

Има причина зехтинът с аромат на трюфел да се продава в толкова малки бутилки – той има силен аромат и се използва само за да подчертае вкуса на ястието. Идеален е в комбинация със сварени пъдпъдъчи яйца, лек омлет, паста със зеленчуци и сушени домати или ризото. Една чаена лъжица на порция е напълно достатъчна. 250 ml, цена: 19 лева Магазин: Grand Foods, ул. "Съборна" 11 А





750 ml, цена 20,20 лева. Магазин за зехтин на ул. "Любен Каравелов" 42

Магазин "Калимера" (ул. "Янтра" 3) предлага разфасофки от 750 мл до 5 л, цената варира между 16 – 22 лева за литър, според количеството.


750 ml, цена: 12,49 лева, Billa

1l, цена: 19,99 лева, Billa



http://zorbas-creta.com/

http://zorbas-creta.com


е юрист по професия, страстен кулинар и фотограф с наполовина гръцки произход. Лесно губи благоразумие при вида на средиземноморската кухня. Представя си хубавия живот на малък южен остров сред маслинови дървета, лозя и диви кози.
Пътят на зехтина започва преди повече от 6000 години под слънцето на Леванта и Персия, за да пропътува през остров Крит до цялото Средиземноморие. Днес познаваме стотици видове зехтин, а общото между тях е, че според древногръцкия мит те всички са произлезли от чудния дар на богинята Атина Палада към атиняни – маслиново дръвче, символ на мъдростта, безсмъртието и мира, заради който те наричат града си на нея.
Видът на зехтина се определя от технологията на добиване и обработка. Съгласно международните стандарти наименованието "зехтин" може да се използва само ако продуктът е произведен от маслини без използване на солвенти и други химични вещества.
Extra Virgin е зехтинът с най-високо качество и най-ниска киселинност (0.3% – 0.8%, обозначени на етикета), който се получава първи при механичната обработка на маслините. Цветът му трябва да е тъмнозелен, а консистенцията съвършено прозрачна. В рамките на ЕС студено пресован зехтин (cold pressed) се добива единствено с механични преси и се различава от студено извлечения (cold extracted), при който се ползват съвременни автоматични центрофуги. Въпреки че Испания е най-големият производител на зехтин в света, Гърция е на първо място по производство на зехтин екстра върджин – над 80% от общия добив в страната. Вкусът е плътен и наситен, в някои планински региони до леко горчив и опушен.
Olive oil, или обикновеното наименование "зехтин", е най-разпространеният и достъпен вид на пазара. Получава се от индустриално обработен зехтин, смесен с екстра върджин в определено съотношение. Затова и страната на произход на една марка зехтин не е определяща – Италия и Испания например внасят маслини и студено пресован зехтин от Гърция. Колкото по-лек и светъл е даден вид, толкова по-малко екстра върджин зехтин съдържа.
Olive Pomace Oil не е зехтин в истинския смисъл. Той се извлича от остатъчни продукти при производство на зехтин – костилки и люспи, които съдържат до 8% мазнина, към която отново се добавя върджин. Този процес обаче се извършва при висока термична обработка с добавяне на солвенти, което го прави по-нискокачествена алтернатива. На пазара се среща и нефилтриран зехтин със светлозелен мътен цвят, но това на практика е вид маслиново олио помас. Нито един вид чист зехтин не съдържа утайки.
Въпреки широко разпространеното разбиране, че зехтинът не е подходящ за готвене, а още по-малко за пържене, има и друга гледна точка по този спорен въпрос. Зехтинът екстра върджин има много висока температура на пушене – 210-215 градуса по данни на Международния съвет за зехтин, и притежава една от най-стабилните мононаситени мастни молекули, която не може да се превърне в наситена или трансмазнина при домашно готвене. В автентичната средиземноморска кухня се използва един-единствен вид зехтин – студено пресованият, независимо дали с него се приготвят гръцките коледни сладки меломакароня или се пържат пресни калмари. Заблуда е и че лекият зехтин съдържа по-малко калории. Зехтинът трябва да се съхранява на тъмно и прохладно място. Може да се овкуси, като в бутилката му се добавят резен трюфел, сушени стръкове розмарин или дафинов лист, но никога не бива да се смесва със свежи подправки, тъй като те бързо ще мухлясат.
Пътят на зехтина започва преди повече от 6000 години под слънцето на Леванта и Персия, за да пропътува през остров Крит до цялото Средиземноморие. Днес познаваме стотици видове зехтин, а общото между тях е, че според древногръцкия мит те всички са произлезли от чудния дар на богинята Атина Палада към атиняни – маслиново дръвче, символ на мъдростта, безсмъртието и мира, заради който те наричат града си на нея.
Видът на зехтина се определя от технологията на добиване и обработка. Съгласно международните стандарти наименованието "зехтин" може да се използва само ако продуктът е произведен от маслини без използване на солвенти и други химични вещества.
0 коментара