Безмесни избори

Вегетарианството и новите тенденции като веган ресторанти, хотели и продукти

"Когато човек се запознае с реалната ситуация, в която живеем и в която се намира природата ни, осъзнава, че веганството е единственият правилен и морален избор в полза на планетата, животните и хората. Да бъдеш веган е най-малкото което може да направиш за да си отговорен жител на планетата", казва Гордана Кръстева, която не яде месо от петнадесет години и е активистка на Българския веган съюз. И въпреки че не са толкова категорични като нея в избора си, все повече хора избират да не ядат месо или да сведат консумацията му до един-два пъти в месеца. Особено след като пожарите в Амазония повдигнаха въпроса за свръхконсумацията на телешко месо. На първи октомври е Международният ден на вегетарианството и с всяка изминала година събитията и кампаниите на този ден са все по-разнообразни и има все повече хора, които проявяват интерес.

Мотивацията на вегетарианци и вегани е най-разнообразна – за някои това е просто модерният тренд, който много инлфуенсъри и влогъри бурно налагат, за други е осъзнат етичен избор, свързан с промяната в климата и начина, по който се отглеждат животните за хранителната индустрия. Сред нарастващия брой вегетарианци са и тези, които са приели, че по-леката растителна храна е подходяща за здравето им и подбудите им не са точно обвързани с религия, идеология или грижа за планетата. България не отстъпва по нищо на световните тенденции – и тук се откриват все повече вегетариански ресторанти.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    maddrum avatar :-|
    maddrum
    • - 1
    • + 1

    За такива ли статийки викате, че искате пари?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал