С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Тема

1 20 сеп 2019, 9:50, 5396 прочитания

Рециклиране за напреднали

Ъпсайклингът е креативност, съчетана с грижа за природата

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В търсене на душ след последните плажни дни за лятото на няколко места по Черноморието ще откриете сърф дъски, хитро трансформирани в къпалня. После може да отморите в заведение, направено по модел, все по-разпространен из цял свят - храната е домашна, обстановката непринудена и ви настаняват на маса, около която са наредени канапета от стари кожени куфари. Свежи цветя, поникнали от цветни ботуши, придават допълнителен колорит, ръцете си плакнете в медна тава, превърната в мивка, а накрая получавате коктейл в буркан вместо чаша.

Напоследък този алтернативен свят, тип "Алиса в Страната на чудесата", се превръща в популярна реалност. През последните години дизайнът и изкуството подемат вълната на т.нар. ъпсайклинг ("upcycling" от английски). Това не е просто естетическа прищявка, а рециклиране от нов вид. Като се има предвид, че според данни на Евростат от 2016 г. в България сме генерирали близо 17 000 кг боклук на човек за година, докато средното за ЕС е около 5000 кг, изглежда, имаме нужда от нови решения.


ИлюстрацияТерминът ъпсайклинг все още няма точен превод на български, но значението му е рециклиране на по-висока степен, или по-просто казано – оползотворяване вместо претопяване. Немският инженер Райнер Пилц пръв използва думата през 1994 г. Нарича сегашното ни рециклиране "downcycling" ("down" от английски "долу"), защото то обикновено понижава качеството на материалите. От друга страна, ъпсайклингът удължава живота на старите вещи и намалява нуждата от ново производство. Така цикълът на кръговата икономика, към която се стреми Европа, а и целият свят, се завърта по-плавно.

Илюстрация

Всяка нова култура е изграждала сградите си с материали от предшестващите. Чак до Индустриалната революция изхвърлянето не било толкова честа пратика за сметка на влагането на стари суровини в нови изделия. Доскоро оползотворяването на ресурси е било основна част от живота и в България, най-вече заради липсата на ресурси. Даниела и Пламен Панайотови си спомнят как като млада двойка преди близо 30 години събрали стари мебели, за да обзаведат новия си дом: "Взехме гардероб от мазето на баба ми и го пренесохме на покрива на трабанта, а след това го боядисахме в черно-бяло и му поставихме огледала. От другата страна на семейството взехме етажерки, които боядисахме в същия цвят, и така се получи цяла композиция. Случи се по времето на една криза, когато нямаше избор от мебели."

Таня Михайлова е художник, а уж непотребните вещи от години привличат вниманието ѝ. Занимавала се е с такива интериорни проекти и сега участва в работилница "8 елфа", където малки и големи използват творческия си дух под всякаква форма, включително като се занимават с ъпсайклинг. Според нея българите са креативни и знаят как да създадат "от нищо нещо": "В много случаи дори не се прави заради природата, а от чисто практична гледна точка. Като оградите от стари ски, които могат да се видят в някои планински селца", разказва Таня.

Самата практика може и да е древна, но в момента перспективата, през която светът се връща към оползотворяването на стари предмети, е различна.

Днес ъпсайклингът добива популярност не защото нямаме достатъчно, а тъкмо обратното – произвели сме прекалено много. От една страна, конвеционалните каталожни мебели вече са твърде познати и стават безинтересни. Все повече хора искат да вложат неочаквани елементи в интериора си и се връща интересът към естествените материали. От друга страна, на фона на глобалната климатична криза все по-усилено се говори за нуждата да използваме ресурсите си осъзнато и с грижа за природата. Съвкупността от тези две нагласи е идеалната среда за развитие на ъпсайклинг.

Оползотворяване преди рециклиране

Безспорно да рециклираме е изключително важно, особено при положение че тази година световната употреба на ресурси надвиши нормалното за цяла година едва на 29 юли (т.нар. Оvershoot day). Изследванията по въпроса са малко, но Франция дава добър пример. През 2014 г. страната е спестила 22.5 милиона тона въглероден диоксид благодарение на програмите си за рециклиране.

Колкото и да е ползотворно рециклирането, то не е стопроцентово устойчиво решение. За да се извлече суров материал от една пластмасова бутилка например, е необходимо редица фактори да заработят в синхрон. Първо, съответното населено място трябва да разполага със съоръжения за разделно събиране, а и хората да са достатъчно съвестни и информирани, за да поставят боклука си в правилния контейнер. Дори тези фактори да са налице, следващите стъпки – транспортиране, сортиране, преработка, повторно опакопване и връщане в магазинната мрежа, неминуемо използват енергия и произвеждат вредни за атмосферата емисии.

Като прибавим тази информация към данните за боклука, ситуацията изглежда тежка. Според Асоциацията на производителите на пластмаса PlasticsEurope през 2000 г. на глобално равнище са произведени 200 милиона тона, през 2015 количеството е скочило до 322 милиона тона. Веднъж произведена, тази пластмаса завинаги остава част от планетата. Един от резултатите е "островът" от боклук в Тихия океан с приблизителен размер 1.6 милиона кв. км.

Ъпсайклингът е красиво, полезно, макар и частично решение на тази дилема, а примерите са навсякъде.

Венета Георгиева е собственик на фирмата за домашен текстил "Венити-77". Разказва, че след голяма част от персонализираните поръчки в излишък остават парчета плат с отлично качество. Да се изхвърлят означава не само загуба на ресурс, но и допълнително натоварване на сметищата – най-неблагоприятният начин да се освободим от боклука според плана за кръгова икономика на Европейската комисия. Затова Венета използва по-креативно решение – предлага парчетата плат на всеки, който би си направил многократни торбички за пазаруване от тях.

Анелия Спасова е секретар на читалище "Съзнание" в дунавското село Долни Вадин и заедно с останалите членове на екипа правят всичко възможно, за да подобрят своето населено място. На фестивал се научили как да "плетат" с непотребна хартия и сега използват каталози на големи вериги магазини за направата на кошнички, панерчета и други сувенири. По време на творческа работилница в Македония разбрали как да си правят хартия и сега, въпреки че общината не им предоставя контейнер за рециклиране, те го правят сами: "Разбира се, на много аматьорско ниво, но се оказа прекрасно за работа с деца. Създаваме картички, тефтерчета и други дребни изделия, а когато през лятото направим хербарии, влагаме цветчетата в хартията", разказва Анелия. Оползотвряват и даренията, които получават: "Наскоро преобразихме две много стари рамки за прозорци в пана, които сега красят читалището."

Докато в читалището на Долни Вадин и много домове по цял свят старите вещи заживяват нов живот, макар и непрофесионално, Таня и нейните колеги превръщат ъпсайклинга в ниша. Едно от вдъхновенията на Таня се появило през 2010 г., когато такива гледки още били рядкост. Попаднала на цялостно архитектурно решение от стари машинни елементи – бар в Прага, изцяло конструиран от зъбни колела и други механизми. За своя опит в сферата разказва: "Като художници за нас беше провокация да потърсим потенциала в излезли от употреба вещи и да им вдъхнем нов живот." Така с колектива "Ателие Трион" създали пейки и закачалки от стари ски, мебели от непотребна дървесина като маси от чамови макари и други.

Дизайнерски предмети от непотребни вещи вече могат да се намерят по цял свят, като голяма част от тях са ексклузивни, тъй като не съществуват два еднакви артикула. Такъв пример е осветителното тяло "Web Light" на DesignByThem, изработено от найлонови торбички, с което можете да се сдобиете срещу впечатляващите 890 долара. Компанията Looptsworks използва непотребни парчета плат и кожа за създаването на какви ли не чанти – от ежедневни раници, през неопренови калъфи за лаптоп, та чак до кожен несесер, оборудван с професионални принадлежности за кафе.

Може да ви се стори невероятно, но ненужни материали се превръщат дори в природосъобразна козметика. Семейната компания Further в Лос Анджелис прави сапуни, лосиони, перилни препарати и свещи от етерични масла и биогориво, създадено от използваната мазнина на големи ресторанти.

На сайтa за ръчно изработени предмети Etsy.com ще намерите над 180 000 резултата с ключова дума "upcycled" – обеци от обработени парченца пластмасови бутилки, лампа от стари фотоапарати и тръби, етажерка за книги от дървени стълби, маса за кафе от двигател на BMW и какви ли не други причудливи, но красиви и функционални изобретения. А за тези, които предпочитат да направят нещо свое, сайтът Pinterest.com предлага милиони безплатни идеи за деца и възрастни.

Ъпсайклингът се оказва безбрежна територия, която вдъхва свежест на познатия дизайн, като в същото време се грижи за природата, а успехът на тенденцията вероятно се дължи на новата нагласа в поребителското поведение. Агенцията за маркетингови проучвания SMARI твърди, че през 2018 г. 87% от потребителите от т.нар. милениал поколение в САЩ предпочитат продукти с екологична стойност. Но независимо дали живеем на място, където предметите ни заливат или пък не ни достигат ресурси: "Не винаги непотребната вещ е за изхвърляне. Трябва само човек да има въображение и желание", казва Анелия.

Илюстрация

Оползотворено изкуство

Една от големите ниши, където оползотворяването на стари материали заема почетно място, е изкуството. Често идеята е социална, а това са едни от най-интересните примери:

- През 1942 г. Пикасо сътворява своята скулптура "Глава на бик", конструирана от случайно намерени седалка на колело и кормило. Според критиците именно прозрачността на елементите прави творението знаково.

- През 50-те години на миналия век художникът и дизайнер Робърт Раушенбърг създава пана от боклуци, изхвърлени в Ню Йорк. Смята, че дори един предмет да не е изненадващ сам по себе си, артистът може да го комбинира и така да създаде ново, невероятно състояние.

- Ромуалд Хазуме е артист от Република Бенин, който създава upcycled скулптури и маски, препратка към африканското традиционно изкуство и търговията с роби. Често използва стари туби от петрол, като ги асоциира с консуматорството, което западните държави налагат на света.

- Инсталациите на Сю Уебстър и Тим Нобъл приличат на безсмислени купчини боклук, но само докато не получат правилното осветяване. Тогава от сенките изникват градски пейзажи и човешки фигури. Един от проектите представлява всичко, което двамата артисти използвали в продължение на 6 месеца, а когато прожекторът освети боклука под определен ъгъл, се получава сянка под формата на дуото.

- Ерика Айрис Симънс използва ленти на аудиокасети, за да рисува портрети на известни музиканти. Работи с естественото движение на лентата и така избира кой артист да изобрази.

- В центъра на Брюксел ще намерите арка от преплетени жълти велосипеди в чест на "Тур дьо Франс".

- В центъра на Пафос, Кипър, можете да отдъхнете на една от 6-те пейки, които Михалис Папамикаел е създал от използвани кенчета. Изпълнението е реверанс към природосъобразното развитие.

Капитал #38

Текстът е част от брой #38 на седмичния "Капитал" (20-26 септември). В броя ще прочетете още:

- Кой управлява България

- Как Русия влиза по втория начин в "Турски поток"

- Тайната държавна сграда

Купете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Другари срещу "хулигани" 3 Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма

11 окт 2019, 2795 прочитания

Единство, творчество, касичка Единство, творчество, касичка

Кампаниите за групово финансиране намират все по-голям успех при креативните проекти в България

4 окт 2019, 3022 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Безмесни избори

Вегетарианството и новите тенденции като веган ресторанти, хотели и продукти

Още от Капитал
Германски минерални бани

След 13 години усилия българските балнеохотели бяха одобрени от германските здравни каси

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Решения за софийските проблеми

Какво предлагат кандидатите за кметския пост по ключови за града въпроси

Германия си иска парите

Започва сагата с приемането на бюджета на ЕС за периода 2021 - 2027

Спорният Петер Хандке

Нобеловата награда за литература за 2019 г. предизвика възмущение и полемика относно ролята на писателя

20 въпроса: Даниела Костова

Тя претворява различни житейски ситуации в работата си като художник, а най-амбициозният й проект беше реализиран това лято във Виена

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10