Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Тема

3 13 мар 2020, 10:19, 5698 прочитания

Сглоби ми дом

Какви са предимствата и недостатъците на дървените, преместваемите и сглобяемите къщи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Когато чуем "преместваема къща", вероятно си представяме фургон или каравана - някаква евтина алтернатива на вилата, която не може да се сравнява по издръжливост и уют с монолитното строителство. Със съвременните строителни технологии, изолационни материали и не на последно място - дизайн, това съвсем не е така. Бавно модата на малките (tiny), сглобяемите и дървените къщи достига до нас въпреки вече масовата им употреба в САЩ и всъщност - в целия свят. Принос за това имат социалните мрежи: знаете - онези снимки на симпатична дизайнерска къщичка на брега или сред приказна гора.

Но не е само това: все по-актуални са темите за екологичното строителство, рециклируемите материали, по-ниския въглероден отпечатък в строителството и във всекидневието. Да не забравяме и течението на "минимализма" - да живеем с възможно най-малко и само наистина необходимите вещи, което намира силен отзвук в архитектурата и дизайна. Чисто практичните причини са пренаселените градове, намаляващите свободни терени за строителство и др.


Много е важно да направим разграничение между "малката дървена къща" (tiny house) тип "колибка" с обем от 10 до 30 кв.м, преместваемата къща тип "бунгало" или "фургон" от метални рамки (от онези, които можем да видим изложени покрай Околовръстното шосе) и сглобяемата дървена къща, която може да надхвърля 500 кв.м и да не отстъпва по лукс и цена на монолитното строителство.

Малки къщи

Модата на т.нар. tiny houses - малки къщи, тръгва от САЩ, тъй като за жилище под определена квадратура не се дължат данъци, разказва арх. Христина Христова, която стои зад "Колелиба". Компанията за дизайнерски малки преместваеми къщи от дърво съществува от 2014 г. и на практика е една от първите в България. "Малката къща се издава 100% завършена, товари се на специализиран камион и се доставя на клиента, няма нужда от допълнителна работа като при сглобяемите къщи", казва арх. Христова.В къщичката има всичко необходимо

[''Колелиба'']
Най-малката "колелиба" е дълга 4.5 метра и широка 2.5 м, а най-голямата е 10 на 3 метра. За тези шест години арх. Христова има едва няколко поръчки от България: една от къщичките й е монтирана на къмпинг на Черноморието, това лято й предстои монтаж на още две на яз. "Искър". Поръчките й са основно от Германия, Австрия, Франция, Гърция и др. "Причината за това е най-вече цената", казва арх. Христова. Традиционно малките дизайнерски къщи са скъпи, като цената им "до ключ" (с включено обзавеждане и електроуреди) по думите на създателката на "Колелиба" започва от 22 хил. евро и достига до 40 хил. евро. "В този ценови клас в България можеш да си купиш апартамент. За много европейски градове това не е случаят. Там жилищният пазар е много утежнен за разлика от тук: има огромно търсене и малко предлагане на жилища, площта на обитаемите жилища е значително по-малка и студиа от 30 кв.м., когато са самостоятелни, са сичтани за лукс. Tiny houses са особено подходящи и за студентски минижилища и за самостоятелни стаи за гости в близост до основната къща", казва Христина. Това е и причината тя да търси клиентите си в други държави чрез участия в изложения.

Нормативна уредба

Най-същественото предимство на малката къща е, че тя не се води строеж по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ), а преместваем обект. "С една схема за поставяне си вадиш разрешение от общината, паркираш си къщата в дворното място, свързваш се към ток и водопреносната мрежа и си готов", посочва арх. Христова. Това прави малките преместваеми къщи особено подходящи за "проблематични" терени, местности със специален режим на защита, при липсващи отстояния и други случаи, когато разрешение за строеж би било изключително трудно или невъзможно.

Но защо не каравана или пък сглобяема къща от лека метална конструкция (тип фургон), при които цената пада наполовина (минимум 25 хил. лв. за 35 кв.м според запознати с пазара)? Според арх. Христова причината е в материала. Пластмасата на караваната старее по един начин, дървото - по съвсем друг. Усещането за уют и връзка с природата също са различни. При правилна поддръжка дървената къща може да издържи и 50 години, твърди арх. Христова. "Ако става въпрос за дървена ламперия, декинг или някакъв елемент от дърво, изложен на атмосферните влияния - да, може да се наложи да се подмени в рамките на 20-25 години", казва още тя. Мнението й е, че сравнително малкият пазар на дървените къщички ще расте все повече в европейски и световен мащаб. Не само традиционни строители, но дори производители на каравани се насочват към нишата: словенската "Адриа" например представи наскоро мобилен дом, който се доближава повече до дизайна на tiny house, отколкото на каравана.

Ако трябва да посочим недостатъци - трудно е да си представим малката къща като основно жилище: тя не предлага подходящи условия, а и функционалното й предназначение е друго. Тя може да е чудесно "творческо ателие", част от кампус и дори да изпълнява функцията на "втори дом" сред природата, но дотам.

Сглобяеми дървени къщи

Сглобяемата къща може да е също толкова луксозна и уютна като монолитната

[''Суит хоум'']
Сглобяемите къщи от дървена конструкция, затворена с изолационни панели, са строителен обект по смисъла на ЗУТ и за тях се изисква пълният набор от документи и валидно строително разрешение. В този смисъл те не се различават от монолитното строителство, освен това предлагат ниво на комфорт, което е достатъчно високо, за да се използват като основен дом. "Има административни ограничения в етажността заради пожарната безопасност - не могат да надхвърлят три етажа. В други държави няма такива ограничения, в Норвегия например има 85-метрова жилищна сграда с дървена конструкция", разказва пред "Капитал" Галин Ненов, собственик и управител на "Суит хоум" - едно от утвърдените имена на пазара на еднофамилни къщи с дървени конструкции, което е на пазара от 13 години.

Според Ненов предимствата на дървената къща пред монолитното строителство са, на първо място, сроковете: докато изграждането на една къща от тухли и бетон може да отнеме години, дървената ще бъде сглобена за около три месеца (без административните процедури). На второ място е по-ниският въглероден отпечатък, несравнимо по-ниското ниво на замърсяване по време на изграждане и фактът, че дървото е рециклируем материал за разлика от тухлите и бетона. Третото предимство е прогнозируемостта, казва собственикът на "Суит хоум" - планирането, изпълнението и цената могат да се определят с много голяма точност предварително, вместо да чакаш до последно, за да теглиш чертата.

Остава съмнението дали дървената къща е "конструктивно устойчива", тоест здрава и солидна като монолитната, и дали няма да я "нападнат" дървояди, влага и мухъл. "Дървената къща може да осигури максимален комфорт на обитаване на достъпна цена, при това при по-ниски експлоатационни разходи", коментира Витан Николов, собственик на "Паркланд" - компания за дървени къщи по американска технология, който започва бизнеса си, след като сглобява къща за себе си и семейството си край София и се убеждава в предимствата на технологията. "Чисто технологично тази къща няма термомостове, тя е предимно топлоизолация (съвременните изолационни материали са десет пъти по-ефективни от тухлите) - като изключим ребрата (от дърво). Когато е изпълнена както трябва, не се натрупва влага - почти всички процеси по изграждане са сухи. Осигурява по-равномерен климат, съответно по-ниски разходи за отопление", казва той. Разбира се, качеството и обработката на вложените материали са от критично значение и е много важно клиентът да се интересува не само от крайната цена, но и от качеството на дървения материал. Най-високо ниво на защита осигурява импрегнирането във вакуум камера, посочва той. При добро проектиране на влагоотделянето и поддръжка - почистване на улиците например, влагата не би трябвало да е проблем.

Кой и на каква цена

"Внушението, че сглобяемата дървена къща е по-евтина, е донякъде вярно, но не винаги и трябва да се отчетат много фактори", казва Витан Николов. "Паркланд" например изграждат дървената конструкция и поставят изполационните панели, но довършителните работи остават за клиента. Така цената е от порядъка на 250 евро/кв.м. Цените на "Суит хоум" започват от 450 евро/кв.м и могат да достигнат до 650 евро/кв.м, като в тях е включено от поставянето на фундамента до довършителни работи като замазки, дограма и др.

Доскоро банките са отказвали да отпускат жилищни кредити за сглобяеми къщи, тъй като според българското законодателство те се водят "паянтови постройки" - архаична класификация от началото на 90-те, която се отнася за къщи с дървен носещ скелет и стени с пълнеж от вар, глина, кал, дъски и др. "Сегментът е все още малък, но става все по-разпознаваем и банките малко по малко се отварят към него. Вече няколко институции отпускат жилищни кредити за сглобяеми къщи", посочва Галин Ненов. По думите му нишата на сглобяемите къщи е от порядъка на 5 до 10% от целия пазар на еднофамилни къщи. "Не повече от 10-15 са сглобяемите къщи с бюджет над 100 хил. евро", посочва още той. Освен "Суит хоум" утвърдени имена на пазара на къщи от дървени конструкции са още "Екозид", "БГ Хаус", "Спонец", като повечето се занимават само с конструкции, а тези, които правят и довършителни работи, са единици.

Предимствата на леката дървена конструкция са много, но тя не е универсално решение. Тя е подходяща за континентален климат, тъй като се отоплява по-лесно за разлика от къщата от тухли и бетон. Но на топъл и влажен климат може да се окаже, че монолитната прохладна къща е по-подходяща, а поддръжката - по-лесна. Предвид и малката разлика в цената като определящи фактори се очертават сроковете за изпълнение и нагласата към природосъобразен начин на живот.

Капитал #10

Текстът е част от брой 10 на седмичния Капитал (13 - 19 март). В броя ще прочетете още:


Новият брой на"Капитал" можете да намерите в магазините на "Фантастико", "Билла", СВА, във веригите бензиностанции OMV, Eko, Shell, Lukoil, както и в обектите на Inmedio и в други магазини за хранителни стоки и бензиностанции.

Прочетете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Емисия "Добри новини" 4 Емисия "Добри новини"

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

27 мар 2020, 6297 прочитания

Moia strana, moia Bulgaria 12 Moia strana, moia Bulgaria

Ерик и Алекс Алексиеви – родените в Америка внуци на Райко Алексиев, се местят в България и правят планове за оставане

6 мар 2020, 8398 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Направи си сам вкъщи

Как да се забавляваме аналогово с децата

Още от Капитал
Какво правят другите държави за бизнеса

Какви мерки са предприели правителствата на Гърция, Румъния, Северна Македония и Унгария, за да се справят с икономическото въздействие от разпространението на коронавируса

Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Експериментална ваксина за икономиката

Обявените от правителството икономически мерки за 2.2 млрд. лв. от бюджета изглеждат тромави и недостатъчни за фирмите, а без промени схемата за субсидирана заетост няма да проработи

Ваксината срещу COVID-19: В надпревара с вируса

Пандемията вероятно ще е достигнала своя пик и ще върви към овладяване, преди ваксината да е налице, но това не я прави непотребна

20 въпроса: Надежда Цекулова

Журналистката е в основата на сайт, който събира научни статии и ресурси на български за коронавируса

Голямото гледане 2

Отлични адаптации, талантлива актьорска игра, увлекателни сюжети и великолепно чувство за хумор – някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали)

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10