🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой се страхува от женския род

За маскулинизацията в българския език и как традицията се оказва препъникамък в названията

Shutterstock    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Българският език е маскулинизиран, особено когато става дума за професии и тяхната престижност
  • Чистачка може, премиерка не може - в много случаи проблемът не е граматичен, а социален
  • Промяната в езика води до промяна в отношението

"Когато някой пациент влезе в кабинета и се обърне към мен с "докторке", ми е много неприятно, защото сякаш се отнася с неуважение към мен", споделя с гримаса д-р Даниела Попова. В спора за родовете на професиите тя застава в мъжкия лагер. Според тази теза професионалните названия трябва да се пишат и изговарят в мъжки род независимо за какъв пол става дума. Привържениците ѝ смятат, че така допринасят за равенството между хората и залагат на професионалните качества, а не на пола.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 3
    • + 15

"Капитал" също е възприел неестествената тенденция да употребява само мъжки род за представителите на различните професии, което безкрайно ме възмущава. Защо да не наречете една жена "журналистка"? Защо се отказваме от едно постижение на родния ни език, който позволява определянето на пола по името? Не го казвам от псевдопатриотизъм и от какъвто и да било патриотизъм, а поради вроденото ми чувство към родния ми език, което реагира винаги, когато нещо ми звучи неестествено. Защо Меркел (фамилията не може да ни подскаже пола!) да не бъде наричана "канцлерка", след като в Германия специално за нея са въвели нова дума за канцлер в женски род? Тя не се ли чувства обидена и унизена? Очевидно, не.

Нередност?
  • 2
    iov1612558647716322 avatar :-|
    Люба Николова
    • - 5
    • + 10

Когато се дават дипломи, в тях не пише лекарка/докторка, не пише икономистка, не пише инженерка, капитанка, филоложка, журналистка и т.н...., а пише инженер, доктор, капитан, филолог, учител, адвокат, жерналист и т. н. Тогава защо е този спор как да се обръщат към специалиста? Или си оправдават някои хора заплатите или си мерят титлите

Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 7
    • + 6

До коментар [#2] от "Люба Николова":

" Тогава защо е този спор как да се обръщат към специалиста?"
    Отговора на Вашия въпрос го има в учебниците по граматика, почетете малко.

Нередност?
  • 4
    kyulc avatar :-|
    kyulc
    • - 2
    • + 3

в г:ермания,където работих като лекар, обръщението е : хер Т (той беше професор):фрау Н (тя беше професорка);към всички колеги с хер или фрау (там никой не щампова лекарите като доктори);което е умното наклонение.(г-жа -"докторката"- даниела попова ме разсмива:голяма веселячка:епидрмална култура;една от селската bg лекарска гвардия)

Нередност?
  • 5
    lal12575638 avatar :-|
    lal12575638
    • - 2
    • + 7

Няма лесен отговор тази гатанка. Аз лично съм свикнала да казвам, че съм "редактор", а по-диплома - магистър. Не редакторка/магистърка. Но ме смущава двойният стандарт, за който говори статията. Точно така си е - за "престижните" професии често ползваме мъжки род, но за "непрестижните" - не. Така аз съм "редактор", но в компанията имаме чистачка или хигиенистка - не колега чистач/хигиенист. И какво излиза - женският род и женският труд са по-непрестижни. Нямам решение и не знам как е по-правилно, но нещо не е наред така. Сякаш все още възприемаме професиите като по принцип мъжки или женски.

Ако казваме "инженерка", "хакерка" и "мениджърка", дали повече бихме свикнали с факта, че тези роли/професии могат да се изпълняват и от жени? Или ако всичко ще е в мъжки род, тогава нека това важи и за хигиениста, възпитателя и шивача.

Нередност?
  • 6
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 2
    • + 3

В моята фирма никой на нарича чистача чистачка....

Нередност?
  • 7
    imar avatar :-P
    imar
    • - 1
    • + 3

До неотдавна настояваха за разните титли ипрофесии да не се конкретизира пола (женския), защото било сексизъм и въпреки че не бях сигурен какво грешно има в това (граматически) аз с съгласих и започнах да употребявам мъжки род - колега, доктор и т.н. Сега искат точно обратното...какво трябва да направим,з а да не съгрешим?

Нередност?
  • 8
    sir_humphrey avatar :-|
    Sir Humphrey
    • - 3
    • + 5

Цялата Мара втасала...

Нередност?
  • 9
    nnb3164o665 avatar :-?
    nnb3164o665
    • - 1
    • + 5

"Доц. Ана Лулева обобщава, че в контекста на проблемите с дискриминацията, насилието над жени и борбата за равни права употребата на "дама" не е уместна"

Значи заради всичките тия "проблеми" не требва да бъдем вежливи с жените? Може би доцентката държи да ги наричаме пу*ки за да не бъдем лицемерни и да сме в крак с времето?

Нередност?
  • 10
    nnb3164o665 avatar :-|
    nnb3164o665
    • - 1
    • + 7

До коментар [#5] от "lal12575638":

И мен много ме дразни тая класова дискриминация. Искам да видя как същите тия жени с претенции, дето много държат да ги наричат в мъжки род по професия, използват "чистач", "шивач", "певец", "танцьор", "балетист" и пр. за жените от съответните професии.

Нередност?
Нов коментар