Новият брой:
Какво се случва в държавата

АфроБългария

Как българите от смесен расов произход анализират проблемите с дискриминацията и предубежденията

Ябълката не е цяла, работа на Харита Асумани, акрил на платно, 150 х 190 см
Ябълката не е цяла, работа на Харита Асумани, акрил на платно, 150 х 190 см
Ябълката не е цяла, работа на Харита Асумани, акрил на платно, 150 х 190 см    ©  One Gallery
Ябълката не е цяла, работа на Харита Асумани, акрил на платно, 150 х 190 см    ©  One Gallery

За младата актриса Бистра Инджома Окереке демонстрацията в подкрепа на Black Lives Matter на 6 юни в София е първа поява на протест, тъй като обикновено не се чувства в безопасност сред тълпи в София.

"Протестът може би ми се стори леко американски от гледна точка на това, че в България проблемите са по-особени. Има някои местни явления: примерно хората като мен не смеят да излязат, когато има голям футболен мач. В България расизмът не е толкова а ла "ти си черен, съответно си по-нисш", в повечето случаи става въпрос за незнание", казва Бистра, родена през 1995 г. в град Оърри в Нигерия. Живее в София от тригодишна. "Когато се запознавам с някого, винаги ме питат "Ти откъде си?". Когато кажа "София", винаги има едни неловки пет секунди, след което следва "А вашите откъде са?". Отговарям, че майка ми е от България, след което винаги идва и въпросът "А тогава баща ти откъде е?". Разбирам го в някаква степен, но все пак е навлизане в личното пространство."

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bln1529995220568762 avatar :-|
    Georgi Raykov
    • - 1
    • + 8

Браво на автора! Много интересна статия!

Нередност?
  • 2
    artistic avatar :-|
    artistic

Интервютата са интересни, на 90 % казват истината. Има една друга страна, която авторът не обхваща в интервюто си и аки има желание бих разговарял с него. Аз също съм от смесен брак, баща ми е от Нигерия , а майка ми от България, на 40 години съм. Роден съм в България и имам доста дълбоки наблюдения по темата.

Нередност?
  • 3
    s_todorov avatar :-|
    Светослав Тодоров

До коментар [#2] от "artistic":

Здравейте, ще се радвам, ако може да ми пишете на [email protected] До скоро!

Нередност?
  • 4
    dinamis avatar :-|
    dinamis
    • - 4
    • + 2

Чувствали расизма? Ми като не ви харесва идете където расизъм няма, Интересно, Европа се препълни с негри. Що не си стоят да развиват собствените си държави. България в частност е плод на труда на много поколения българи. А те го искат на готово, защото са негри. Е, това не е достатъчна причина. Както и циганите. Те от векове живеят в България, кой е виновен че не са постигнали това, което българите са направили с тгруд.

Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 1

До коментар [#4] от "dinamis":

Това щеше да е много хубаво, ако българите не бягахме на Запад от това, което сме изградили тук с безразличие и тарикатлък. И на Запад за нас говорят същото, което казваш ти за "негрите".

Той расизмът е навсякъде, ама това да те набият, защото си черен - за това няма оправдание!

Нередност?
Нов коментар