С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3405 споменавания в статии

Еврофондове

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Еврофондовете са събирателно, макар и неточно понятие за средствата, които Европейската комисия разпределя между страните членки от общия бюджет на Европейския съюз. Сред тях попадат земеделските субсидии от общата земеделска политика и фондовете за регионално развитие (структурните и кохезионният фонд), които финансират инфраструктурни, екологични, социални и други проекти. Дефиницията понякога включва и предприсъединителните програми (ИСПА, ФАР и САПАРД), които ЕС отпуска на страните, които предстои да приеме, за да подобрят инфраструктурата и селското си стопанство.

Еврофондовете се разпределят на базата на нуждите, брутния вътрешен продукт и целите, които си е заложила всяка страна членка. Съответно по-бедните страни с по-слабо развити региони получават по-голяма финансова подкрепа. За бюджетния период 2007 - 2013 г. структурните и кохезионният фонд съдържат 308 милиарда евро. На България се полагат близо 7 милиарда от тях. Oбщата земеделска политика пък само допреди няколко години разполагаше с 48% от бюджета на ЕС. Тя е в процес на интензивни реформи, които имат за цел да направят европейското земеделие по-малко зависимо от субсидии и по-конкурентоспособно. Реформите ще приключат в края на 2013 г.

Европейската комисия отговаря за цялостния контрол върху еврофондовете, но текущото им управление зависи от страните членки. Някои от тях, включително и България, започнаха членството си в ЕС със сериозни предизвикателства пред управлението на еврофондовете - недостатъчен административен и одиторски капацитет, слаб контрол, злоупотреби и грешки в обществените поръчки.

При констатирани нередности при управлението на европейските средства еврокомисията сезира ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите, която разследва случаи на неправилно усвояване на парите на данъкоплатците. Заради контрола на комисията и ОЛАФ, страните членки често са принудени да връщат в европейския бюджет неправилно похарчени средства. При цялостен провал в усвояването на част от еврофондовете, комисията може временно да замрази достъпа на някоя страна членка до полагащите й се пари. Досега това е правено само веднъж в историята на ЕС - с България през 2008 г., когато бяха ефективно замразени над половин милиард евро от ИСПА, ФАР и САПАРД. Впоследствие голяма част от тези средства бяха окончателно загубени поради грешки и измами в проектите и заради изтичане на срока за сключване на договори.

С амбициозната бюджетна реформа, която ЕС подготвя за периода 2013-2017 г. може да се очаква, че все по-голяма част от еврофондовете ще бъдат отделени за зелени проекти, възобновяема енергия, иновации и подобряване на конкурентоспособността. Това най-вероятно ще стане за сметка на традиционните прояви на солидарност с новите членки, финансирани с европейски средства - като пътища и градска инфраструктура.

Хронология на българските проблеми с еврофондовете

- 11 януари 2008 г.
През януари 2008 г в. ''Капитал'' разкри скандални случаи на конфликт на интереси в Национален фонд "Пътна инфраструктура". Фирмата, управлявана от брата на Веселин Георгиев, шеф на пътния фонд, е спечелила обществени поръчки за 120 млн. лв. от фонда. Службата управлява и значителна част от европейските средства, като предприсъединителната програма ИСПА и част от структурните фондове за пътища.

- 24 януари 2008 г.
Директорът на дирекция "Усвояване на европейските фондове" в пътния фонд Любомир Лилов и неговият подчинен Иван Владимиров, началник-сектор "Подготовка, търгове и договаряне", са задържани с подкуп от 25 хиляди лева.

- 25 януари 2008 г.
Вследствие на скандалите във фонда еврокомисията блокира европейските средства, които той управлява - за проектите "Транзитни пътища 3", магистрала "Люлин" и техническата помощ за европейски транспортни мрежи. Спрените пари са 115.4 млн. евро по ИСПА и около 50 млн. евро по ФАР.

- 29 февруари 2008 г.
Генерална дирекция "Разширяване" на еврокомисията спира и плащанията по пред-присъединителната програма ФАР за всички проекти, управлявани от две от изпълнителните агенции - в Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Причината е подозрения в измами, ОЛАФ започва разследвания, а директорът на "Разширяване" Майкъл Лий поставя 25 проблемни точки, за които иска бързо решение от българските власти.

- 7 март 2008 г.
Европейската комисия спира част плащанията за България по земеделската програма САПАРД, предвидени за подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти. Спрени са общо 30 млн. евро. Санкцията се налага заради текущите разследвания на финансови измами с програмата. Случаят с особен обществен интерес е от 2007 г., когато ОЛАФ разкри схема в България, Германия и Швейцария за източване на САПАРД, в която предполагаеми извършители са бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. Те са обвинени, че са представяли стари машини като нови и чрез подправени документи са получавали за тях европейски средства. Стойков е сред официалните спонсори на президента Георги Първанов, а фирмите му са правили големи дарения на БСП. Tой е обвинен и за пране на пари. Делото по казуса все още продължава в България, въпреки че германският съд отдавна се произнесе срещу извършителите там.

- 8 май 2008 г.
Майкъл Лий, директор на дирекция "Разширяване" в еврокомисията, предупреждава българските власти, че корективните мерки по проблемите с фондовете все още не са адекватни и размразяването на парите може да се отложи. Комисията изисква от България да представи списък от некоректни или съмнителни фирми, които да бъдат отрязани от бъдещ достъп до еврофондовете.

27 юни 2008 г.
Еврокомисията спира средствата за още две мерки от земеделската програма САПАРД - "Инвестиции в земеделски стопанства" и "Развитие и разнообразяване на икономическите дейности и създаване на алтернативни доходи". Причината е "съществени слабости в системите за контрол, особено във връзка с процедурите за обществени поръчки''.

- 23 юли 2008 г.
Наред с редовната си оценка за напредъка на България в правосъдната реформа и борбата с корупцията еврокомисията публикува безпрецедентен за страна членка доклад за проблемите с еврофондовете у нас. Наред с острия му тон и намеците за политическа намеса в разпределението на европейските средства докладът официално отнема акредитациите на двете агенции по ФАР и формално блокира плащанията по ИСПА.

- юли 2008 г.
Директорът на ОЛАФ изпраща до българските власти доклад, според който в България има политически чадър над замесените в източване на еврофондовете. Малко по-късно министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов контрира, че става дума не за политически чадър, а за коалиционен баланс.

- 7 август 2008 г.
Еврокомисията разрешава на България да финансира с пари от националния си бюджет изрядните проекти по САПАРД. Maлко по-късно комисията приема да удължи срока, в който българските власти могат да сключват договори по земеделската програма до края на 2009 г.

- 23 октомври 2008 г.
Европейската комисия отхвърля оценките за съответствие по част от оперативните програми, по които България разполага с близо 7 милиарда евро до 2013 г. Причината е в слабото одитно звено в Министерството на финансите, под въпрос са поставени и останалите оперативни програми. Впоследствие са отхвърлени оценките за съответствие на всички програми, което означава, че България не може да започне да ползва основния дял от структурните си фондове. До началото на 2010 г. от тях са достъпни само авансовите плащания, които са около 10% от всички пари.

- 4 ноември 2008 г.
Правителството на Сергей Станишев само си налага финансова корекция по програмата ИСПА в размер на 652 хил. евро, за да избегне още по-голяма санкция от Европейската комисия. Остават блокирани 144 млн. евро от европейското финансиране на програмата.

- 24 ноември 2008 г.
Софийският градски съд осъди условно Иван Владимиров и Любомир Лилов, двамата служители на бившия пътен фонд, уличени във взимане на подкуп. Междувременно фондът е трансформиран в Пътна агенция и преминава на подчинение на премиера.

- 25 ноември 2008 г.
ЕК окончателно отнема акредитациите на две от разплащателните агенции по ФАР. Окончателно са изгубени 220 млн. евро, които все още на са контрактувани. Замразени остават още 340 млн. евро, които са договорени.

- април 2009 г.
Европейският парламент изисква от комисията доклад за ситуацията с европейските средства в България и Румъния. Благодарение на лобирането на българските евродепутати социалисти парламентът приема декларация, че еврокомисията носи част от вината за проблемите на България с европейските средства, тъй като е трябвало да подготви по-добре националната администрация.

- 13 май 2009 г.
Еврокомисията вдигна блокадата над 115.4 милиона евро по ИСПА.

- 9 септември 2009 г.
Еврокомисията вдигна блокадата над близо 20 милиона евро от САПАРД. Причината е, че новото правителство предприе мерки, за които Брюксел настояваше от месеци, но предишната власт отлагаше по политически причини. Програмата изтича в края на 2009 г.

- 19 октомври 2009 г.
Еврокомисията предава в Европейския парламент технически доклад за ситуацията с усвояването на европейските средства в България и Румъния. От документа става ясно, че Румъния се справя доста по-добре. Според доклада най-често срещаните проблеми в България са конфликтът на интереси, слабите финансов контрол и административен капацитет и законовите слабости.

- 19 ноември 2009 г.
Частично са размразени и плащанията по най-проблемната предприсъединителна програма - ФАР. България си връща достъпа до 82.56 милиона евро, но получава предупреждение да подобри контрола върху структурните и земеделските средства, да засили правните и съдебните механизми срещу финансовите измами и да прилага по-добре собствения си закон срещу конфликта на интереси.

10 от 941 резултата за Еврофондове

5 юли 2019 Капитал
Ще победи ли задругата на диванчетата
// Редакционни коментари /

Ще победи ли задругата на диванчетата

, приватизацията на правото, раздаването на еврофондове и превръщането на няколко души3497 прочитания

4 юли 2019 Весислава Антонова
Сашо Диков иска да направи БНТ по-информационна, Кошлуков - по-технологична
// Медиа и реклама /

Сашо Диков иска да направи БНТ по-информационна, Кошлуков - по-технологична

ли структурата?"Стоил Рошкев: От еврофондове може да се финансира нова3264 прочитания

6 юни 2019 Лилия Игнатова
Производителността на труда нараства с 4.6%
// България /

Производителността на труда нараства с 4.6%

да се подобри заради повече еврофондове и разходи на правителството тази3942 прочитания

23 май 2019 Капитал
KапиталНО
// КапиталНО /

KапиталНО

националните си пари, крадем само еврофондове."Лаура Кьовеши, бивш специален прокурор5016 прочитания

21 май 2019 Ивайло Станчев
Какво стои зад протеста на малките ВЕИ
// Енергетика /

Какво стои зад протеста на малките ВЕИ

чрез безвъзмездно финансиране от различни еврофондове и втори път чрез преференциалната4254 прочитания

20 май 2019 Капитал
Вечерни новини: Google с тежък удар срещу Huawei, вторични трусове в Австрия  ...
// България /

Вечерни новини: Google с тежък удар срещу Huawei, вторични трусове в Австрия ...

националните си пари, крадем само еврофондове."Лаура Кьовеши, бивш специален прокурор4145 прочитания

17 май 2019 Росен Босев
Бай Ганьо - европейски прокурор
// България /

Бай Ганьо - европейски прокурор

за противодействие на измамите с еврофондове - област, в която нито един6721 прочитания

17 май 2019 Капитал
Какво ще наруши корупционното спокойствие
// Редакционни коментари /

Какво ще наруши корупционното спокойствие

, който да разследва злоупотребите с еврофондове, данъчни измами над определена стойност5734 прочитания

17 май 2019 Вера Денизова
Рецесията се отлага
// България /

Рецесията се отлага

да се подобри заради повече еврофондове и разходи на правителството. "Заради5175 прочитания

17 май 2019 Владислав Панев
Кой ще ни даде пари, или изгубеното десетилетие за икономиката
// Мнения /

Кой ще ни даде пари, или изгубеното десетилетие за икономиката

изгубено десетилетие – на "усвояването" на еврофондове, и е време да преосмисли6512 прочитания

Откриване, закриване и нови въпросителни около "Исторически парк"

Дружеството зад парка официално смени собствеността си, а сред акционерите изплуват познати имена

Ерата на онлайн списанията

Вицепрезидентът "Mаркетинг, разработки и анализи" в медийната група Condé Nast Стефани Фрийд пред "Капитал"

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Ново място: "КО-ОП"

Коуъркинг пространството отваря врати с амбицията да среща различни професионалисти, публики и изкуства

I like to move it, move it

В света на Ingress - GPS базираната игра от създателите на Pokemon Go, която подтиква към движение и социални контакти