Светът не е готов за пандемия

Как може човечеството да се предпази в свръхсвързан свят, в който вирусите се разпространяват скоростно

В забележителната си реч на конференцията TED през 2015 г. Бил Гейтс каза нещо, което стресна мнозина: "Като дете се страхувах от ядрена война. Днес знам, че ако нещо може да убие десетки милиони в идните години, това най-вероятно ще е силно заразен вирус. Не ракети, а микроби." Всъщност учените отдавна предупреждават за опасността от пандемии, но за хората е трудно да разберат колко сериозна е тя. Досега.

Епидемиите наистина зачестяват. За последните 60 години например броят им в рамките на една година се е утроил, сочат данни на Центъра по вирусна диагностика и проучвания в Сан Франциско. И дори епидемиите в началото да са сравнително меки като настоящата от китайския коронавирус, това може рязко и непредвидимо да се промени, тъй като вирусите мутират лесно.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 7

  Фриволното жонглиране с плашещи населението понятия като епидемия и пандемия не правят чест на нормална медия.

  СЗО си има точен регламент кое как се нарича и кога е такова. Четете, моля.
  Елеентарен непрофесионализъм е и цитатат на Бил Гейтс. Аз все мислех, че е натрупал милиарди от "прозореца", пък той се оказа вирусолог-любител... Дори да изровите мисъл на Чърчил или на Махатма Ганди за вирусите - това какво ще помогне?

  За разлика от Капитал аз от вируси не разбирам и не се наемам да давам акъл, но пък съм научен да обобщавам всеизвестните факти:

  1. Това е третият в последните 20 г. бум в Китай на животински вируси след птичия и свинския, които мутират и заразяват хора, предавайки се помежду им. Никъде другаде по света такива огнища не са наблюдавани. Защо?
  2. Жертви на вируса в огромната си част са възрастни китайци и такива с тежки съпътстващи заболявания като диабет, сърдечно-съдови, онко и пр. заболявания, които имат тенденция да се повлияват фатално дори от регулярните грипни вируси. Последната грипна вълна през м.г. е погубила в САЩ (по памет) 200-300 хил. души. Това е в десетки пъти по-висока смъртност от тая в Ухан, нали. Пък Капитал не му е посветил брой. Защо?
  3. От уханския коронавирус няма заразено дете! Няма и починал млад човек с неувредена имунна система. Защо?
  4. От стотината случая по света на регистрирани вирусоносители некитайци няма починал. Смъртните случаи са единствено на китайци. Защо?
  5. Както писах вчера под друг материал по темата, много елементи от действията/бездействията на китайските власти в провинция Хубей за тези два месеца, говорят за желанието на либералната клика в ККП (чиито представители управляват и самата провинция Хубей) да използва заразата и паниката за обявяване на епидемична обстановка (затова бе сменена методиката за изчисляване на болните и починалите и в сряда бяха огласени в пъти по-завишени данни) и въвеждане на извънредно положение. Така може да се провали свиканата за началото на март сесия на китайския парламент, на която се очаква титаничен сблъсък на двете крила в ККП - на либералите около мин.-председателя Ли Къциян и на националистите около председателя Си Дзинпин.

  Винаги крушката си има опашка.

  Ако на сесията на парламента Си успее да изтъркаля главите на либералите-комунисти около Ли, вирусът ще бъде победен за месец-два. Ако не успее - пак за месец-два. Просто коронавирусът ще е отпаднал като политически туз в ръкава...

  Нередност?
 • 2
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  Единствената ДОКАЗАНА пандемия в Европа - тази по времето на император Юстиниан през 6-ти век. Покосява 50% от населението на тогавашната Римска империя , спори се за бройката, но е между 50 и 100 милиона човека ( към онзи момент империята се е свила до Източната Римска империя, Юстиниян води поредица от успешни войни, с които възстановява части от териториите на Римската империя в Магреба, Испания и Италия).
  За голямата смъртност си има причини:
  1. Това е първата епидемия от бубонна чума в Империята и никой не е знае какво да прави. Има група от населението, която успешно я преживява, като императрица Теодора, която отива да живее далеч от големия град. Това ще се превърне в най-успешната стратегия за отцеляване в бъдеще, масово използвана от българите.
  2. Болните не се изолират от другите хора, това спомага за разпространението на болестта, засягайки робите, икономическия двигател на Империята. Резултатът е масово обедняване на градовете и отказване от завоеванията на Юстиниан след смъртта му, както и изоставяне на Западната Римска империя. В Пловдив са ясно видими последствията - укрепленията на стария римски град са били в равнината (Източната порта, Римския стадион), докато новата крепост е само цитадела на хълма ( Хисар капия).
  3. Няколко години преди избухването на пандемията настъпва мини-ледников период, компрометирайки поредица от реколти. Резултатът е, че обикновения човек е бил недохранен, вероятно с по-слаба имунна система. Това може да обясни широкото разпространение на болестта.
  В заключение - не съществуват предпоставки за пандемия с голям % смъртност в Европа - разполагаме с достатъчно храна, имаме огромно количество знания натрупани през вековете за заразните заболявания и здравните системи, (дори и българската ) работят сравнително добре.

  Нередност?
 • borodino

  Неетично, непрофесионално - направо налудно - е това плашене на хората! Журналистите трябва да бъдат пазени не толкова от Борисов - там, ако желаят, могат да се опазят много лесно, - колкото от въпиющата им посредственост.
  Чета някъде заглавие: "Егепит е поредното огнище на коронавируса". И какво гори в това огнище? На летището в Кайро бил засечен пристигнал болен китаец, който е хоспитализиран.
  Глупости на търкалета!

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-P
  D-r D
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#3] от "borodino":

  Докторе, не свикна ли вече с местната посредственост?
  Тия импромптюта не се публикуват, за да информират публиката. Това са отчети за грантовете. Явно гонят план с бройки по теми.

  Просто не ми се мисли какво щяха да пишат тия пенкилери, ако газетата се списваше през Средновековието по време на чумните епидемии...

  Нередност?
 • 5
  mkl13629719 avatar :-|
  mkl13629719

  Като необходими мерки сте цитирали основно мокрите сънища на фармацевтичното лоби. Най-важното е да се повишат хигиенните навици на населението от 3-тия свят, да бъдат обучени що е то сапун, що е веро, що е микроб.
  След това, да им се обясни какво може да се яде и какво не. Да се наложат европейски стандарти при продажбата на храни и животни по пазари и улични сергии.
  Човечеството да осъзнае, че отдавна е достигнало своя предел и не може да се увеличава повече. Да се приложат мерки по намаляване на раждаемостта в 3-тия свят. Да се ограничи трудовата миграция и туристическите пътувания, с изключение тези между бели страни.
  Да се спре безразборното унищожаване на животински местообитания, да се увеличат защитените зони и да се създадат биокоридори между тях.

  Нередност?
 • 6
  xwx1512510833542753 avatar :-|
  Georgi Aenski

  Има още един доста тежък фактор, който в коментарите не е описан.

  Вируса идва от диви животни, на параза в Ухан са намерени вируси проби именно на такива животни.
  В страните от източна Азия, това е основна храна, а и се готви полусурово, което позволява на вируса да влезе в човешкия организъм.

  Все пак когато сме се научили да обработваме месото, сме спряли и да боледуваме.

  Явно обаче не всички сме се научили.

  Нередност?
 • 7
  azlikaram avatar :-|
  azlikaram
  • - 1


  До коментар [#] от "
  D-r D
  ":

  Нека допълня малко написаното от Вас, ако ми позволите :) точно в момент, в който пенсионните системи по целия Свят издъхват (справка Италия, Франция, 401k в Щатите итн) издъхват, се появява вирус, който има последствия предимно върху възрастните хора. Както сам отбелязахте няма нито един смтюъртен случай на дете. Доста удобно бих казал :) Все пак тези децае трябва да работят като волове, за да покрият част от дълговете натрупани по времето, когато техните родители, баби и дядовци са били в работоспособна възраст. Прав е и колегата по-горе, казвайки, че населението н страните от третия Свят трябва да си повиши хигиенната култура, но също толкова вярно би било, ако се каже, че населението на модерните държави би трябвало да си повиши финансовата култура. За съжаление това не би било угодно зна елита, който ако можеше, би давал кредитни карти на новородените (макар че съм сигурен, че в Щатите има родители, които изплащат раждането на децата си години, след като са проходили).

  Нередност?
 • 8
  azlikaram avatar :-P
  azlikaram


  До коментар [#] от "
  D-r D
  ":


  Нека допълня малко написаното от Вас, ако ми позволите :) точно в момент, в който пенсионните системи по целия Свят издъхват (справка Италия, Франция, 401k в Щатите итн) издъхват, се появява вирус, който има последствия предимно върху възрастните хора. Както сам отбелязахте няма нито един смтюъртен случай на дете. Доста удобно бих казал :) Все пак тези децае трябва да работят като волове, за да покрият част от дълговете натрупани по времето, когато техните родители, баби и дядовци са били в работоспособна възраст. Прав е и колегата по-горе, казвайки, че населението н страните от третия Свят трябва да си повиши хигиенната култура, но също толкова вярно би било, ако се каже, че населението на модерните държави би трябвало да си повиши финансовата култура. За съжаление това не би било угодно зна елита, който ако можеше, би давал кредитни карти на новородените (макар че съм сигурен, че в Щатите има родители, които изплащат раждането на децата си години, след като са проходили).

  Нередност?
 • 9
  orchis avatar :-|
  orchis

  До коментар [#2] от "Vassil Stoychev":

  "Единствената ДОКАЗАНА пандемия в Европа - тази по времето на император Юстиниан през 6-ти век."

  Ето тук един списък:
  >>Plague of Athens, from 430 to 426 BC.
  >>Antonine Plague, from 165 to 180 AD.
  >>Plague of Cyprian (251–266)
  >>Plague of Justinian, from 541 to 750
  >>Black Death, from 1331 to 1353.
  >>Spanish flu, from 1918 to 1920.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Pandemic


  "Покосява 50% от населението на тогавашната Римска империя , спори се за бройката, но е между 50 и 100 милиона човека"

  Римаксата империя не е достигала 100 милиона човека:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Demography_of_the_Roman_Empire

  Принципно съм съгласен - здравеопазването и хигиената са на достатъчно добро ниво, за да се избегне масова смърт. Друг вид здравни проблеми като онкологични заболявания, намалена фертилност и т.н би трябвало да ни притесняват повече.

  Нередност?
 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 2

  До коментар [#8] от "azlikaram":

  Пенкилерлъкът в Капитал и самоизмамата, че са пъпа на света, ги спира по важни теми да канят експерти - нещо, което правят всички нормални медии. Един вирусолог, каквито в БГ все още има, може да обясни всичко около короната ясно и достъпно. Ако има и биохимик - още по-добре.
  Но къде-къде по-авторитетно е да се цитира някакъв олигарх...

  Дразнещо е и обливането на публиката с англосаксонски конспирологии, които - въртят-сучат - опират до "недоверието в китайския комунистически режим" като обяснение за "пандемията".

  Аз не съм попадал в медицински учебник или в научен труд на идеологическо делене на заболяванията, но явно г-жа Коджаиванова е по-напреднала. Д-р Менгеле търсеше расови фактори, Коджаиванова - идеологически. Топло, топло...

  Сега сериозно: Както с всеки патоген, така и този мутирал вирус се развива и инфектира организми с понижени функции на имунната система. У китайците има нещо специфично, за да са податливи на този вирус - дали е от традиционната храна, дали е от замърсяването на средата, дали от начина им на живот - нека за това говорят специалистите.

  Между другото - в подкрепа на виждането ми за използване на заболяването за вътрешнопартийни борби в ККП, днес в Женмин жибао е публикувана реч на председателя Си пред политбюро, в която още на 7 януари е наредил да се предприемат мерки за овладяване на заразата в Ухан. Вместо това, местните опозиционни му власти в провинция Хубей на 18 януари организират събирането на 40 000 семейства (!!!) за подобряване някакъв рекорд на Гинес...
  Улиците на Ухан пусти, транспортът спрян, а в една зала властите набутват 80 000 човека!!!
  Забилижителен принос в борба с разпрастранението на заразите.

  Мисля, че след март ще се чуе за осъдени на смърт хубейски комунистически функционери.

  Нередност?
Нов коментар