Безмесни избори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Безмесни избори

Безмесни избори

Вегетарианството и новите тенденции като веган ресторанти, хотели и продукти

7543 прочитания

© Shutterstock


"Когато човек се запознае с реалната ситуация, в която живеем и в която се намира природата ни, осъзнава, че веганството е единственият правилен и морален избор в полза на планетата, животните и хората. Да бъдеш веган е най-малкото което може да направиш за да си отговорен жител на планетата", казва Гордана Кръстева, която не яде месо от петнадесет години и е активистка на Българския веган съюз. И въпреки че не са толкова категорични като нея в избора си, все повече хора избират да не ядат месо или да сведат консумацията му до един-два пъти в месеца. Особено след като пожарите в Амазония повдигнаха въпроса за свръхконсумацията на телешко месо. На първи октомври е Международният ден на вегетарианството и с всяка изминала година събитията и кампаниите на този ден са все по-разнообразни и има все повече хора, които проявяват интерес.

Мотивацията на вегетарианци и вегани е най-разнообразна – за някои това е просто модерният тренд, който много инлфуенсъри и влогъри бурно налагат, за други е осъзнат етичен избор, свързан с промяната в климата и начина, по който се отглеждат животните за хранителната индустрия. Сред нарастващия брой вегетарианци са и тези, които са приели, че по-леката растителна храна е подходяща за здравето им и подбудите им не са точно обвързани с религия, идеология или грижа за планетата. България не отстъпва по нищо на световните тенденции – и тук се откриват все повече вегетариански ресторанти.

На вегетарианския пазар

Веганството е стриктна форма на вегетарианството, която изключва консумацията на всякакви продукти от животински произход. В специализираните магазини все по-често се продават дори веган дрехи, обувки, козметика и храна за домашните любимци. Водещи козметични марки и модни брандове също слагат слагат етикет "веган" на някои от продуктите си, за да отговорят на нарастващото търсене. Голяма част от социално отговорните компаниите анонсират като част от своята фирмена политика подкрепата на веган индустрията, което означава, че не използват материали от животински произход, не тестват продуктите си върху животни и като цяло показват стремеж към един по-екологичен, етичен и отговорен вид производство.

Автор: Shutterstock

За други компании обаче популярността на веган движението дава възможност да се позиционират в нова пазарна ниша, като атакуват потребителя с евтини трикове, като едрият надпис "веган" върху продукти, които всички знаем, че не са от животински произход, например плодове и зеленчуци. Този маркетинг трик се възприема като неетична реклама и в държави като Германия е контролиран със закон.

Друг проблем са наименованията на продуктите, които объркват потребителите - така наречените вегaн млека, произведени на база на растителни масла като бадемово, кокосово или соево. Въпреки че те съдържат витамини, протеини и фибри, единственото общо, което имат с млякото, е белият цвят и консистенцията. Вегетарианските бургери отдавна съществуват на пазара, а от тази година може да опитате и дългоочаквания "Мак веджи", който световната верига за бързо хранене McDonalds лансира в ресторантите си отвъд океана и в Германия. Едно от най-интересните веган изобретения е вегетарианско яйце, създадено от четирима студенти по хранителни технологии в италианския университет в Удине. Без холестерол и глутен, яйцето е богато на белтъчини и според експертите доста наподобява вкуса на яйцата от животински произход, а визуално е идентично.

Веган кухнята не е еднообразна и в никакъв случай не трябва да бъде асоциирана с безвкусна. На тазгодишния световен шампионат по приготвяне на пица, провел се в Парма, Италия, победител е веган пица, приготвена от първата веган пицария в Обединеното кралство Purezza. След като дори италианците са я оценили, определено си заслужава да се опита.

"Важно е храната да е вкусна, всъщност повечето ни клиенти не са вегетарианци или вегани, но идват в ресторанта ни, защото им допада вкуса", казва Запрян Костадинов, собственик на ресторант "Кринг" в София. Първото му вегетарианско заведение съществува вече десет години. "За този период постепенно нарасна търсенето, българите се убедиха, че могат да се хранят вкусно и без месо, все повече търсят безмесна храна." В отговор на големия интерес той отваря второ заведение "Кринг", доста по-голямо от предишното, със сто и петдесет места и само веган предложения. Кюфтетата, които Запрян готви, са от покълнала леща, виненият кебап е изцяло безмесен, миш-машът е с тофу. "Но не всички са очаровани, мениджърите на една голяма компания искаха да им доставяме храна за обяд в офисите, но се оказа, че работниците от производствената част се разбунтували, искали си кюфтетата от кайма."

Свилен Класанов – един от създателите на ресторантите "Слънце Луна", също потвърждава, чe популярността на вегетарианската храна расте сред българите. "Когато откривах един от първите вегетариански ресторанти в София – "Вегетарианската къща", всички около мен ми казваха, че няма никой да се интересува, че българите като типични балканци искат да ядат кебапчета, но опитът показа, че това въобще не е вярно. Самата "Вегетарианска къща" съществува две години, но интересът е огромен и след това отваря първия ресторант "Слънце Луна" на ул. "Уилям Гладстон", разрастват се все повече с нарастването на търсенето - отварят мелница, магазин на ул. "Юрий Венелин" и още няколко ресторанта. За създаването на менюто му помага Юрий Ковачев, който готви по аюрведа рецепти, а Свилен използва за авторските си вегетариански рецепти и опита си от Холандия и Израел, където е живял.

Според него преди пет години е бил най-високият ръст в София на новопоявили се вегетарианци и вегани, когато става особено модерно, а в момента има лек спад – "но пък остават хората, които наистина искат да ядат безмесно, а не които се придържат към модата". "Аз съм вегетарианец от двадесет години, но не и веган, даже този тип вегани, които проповядват и постоянно убеждават останалите, че трябва да се откажат от всички животински продукти, са ми неприятни. Нямам против всеки да има каквито и да е убеждения, но не смятам, че като седнем на маса, трябва да се захваща войнствена веган тема", казва Свилен. Според него световният пазар сериозно е залитнал в посока експлоатация именно на веган нишата – "в Берлин и Ню Йорк, ако не си веган, едва ли не не си достатъчно готин". Но Свилен прави важно уточнение, че не яде млечни продукти от големи мандри, където отношението към животните не е добро, купува само от малки ферми и мандри, където знае как се отглеждат животните – "евтина храна не съществува, всяко нещо си има стойност и цена и някой по веригата я плаща: дали ще е земята, животните, земеделците или прекупвачите, все някой я плаща".

Акция на Български веган съюз
Автор: Гордана Кръстева

Именно състраданието към животните и начинът, по който се отглеждат за хранителната индустрия, е един от основните мотиви на активистите по цял свят да организират протести и образователни акции. Българският веган съюз не изоставя в това отношение: те са движещата сила на протести против "гушенето за гъши и патешки дроб", за криминализиране на кучешките развъдници, но също така и против софийския зоопарк. Провеждат и веган фестивали и веган дегустации и образователни уъркшопи. "Участвам във всякакъв веган активизъм тук и когато пътувам из Европа, винаги търся веган събития и подкрепям местните активисти", казва Гордана Кръстева.

Ако не сте запознати с темата, сигурно ще се изненадате, че веганите не консумират и мед. Въпреки че производството на мед е естествената функция на пчелите и развъждането на летящите насекоми е от особена важност за запазване на екологичния баланс, според основателя на веган обществото Доналдо Уотсън: "Цел на обществото трябва да бъде краят на експлоатацията на животни от човека." Разбира се, на пазара вече съществува алтернатива на меда, произведена на база на плодове, която наподобява вкуса и консистенцията на пчелния мед.

Веганът носи Prada

Само преди броени дни луксозната италианска марка Prada се присъедини към листата на модни фирми, които спират да работят с материали от естествена кожа в създаването на своите колекции. Изглежда, че тенденцията на веган движението е водеща и на световния моден подиум. Първа сред големите луксозни марки Stella McCartney изключва кожата от материалите за изработка на своите продукти, а вследствие и фирми като Armani, Gucci, Furla, DKNY показват едно по-екологично и социално отговорно поведение.

снимка Lucca Tettoni

Веган на път

И почивката в all inclusive комплекс вече е възможна, ако сте веган да гледате по цял ден как останалите гости ядат скариди, стек и сладолед, а вие се задоволявате с гарнитура и хляб. Съществуват платформи като www.veggie-hotels.de, които подбират единствено и само хотели, подходящи за последователи на веган движението. Дори за месоядните една такава почивка би била интересна, защото няколко дни детокс, не биха навредили на никого.

снимка Francesca Paglial

Движението "Антивеган"

Кои са видисти?

Видизъм е може би противоположното понятие на веган културата. Рене Декарт, един от видните философи на XVII век, е един от основателите на френската индустриална революция и в работите си разглежда животните като средство за производство, стока и един вид машина за работа. Той е видист и именно това обездушаване на животинския свят и тоталното отрицание на чувства у него е главната критика, която веган движението отправя към индустриално развитото ни общество.

Кои са веганите?

От статистическа гледна точка те са представители на младото поколение, професионално реализирани и с ценностна система, в чийто център стоят равноправието, моралността, защитата на околната среда и респектът към животните. Възниква въпросът защо една толкова положителна идея като вегетарианството, която се бори за един по-добър и равноправен свят чрез един вид ограничения от група хора, бива толкова критикуванa, че думата веган бива използвана дори с обиден смисъл. Само при споменаването на темата е трудно да не се започне дискусия, която често води до полемика и ръка за ръка с нарастващия брой на привържениците на тази култура расте и броят на нейните противници. Особена популярност придобиват групи в социалните мрежи, където веган движението бива осмивано, а агресивните коментари в групите на веган привържениците са всекидневие. Провокацията невинаги е еднопосочна и конфликтът отдавна е налице.

Сред една от най-честите критики е чисто здравословният аспект на веган диетата и аргументите как при този вид режим тялото не поема необходимото количество протеини и някои жизненоважни витамини. Разбира се, има и алтернативни начини за набавянето на протеин и витамини, но критиката е насочена именно към неестествения начин на

приема им.

Антивеганите излагат тезата за големите територии обработваема земя, използвани за засаждане на пшенични култури, бобови култури, плодове и зеленчуци, необходими за изхранването на едно нарастващо веган население, но статистиката не подкрепя изцяло този аргумент. Според изследване, реализирано в Обединеното кралство, за да може да се изхрани населението на острова с продукти от животински произход в балансирани количества, са необходими 11 милиона хектара земя. Но ако населението следва стриктна постна диета, са необходими едва три милиона хектара. Анализирайки резултатите, се стига до извода, че при пълно въвеждане на веган диета в Обединеното кралство ще се освободят общо 15 милиона хектара за залесяване на гори и природни паркове.

Темата за експлоатацията на земята разнищва и Лиър Кийт, авторка на книгата "Митът за вегетарианството". Кийт е следвала веган диета в продължение на повече от 20 години, докато в един момент не стига до извода, че главната й цел, да предотврати убийството на невинни животни, след като не се храни с тях, не може да бъде изцяло постигната по този начин. В книгата си тя излага факти за екологичните последици от масово индустриализираното селско стопанство, при което се разрушава естествената среда на немалък брой диви животни, след като природни терени биват експлоатирани с цел отглеждане на аграрни култури. Вярно е, че за пасища на отглежданите в стопанството животни също са необходими големи територии земя, но тези не пречат на естествената среда на полските животни. Също така критикува и големите количества пестициди и изкуствени торове, които се използват при отглеждането на културите, и замърсяването на почвите, до което водят. Подобна обаче е и ситуацията при животновъдството, особено на индустриално ниво, храната на добитъка почти изцяло се състои от пшенични продукти и царевица, отглеждането на които води до същия проблем.

Друг спор, до който се стига при обсъждането на темата, е дали чисто анатомично човешкото същество е създадено, за да се храни с месо или да бъде веган. Защитниците на вегетарианската теза сочат като пример зъбите на човека, които наподобяват тези на тревопасно, а не на хищник, но имайки предвид еволюционното ни развитие, този аргумент остава по-скоро маловажен. В подкрепа на всеядството е например устройството на човешкия стомах, който се различава коренно от този на тревопасните, които имат многокамерен стомах, хранят се непрекъснато, без интервали и смилат по време на почивка.

Връщайки се отново назад във времето, еволюционното развитие на човешкото същество показва, че хората са се хранили с каквото са имали и са се приспособили към различни видове хранителни режими. При някои култури, като ескимосите например, месото е основен хранителен елемент, тъй като в естествената си среда имат ограничен достъп до храни от растителен произход. В други региони на света менюто е предимно на растителна основа. В национална ни кухня варивата също са основен елемент и е нужно само да погледнем календара на религиозните пости, за да си обясним как са се хранили нашите предци преди векове. Месото присъства в менюто на определени дати не само защото по Коледа и Великден се празнуват двата най-големи християнски празника, но и защото е ограничен хранителен продукт, който рядко е присъствал в менюто на българите преди векове.

Бърза писта за бързото веган хранене

Пилотът от Формула 1 Люис Хамилтън откри на 2 септември първия ресторант от новата верига за веган бургери Neat Burger. Лоакция е в Лондон на Риджънт Стрийт, той планира още ресторанти в Ковънт Гардън и Кингс Крос, както и в САЩ през следващата година. Хамилтън си партнира с италианския предприемач Томазо Чиабра, Той именно е и един от първите поддръжници на американския производител на вегански бургер Beyond Meat. Трети съдружник във веган веригата за бързо хранене е Райън Бишти, който идва от бизнеса с нощните клубове.

"Когато човек се запознае с реалната ситуация, в която живеем и в която се намира природата ни, осъзнава, че веганството е единственият правилен и морален избор в полза на планетата, животните и хората. Да бъдеш веган е най-малкото което може да направиш за да си отговорен жител на планетата", казва Гордана Кръстева, която не яде месо от петнадесет години и е активистка на Българския веган съюз. И въпреки че не са толкова категорични като нея в избора си, все повече хора избират да не ядат месо или да сведат консумацията му до един-два пъти в месеца. Особено след като пожарите в Амазония повдигнаха въпроса за свръхконсумацията на телешко месо. На първи октомври е Международният ден на вегетарианството и с всяка изминала година събитията и кампаниите на този ден са все по-разнообразни и има все повече хора, които проявяват интерес.

Мотивацията на вегетарианци и вегани е най-разнообразна – за някои това е просто модерният тренд, който много инлфуенсъри и влогъри бурно налагат, за други е осъзнат етичен избор, свързан с промяната в климата и начина, по който се отглеждат животните за хранителната индустрия. Сред нарастващия брой вегетарианци са и тези, които са приели, че по-леката растителна храна е подходяща за здравето им и подбудите им не са точно обвързани с религия, идеология или грижа за планетата. България не отстъпва по нищо на световните тенденции – и тук се откриват все повече вегетариански ресторанти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    maddrum avatar :-|
    maddrum

    За такива ли статийки викате, че искате пари?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK