Синьо (зелено) лято

Shutterstock

Синьо (зелено) лято

Разнообразни летни занимания за децата: от сърф и велопътешествие до програмиране и нови езици

3500 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


И последният zoom урок приключи и децата се чудят къде да изразходят цялата натрупана енергия след дългите месеци изолация и учене пред компютрите по цял ден. Дори часът по физическо беше онлайн урок, е ваканцията е тук и е време да проверите дали не са забравили да скачат и тичат сред природата или да пробват нови забавления като сърфиране, туристическо ориентиране, програмиране на роботи или усвояване на чужд език в планината. Подбрали сме интересни летни занимания за малки и големи деца, които същевременно да са им полезни. А всеки от организаторите обясни пред "Капитал" какви са противоепидемичните мерки, които взимат, и с какво тази година организацията ще е различна от предишната.

Лято във фермата

Ферма Biotoful е многофункционално стопанство или своеобразна класна стая на открито близо до с. Росен, Бургаско, където съвременните градски деца и техните родители биха могли да се свържат с природата. Децата получават свободата да играят с пръчки и кал, садят билки и зеленчуци, строят къщи от черги и одеяла, правят домашна пица. Едновременно с това научават много за естествения свят - защо цветето има нужда от пчела, защо някои растения имат бодли, други се катерят, какво кара домата да дава повече плодове.

Във фермата се отглеждат биологично чисти плодове и зеленчуци по методите на пермакултурата. Досега Biotoful провеждаха целодневни образователни занимания с деца, но заради пандемията от COVID-19 през последните месеци приемат деца единствено придружени от своите родители, учители и близки. Предлагат ваучери, които могат да се използват и за подарък. При всяко посещение предлагат на децата занимателни, обучителни и забавни дейности и занимания, свързани с природата, фермата и селото, както и задължителната и изключително важна според тях свободна игра в детски център на открито. През това време родителите могат да си починат на чаша чай или кафе или да си работят (има интернет, достъпен само за възрастни) на прохлада и с гледка към Странджа. За повече информация: www.biotifulfarm.bg

Сърф лагер в Гърция

"Термика" и тази година са решени да организират лагер за свободни деца, които да усещат вятъра в косите си на гръцки остров. Работят в две посоки - да създадат двигателна култура и навици при най-малките, учим децата да карат сърф от най-малка възраст - от 4-годишни, без да ги натоварват с трудни и скучни упражнения, залагайки на вродения им усет, интуиция и желание за игра. А при учениците и тийнейджърите залагат на тяхното желание да бъдат свободни и независими и в същото време да учат чрез преживяване. По време на лагерите децата учат и усъвършенстват умения по уиндсърф, кайт, хавайски сърф, падъл борд, каяк, плуват. Целта им е да ги научат да бъдат самостоятелни и уверени в ежедневието си, като поемат отговорност за целия ден - готвене, подреждане, чистене, социална комуникация. Остров Лимнос е със запазена природа и незастроен. Децата живеят в организиран къмпинг на плажа с бани и тоалетни, мобилна кухня.

Датите са от 16 до 29 август. Лагерите са подходящи за начинаещи и напреднали, цена 800 евро, пълна информация на www.termicasport.com

Горско училище и "Странджанско морешествие"

От родители и деца чуваме само вдъхновяващи истории за приключенията с Trenelarium, които и тази година организират горско училище и морски пътешествия. "Странджанско морешествие" обещава да покаже на децата къде растат маслинови дървета в България, да видят истинска геоложка, природна, скална енциклопедия, за терциерната растителност, да научават повече за скритите останки от древни градове, потънали в дълбоките води на Велека и Ропотамо. Ще се научат да разпознават ядливи растения и да плават с каяк по Велека, където ще наблюдават застрашени птици и влечуги. Лагерът е за деца и младежи над 8 години, а програмата е повече от наситена за предвидените седем дни.

Настаняването е в палатков лагер в къмпинг "Силистар". Таксата за участие е 590 лв., а в нея са включени нощувките в къмпинга, храна, водещи треньори, специализирана екипировка, наем на каяци, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка. Датите за провеждане са от 7 до 13 септември. Крайният срок за записване е 14 дни преди началото на програмата.

Горското училище на Trenelarium се провежда всяка седмица до края на лятото. Децата са разделени в различни възрастови групи: от 4 до 6 години, от 6 до 12 години и от 12 до 17 години. Водачите обещават да помогнат на младите приключенци да отворят ума и сърцето си за всички красиви и любопитни места и неща, които ще посетят заедно. Първия ден има преход до водопад Скакавица, вторият ден е посветен на водни игри в язовир "Бозалан", на третия ден децата ще посетят село Чавдар и въжения парк там и съоръженията за катерене, оставен е ден за разходки на Витоша и посещение на басейн. Цената на курса за пет дни е 260 лв., а цена при записване за един ден е 55 лв. Заради пандемията спазват изискването да са с маски и използват по-малки бусове.

Повече информация на: www.kids.trenelarium.com

Лятната академия на "Музейко"

След няколко месеца, в които събитията на детския музей бяха предимно онлайн, е време всички любознателни деца да се върнат на терена на "Mузейко". Лятната академия е за деца от 7 до 10 години, които да се отдадат спокойно на изследване, експериментиране и игра, така неусетно децата развиват знания и умения. Екипът на музея е разработил научна програма с две теми, които се редуват по седмици - "Седмица на животните" и "Седмица на експериментите". По време на първата тема научните работилници са посветени на суперсилите на насекомите, гнездата на птиците и дивите котки. Разглеждат се разнообразни примери и се анализира интелигентността в природата, която осигурява защита, храна и дом на животните. Децата ще се научат как да правят гнездо като морски дъждосвирец, как ръмжат ягуарите и как си общуват пчелите.

По време на втората тема фокусът е върху интересни въпроси като колко тежи атмосферата, какво е атмосферно налягане и как всъщност дишаме. Предвидени са експерименти с различните свойства на веществата, децата ще си построят течен небостъргач. Оставено е време и за игри из интерактивните изложби на "Музейко" и за уъркшоп по анимация в Maker Space работилница.

Игри на науката се провеждат от понеделник до петък от 9:00 до 13:00 часа целия юли. Цена: 160 лева за една седмица и не включва обяд. Повече информация на: www.muzeiko.bg

Летен езиков лагер в Банско

Традиционният международен езиков лагер в Банско ще се проведе и тази година макар и в по-малки групи. Той е подходящ за деца на възраст между 5 и 15 години независимо от нивото на владеене на езика с уговорката, че по-малките, до седемгодишна възраст, трябва да са с придружител, за да бъде адаптацията им по-лесна. Дневният режим на децата е комбиниран със здравословно и балансирано хранене.

Преподаватели са изготвили програма на принципа на проектното обучение - децата разработват проекти по зададени за конкретния период теми, за да подобрят английския си език. Освен в областта на езика чрез проектните обучения се придобиват знания и в много други области от социалния и природния свят. В програмата на детски езиков лагер Lucky Kids е заложено и интерактивно обучение под формата на разнообразни игри и занимания. Всички групи освен начинаещата работят на компютри и ползват интерактивна дъска. Най-често използваните методи са Play and Talk with Echo и Jolly Phonics.

Част от заниманията включват планински преход до водопад Юленски скок, игри в планината, йога, готварство, плуване, настолни игри, тае-бо. Децата са настанени в апартхотел "Лъки Банско СПА & Релакс", а за разходките из Пирин се ползва за превоз лицензиран транспорт. Цената за седем дни е 507 евро и включва нощувките, храната и обучението. Подробности на www.luckykids.bg

С колела и лодки по вятъра

Приключенският лагер "С колела и лодки по вятъра" се случва в Родопите и е съвместна програма на училище за приключения Reverso и доказалите се през годините ветроходен клуб "Вятър и вода". Тази година обещават нови веломаршрути, но освен въртене на педали децата ще научат и за велосипедите, безопасността и карането в група. Целта е да се превърнат в задружен екип. Първите четири дни са отделени за велосипедни преходи в района на яз. "Беглик" и яз. "Широка поляна" - всеки ден децата ще карат, тръгвайки от лагера в Чатъма и на края на деня ще се връщат обратно. Всеки ден ще се увеличават трудността и километрите. Следващите дни са за предизвикателствата, свързани с ветроходство - децата ще се научат да управляват ветроходните лодки и как да работят като екипаж в абсолютен синхрон.

Лагерът е подходящ за тийнейджъри, или деца от 13-годишна възраст нагоре. Датите са от 18 до 24 юли, цената за участие е 440 лв., а наемът на колело е 80 лв., в случай че нямате собствено. Нощувките са в палатков лагер, а в цената са включени: наем на ветроходни лодки, групова застраховка, консумативи, свързани с програмата; наем на екипировка, разрешителни за придвижване в парковете и резерватите, участие на квалифицирани инструктори - планински водачи, инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи, ветроходни капитани, транспорт, храна.

Записване и подробности на: www.reverso.bg

Лятно училище на "Заедно в час"

Безплатната лятна академия на "Заедно в час" е за деца от първи до дванадесети клас и ще се случи въпреки усложнената епидемиологична обстановка. Фокусът на тази юбилейна десета година е върху затвърждаване на знанията, придобити по време на дистанционното обучение заради пандемията от COVID-19. За безопасността на децата и за да могат да се проведат заниманията на живо в трите столични училища, са предприети допълнителни мерки за безопасност.

Новите мотивирани учители в програма "Нов път в преподаването" на "Заедно в час" ще водят часовете - те са специалисти по различни учебни дисциплини и имат разнообразен предишен професионален опит. Датите са от 28 юли до 13 август, а часовете са от 9 до 12:30. Заниманията се провеждат в 90 СУ "Ген. Хосе де сан Мартин", 125 СУ "Боян Пенев" и 75 ОУ "Тодор Каблешков".

Организаторите предупреждават за много по-стриктните мерки от предишните години: намалена бройка ученици в класовете - до 13 деца записани в клас, в класните стаи учениците ще седят по едно дете на чин, обувките и ръцете на учениците ще бъдат дезинфекцирани при влизане, телесната температура на учениците при влизане в училище ще бъде измервана, ученици с по-висока температура няма да бъдат допускани, дезинфекция на чиновете след часовете, постоянно отворени прозорци в класните стаи, без външни посетители в класните стаи, периодично ще се тестват за коронавирус учителите и екипът във всяко училище. Подробности на: www.zaednovchas.bg/summer_academy/

С четка и боички из града

Фондация Easyart, които редовно организират арт занимания за деца или традиционното "Лято в музея", и тази година са предвидили интересни творчески занимания през ваканцията. Малките художници ще получат интересни знания и умения по различни теми до 18 юли. Предвидената тема е "Пътешественик в града", а децата ще бъдат предизвикани да нарисуват красиви сгради от София, все едно ги виждат за пръв път. Таксата за участие е 120 лв. за една седмица, позволява се и посещение за един ден, цената е 30 лв. и включва необходимите материали, но не включва обяда. Заниманията са от 9:30 до 17 ч. и са подходящи за деца от седемгодишна възраст до дванадесет години. В ПОРТ А, на ул. "Триадица" 5, за повече информация и записване - тел. 0879387141.

Лятна арт академия в София и Бургас

До 25 юли 2020 в гр. Бургас ще се проведе "Лятна академия за деца и ученици", организирана от Национална художествена академия - филиал Бургас, с подкрепата на община Бургас. Студенти и преподаватели от НХА и художници от Бургас ще предложат на децата незабравими срещи с изобразителното изкуство. В рамките на детската академия са подготвени специализирани ателиета по рисуване, графика, книга и илюстрация, плакат, скулптура, витраж, стъклопис и дизайн, интересни и занимателни уъркшопи и работилници, екскурзии, пленери и посещения на галерии и културни обекти. Горска работилница

Интересни занимания и работилници в прохладата на планинската гора звучат много привлекателно за деца и родители. От "Марина спорт" са подготвили богата програма: спорт, игри, глинени изделия и специални занимания с "Детската архитектурна работилница". Поканили са и ателие "Пурпур-Я.Лазарова", за да научат децата как да майсторят с глина на грънчарско колело, ползата от заниманията са развитие и подобряване фината моторика на децата.

Лятната горска занималня е подходяща за много различни възрасти: от съвсем малки деца на четири години до десетгодишни. Мястото ще е на "Алеко" на Витоша, а занималнята продължава през цялото лято - до август и септември, всяка седмица от понеделник до петък от 8 до 17 ч. Седмиците са тематични като: опазване и оцеляване в природата, кои животни и растения се намират на Витоша, както и представяне на различни спортове на открито. Децата ги очаква и музикално пътешествие на няколко континента с един от музикантите на група "Мехехе", горски театър на открито и др.

Повече информация и за записване на: www.marinasport.net

Аз, роботът

Това е лятната занималня-мечта за децата, защото ще се научат да правят роботи, включително и от лего, и да ги програмират, а когато им омръзне, ще тичат навън в двора. Занятията са организирани от школа "Роботика", те потвърждават, че противоепидемичните мерки са спазени, защото групите са малки (6-7 деца) и залата е голяма, предоставяйки им възможност за спазване на разстояние. По време на занималнята учениците ще използват специална среда за програмиране, разработена и подходяща за ученици от 1 до 7 клас. Езикът, с който се програмират роботите, е визуален, създаден е от LEGO и се използва за обучения по роботика и програмиране в много училища и университети. С негова помощ учениците могат интуитивно да разберат и да създадат работещи алгоритми.

На по-късен етап всичко научено дава много добра основа за професионално развитие в програмирането. От "Роботика" смятат, че трябва да има баланс между учене и игра на открито, затова всяка сутрин децата започват със спорт и игри. За целта използваме спортната площадка в парк "Тинтява". Предвидили са до два часа спорт и двигателни занимания за учениците: футбол, волейбол, народна топка, прескачане на въже и др. Лятната занималня е за деца от 7 до 12 години и има опция за целодневна (250 лв. за пет дни) и полудневна (140 лв. за пет дни).

Повече информация на: www.robotika.bg

И последният zoom урок приключи и децата се чудят къде да изразходят цялата натрупана енергия след дългите месеци изолация и учене пред компютрите по цял ден. Дори часът по физическо беше онлайн урок, е ваканцията е тук и е време да проверите дали не са забравили да скачат и тичат сред природата или да пробват нови забавления като сърфиране, туристическо ориентиране, програмиране на роботи или усвояване на чужд език в планината. Подбрали сме интересни летни занимания за малки и големи деца, които същевременно да са им полезни. А всеки от организаторите обясни пред "Капитал" какви са противоепидемичните мерки, които взимат, и с какво тази година организацията ще е различна от предишната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал