Спането на открито и походите в планината са приключение, което може да бъде приятно или не съвсем. Донякъде удоволствието от планината зависи от екипировката ни. Ето някои идеи за най-важните неща, които са ни нужни през летния сезон.


5 коментара
 • 1
  lustmord avatar :-P
  lustmord

  Направо не проумявам как съм избродил българските планини с екипировка за 5-10% от цената на горните предложения. Особено това с шалтето за 200 лв направо ме разби.

 • 3
  kalamaretz avatar :-P
  kalamaretz

  До коментар [#1] от "lustmord":

  Факт, че за да бродиш из планината ти трябва най-вече мерак. Решението как да се екипираш зависи от твоя опит, от честотата с която го правиш и от това колко комфорт искаш (а по някой път и от чисто физиологични особености свързани с анатомията, възрастта и пола, например).
  Да речем, че често прекарваме нощите си на открито през пролетно-летния сезон и искаме да имаме качествен сън. Какви са нашите варианти?
  Вариант 1. Обикновено шалте от 20 лв. Чудесен вариант! Предимства: евтино, леко и изолира от земята. Недостатък: твърдо и голямо по обем. Ако сме от хората, които нямат проблем с твърдата постеля и имат здрав сън или пък от тия дето пият пет ракии и геройски отказват да легнат дори и на него, това е нашия избор.
  Но да кажем, че не сме от тези хора. Да кажем че заради твърдата постеля получаваш болки в кръста, който са толкова силни, че на всеки половин час трябва да си сменяш позицията. През цялото време си мислиш, че това не е сън, а ритуал по бавно печене на чеверме. На сутринта се чудиш кое те боли повече, кръста или главата от петте ракии (опа, забравих че не сме от тези хора). Затова пробваме следващия вариант.
  Вариант 2. Три шалтета по 20 лв. (общо 60 лв.). Почти никаква разлика с вариант 1 с изключение на това, че вързопът от трите шалтета изглежда внушително закачен отзад на раницата. Пробваме вариант три.
  Вариант 3. Евтини надуваеми шалтета (около 100 лв) (нещо като по-малки братовчеди на дюшеците за плаж). Комфорта се подобрява, но не можеш да се отървеш от усещането, че си на плажа върху старият надуваем дюшек, който при всяко помръдване те разлюлява както морските вълни, а мама ей сега ще ти се скара, че пак си влезнал в морето без разрешение. Ако успееш да се освободиш от тези натрапчиви усещания, това е твоят избор.
  Вариант 4. По скъпо надуваемо шалте с някаква хай-тех изолаця (150 лв). Прекрасни, удобни, спиш като новородено, но с един незначителен недостатък - всеки път когато се помръднеш издават звуци като от разкъсване на сто пакета чипс. Събуждаш се освежен и в добро настроение, но твоите приятели те посрещат с кръвясали очи и ти съобщават, че повече не искат да идваш с тях на походи, освен ако не изхърлиш тази хай-тех глупост.
  Вариант 5. Прекарваш дни да намериш подходящото за теб шалте, което да отговаря на твоите анатомични и физиологични особености, и което да осигурява комфорт на теб и другите около теб. Тогава даваш цената която се налага или си оставаш с някой от по-горните варианти.

 • 4
  lustmord avatar :-|
  lustmord

  До коментар [#3] от " kalamaretz ": Вие ли сте Ясен - автора на горните предложения? Нищо против самия продукт но мисля, че доста се поизхвърляте в някои от препоръките - ако са давани, като за лаици то има една група хора, които ще откажете от ходенето на планина с представата, че това е скъпо удоволствие за заможни хора. Това е все едно в някаква обща статия за хора колебаещи се дали да си купят първия лаптоп в живота да им препоръчате някоя уъркстанция за 15 бона, на тези дето досега са снимали с телефона си и се чудят дали да си вземат първия фотоапарат - да им говорите за Хаселблад и Мамия, на някой дето му се наложило да пробие 2 дупки в стената - най-топ професионалния модел Хилти и т.н.

 • 5
  kalamaretz avatar :-|
  kalamaretz

  Не съм Ясен. Аз съм просто един любител на бивакуването в планината с болки в кръста ;) Лаик или не, зависи от какъв материал ти е стената. Може да се окаже, че с друго освен с професионално Хилти няма да успееш да пробиеш 2-те дупки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход