🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За 10 години болница "Тракия" се превърна в един от двигателите на модерното здравеопазване в България

За 10 години болница "Тракия" се превърна в един от двигателите на модерното здравеопазване в България
За 10 години болница "Тракия" се превърна в един от двигателите на модерното здравеопазване в България

Преди 10 години, на 13 февруари 2009 г., МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Стара Загора (преименувана 5 години по-късно на МБАЛ "Тракия"), получава официално своето разрешение за дейност. Модерната сграда убедително печели наградата "Сграда на годината". В непосредствена близост започва работа възстановеният Медицински център "Трета поликлиника". Двете заведения образуват общ здравен комплекс, който осигурява качествена доболнична и болнична медицинска помощ и бързо става предпочитано място за гражданите на Стара Загора и региона.

Пет години по-късно, на 2 април 2014 г., е открита втора сграда на болницата – непосредствено над стадион "Берое". Днес двете болнични сгради условно са наречени "Болница "Тракия" – център" и "Болница "Тракия" – парк". В построяването и оборудването им с модерна техника инвеститорите от старозагорското машиностроително предприятие "Металик" АД инвестират общо над 60 милиона лева.

Десетата година от своето развитие болница "Тракия" посреща със 17 отделения – Отделение по спешна медицина, Кардиология с инвазивен сектор и електрофизиология на ритъмните и проводни нарушения на сърцето, Ортопедия и травматология, Хирургия, Урология, Съдова хирургия, Вътрешни болести с дейности по гастроентерология и ендокринология, Акушерство и гинекология, Неонатология, Педиатрия, УНГ болести, Очни болести, Неврология, Физиотерапия и рехабилитация, Отделение по анестезия и интензивно лечение, Образна диагностика, Отделение по обща и клинична патология. Болницата разполага с капацитет от 263 болнични легла, разположени в двете сгради, операционен блок с 11 зали, както и с 4 лаборатории – клинична, микробиологична, вирусологична и имунологична.

Днес, 10 години след началото, болница "Тракия" се нарежда сред най-успешните лечебни заведения не само в България, но и в Европа. Ако през първата година (2009 г.) през нея преминават едва 2492 пациенти, то през последната (2018 г.) са преминали 8 пъти повече пациенти - 17 066. Само през Спешното отделение на болница "Тракия" през 2018 г. са преминали 12 630 пациенти, в 11-те операционни зали са извършени 7332 хирургични операции с различна степен на сложност, по-голямата част от които лапароскопски.

За 10-те години работа в болница "Тракия" са получили медицинска помощ над 100 000 пациенти, а в АГ отделението на болницата са се родили близо 5000 бебета! Безкръвните хирургични операции и диагностични процедури с прилагане на модерен подход при решаване на здравословните проблеми на пациентите се превърнаха в разпознаваем почерк в работата на хирурзите и инвазивните специалисти от болница "Тракия".

Тежкото първично и ревизионно ендопротезиране на големи стави заема все по-голяма част в работата на Ортопедичното отделение, ръководено от авторитетния специалист д-р Петьо Братоев.

Екипната работа между Неврологичното отделение с началник д-р Стоян Лекушев и Центъра за инвазивна кардиология, ръководен от д-р Борислав Борисов, превърна болница "Тракия" в част от Европейската мрежа "Ейнджълс" за бърза реакция при лечение на исхемичен инсулт. Електрофизиологичната кардиологична лаборатория за лечение на сърдечни аритмии е първият извънстоличен център за диагностика и лечение на ритъмни и проводни нарушения на сърцето.

Ръководителят на Гастроентерологичното отделение д-р Иван Сираков, д.м., въведе успешно най-новите ендоскопски методики в инвазивната гастроентерология. Само през 2018 г. екипът на д-р Сираков е провел над 2600 ендоскопски манипулации, от които 326 са безкръвните интервенции за обследване и отпушване на жлъчните пътища и панкреасния канал - така наречената ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ).

В Хирургичното отделение се извършват конвенционално и лапароскопски най-сложните операции в онкологичната хирургия при заболявания на черния дроб, жлъчните пътища, панкреаса и ретроперитонеума, както и при тумори на стомаха и червата.

Екипът от утвърдени хирурзи под ръководството на международно признатия учен проф. д-р Алексаднър Юлиянов, д.м., FACS, развива непрекъснато нови методики на лечение. Хирургичното отделение на болница "Тракия" е сред малкото в Европа с възможности за лечение на тумори на крайниците и на черния дроб с изолирана органна хипертермична химиотерапия, както и за лечение на перитонеалната карциноматоза с интраперитонеална хипертермична химиотерапия (HIPEC).

Ефективното лечение на аневризма на коремната аорта, безкръвната хирургия при стеснения и запушвания на артериалната система, склеротерапията и лазерната аблация на разширени вени са ежедневна практика в Отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия с ръководител доц. д-р Димитър Петков, д.м.

В болница "Тракия" успешно работи единственият извънстоличен Център за кохлеарни имплантации, ръководен от началника на УНГ отделението доц. д-р Петър Руев, д.м.

Акушеро-гинекологичното отделение е предпочитано не само за раждания, казва неговият началник д-р Калина Пиперкова. Болница "Тракия" е един от малкото центрове, в които се извършват лапароскопски гинекологични операции с най-висока сложност. Екипът на д-р Стефан Бузалов, д.м., д-р Пламен Янев и д-р Иван Иванов е един от малкото екипи в България, специализиран в поставяне на синтетични платна за лечение на пролапс на тазовите органи при жени. Лазерната корекция на зрението, операциите на заден очен сегмент, лечението на кривогледство при деца са само част от възможностите в Очното отделение под ръководството на д-р Валентин Христозов.

Педиатричното отделение с началник д-р Веселина Димова събира в екип лекари с редки и много важни за опазване на детското здраве специалности – детска гастроентерология, детска неврология, детска пневмология, детска кардиология.

Днес в болница "Тракия" работят общо 603-ма души. От тях 141 лекари, 270 медицински сестри, лаборанти, медицински и други специалисти и 192 души помощен персонал.

Затова не е учудващо, че в независимата национална класация "Най-добрите болници" на Българската болнична асоциация, базирана на проучване от международната агенция IQVIA, през 2019 г. болница "Тракия" спечели най-много награди сред всички участници – I място в специалност ортопедия, I място в специалност УНГ болести, III място в специалност кардиология и III място в специалност акушерство и гинекология.

Развитието на болница "Тракия" няма да спре дотук, казва прокуристът и един от създателите на болница "Тракия", г-н Иван Колев. Предстоят много нови проекти, някои от които ще стартират още до края на 2019 г.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  selofia avatar :-|
  Селофия
  • - 1

  Браво и поклон пред работещите там.
  Не е зле ръководството да се свърже със здравни заведения в ЗЕ, Америка, където се чака много за здраве... добър бизнес, унгарските клиники го прилагат...
  Но да не стане като Слънчака - вие българчетата - напуснете... винаги приоритет...

  Нередност?
 • 2
  ewe1557157822608989 avatar :-|
  vlado dimitrov

  В Стара Загора избора за болница не е голям. Ествествено, ако има възможността, всеки би си позволил да отие в частната болница. Там всичко е по-добре (отношение, професионализъм от страна на лекари и сестри...), да ама не..
  Да започнем от 1 вия ми случай на контакт с болницата, отивам там със счупен палец на левия крак. Влизам вътре и питам дали е възможно да ме прегледа един определен ортопед, и жената там започва да ми крещи и едва ли не да ме обижда...(точните и думи: "Как си позволяваш да му споменаваш името", и аз бях леко объркан 😅). Така де, вкараха ме по-навътре в спешното и ми направиха рентгем. След което ми казват, че реално ДЕЖУРНИЯ ОРТОПЕД Е НА ПОЧИВКА и ще му изпратят рентгена ми по Viber 😄. Естествено казаха че нищо ми няма, то и да ми има ортопеда го няма......
  Вторият ми сблъсък с болница тракия е в момента. Баща ми е вътре, влезе с пукнат апандисит (по спешност). Около 5 часа отне да му намерят лекар и операционна. След операцията, след разговор с лекарите те категорично отказаха да ни дадът каквато и да било информация за състоянието му или операцията.
  "Разбира се, свижданията са забранени" бяха последните думи на лекаря при 1вия ми разговор с него. Разбираемо ковид.. но някак не разбирам с какво ще навреди сина му да знае дали баща му има шанс?
  След това, ТОТАЛНОТО ИНФОРМАЦИОННО ЗАТЪМНЕНИЕ продължи, естествено.
  Следващата ситуация беше още на следващия ден, когато вече разбрах, че баща ми е жив (той се обади), но лекарите все още не му даваха никаква информация за състоянието му.
  Мисля всеизвестно е, че след опреация апандисит се налага пациента да изкара някакви газове преди да започне да се захранва, в противен случай има проблем.
  След 24 часа баща ми още не беше изкарал газове, тотално отказаха да му направят клизма (това е другата опция)
  Искам само да напомня, че още говорим за нашата ЧАСТНА БОЛНИЦА или не знам как да го нарека, вече.
  Има доста неща които пропускам, но много държа да споделя за днешната ситуация.
  Днес баща ми (вече след 2 седмици в болницата) ме помоли да му взема нещо определено за хапване, защото някак са ПРОПУСНАЛИ ДА МУ ДАДАТ ОБЯД.
  Ами извинявам се, ама това не беше ли частната ни болница?? Не трябва ли ако не друго то поне храната да е по-добре отколкото другаде или, знам ли поне да е налична?
  Това поне не е толкова сложно, или е?

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал