Вино и архитектура в Риоха

Разходка из прочутия винен регион в Испания, който със своите над 600 винарни е сърцето на иберийското винопроизводство

Bodegas Ysios, арх. Сантяго Калатрава
Bodegas Ysios, арх. Сантяго Калатрава
Bodegas Ysios, арх. Сантяго Калатрава    ©  Роси Михова
Bodegas Ysios, арх. Сантяго Калатрава    ©  Роси Михова

Елегантно, закръглено, зърнисто, гладко, плоско, плътно - в речника на енофилите и архитектите има повече общи неща, отколкото може би предполагате.

Отговорът на въпроса какво е виното зависи до голяма степен от това как и къде точно е произведено; в какви резервоари е ферментирало гроздето; между какви стени и под какъв покрив; как са използвани камъкът, стоманата, циментът и глината в строежа на избата; как се поддържа подходящата температура и влажност... Тънкостите, които трябва да бъдат изпипани, са безброй. Дори само дилемата "коркова тапа или капачка на винт" е достатъчна да взриви стари приятелства и дългогодишни професионални партньорства. Затова всяка бутилка вино пристига на масата ви с отчетливата индивидуалност на винарната, която я е произвела.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове