Програмирай ми овца

Програмирай ми овца

Дали, къде и кога да запишем децата на курс по програмиране

8543 прочитания

Наскоро във форум попаднах на пост на майка, която търси учител по С++ за сина си, петокласник. Стана ми интересно как едно толкова малко дете може да проумее програмирането, особено на този сравнително труден език. За мен писането и четенето на код е вид изкуство, което само малцина, притежаващи свръхчовешки талант, владеят. От любопитство погледнах коментарите под поста на жената и наред с укорителните разсъждения как с прекалена амбиция модерните майки съсипват детството на децата си, имаше и препоръчани програми, школи и онлайн курсове по програмиране, предназначени за ранна детска възраст. Оказа се, че в последните години програмирането се е превърнало в едно от най-предпочитаните следучилищни занимания.

Още преди две години китайският предприемач Джак Ма, създател на компанията за онлайн търговия "Алибаба", предупреди за спешната нужда от промяна в сегашния модел на образование, свързана с драстично нарасналото търсене на специалисти в сферата на информационните технологии. Тъй като българската образователна система тепърва плахо пристъпва във виртуалния свят с опитите си за дистанционно обучение, и то по принуда, далече не може да разчитаме децата ни да получат качествено дигитално образование в училище. Частният сектор обаче бързо реагира на интереса. Така че, ако сте решили да дадете възможност на детето си да се научи да програмира, имате немалък избор.

Заради пандемията всички школи в момента са предимно в режим на дистанционно обучение. Все пак трябва да се отбележи, че присъствените курсове са за предпочитане при по-малките деца, тъй като те обичат да се социализират, трябва да им се показва и имат нужда да споделят това, което са сътворили. Присъствието на инструктор и работата в екип са едни от главните предимства на този вид обучение. При онлайн обучението, дори да има виртуален инструктор, е нужно присъствието на родител, който да помага. Голямото предимство на онлайн обучението е, че е достъпно навсякъде и по всяко време.

Школи по програмиране за деца

CoderDojo е глобална мрежа от детски клубове по програмиране, която провежда безплатни курсове за ученици от първи до дванайсти клас. У нас инициативата се организира от Дигиталната национална коалиция и в София, за възрастова група 1-3 клас, се осъществява с помощта на екип от доброволци от Училищна Телерик академия. Курсовете са присъствени, но по време на пандемията са единствено онлайн. Виртуалните работилници се провеждат два пъти седмично и са с продължителност по 75 минути. Децата са разделени на нива според възрастта. Първо ниво - от първи до трети клас (но в момента само за втори и трети клас), второ ниво е от четвърти до седми клас и трето е от осми до дванайсети клас. За да започнат обучението от първо ниво, децата нямат нужда от предварителни знания по програмиране, трябва да разполагат единствено с компютър и помощ от родител. За останалите курсове има определени изисквания, които можете да проверите на telerikacademy.com

За да вземат децата участие в програмата, е необходимо предварително кандидатстване и онлайн регистрация. Приемът за следващата учебна година започва през есента и продължава до изчерпване на свободните места.

MindHub е иновативна мрежа от академии по програмиране за деца на възраст от 6 до 18 години. Разполагат с 20 физически школи в 13 града (София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Враца, Шумен, Хасково, Добрич, Стара Загора, Плевен, Сливен, Ямбол), а също така и онлайн. В курсовете децата учат по авторска програма, съобразена с възрастта им. Част от нивата се осъществяват по програмата на Училищна академия Телерик, които съвместно с CoderDojo организират безплатни курсове по програмиране за ученици в 33 града.

Всяко ниво се състои от задължителни и допълнителни програми. Например за най-малките задължителни са първи стъпки във визуалното програмиране, програмиране с блокове, създаване на игри и програмиране на роботи, а като допълнителни се предлагат програмиране с Minecraft, Roblox, Python, мобилни приложения и други.

Всяко ниво се състои от четири модула, а всеки модул - от четири посещения по две часа. След преминаването на всеки модул децата получават сертификат. Записването е възможно както за всеки модул поотделно (цената е 120 лв.), така и за цялото ниво (с отстъпка в цената). Групите са с по осем деца, като всяко дете работи индивидуално. Актуалните курсове са изредени на сайта mindhub.bg.

Ако не сте сигурни дали програмирането ще е подходящо за вашето дете, от академията предлагат безплатен урок, който може да резервирате онлайн.

"Искам всеки ден да съм на Logiscool", казва 10-годишният Виктор, а на въпроса какво най-много му харесва в школата, той отговаря, че там се забавлява с приятели, учи много нови неща и се чувства като "стотен левъл програмист", след като се справи с някоя задача. Чака с нетърпение летните лагери, които академията организира и препоръчва на всички свои приятели да се запишат. Първата школа Logiscool отваря врати в България през 2019 г. Logiscool е световна франчайз мрежа, специализирана в програмирането за деца от 1-ви до 12-и клас и за момента са единствената школа у нас със собствена платформа за преподаване - Scoolcode, която се адаптира към възрастта и нивото на познания на децата. Платформата има различни режими, като за най-малките е с помощта на визуални блокове, за по-големите е режим микс, където децата виждат както блоковете, така и текстовия код, а за най-големите - само текстови режим с най-актуалните програмни езици (Javascript, Python, C#). Logiscool имат и собствена платформа за курсистите си my.logiscool.com, където децата могат да споделят своите проекти, да следят успехите си, да се учат от техни връстници, посещаващи Logiscool по целия свят, да участват в допълнителни предизвикателства, викторини и състезания на международно ниво. Курсовете са с продължителност един учебен срок (17 урока). Провеждат се присъствено или онлайн, един път в седмицата в рамките на 90 минути, плюс допълнителни задачи и предизвикателства онлайн на платформата на училището, което възлиза на общо три часа обучение на седмица. Групите са с по 12 деца в присъствените курсове и 6 в онлайн обучението.

Цената е 120 лева месечно, а школите се намират в София (3 школи), Пловдив и онлайн портал. От школата предлагат и пробен безплатен урок, който може да резервирате на logiscool.com.

Интересна инициатива на Logiscool са лагер-школите, които се провеждат през ваканциите. На този тип обучения поканени да се запишат са не само деца, които посещават школата, но и техни връстници, които имат интерес към света на програмирането. Такъв тип лагер е идеалната възможност за родители и деца, които още не са решили дали програмирането е подходящо за тях, да добият представа за какво става дума, а и е чудесен план, ако все още нямате планове за пролетната ваканция. Обученията по време на лагерите са на дигитална тематика, различна от тази, която обикновено се изучава в курса. Темите са специално подбрани, за да са подходящи за свободното време на децата (програмиране на различни видове роботи, мобилни приложения, видео продукция, обработване на графика, изкуствен интелект, виртуална реалност, minecraft, roblox).

Следващите лагери ще се проведат от 5 до 9 април, а цените са 185 лева за онлайн лагер, 205 лв. за едноседмичен полудневен (3.5) часа на ден и 295 лв. за целодневен едноседмичен курс (8:30 до 17:30 ч.).

SoftUni е създадена през 2013 г. и е една от най-големите образователни IT институции в България, a SoftUni Kids e инициатива на компанията, насочена към обучението на деца от 6- до 12-годишна възраст. Организират курсове по програмиране (първи стъпки за най-малките и Android приложения, Game of Blocks, HTML & CSS3 sites за напреднали), роботика и електроника, дизайн и анимация. В момента всички курсове се провеждат онлайн чрез платформата Zoom. Засега присъствени занимания се провеждат само в София, а групите са до 20 деца в зависимост от интереса към даден курс. Курсовете се провеждат в събота и неделя и са с продължителност около 8 седмици, а цената е 180 лева. На адрес kids.softuni.bg можете да се информирате за предстоящите обучения.

Малка компютърна академия е проект на Itstep за обучението на деца от 8- до 14-годишна възраст. Предлагат се както присъствени курсове в София, така и онлайн обучение. Програмата е с цена от 972 лв. (присъствена) и 930 лв. (онлайн) за целогодишен курс, като цялостното обучение продължава от две до три години в зависимост от възрастта на децата. Обучението е 9-месечно, като следващият курс започва през април т.г. Курсовете се провеждат в събота и неделя, с продължителност 4 учебни часа. През март започва и едномесечен курс по Minecraft, занятията се провеждат във вторник и четвъртък и са с продължителност час и половина, а цената е 120 лв. Курсът е кратък и е добра опция за начинаещи, тъй като само за месец може да проверите дали детето има интерес към подобен вид курсове, преди да го запишете на едногодишно обучение (еdu.itstep.bg).

Devacademy e академия, която организира различни курсове за различни възрасти. Обучението е на базата на популярната игра Minecraft. Най-малките използват блокове, за да създават свои собствени светове и да изградят взаимодействие между тях с помощта на програмиране. Групите за напреднали от 10 до 15 години изучават програмния език Python. Всичко се случва в рамките на играта, но учениците придобиват знания, които могат да използват и извън програмирането на Minecraft. Следващите курсове започват през март, а цената е 290 лева за 12 урока по 90 минути. Курсовете са присъствени в София, но се предлага и онлайн обучение.Николай Цонев, съосновател на Logiscool България

С какво си обяснявате големия интерес към този тип курсове?

Свързвам го най-вече с качествата и уменията, които програмирането - или езикът на XXI век, развива у децата. Преди години родителите умуваха кой точно чужд език да учи детето им, за да може да има най-добри шансове за успех в бъдеще. Най-често това беше английският. Днес това не е въпрос на избор, децата трябва да знаят английски. Дигиталната грамотност и работата с компютри е бъдещето, защото дигитализацията е променила и продължава да променя всички сфери на живота. Важно е да обърнем внимание и на уменията, които се развиват по време на нашите уроци благодарение на учебната ни програма и подход. Сред тях са способност за решаване на проблеми и толерантност към неуспеха, самочувствие и мотивация, математическо и комплексно мислене, постоянство и концентрация, прецизност, планиране и изпълнение, самочувствие и умение да презентираш.

С какво задържате интереса на най-малките в клас?

На първо място с интерактивността на нашата програма. Всяко занятие е един отделен завършен проект и децата развиват нови идеи всеки път. А и всичките ни примери са такива, че да могат да бъдат асоциирани с реалния живот и всекидневието. Децата харесват и различните предизвикателства, като викторини, конкурси за дигитален герой и пр. Много се забавляват и на лагер-школите, където на практика прилагат знанията, които вече са придобили. Разполагаме с 25 различни тематики за нашите лагер-школи и постоянно добавяме нови, защото искаме децата да могат да опитат всичко, което е свързано с програмиране, и да изберат това, което им харесва най-много - за едни това ще е роботиката, за други това ще е правенето на мобилни приложения, уеб дизайн, minecraft, roblox, видеопродукция и т.н.

Може ли от толкова ранна възраст да установим, че детето има талант в тази област?

Децата сами ще преценят дали програмирането е нещото за тях, за нас е най-важно да им дадем градивните елементи - логическо, алгоритмично и творческо мислене, както и разбирането за това как функционират дигиталните устройства. Точно тези умения ще им помогнат да се реализират по-успешно и да са стъпка пред всички техни връстници, независимо от това с какво решат да се занимават. Важно е да се каже, че ние виждаме тези умения като "куфарчето с инструменти", които ще помагат на децата за всичко в живота им. Целта ни не е всички да станат програмисти. Искаме да развием в тях базови умения и да им покажем света на програмирането с различните му перспективи.

Какво е нужно на децата, за да започнат да се занимават с програмиране?

Тъй като ние използваме собствена платформа, където всичко е на български език, децата трябва единствено и само да могат да четат на български. Най-добре е да започнат при нас от 1-ви клас втори срок, когато вече познават буквите.

Наскоро във форум попаднах на пост на майка, която търси учител по С++ за сина си, петокласник. Стана ми интересно как едно толкова малко дете може да проумее програмирането, особено на този сравнително труден език. За мен писането и четенето на код е вид изкуство, което само малцина, притежаващи свръхчовешки талант, владеят. От любопитство погледнах коментарите под поста на жената и наред с укорителните разсъждения как с прекалена амбиция модерните майки съсипват детството на децата си, имаше и препоръчани програми, школи и онлайн курсове по програмиране, предназначени за ранна детска възраст. Оказа се, че в последните години програмирането се е превърнало в едно от най-предпочитаните следучилищни занимания.

Още преди две години китайският предприемач Джак Ма, създател на компанията за онлайн търговия "Алибаба", предупреди за спешната нужда от промяна в сегашния модел на образование, свързана с драстично нарасналото търсене на специалисти в сферата на информационните технологии. Тъй като българската образователна система тепърва плахо пристъпва във виртуалния свят с опитите си за дистанционно обучение, и то по принуда, далече не може да разчитаме децата ни да получат качествено дигитално образование в училище. Частният сектор обаче бързо реагира на интереса. Така че, ако сте решили да дадете възможност на детето си да се научи да програмира, имате немалък избор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


1 коментар
  • 1
    sarp avatar :-P
    sarp

    Един от пионерите по темата е Яшу, който е един от будителите в областта на програмирането за деца в програмирането през последните години. Липсата на достатъчно добре подготвени специалисти, които да преподават по информатика на сравнително високо ниво е много голям проблем за образователната ситема. Макар да има доста специалисти, никой не иска да преподава без пари , може би МОН трябва да измисли стимул по който да привлече грамотните специалисти от бранша да преподават в училищата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал