Направи си сам вкъщи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Направи си сам вкъщи

Shutterstock

Направи си сам вкъщи

Как да се забавляваме аналогово с децата

8939 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Умилителни са посланията колко хубаво човек може да прекара времето си под карантина - чуденето е само кой по-добър винен етикет да подбере, а пред него се разкрива цялата примамваща вселена от непрочетени книги, неизгледани сериали, неизпробвани рецепти... Да, но само ако децата са пораснали или ги няма. За да изгледа през деня един пълнометражен филм, за родителя на дете на възраст до първи клас това често означава да му връчи смартфон, таблет, компютър, телевизор - с една дума, екран, чрез който да го "омагьоса" да стои на едно място и дори да помълчи. Да включим в родителските задължения и готвене, както впрочем и безкрайното минно поле, осеяно с чакащи служебни задачи.

Много лесно, направо чудесно - детският екранен свят е приказен, искрящ и за всеки повод, но ние знаем, че не е препоръчително малките деца да прекарват няколко последователни часа, втренчени в дисплея.

Магазините за играчки не работят, да предположим, че не сте се запасили с нови игри и книжки (старите вече са омръзнали) и разполагате единствено с подръчни материали и себе си.

Игра с напипване, или т.нар. sensory box

Вземете кашон, отстранете едната му стена. На срещуположната изрежете две дупки, през които ще се мушнат ръцете на детето. То няма да вижда какво поставяте във вътрешността на кашона, а именно различни по форма и големина предмети. Целта е да ги опипва и да разпознава какво точно е хванало.

Домашно ориентиране

На един лист нарисувайте базисен архитектурен план на апартамента ви, така че да се очертаят всички стаи с мебелите им - гардероб, етажерки, легла и т.н. Скривате малки предмети в/около тях и маркирате с кръстче на картата къде се намират "съкровищата". Редувате се - един поставя, друг търси и обратното.

Проучване на планетите

Научете най-важното за нашата галактика. След това накарайте децата да си измислят своя собствена с различни видове планети - как изглеждат, какви са условията, какви обитатели живеят на тях, как изглеждат, с какво се хранят, как се казват.

Изпълнете концерт и го запишете

Вкъщи имаме дайре, микрофон, малка китара, хармоника - тате или мама поддържат ритъм, детето измисля собствени композиции. Записваме "концерта" и го "излъчваме" на приятелите си.

Направете архив

Отдавна чакам момента, в който един ден ще седнем с дъщеря ми и ще съберем всички снимки и видеа от последните години. Ще ги кача на cloud или ще ги запиша на външен харддиск. Е, може би този момент дойде.

Поздравителен адрес

Изработете картички за роднините - все някога ще има повод да си ги получат лично. Ако децата могат да пишат, нека съчинят истинско старомодно писмо до приятелите си. На баба и дядо могат да се обаждат всеки ден в уречен час по скайп или през месинджър.

Готвене

Едно от най-добрите решения за общо прекарване на времето - хем е интересно, хем продължително. Най-добре е да забъркате тесто за сладки (формички могат да се измислят от какво ли не) и да го изпечете, да направите плодови сладкиши, сандвичи и т.н. и да им измислите имена. Пробвайте и със суши!

Миниписта или голф от рула тоалетна хартия

Тоалетната хартия, която купихте в необясними количества, може да носи скрит бонус. Щом свърши, остатъчните ролки са много подходящи за построяване на кули за баланс или за изработка на лабиринт, в който се пуска топче.

Тука има - тука няма

Не знам дали постиламе лоши навици, но вкъщи обичаме да играем на популярната от 90-те игра за по-големи с топче и три еднакви чаши.

Уцелване с топчето

Чаши, всичко, което наподобява цилиндър с отвор или "гнездо" (например кори от яйца), става за целене. Напишете в долната част точки от 1 до 10 или пък ги маркирайте с различен цвят боя/маркер, така че да се вижда кои са най-печелившите позиции. Целите ги с малки играчки. Печели събралият най-много точки. Това е някакво подобие на beer pong - без бирата, разбира се.

Състезания от всякакъв характер

Скачане на един крак, пълзене, гонене, криене, доколкото го позволява пространството. Нека накрая има награда.

Направете книжка

Опитайте се да измислите приказка с децата. Може да е цяла история, а може и в стихчета. Съчинете ги заедно, после ги напишете на листи, сгънете, зашийте, илюстрирайте с лепенки. Готово - самиздат!

Ако имате къща/място с двор

Честито! Може да прекарате много време в него, като научите всичко за растенията в градината. Въобще заниманията с грижа за растения са възможни навсякъде (супер е, ако разполагате с разсад). Ако имате бинокли - гледайте птиците.

Бой с чорапи

Събирате всички чифтове чорапи, разделяте ги на две. Единият отбор (може да е от един човек) застава в единия край на стаята, другият в другия и... бой! Изморително, но смешно и не боли, освен ако не са вълнени.

Извадете всички играчки, книжки, дрешки

Разгледайте ги всички една по една (в последователни дни) - обсъдете ги, вижте какво може да предадете за ползване нататък. Подредете ги по вид/цвят.

Тематични вечери

Измислете си дадена тема и герои - принцове и принцеси, каубои, извънземни, супергерои. Опитайте се да се облечете като тях и всичко, което рисувате/лепите/изрязвате/учите, да е подчинено на историята им.

Търсене

Кутия, пълна с малки топчета стиропор - ако няма такъв, изрежете тънки ленти от вестник, важното е да са много. В тях пуснете няколко малки играчки и се състезавайте кой ще извади повече за определено време.

Правете се на роботи

Ходете из къщата и говорете странно и насечено. Сложете си кутия с дупки на главата и прикрепете към нея антенки.

Игра с вода

Ако трябва да готвите и искате децата да са ви под око - запушете мивката, напълнете я с вода и готово - море за корабите и басейн за барбитата. Ако имате боя за храна - пуснете няколко капки. В банята преливане от съд в съд винаги е чудесна идея за по-малките. На терасата - пръскане с вода, водни пистолети, направете си сапунена пяна.

Обърната табуретка

(Може и стол) Служат за нанизване на рингоподобни предмети на четирите им крака, например шапки.

Пикник/плаж на килима

Вземете си одеяло или кърпа, постелете го в хола и занесете всичко необходимо за пикник или забавление на плажа. Пуснете и тематична музика.

Направете си палатка

Опънете голям чаршаф на няколко стола. Мушнете се отдолу с фенерчета, книжки, може да се храните там като на скаутски лагер, да подредите възглавници, да поканите приятелите играчки.

Стари, но златни

Театър на сенките - помните ли режима на тока? Е, на свещи ставаха много добри разкази на стените. Играта "виждам нещо" е много забавна, ако децата са по-големи. Другите са морски шах, бикове и крави, класическо тесте с карти за война.

Още игри:

- Измисляне на трибуквени думи. Всеки трябва да напише на един лист възможно най-много трибуквени думи.

- Битки. Динозаври срещу плюшени играчки, плодове срещу животни.

- Балони. Рисуване на физиономии на балони + бонус - като ги търкате и се наелектризират, могат да се "закачат" на тавана.

- Магнитни конструктори и магнити за хладилници. Или колко неща могат да увиснат на един магнит, преди да падне всичко.

- Строене на крепости. От възглавниците на дивана.

- Зрънца боб. За учене на броене/събиране/изваждане, а и за изсипване от домашния багер.

Освен забавлението

Накарайте всяко дете да избере тема, за която би искало да научи повече, и всеки ден й посвещавайте 30 минути. В зависимост от възрастта и готовността на детето изберете нещо, на което да го научите - ако например е време за азбуката, нарисувайте животни/предмети на голям картон и изпишете тяхната първа буква. Класическите карти пък могат да послужат за събиране/изваждане.

Канали в YouTube

В YouTube има редица канали, от които може да се научи какво ли не (Шон Мендес започва да свири на китара, като гледа видеоклипове на 13-годишна възраст, Лука Стриканьоли - един от най-виртуозните млади китаристи в света в момента, се усъвършенства благодарение на тях). Децата могат да усвоят йога пози по много забавен начин чрез канала Cosmic Kids Yoga. Е, на английски е, но вие ще им помагате. А ето и за рисуване и приложни изкуства - ArtforKidsHub; както и за експерименти - ExpeRimental, LAB 360 и други, в изобилие са, търсете по тема.

Разни:

Децата могат да правят упражнения с вас - коремни преси, лицеви опори, клякания и т.н.

Оставете ги да се изрисуват и "татуират", разбира се, не с перманентни маркери, а с измиващите се.

Въвлечете ги в домакински задължения (простиране, подреждане, съставяне на списъка с покупки)

Още

Ако имате принтер - идеи от логопеда София Вълнеева, безплатна илюстрация за оцветяване от "Лодка", както и още идеи за изрязване и рисуване.

Фейсбук компилации с още идеи: тук и тук.

Разгледайте за още идеи в Pinterest, както и всичко с хаштаг #Монтесори.

И накрая - все пак оставете децата за известно време да скучаят и да помълчат, в тишина и без никакви стимули.

Умилителни са посланията колко хубаво човек може да прекара времето си под карантина - чуденето е само кой по-добър винен етикет да подбере, а пред него се разкрива цялата примамваща вселена от непрочетени книги, неизгледани сериали, неизпробвани рецепти... Да, но само ако децата са пораснали или ги няма. За да изгледа през деня един пълнометражен филм, за родителя на дете на възраст до първи клас това често означава да му връчи смартфон, таблет, компютър, телевизор - с една дума, екран, чрез който да го "омагьоса" да стои на едно място и дори да помълчи. Да включим в родителските задължения и готвене, както впрочем и безкрайното минно поле, осеяно с чакащи служебни задачи.

Много лесно, направо чудесно - детският екранен свят е приказен, искрящ и за всеки повод, но ние знаем, че не е препоръчително малките деца да прекарват няколко последователни часа, втренчени в дисплея.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.