Синьо (зелено) лято
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Синьо (зелено) лято

Shutterstock

Синьо (зелено) лято

Разнообразни летни занимания за децата: от сърф и велопътешествие до програмиране и нови езици

2600 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


И последният zoom урок приключи и децата се чудят къде да изразходят цялата натрупана енергия след дългите месеци изолация и учене пред компютрите по цял ден. Дори часът по физическо беше онлайн урок, е ваканцията е тук и е време да проверите дали не са забравили да скачат и тичат сред природата или да пробват нови забавления като сърфиране, туристическо ориентиране, програмиране на роботи или усвояване на чужд език в планината. Подбрали сме интересни летни занимания за малки и големи деца, които същевременно да са им полезни. А всеки от организаторите обясни пред "Капитал" какви са противоепидемичните мерки, които взимат, и с какво тази година организацията ще е различна от предишната.

Лято във фермата

Ферма Biotoful е многофункционално стопанство или своеобразна класна стая на открито близо до с. Росен, Бургаско, където съвременните градски деца и техните родители биха могли да се свържат с природата. Децата получават свободата да играят с пръчки и кал, садят билки и зеленчуци, строят къщи от черги и одеяла, правят домашна пица. Едновременно с това научават много за естествения свят - защо цветето има нужда от пчела, защо някои растения имат бодли, други се катерят, какво кара домата да дава повече плодове.

Във фермата се отглеждат биологично чисти плодове и зеленчуци по методите на пермакултурата. Досега Biotoful провеждаха целодневни образователни занимания с деца, но заради пандемията от COVID-19 през последните месеци приемат деца единствено придружени от своите родители, учители и близки. Предлагат ваучери, които могат да се използват и за подарък. При всяко посещение предлагат на децата занимателни, обучителни и забавни дейности и занимания, свързани с природата, фермата и селото, както и задължителната и изключително важна според тях свободна игра в детски център на открито. През това време родителите могат да си починат на чаша чай или кафе или да си работят (има интернет, достъпен само за възрастни) на прохлада и с гледка към Странджа. За повече информация: www.biotifulfarm.bg

Сърф лагер в Гърция

"Термика" и тази година са решени да организират лагер за свободни деца, които да усещат вятъра в косите си на гръцки остров. Работят в две посоки - да създадат двигателна култура и навици при най-малките, учим децата да карат сърф от най-малка възраст - от 4-годишни, без да ги натоварват с трудни и скучни упражнения, залагайки на вродения им усет, интуиция и желание за игра. А при учениците и тийнейджърите залагат на тяхното желание да бъдат свободни и независими и в същото време да учат чрез преживяване. По време на лагерите децата учат и усъвършенстват умения по уиндсърф, кайт, хавайски сърф, падъл борд, каяк, плуват. Целта им е да ги научат да бъдат самостоятелни и уверени в ежедневието си, като поемат отговорност за целия ден - готвене, подреждане, чистене, социална комуникация. Остров Лимнос е със запазена природа и незастроен. Децата живеят в организиран къмпинг на плажа с бани и тоалетни, мобилна кухня.

Датите са от 16 до 29 август. Лагерите са подходящи за начинаещи и напреднали, цена 800 евро, пълна информация на www.termicasport.com

Горско училище и "Странджанско морешествие"

От родители и деца чуваме само вдъхновяващи истории за приключенията с Trenelarium, които и тази година организират горско училище и морски пътешествия. "Странджанско морешествие" обещава да покаже на децата къде растат маслинови дървета в България, да видят истинска геоложка, природна, скална енциклопедия, за терциерната растителност, да научават повече за скритите останки от древни градове, потънали в дълбоките води на Велека и Ропотамо. Ще се научат да разпознават ядливи растения и да плават с каяк по Велека, където ще наблюдават застрашени птици и влечуги. Лагерът е за деца и младежи над 8 години, а програмата е повече от наситена за предвидените седем дни.

Настаняването е в палатков лагер в къмпинг "Силистар". Таксата за участие е 590 лв., а в нея са включени нощувките в къмпинга, храна, водещи треньори, специализирана екипировка, наем на каяци, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка. Датите за провеждане са от 7 до 13 септември. Крайният срок за записване е 14 дни преди началото на програмата.

Горското училище на Trenelarium се провежда всяка седмица до края на лятото. Децата са разделени в различни възрастови групи: от 4 до 6 години, от 6 до 12 години и от 12 до 17 години. Водачите обещават да помогнат на младите приключенци да отворят ума и сърцето си за всички красиви и любопитни места и неща, които ще посетят заедно. Първия ден има преход до водопад Скакавица, вторият ден е посветен на водни игри в язовир "Бозалан", на третия ден децата ще посетят село Чавдар и въжения парк там и съоръженията за катерене, оставен е ден за разходки на Витоша и посещение на басейн. Цената на курса за пет дни е 260 лв., а цена при записване за един ден е 55 лв. Заради пандемията спазват изискването да са с маски и използват по-малки бусове.

Повече информация на: www.kids.trenelarium.com

Лятната академия на "Музейко"

След няколко месеца, в които събитията на детския музей бяха предимно онлайн, е време всички любознателни деца да се върнат на терена на "Mузейко". Лятната академия е за деца от 7 до 10 години, които да се отдадат спокойно на изследване, експериментиране и игра, така неусетно децата развиват знания и умения. Екипът на музея е разработил научна програма с две теми, които се редуват по седмици - "Седмица на животните" и "Седмица на експериментите". По време на първата тема научните работилници са посветени на суперсилите на насекомите, гнездата на птиците и дивите котки. Разглеждат се разнообразни примери и се анализира интелигентността в природата, която осигурява защита, храна и дом на животните. Децата ще се научат как да правят гнездо като морски дъждосвирец, как ръмжат ягуарите и как си общуват пчелите.

По време на втората тема фокусът е върху интересни въпроси като колко тежи атмосферата, какво е атмосферно налягане и как всъщност дишаме. Предвидени са експерименти с различните свойства на веществата, децата ще си построят течен небостъргач. Оставено е време и за игри из интерактивните изложби на "Музейко" и за уъркшоп по анимация в Maker Space работилница.

Игри на науката се провеждат от понеделник до петък от 9:00 до 13:00 часа целия юли. Цена: 160 лева за една седмица и не включва обяд. Повече информация на: www.muzeiko.bg

Летен езиков лагер в Банско

Традиционният международен езиков лагер в Банско ще се проведе и тази година макар и в по-малки групи. Той е подходящ за деца на възраст между 5 и 15 години независимо от нивото на владеене на езика с уговорката, че по-малките, до седемгодишна възраст, трябва да са с придружител, за да бъде адаптацията им по-лесна. Дневният режим на децата е комбиниран със здравословно и балансирано хранене.

Преподаватели са изготвили програма на принципа на проектното обучение - децата разработват проекти по зададени за конкретния период теми, за да подобрят английския си език. Освен в областта на езика чрез проектните обучения се придобиват знания и в много други области от социалния и природния свят. В програмата на детски езиков лагер Lucky Kids е заложено и интерактивно обучение под формата на разнообразни игри и занимания. Всички групи освен начинаещата работят на компютри и ползват интерактивна дъска. Най-често използваните методи са Play and Talk with Echo и Jolly Phonics.

Част от заниманията включват планински преход до водопад Юленски скок, игри в планината, йога, готварство, плуване, настолни игри, тае-бо. Децата са настанени в апартхотел "Лъки Банско СПА & Релакс", а за разходките из Пирин се ползва за превоз лицензиран транспорт. Цената за седем дни е 507 евро и включва нощувките, храната и обучението. Подробности на www.luckykids.bg

С колела и лодки по вятъра

Приключенският лагер "С колела и лодки по вятъра" се случва в Родопите и е съвместна програма на училище за приключения Reverso и доказалите се през годините ветроходен клуб "Вятър и вода". Тази година обещават нови веломаршрути, но освен въртене на педали децата ще научат и за велосипедите, безопасността и карането в група. Целта е да се превърнат в задружен екип. Първите четири дни са отделени за велосипедни преходи в района на яз. "Беглик" и яз. "Широка поляна" - всеки ден децата ще карат, тръгвайки от лагера в Чатъма и на края на деня ще се връщат обратно. Всеки ден ще се увеличават трудността и километрите. Следващите дни са за предизвикателствата, свързани с ветроходство - децата ще се научат да управляват ветроходните лодки и как да работят като екипаж в абсолютен синхрон.

Лагерът е подходящ за тийнейджъри, или деца от 13-годишна възраст нагоре. Датите са от 18 до 24 юли, цената за участие е 440 лв., а наемът на колело е 80 лв., в случай че нямате собствено. Нощувките са в палатков лагер, а в цената са включени: наем на ветроходни лодки, групова застраховка, консумативи, свързани с програмата; наем на екипировка, разрешителни за придвижване в парковете и резерватите, участие на квалифицирани инструктори - планински водачи, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, ветроходни капитани, транспорт, храна.

Записване и подробности на: www.reverso.bg

Лятно училище на "Заедно в час"

Безплатната лятна академия на "Заедно в час" е за деца от първи до дванадесети клас и ще се случи въпреки усложнената епидемиологична обстановка. Фокусът на тази юбилейна десета година е върху затвърждаване на знанията, придобити по време на дистанционното обучение заради пандемията от COVID-19. За безопасността на децата и за да могат да се проведат заниманията на живо в трите столични училища, са предприети допълнителни мерки за безопасност.

Новите мотивирани учители в програма "Нов път в преподаването" на "Заедно в час" ще водят часовете - те са специалисти по различни учебни дисциплини и имат разнообразен предишен професионален опит. Датите са от 28 юли до 13 август, а часовете са от 9 до 12:30. Заниманията се провеждат в 90 СУ "Ген. Хосе де сан Мартин", 125 СУ "Боян Пенев" и 75 ОУ "Тодор Каблешков".

Организаторите предупреждават за много по-стриктните мерки от предишните години: намалена бройка ученици в класовете - до 13 деца записани в клас, в класните стаи учениците ще седят по едно дете на чин, обувките и ръцете на учениците ще бъдат дезинфекцирани при влизане, телесната температура на учениците при влизане в училище ще бъде измервана, ученици с по-висока температура няма да бъдат допускани, дезинфекция на чиновете след часовете, постоянно отворени прозорци в класните стаи, без външни посетители в класните стаи, периодично ще се тестват за коронавирус учителите и екипът във всяко училище. Подробности на: www.zaednovchas.bg/summer_academy/

С четка и боички из града

Фондация Easyart, които редовно организират арт занимания за деца или традиционното "Лято в музея", и тази година са предвидили интересни творчески занимания през ваканцията. Малките художници ще получат интересни знания и умения по различни теми до 18 юли. Предвидената тема е "Пътешественик в града", а децата ще бъдат предизвикани да нарисуват красиви сгради от София, все едно ги виждат за пръв път. Таксата за участие е 120 лв. за една седмица, позволява се и посещение за един ден, цената е 30 лв. и включва необходимите материали, но не включва обяда. Заниманията са от 9:30 до 17 ч. и са подходящи за деца от седемгодишна възраст до дванадесет години. В ПОРТ А, на ул. "Триадица" 5, за повече информация и записване - тел. 0879387141.

Лятна арт академия в София и Бургас

До 25 юли 2020 в гр. Бургас ще се проведе "Лятна академия за деца и ученици", организирана от Национална художествена академия - филиал Бургас, с подкрепата на община Бургас. Студенти и преподаватели от НХА и художници от Бургас ще предложат на децата незабравими срещи с изобразителното изкуство. В рамките на детската академия са подготвени специализирани ателиета по рисуване, графика, книга и илюстрация, плакат, скулптура, витраж, стъклопис и дизайн, интересни и занимателни уъркшопи и работилници, екскурзии, пленери и посещения на галерии и културни обекти. Горска работилница

Интересни занимания и работилници в прохладата на планинската гора звучат много привлекателно за деца и родители. От "Марина спорт" са подготвили богата програма: спорт, игри, глинени изделия и специални занимания с "Детската архитектурна работилница". Поканили са и ателие "Пурпур-Я.Лазарова", за да научат децата как да майсторят с глина на грънчарско колело, ползата от заниманията са развитие и подобряване фината моторика на децата.

Лятната горска занималня е подходяща за много различни възрасти: от съвсем малки деца на четири години до десетгодишни. Мястото ще е на "Алеко" на Витоша, а занималнята продължава през цялото лято - до август и септември, всяка седмица от понеделник до петък от 8 до 17 ч. Седмиците са тематични като: опазване и оцеляване в природата, кои животни и растения се намират на Витоша, както и представяне на различни спортове на открито. Децата ги очаква и музикално пътешествие на няколко континента с един от музикантите на група "Мехехе", горски театър на открито и др.

Повече информация и за записване на: www.marinasport.net

Аз, роботът

Това е лятната занималня-мечта за децата, защото ще се научат да правят роботи, включително и от лего, и да ги програмират, а когато им омръзне, ще тичат навън в двора. Занятията са организирани от школа "Роботика", те потвърждават, че противоепидемичните мерки са спазени, защото групите са малки (6-7 деца) и залата е голяма, предоставяйки им възможност за спазване на разстояние. По време на занималнята учениците ще използват специална среда за програмиране, разработена и подходяща за ученици от 1 до 7 клас. Езикът, с който се програмират роботите, е визуален, създаден е от LEGO и се използва за обучения по роботика и програмиране в много училища и университети. С негова помощ учениците могат интуитивно да разберат и да създадат работещи алгоритми.

На по-късен етап всичко научено дава много добра основа за професионално развитие в програмирането. От "Роботика" смятат, че трябва да има баланс между учене и игра на открито, затова всяка сутрин децата започват със спорт и игри. За целта използваме спортната площадка в парк "Тинтява". Предвидили са до два часа спорт и двигателни занимания за учениците: футбол, волейбол, народна топка, прескачане на въже и др. Лятната занималня е за деца от 7 до 12 години и има опция за целодневна (250 лв. за пет дни) и полудневна (140 лв. за пет дни).

Повече информация на: www.robotika.bg

И последният zoom урок приключи и децата се чудят къде да изразходят цялата натрупана енергия след дългите месеци изолация и учене пред компютрите по цял ден. Дори часът по физическо беше онлайн урок, е ваканцията е тук и е време да проверите дали не са забравили да скачат и тичат сред природата или да пробват нови забавления като сърфиране, туристическо ориентиране, програмиране на роботи или усвояване на чужд език в планината. Подбрали сме интересни летни занимания за малки и големи деца, които същевременно да са им полезни. А всеки от организаторите обясни пред "Капитал" какви са противоепидемичните мерки, които взимат, и с какво тази година организацията ще е различна от предишната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.