един актуален проект се заема да направи не само имената, но и лицата им разпознаваеми за широката българска общественост чрез красиви илюстрации и кратки истории – целта им е да популяризират приноса на видни ромски художници, музиканти, писатели и танцьори и тяхното влияние в сферата на културата. Част е от глобалните инициативи Inside Out Sofia и Weseum. Идеята за ромските портрети и текстът към картите е на платформата за социално ангажирано изкуство Fine Acts и повече за реализацията научаваме от директор "Кампании" Светла Баева и илюстраторката Борислава Караджова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  Де да бяха и другите като тях. А помагат ли на свои да се образоват и да излязат от гетата най сетне.

 • 2
  stoyan_hristov avatar :-|
  Stoyan Hristov

  То от циганин до циганин има голяма разлика.... макар и по рядко се срещат доста интегрирании образовани и мисля никой няма нищо против тях ....

 • 3
  stratsimir6 avatar :-|
  step_by


  До коментар [#] от "
  Алф
  ":

  Има ги и не са малко, но понеже не са предпочитани, залязват като нощен залез ....

 • 4
  stratsimir6 avatar :-|
  step_by


  До коментар [#] от "
  Алф
  ":

  Има ги и не са малко, но понеже не са предпочитани, залязват като нощен залез ....
  До коментар [#] от "
  Алф
  ":


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Another Click In The Wall

Another Click In The Wall

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK