Olvia е органичен зехтин екстра върджин от егейския остров Лесбос, Гърция. Хълмистият релеф в региона му придава мек, тревист вкус, подходящ за салати, ястия с пиле или като топинг към твърдо бяло сирене, поръсено с риган. Предлага се в гръцкия безмитен магазин на граничния пункт "Промахон" в опаковки от 1 (около 8 евро) и 5 литра.
Galantino – италиански зехтин екстра върджин с аромат на трюфел от региона на Пулия
Има причина зехтинът с аромат на трюфел да се продава в толкова малки бутилки – той има силен аромат и се използва само за да подчертае вкуса на ястието. Идеален е в комбинация със сварени пъдпъдъчи яйца, лек омлет, паста със зеленчуци и сушени домати или ризото. Една чаена лъжица на порция е напълно достатъчна. 250 ml, цена: 19 лева Магазин: Grand Foods, ул. "Съборна" 11 А
Terre dell’Abbazzia е популярен италиански студено пресован зехтин, направен от няколко сорта маслини от региона Абруцо, Централна Италия. Вкусът му е по-лек и в него се долавя аромат на узрели плодове и домати, което го прави лесен за комбиниране в салати като неизменната за Италия Капрезе. Може да се използва и за сладкиши заради по-деликатния му аромат. 750 ml, цена: 34 лева, Магазин: Grand Foods, ул. "Съборна" 11 А
Alce Nero Terra di Barri Bitonto e марка италиански студено пресован зехтин от региона на Бари, който има най-високото отличие за традиционни вкусови качества в ЕС – защитеното наименование за произход (POD), което значи, че цялото производство от добива на маслините до бутилирането се извършва в региона на Бари. Крайморският район му придава леко горчив бадемов привкус – чудесен за студено гаспачо, грил или цитрусови сладкиши. 750 ml, цена: 22,50 лева, Магазин: I Sensi, ул. "Акскаков" 17А
Franci Toscano e органичен екстра върджин зехтин със защитено географско указание (PGI), което гарантира, че се произвежда от маслини в региона на Тоскана, Италия. Вкусът му е по-наситен и в него се долавят леки горчиви и билкови нотки, затова е подходящ не само за пресни зеленчуци и паста, но и за овкусяване на месо. На етикета му изрично пише, че се използва за пържене и готвене, а италианците заслужават доверие по отношение на кухнята. 500 ml, цена: 33 лева, Магазин: Grand Foods, ул. "Съборна" 11 А
Λατζιμάς (Latzimas) - гръцки екстра върджин зехтин от регионални маслини на остров Крит. Производителите му развиват семеен бизнес от 1991 г., а марката се отличава с много международни награди. Гръцкият зехтин е признат за най-качествения в света, а колкото по на юг пътуваме в Гърция, толкова по-добър става и зехтинът. Предлага се в метална кутия от 1 л на цена 20,20 лева. Магазин за зехтин на ул. "Любен Каравелов" 42
Oleoestepa Hojiblanca – испански студено пресован зехтин със защитен произход от Андалусия. Създадена като обединение на 4000 малки ферми с 16 механични фабрики през 1986 г., днес Oleostepa e един от големите производители в Испания. Маслиновият сорт hojiblanca е много специфичен, със силен, пикантен и леко ябълков вкус.
750 ml, цена 20,20 лева. Магазин за зехтин на ул. "Любен Каравелов" 42
Phileos предлага богат избор на гръцки студено пресован зехтин. Голяма част от видовете имат защитно географско указание за областта Лакония, в Южен Пелопонес – един от най-богатите на маслини региони в Гърция. Именно от тук идват и маслините каламата, познати с отличните си вкусови качества. Традиционните гръцки сладки паксимадя (Παξιμάδια) се правят именно със студено пресован зехтин, вино, черни стафиди и анасон.
Магазин "Калимера" (ул. "Янтра" 3) предлага разфасофки от 750 мл до 5 л, цената варира между 16 – 22 лева за литър, според количеството.
Borges Classic Olive oil e испански зехтин, за производството на който се ползва преработен зехтин и екстра върджин. Повечето популярни марки зехтин в големите супермаркети са купажни видове, направени от маслини с произход ЕС, но не задължително от страната на бутилиране, която в случая е Испания. Това не е недостатък, тъй като по-важен е производственият процес – студено пресоване или смесване, както и киселинността, означена на етикета.
750 ml, цена: 12,49 лева, Billa
Rodon – студено пресован зехтин от района на Пелопонес, Гърция. Добър ориентир за произхода на зехтина е обозначението на етикета Гръцки продукт (Product of Greece). Ако пише само, че е произведен в ЕС, са използвани маслини от различни средиземноморски страни.
1l, цена: 19,99 лева, Billa
Lambda e може би най-скъпият студено пресован зехтин в света и не е учудващо, че произходът му е гръцки. Йоргос Колиопулос, който създава бутиковата компания за луксозен зехтин Speiron Co през 2007 г., уверява, че се обработват столетни маслинови дървета и дори бутилирането се извършва ръчно. Lambda може да се поръча онлайн на цени от 65 евро за 500 мл до 200 евро за специален комплект за подарък. http://speironcompany.com/
Terra Creta e утвърдена гръцка марка студено пресован зехтин от северозападните райони на остров Крит. Особено внимание заслужава зехтинът, който се прави от монасите в манастира "Хрисоскалитисис" (Μονή Χρυσοσκαλιτίσσης). До светата обител с величествена гледка към Средиземно море водят деветдесет стъпала и според легендата само едно от тях е позлатено – каквито са и отблясъците в тъмнозеленото маслиново олио. Този зехтин се предлага в онлайн магазин "Зорбас" на цена 17,90 лева за 500 мл.
http://zorbas-creta.com/
Terra Creta 0.2 Platinum e лимитирана серия екстра върджин зехтин от остров Крит с изключително ниска киселинност – 0.2%. Тя се постига, като висококачественият сорт маслини коронейки се берат рано сутрин, докато температурите са по-ниски, и така полученият зехтин има много лек и деликатен вкус. Онлайн магазин "Зорбас", цена: 25,70 лева за 500 мл
http://zorbas-creta.com
Desantis 100% Italiano, както подсказва името, се прави изцяло от италиански маслини от региона на Бари и има силен вкус с лека горчивина и плодов дъх на смокиня, затова съвсем малко количество е достатъчно. Магазин Puglia, София, ул. "Kостенски водопад" 45, цена: 22,15 лева, 1 л
Мария Капари
е юрист по професия, страстен кулинар и фотограф с наполовина гръцки произход. Лесно губи благоразумие при вида на средиземноморската кухня. Представя си хубавия живот на малък южен остров сред маслинови дървета, лозя и диви кози.

Пътят на зехтина започва преди повече от 6000 години под слънцето на Леванта и Персия, за да пропътува през остров Крит до цялото Средиземноморие. Днес познаваме стотици видове зехтин, а общото между тях е, че според древногръцкия мит те всички са произлезли от чудния дар на богинята Атина Палада към атиняни – маслиново дръвче, символ на мъдростта, безсмъртието и мира, заради който те наричат града си на нея.

Видът на зехтина се определя от технологията на добиване и обработка. Съгласно международните стандарти наименованието "зехтин" може да се използва само ако продуктът е произведен от маслини без използване на солвенти и други химични вещества.

Extra Virgin е зехтинът с най-високо качество и най-ниска киселинност (0.3% – 0.8%, обозначени на етикета), който се получава първи при механичната обработка на маслините. Цветът му трябва да е тъмнозелен, а консистенцията съвършено прозрачна. В рамките на ЕС студено пресован зехтин (cold pressed) се добива единствено с механични преси и се различава от студено извлечения (cold extracted), при който се ползват съвременни автоматични центрофуги. Въпреки че Испания е най-големият производител на зехтин в света, Гърция е на първо място по производство на зехтин екстра върджин – над 80% от общия добив в страната. Вкусът е плътен и наситен, в някои планински региони до леко горчив и опушен.

Olive oil, или обикновеното наименование "зехтин", е най-разпространеният и достъпен вид на пазара. Получава се от индустриално обработен зехтин, смесен с екстра върджин в определено съотношение. Затова и страната на произход на една марка зехтин не е определяща – Италия и Испания например внасят маслини и студено пресован зехтин от Гърция. Колкото по-лек и светъл е даден вид, толкова по-малко екстра върджин зехтин съдържа.

Olive Pomace Oil не е зехтин в истинския смисъл. Той се извлича от остатъчни продукти при производство на зехтин – костилки и люспи, които съдържат до 8% мазнина, към която отново се добавя върджин. Този процес обаче се извършва при висока термична обработка с добавяне на солвенти, което го прави по-нискокачествена алтернатива. На пазара се среща и нефилтриран зехтин със светлозелен мътен цвят, но това на практика е вид маслиново олио помас. Нито един вид чист зехтин не съдържа утайки.

Въпреки широко разпространеното разбиране, че зехтинът не е подходящ за готвене, а още по-малко за пържене, има и друга гледна точка по този спорен въпрос. Зехтинът екстра върджин има много висока температура на пушене – 210-215 градуса по данни на Международния съвет за зехтин, и притежава една от най-стабилните мононаситени мастни молекули, която не може да се превърне в наситена или трансмазнина при домашно готвене. В автентичната средиземноморска кухня се използва един-единствен вид зехтин – студено пресованият, независимо дали с него се приготвят гръцките коледни сладки меломакароня или се пържат пресни калмари. Заблуда е и че лекият зехтин съдържа по-малко калории. Зехтинът трябва да се съхранява на тъмно и прохладно място. Може да се овкуси, като в бутилката му се добавят резен трюфел, сушени стръкове розмарин или дафинов лист, но никога не бива да се смесва със свежи подправки, тъй като те бързо ще мухлясат.

Пътят на зехтина започва преди повече от 6000 години под слънцето на Леванта и Персия, за да пропътува през остров Крит до цялото Средиземноморие. Днес познаваме стотици видове зехтин, а общото между тях е, че според древногръцкия мит те всички са произлезли от чудния дар на богинята Атина Палада към атиняни – маслиново дръвче, символ на мъдростта, безсмъртието и мира, заради който те наричат града си на нея.

Видът на зехтина се определя от технологията на добиване и обработка. Съгласно международните стандарти наименованието "зехтин" може да се използва само ако продуктът е произведен от маслини без използване на солвенти и други химични вещества.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход