Новият брой: Пътят към Европа
Close

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма

"Вследствие на стотиците години владичество, под което са били българите в миналото, и стриктната дисциплина на настоящия съветски модел, хората са забравили какво означава свободно мислене, правото на лично мнение и интимния начин на живот. Това, което не се вписва в рамките на комунистическото общество (като хомосексуалността), не съществува. Това е и единственият начин да обясним факта, че е трудно да срещнеш хомосексуални в България", пише в доклада от 1981 г. на Международната асоциация ILGA. Откъси от него, както и аудиоспомени, видеозапис, архивни снимки и документи са включени в изложбата "Хомосоц" (в галерия "Порт А"), направена по изследване на социоложката Вероника Димитрова и инициатива на фондация GLAS.

Това е първото по-цялостно изследване на темата за хомосексуалността по времето на социализма, главно през 50-те и 60-те години на ХХ век. В него са използвани правни и медицински издания, съдебномедицински експертизи, разработки на МВР и ДС относно сексуалната разпуснатост в страната, архиви на затвори, анализи на престъпността.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 4

  Неописуемо глупаво е от днешна гл.т. да се оценяват научни теории и социални практики от миналото.

  Ако туберколозно болните бяха така агресивно активни като ЛБГТ общността, сигурно швейцарските пансиони, в които в началото на ХХ в. са продължавали да лекуват туберколозата и рака на белите дробове единствено с билков чай и чист планински въздух, са щели да бъдат обявени за концентрационни лагери...

  Неудобно е да се четат хрумките на социоложката Виктория, защото през ония години БГ не е правела никакво изключение в отношението към хомосексуалността. Содомията тогава е била престъпление и във всички западни демокрации.
  Разбиранието за хомосексуализма е било като за психично заболяване не само в България, СССР и в източния блок. Водещи американски и европейски психиатри са работели върху терапии. Доколко е психично и доколко терапиите са били успешни е друг въпрос, но е безумно отговорността за неприемането на еднополовата любов да се прехвърля по класово-партиен признак. Хомосексуалността продължава да е престъпление в мюсюлманските страни, защото е заклеймена в Корана.

  В документите на Световната психиатрична асоциация от 60-те години хомосексуалността е описана като психично заболяване. И българските терапевтични практики много малко са се отличавали от прилаганите по него време по света.

  Промяната настъпва през 70-те години, когато Американската психиатрична асоциация - водеща в света - е превзета постепенно от хомосексуални доктори. Едно от първите неща, които новото ръководство прави, е да извади хомосексуалността от списъка със заболявания. Но не казват като не е заболяване - какво е, на какво се дължи и обратимо ли е.
  Хомосексуализмът става затворена тема и никой психиатър, генетик, биохимик от страх от обществено заклеймяване, не прави проучвания в тази област никога повече.

  Възходът на ЛГБТ движенията започва също през 70-те, когато господстваща става неолибералната идеология, която - грубо казано - раздробява обществото на малцинства (сексуални, религиозни, кулинарни и пр), и ги противопоставя на всички останали, които формират налочено за враждебно мнозинство.

  За щастие неолиберализмът като идеология си отива. А с него и малцинствения фетишизъм.

  Нередност?
 • 2
  xte29566872 avatar :-|
  xte29566872
  • - 2
  • + 2


  До коментар [#] от "
  D-r D
  ":

  Докторе, кураторката е работила по поръчка на гей фондация. Да не би да сте очаквал друго , освен заклеймяване на хетероцентризма с политически нюанс героизиране на хомосексуализма?

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#2] от "xte29566872":

  Поголовното и повсеместно представянето на ЛБГТ групата като жертва приближава точката на пречупване, започва да досажда и като правило постига обратен ефект.

  Така гей активистите (и Капитал) с масовото си втурване гръмогласно да бранят Конвенцията за закрила на жените от насилие (любопитно какво може да е общото между содомитите и тормозените жени?) много помогнаха и на незапознатите да почетат и да открият скритите й пластове. И последващото й обществено отхвърляне.

  Що се отнася до представянето на соца като единствено невъзприемащ еднополовата любов, то е плашещо елементарно.

  Онзи ден гледах един американски филм от 2018 г. - "Заличеното момче", заснет по автобиографичния роман на Гарард Конли (преподавател в Американския колеж, достатъчно познат и в българските ЛБГТ среди). Момчето разказва как заради хомосексуалността си е било изгонено от семейството си и пратено за "лечение" в терапевтичен християнски център, където с молитви, масова психотерапия и откровено насилие искали да му "обърнат интересите".

  Филмът доста откровено разказва за съвременните обществени нагласи по темата дори и в най-демократичната държава. При това днес...

  Нередност?
Нов коментар