Който контролира Оруел, контролира бъдещето

Авторските права на книгите на Оруел "1984" и "Фермата на животните" изтекоха. 2021 г. носи нови преиздавания, а с това и нови прочити

"Наричат този роман "политическа сатира" или "антиутопия". Всъщност това е един гениален разказ за това колко реално и осъществимо е унищожаването на човешкото достойнство и любов. На всичко това, което ни се струва неизтребимо, вечно, космическо", пише в предговора към старо българско издание на романа "1984" от Джордж Оруел. Автор на тези редове е Волен Сидеров. Изданието е от 2004 г., година след неуспешното му кандидатиране за кмет на София и година преди да създаде националистката партия "Атака".

Този малък детайл подсказва колко широка интерпретация има антиутопичната проза на Джордж Оруел (1903 - 1950) и как различни групи хора могат да се разпознаят в ситуацията, в която са сами срещу една всевиждаща система. За едни алгоритмите на социалните мрежи и онлайн рекламите са форма на следене, съизмерима със създадения през 1949 г. свят на романа "1984". За втори "новговор", думата, която Оруел измисля за наложения речник от тоталитарната система в сюжета си, се отнася към разширяващата се терминология около малцинствени групи. За тези, които осмислят днешното извънредно положение с конспиративни нюанси, светът на Оруел се вижда в рестрикциите покрай пандемията. За други паралелите са в неспособността правителствата да се изправят пред нарастващото масово разочарование на гражданите и често кървавите последствия от това.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал