Защо хора с различни професии изведнъж започват да рисуват?

Tворчеството на по-късен етап в живота отприщва енергия и носи безброй ползи. За тях разговаряме с профеисоналисти, които са се превърнали в хора на изкуството

Темата накратко
  • Никога не е късно човек да започне да се занимава с изкуство - действа терапевтично и намалява стреса.
  • Барбара Хенкес превръща хобито в нова професия, за сексолога Бостанджиев рисуването е терапия
  • Писателката Шкодрова вае скулптори и рисува всяка свободна секунда, а Димчева открива творчесто и в съвременната живопис, и в подреждането на домове

"Човек е човек само когато твори", ако трябва да парафразираме фразатa на Шилер. Все повече хора го осъзнават в някакъв етап от живота си - независимо колко големи специалисти са в дадена област, често се връщат към свои детски хобита. Тази тенденция се засили по време на пандемията и дългите дни, прекарани в изолация. За някои изкуството е път на себепознанието или терапия и разтоварване. За други като Барбара Хенкес, за която разказваме, е и нова професия. Днес с два клика можете да се запишете за онлайн курс - често с добри преподаватели художници или дизайнери. Физическите курсове на живо, които понякога се брандират като "Рисуване с вино", също са в подем. Може би тази набираща сила тенденция е свързана и с осъзнаване на концепцията за справяне със синдрома на прегарянето, стреса, за балансиран начин на живот и въобще за wellbeing.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар