С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3331 споменавания в статии

Еврофондове

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Еврофондовете са събирателно, макар и неточно понятие за средствата, които Европейската комисия разпределя между страните членки от общия бюджет на Европейския съюз. Сред тях попадат земеделските субсидии от общата земеделска политика и фондовете за регионално развитие (структурните и кохезионният фонд), които финансират инфраструктурни, екологични, социални и други проекти. Дефиницията понякога включва и предприсъединителните програми (ИСПА, ФАР и САПАРД), които ЕС отпуска на страните, които предстои да приеме, за да подобрят инфраструктурата и селското си стопанство.

Еврофондовете се разпределят на базата на нуждите, брутния вътрешен продукт и целите, които си е заложила всяка страна членка. Съответно по-бедните страни с по-слабо развити региони получават по-голяма финансова подкрепа. За бюджетния период 2007 - 2013 г. структурните и кохезионният фонд съдържат 308 милиарда евро. На България се полагат близо 7 милиарда от тях. Oбщата земеделска политика пък само допреди няколко години разполагаше с 48% от бюджета на ЕС. Тя е в процес на интензивни реформи, които имат за цел да направят европейското земеделие по-малко зависимо от субсидии и по-конкурентоспособно. Реформите ще приключат в края на 2013 г.

Европейската комисия отговаря за цялостния контрол върху еврофондовете, но текущото им управление зависи от страните членки. Някои от тях, включително и България, започнаха членството си в ЕС със сериозни предизвикателства пред управлението на еврофондовете - недостатъчен административен и одиторски капацитет, слаб контрол, злоупотреби и грешки в обществените поръчки.

При констатирани нередности при управлението на европейските средства еврокомисията сезира ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите, която разследва случаи на неправилно усвояване на парите на данъкоплатците. Заради контрола на комисията и ОЛАФ, страните членки често са принудени да връщат в европейския бюджет неправилно похарчени средства. При цялостен провал в усвояването на част от еврофондовете, комисията може временно да замрази достъпа на някоя страна членка до полагащите й се пари. Досега това е правено само веднъж в историята на ЕС - с България през 2008 г., когато бяха ефективно замразени над половин милиард евро от ИСПА, ФАР и САПАРД. Впоследствие голяма част от тези средства бяха окончателно загубени поради грешки и измами в проектите и заради изтичане на срока за сключване на договори.

С амбициозната бюджетна реформа, която ЕС подготвя за периода 2013-2017 г. може да се очаква, че все по-голяма част от еврофондовете ще бъдат отделени за зелени проекти, възобновяема енергия, иновации и подобряване на конкурентоспособността. Това най-вероятно ще стане за сметка на традиционните прояви на солидарност с новите членки, финансирани с европейски средства - като пътища и градска инфраструктура.

Хронология на българските проблеми с еврофондовете

- 11 януари 2008 г.
През януари 2008 г в. ''Капитал'' разкри скандални случаи на конфликт на интереси в Национален фонд "Пътна инфраструктура". Фирмата, управлявана от брата на Веселин Георгиев, шеф на пътния фонд, е спечелила обществени поръчки за 120 млн. лв. от фонда. Службата управлява и значителна част от европейските средства, като предприсъединителната програма ИСПА и част от структурните фондове за пътища.

- 24 януари 2008 г.
Директорът на дирекция "Усвояване на европейските фондове" в пътния фонд Любомир Лилов и неговият подчинен Иван Владимиров, началник-сектор "Подготовка, търгове и договаряне", са задържани с подкуп от 25 хиляди лева.

- 25 януари 2008 г.
Вследствие на скандалите във фонда еврокомисията блокира европейските средства, които той управлява - за проектите "Транзитни пътища 3", магистрала "Люлин" и техническата помощ за европейски транспортни мрежи. Спрените пари са 115.4 млн. евро по ИСПА и около 50 млн. евро по ФАР.

- 29 февруари 2008 г.
Генерална дирекция "Разширяване" на еврокомисията спира и плащанията по пред-присъединителната програма ФАР за всички проекти, управлявани от две от изпълнителните агенции - в Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Причината е подозрения в измами, ОЛАФ започва разследвания, а директорът на "Разширяване" Майкъл Лий поставя 25 проблемни точки, за които иска бързо решение от българските власти.

- 7 март 2008 г.
Европейската комисия спира част плащанията за България по земеделската програма САПАРД, предвидени за подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти. Спрени са общо 30 млн. евро. Санкцията се налага заради текущите разследвания на финансови измами с програмата. Случаят с особен обществен интерес е от 2007 г., когато ОЛАФ разкри схема в България, Германия и Швейцария за източване на САПАРД, в която предполагаеми извършители са бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. Те са обвинени, че са представяли стари машини като нови и чрез подправени документи са получавали за тях европейски средства. Стойков е сред официалните спонсори на президента Георги Първанов, а фирмите му са правили големи дарения на БСП. Tой е обвинен и за пране на пари. Делото по казуса все още продължава в България, въпреки че германският съд отдавна се произнесе срещу извършителите там.

- 8 май 2008 г.
Майкъл Лий, директор на дирекция "Разширяване" в еврокомисията, предупреждава българските власти, че корективните мерки по проблемите с фондовете все още не са адекватни и размразяването на парите може да се отложи. Комисията изисква от България да представи списък от некоректни или съмнителни фирми, които да бъдат отрязани от бъдещ достъп до еврофондовете.

27 юни 2008 г.
Еврокомисията спира средствата за още две мерки от земеделската програма САПАРД - "Инвестиции в земеделски стопанства" и "Развитие и разнообразяване на икономическите дейности и създаване на алтернативни доходи". Причината е "съществени слабости в системите за контрол, особено във връзка с процедурите за обществени поръчки''.

- 23 юли 2008 г.
Наред с редовната си оценка за напредъка на България в правосъдната реформа и борбата с корупцията еврокомисията публикува безпрецедентен за страна членка доклад за проблемите с еврофондовете у нас. Наред с острия му тон и намеците за политическа намеса в разпределението на европейските средства докладът официално отнема акредитациите на двете агенции по ФАР и формално блокира плащанията по ИСПА.

- юли 2008 г.
Директорът на ОЛАФ изпраща до българските власти доклад, според който в България има политически чадър над замесените в източване на еврофондовете. Малко по-късно министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов контрира, че става дума не за политически чадър, а за коалиционен баланс.

- 7 август 2008 г.
Еврокомисията разрешава на България да финансира с пари от националния си бюджет изрядните проекти по САПАРД. Maлко по-късно комисията приема да удължи срока, в който българските власти могат да сключват договори по земеделската програма до края на 2009 г.

- 23 октомври 2008 г.
Европейската комисия отхвърля оценките за съответствие по част от оперативните програми, по които България разполага с близо 7 милиарда евро до 2013 г. Причината е в слабото одитно звено в Министерството на финансите, под въпрос са поставени и останалите оперативни програми. Впоследствие са отхвърлени оценките за съответствие на всички програми, което означава, че България не може да започне да ползва основния дял от структурните си фондове. До началото на 2010 г. от тях са достъпни само авансовите плащания, които са около 10% от всички пари.

- 4 ноември 2008 г.
Правителството на Сергей Станишев само си налага финансова корекция по програмата ИСПА в размер на 652 хил. евро, за да избегне още по-голяма санкция от Европейската комисия. Остават блокирани 144 млн. евро от европейското финансиране на програмата.

- 24 ноември 2008 г.
Софийският градски съд осъди условно Иван Владимиров и Любомир Лилов, двамата служители на бившия пътен фонд, уличени във взимане на подкуп. Междувременно фондът е трансформиран в Пътна агенция и преминава на подчинение на премиера.

- 25 ноември 2008 г.
ЕК окончателно отнема акредитациите на две от разплащателните агенции по ФАР. Окончателно са изгубени 220 млн. евро, които все още на са контрактувани. Замразени остават още 340 млн. евро, които са договорени.

- април 2009 г.
Европейският парламент изисква от комисията доклад за ситуацията с европейските средства в България и Румъния. Благодарение на лобирането на българските евродепутати социалисти парламентът приема декларация, че еврокомисията носи част от вината за проблемите на България с европейските средства, тъй като е трябвало да подготви по-добре националната администрация.

- 13 май 2009 г.
Еврокомисията вдигна блокадата над 115.4 милиона евро по ИСПА.

- 9 септември 2009 г.
Еврокомисията вдигна блокадата над близо 20 милиона евро от САПАРД. Причината е, че новото правителство предприе мерки, за които Брюксел настояваше от месеци, но предишната власт отлагаше по политически причини. Програмата изтича в края на 2009 г.

- 19 октомври 2009 г.
Еврокомисията предава в Европейския парламент технически доклад за ситуацията с усвояването на европейските средства в България и Румъния. От документа става ясно, че Румъния се справя доста по-добре. Според доклада най-често срещаните проблеми в България са конфликтът на интереси, слабите финансов контрол и административен капацитет и законовите слабости.

- 19 ноември 2009 г.
Частично са размразени и плащанията по най-проблемната предприсъединителна програма - ФАР. България си връща достъпа до 82.56 милиона евро, но получава предупреждение да подобри контрола върху структурните и земеделските средства, да засили правните и съдебните механизми срещу финансовите измами и да прилага по-добре собствения си закон срещу конфликта на интереси.

10 от 914 резултата за Еврофондове

8 фев 2019 Капитал
Завод ми дай // Редакционни коментари /

Завод ми дай

съмнителното разпределяне на пари от еврофондове вече даже трудно изненадва.За8842 прочитания

8 фев 2019 Огнян Георгиев
 ...  тихо могат да се "усвояват" <b>еврофондове</b> // България /

... тихо могат да се "усвояват" еврофондове

Как Центърът за развитие на човешките ресурси разпределя 30-40 млн. евро годишно в съмнителни схеми на свързани лица Центърът за развитие на човешките ресурси е прояден от съмнителни схеми.Оценители и получатели на проекти са във връзка едни с друг.11902 прочитания

1 фев 2019 Капитал
Глупостта е по-скъпа // Редакционни коментари /

Глупостта е по-скъпа

- може да се изчисли в еврофондове и държавни договори. Ако им4292 прочитания

22 яну 2019 Мила Чернева
"Хемус" между Ябланица и Боаза може да е готова преди местните избори наесен // България /

"Хемус" между Ябланица и Боаза може да е готова преди местните избори наесен

проекти, които се строят с еврофондове, остават под въпрос заради големи4820 прочитания

14 яну 2019 Капитал
Мнения Daily - Пакетът "Макрон" е опасен за цялата ни икономика // Мнения /

Мнения Daily - Пакетът "Макрон" е опасен за цялата ни икономика

(ни!) икономики зависят безнадеждно от еврофондове и изцяло - от инвестициите и3006 прочитания

4 яну 2019 Илин Станев
Популистка вълна, но не цунами // Свят /

Популистка вълна, но не цунами

направи 2021 г. нулева откъм еврофондове. За България подобно забавяне е3120 прочитания

4 яну 2019 Деян Димитров
Brexit хаос за гражданите и бизнеса // Свят /

Brexit хаос за гражданите и бизнеса

да означава орязване на някои еврофондове, ако останалите страни членки не3602 прочитания

4 яну 2019 Евгений Кънев
Кратка хроника на новия български капитализъм // Мнения /

Кратка хроника на новия български капитализъм

политическото влияние през обществени поръчки, еврофондове , акцизни стоки и лобистко законодателство45478 прочитания

21 дек 2018 Огнян Георгиев
6 извода за българските градове (без София) // България /

6 извода за българските градове (без София)

"Кайлъка" - без нито лев по еврофондове. Доброволчеството и желанието просто да12184 прочитания

21 дек 2018 Калина Горанова
Радиото на господ // Компании /

Радиото на господ

Денят е 2 декември. Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки и част от правителството като министърът на отбраната, този на правосъдието, бившият министър на околната среда и т.н. се поклащат, хванати за ръце, под звуците на религиозна музика. 2966 прочитания

Българският автопазар 2018: Повече дизел и нови коли

Старите автомобили над 20 години продължават да преобладават в българския автопарк, въпреки нарастването на продажбите на нови автомобили

КЗК в страната на петролните складове

Антимонополната комисия изследва детайлно базите за горива. Целите може да са две - най-накрая качествен анализ на пазара или предизборна проверка срещу "Лукойл" за злоупотреба с монопол

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Sisters аre doin' it for themselves

Първият македонски филм на Берлинале "Господ съществува, името й е Петруня" спечели публиката с позицията си за ролята на жената

Как (не) живеем

Кураторката Вера Млечевска за въпросите, които поставя предстоящото българско участие на Венецианското биенале

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 16.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Чуждите инвестиции скочиха временно заради банкова сделка, Карина Караиванова напуска КФН

Емисия

DAILY @7AM // 20.02.2019 Прочетете