Изход Преглед отново
< >

Плавен преход

Обувки Scarpa Zodiac Mid GTX
За ходенето часове на ден с раница на гръб трябват качествени трисезонни обувки. Пробвайте поне няколко чифта с дебелите чорапи за преходи, преди да изберете модела и може би марката. Обувки се избират преди всичко според удобството им. Освен Scarpa качествени обувки например са Bestard (k2outdoor.bg) и La Sportiva (namaste-bg.com).
Цена: 375/469 лв. от basecamp-shop.com

pic 1

Плавен преход

Яке Rab Neo Guide
Най-добрият избор за яке е лека и компактна мембрана, която диша. Подобни връхни дрехи често са с Gore-Tex мембрана – особена полимерна тъкан, която пропуска водните молекули отвътре навън, но не и обратното. Добри якета правят Millet (alpibg.com), Berghaus (stenata.com), Montane (namaste-bg.com), Mammut (ekipirovka.com). Ако ви се поръчва от чужбина, вижте якетата на Arcteryx в amazon.
Цена: 547 лв. от k2outdoor.bg

pic 2

Плавен преход

Раница Osprey Woman Kyte 46
Раницата се носи на гръб и тежи. Затова колкото е по-качествена и по-малка (не позволява да взимаме ненужни неща), толкова по-добре. Тя се избира според ръста и телосложението ни. Висококачествени раници освен Osprey са например Deuter (redrockbg.com, stenata.com), Bergans (campingrocks.bg).
Цена: 340 лв. от namaste-bg.com

pic 3

Плавен преход

Тениска Аdidas Primeknit Tee Mens
Това е тениска за тичане от нежна и висококачествена вълна мерино. Технологията за тичане на Adidas прихваща потта от тялото и я извежда от външната страна на плата, където тя бързо се изпарява. С подобна тениска не се потим както обикновено и затова не прегряваме на баира. Цена: 47 паунда от sportsdirect.com

pic 4

Плавен преход

Летен спален чувал Zajo Venture
Zajo е словенска фирма, която създава доста прилични стоки на съвсем разумни цени. В България цялата им продукция се продава с намаление. Този чувал е летен и подходящ за ниска планина и топло време. Съответно е лек и компактен.
Цена: 137 лв. от zajo.net/bg

pic 5

Плавен преход

Спален чувал Mammut Kompakt MTI 3-Season
Спането на открито в по-високите части изисква добър трисезонен синтетичен (а не пухен) спален чувал, защото дори в разгара на лятото нощните температури достигат нулата. Недоспиването и намръзването, което бихме преживели с летен чувал при такива условия, разваля преживяването. Синтетичните чували топлят и мокри.
Цена: 131 паунда от amazon.co.uk за 195 см дължина. Вносител на mammut е ekipirovka.com

pic 6

Плавен преход

Панталон Satori Tanugin
Панталонът за планина трябва да е лек, здрав и да съхне бързо. Панталоните Satori (българско производство) се шият от туристи за туристи и затова напълно отговарят на условията за добър планински панталон.
Цена: 35 лв. от outsider-bg.com

pic 7

Плавен преход

Полар Great Аlps (Millet)
Поларът е съвършената дреха за планина – лека, компактна и топли както нищо друго. Общо взето, най-добрите такива са от плат на име Polartec. При избор на полар следете дрехата да не ви е широка.
Цена: 186 лв. от alpibg.com

pic 8

Плавен преход

Кърпа Life venture Compact Trek
Бързо съхнещите кърпи са най-добрата глезотия за планина. Леки и почти незаемащи място, те са подходящи за постилане, могат да служат като одеяло за краката в чувала, стават за носене на неща, идеални са за избърсване на мокра палатка.
Цена: 44 лв. от k2outdoor.bg

pic 9

Плавен преход

Шалте Sea to Summit Comfort Plus
Надуваемо шалте с дебелина 6.3 см, 596 камери, разделени в два независими слоя, 685 грама. Sea to Summit Comfort Plus e вероятно най-доброто надуваемо шалте на пазара и спането с него наистина носи комфорт, който е непривичен за въргаляне по земята. Надуваемите шалтета изолират по-добре от обикновените, но са по тежки и заемат място в раницата.
Цена: 199 лв. от campingrocks.bg

pic 10

Плавен преход

Палатка Husky Beast 3
Триместните куполни палатки са най-добрият избор в повечето случаи, защото могат да съберат дори четирима души с багажа при нужда. Качествените издържат доволно силен вятър и дни непрестанен дъжд. Куполните палатки са и най-лесни за разпъване и прибиране. Тази издържа при силен вятър на Мусала през зимата.
Цена: 385 лв. от extreme-bg.com

pic 11

Плавен преход

Примус Express Stove
Сгъваема глава за газов примус, тежаща 96 г. Добавете една малка газова бутилка и ще имат компактен и доста лек котлон. Това значи кафе, чай и, ако сте в настроение да готвите, топла храна. Освен това значи, че имате източник на топлина и при лошо стечение на обстоятелствата можете да се греете, като сложите бутилка с топла вода в чувала си.
Цена: 87 лв. от ekipirovka.com (без газова бутилка)

pic 12

Плавен преход

Щеки Komperdell Explorer Contour PL 3.0.
Сгъваемите щеки правят ходенето по-лесно и защитават коленете (особени при слизане). Като цяло хубавите, здрави и леки сгъваеми щеки са по-добра инвестиция от евтините, които лесно се огъват и още по-лесно сгъват, докато се ползват.
Цена: 159 лв. от stenata.com

pic 13

Плавен преход

Чорапи Dexshell
Чорапи, също от мерино вълна, които не пропускат вода отвън навътре. Те са дишащи, което значи, че потта, която отделят краката ни, ще се изпарява през мембраната на планинските ни обувки. Вълната не излъчва аромат и след продължително носене.
Цена: 33 паунда от amazon.co.uk

pic 14

Плавен преход

Сет MSR Titanium 2 pot set
Две тенджери за готвене от титан, произведени от американската фирма Mountain Safety Research, прочута с висококачествените си палатки, бензинови примуси и снегоходки. Комплектът тежи 272 грама.
Цена: 102 пауна от amazon.co.uk

pic 15

Плавен преход

Аптечка
Аптечката трябва да съдържа най-малко няколко различни размера водоусточиви лепенки, дезинфектант за рани, хипоалергенен лейкопласт Urgo film (безценен за задържане на лепенки на краката и ремонт на чували и палатки), бинт, марли, антибиотик за рани (мазило), ибупрофен/парацетамол за треска и като болкоуспокояващо, нещо за болки в корема, активен въглен за отравяне, лекарство за диария, нещо за алергия, мазило за изгаряне. Не забравяйте вашите лични лекарства.

pic 16

Плавен преход

Ясен Пекунов е работил като планински водач и е пребродил българските планини надлъж и шир. Разбира от екипировка и споделя препоръките си, воден от убеждението, че не само оцеляването, но и комфортът сред природата е приоритет.
Напоследък прави BGMedic.com, защото вярва, че към здравето трябва да се подхожда като към скален отвес – отговорно и с вярна идея какво правим.

pic 17