С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Виж какво

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Снимка
 
 

Селекция: Цар Зехтин

13158 прочитания На цял екран



Пътят на зехтина започва преди повече от 6000 години под слънцето на Леванта и Персия, за да пропътува през остров Крит до цялото Средиземноморие. Днес познаваме стотици видове зехтин, а общото между тях е, че според древногръцкия мит те всички са произлезли от чудния дар на богинята Атина Палада към атиняни – маслиново дръвче, символ на мъдростта, безсмъртието и мира, заради който те наричат града си на нея.
Видът на зехтина се определя от технологията на добиване и обработка. Съгласно международните стандарти наименованието "зехтин" може да се използва само ако продуктът е произведен от маслини без използване на солвенти и други химични вещества.

Extra Virgin е зехтинът с най-високо качество и най-ниска киселинност (0.3% – 0.8%, обозначени на етикета), който се получава първи при механичната обработка на маслините. Цветът му трябва да е тъмнозелен, а консистенцията съвършено прозрачна. В рамките на ЕС студено пресован зехтин (cold pressed) се добива единствено с механични преси и се различава от студено извлечения (cold extracted), при който се ползват съвременни автоматични центрофуги. Въпреки че Испания е най-големият производител на зехтин в света, Гърция е на първо място по производство на зехтин екстра върджин – над 80% от общия добив в страната. Вкусът е плътен и наситен, в някои планински региони до леко горчив и опушен.

Olive oil, или обикновеното наименование "зехтин", е най-разпространеният и достъпен вид на пазара. Получава се от индустриално обработен зехтин, смесен с екстра върджин в определено съотношение. Затова и страната на произход на една марка зехтин не е определяща – Италия и Испания например внасят маслини и студено пресован зехтин от Гърция. Колкото по-лек и светъл е даден вид, толкова по-малко екстра върджин зехтин съдържа.

Olive Pomace Oil не е зехтин в истинския смисъл. Той се извлича от остатъчни продукти при производство на зехтин – костилки и люспи, които съдържат до 8% мазнина, към която отново се добавя върджин. Този процес обаче се извършва при висока термична обработка с добавяне на солвенти, което го прави по-нискокачествена алтернатива. На пазара се среща и нефилтриран зехтин със светлозелен мътен цвят, но това на практика е вид маслиново олио помас. Нито един вид чист зехтин не съдържа утайки.

Въпреки широко разпространеното разбиране, че зехтинът не е подходящ за готвене, а още по-малко за пържене, има и друга гледна точка по този спорен въпрос. Зехтинът екстра върджин има много висока температура на пушене – 210-215 градуса по данни на Международния съвет за зехтин, и притежава една от най-стабилните мононаситени мастни молекули, която не може да се превърне в наситена или трансмазнина при домашно готвене. В автентичната средиземноморска кухня се използва един-единствен вид зехтин – студено пресованият, независимо дали с него се приготвят гръцките коледни сладки меломакароня или се пържат пресни калмари. Заблуда е и че лекият зехтин съдържа по-малко калории. Зехтинът трябва да се съхранява на тъмно и прохладно място. Може да се овкуси, като в бутилката му се добавят резен трюфел, сушени стръкове розмарин или дафинов лист, но никога не бива да се смесва със свежи подправки, тъй като те бързо ще мухлясат.


  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Обиколката на Помпео в Централна Европа: Газ, Huawei и демокрация

САЩ дават заявка за завръщане в региона. Спорно е какви резултати ще има новата политика на ангажиране

Тихият монопол в София продължава

Три различни поръчки, финансирани с пари от ЕС, за над 1200 информационни табла по софийските спирки са дадени на свързани фирми

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Ах, Мария

Излезе първата книга на създателката на блога Brain Pickings

Sisters аre doin' it for themselves

Първият македонски филм на Берлинале "Господ съществува, името й е Петруня" спечели публиката с позицията си за цената

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 16.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 16.02.2019 Прочетете