С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3437 споменавания в статии

Еврофондове

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Еврофондовете са събирателно, макар и неточно понятие за средствата, които Европейската комисия разпределя между страните членки от общия бюджет на Европейския съюз. Сред тях попадат земеделските субсидии от общата земеделска политика и фондовете за регионално развитие (структурните и кохезионният фонд), които финансират инфраструктурни, екологични, социални и други проекти. Дефиницията понякога включва и предприсъединителните програми (ИСПА, ФАР и САПАРД), които ЕС отпуска на страните, които предстои да приеме, за да подобрят инфраструктурата и селското си стопанство.

Еврофондовете се разпределят на базата на нуждите, брутния вътрешен продукт и целите, които си е заложила всяка страна членка. Съответно по-бедните страни с по-слабо развити региони получават по-голяма финансова подкрепа. За бюджетния период 2007 - 2013 г. структурните и кохезионният фонд съдържат 308 милиарда евро. На България се полагат близо 7 милиарда от тях. Oбщата земеделска политика пък само допреди няколко години разполагаше с 48% от бюджета на ЕС. Тя е в процес на интензивни реформи, които имат за цел да направят европейското земеделие по-малко зависимо от субсидии и по-конкурентоспособно. Реформите ще приключат в края на 2013 г.

Европейската комисия отговаря за цялостния контрол върху еврофондовете, но текущото им управление зависи от страните членки. Някои от тях, включително и България, започнаха членството си в ЕС със сериозни предизвикателства пред управлението на еврофондовете - недостатъчен административен и одиторски капацитет, слаб контрол, злоупотреби и грешки в обществените поръчки.

При констатирани нередности при управлението на европейските средства еврокомисията сезира ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите, която разследва случаи на неправилно усвояване на парите на данъкоплатците. Заради контрола на комисията и ОЛАФ, страните членки често са принудени да връщат в европейския бюджет неправилно похарчени средства. При цялостен провал в усвояването на част от еврофондовете, комисията може временно да замрази достъпа на някоя страна членка до полагащите й се пари. Досега това е правено само веднъж в историята на ЕС - с България през 2008 г., когато бяха ефективно замразени над половин милиард евро от ИСПА, ФАР и САПАРД. Впоследствие голяма част от тези средства бяха окончателно загубени поради грешки и измами в проектите и заради изтичане на срока за сключване на договори.

С амбициозната бюджетна реформа, която ЕС подготвя за периода 2013-2017 г. може да се очаква, че все по-голяма част от еврофондовете ще бъдат отделени за зелени проекти, възобновяема енергия, иновации и подобряване на конкурентоспособността. Това най-вероятно ще стане за сметка на традиционните прояви на солидарност с новите членки, финансирани с европейски средства - като пътища и градска инфраструктура.

Хронология на българските проблеми с еврофондовете

- 11 януари 2008 г.
През януари 2008 г в. ''Капитал'' разкри скандални случаи на конфликт на интереси в Национален фонд "Пътна инфраструктура". Фирмата, управлявана от брата на Веселин Георгиев, шеф на пътния фонд, е спечелила обществени поръчки за 120 млн. лв. от фонда. Службата управлява и значителна част от европейските средства, като предприсъединителната програма ИСПА и част от структурните фондове за пътища.

- 24 януари 2008 г.
Директорът на дирекция "Усвояване на европейските фондове" в пътния фонд Любомир Лилов и неговият подчинен Иван Владимиров, началник-сектор "Подготовка, търгове и договаряне", са задържани с подкуп от 25 хиляди лева.

- 25 януари 2008 г.
Вследствие на скандалите във фонда еврокомисията блокира европейските средства, които той управлява - за проектите "Транзитни пътища 3", магистрала "Люлин" и техническата помощ за европейски транспортни мрежи. Спрените пари са 115.4 млн. евро по ИСПА и около 50 млн. евро по ФАР.

- 29 февруари 2008 г.
Генерална дирекция "Разширяване" на еврокомисията спира и плащанията по пред-присъединителната програма ФАР за всички проекти, управлявани от две от изпълнителните агенции - в Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Причината е подозрения в измами, ОЛАФ започва разследвания, а директорът на "Разширяване" Майкъл Лий поставя 25 проблемни точки, за които иска бързо решение от българските власти.

- 7 март 2008 г.
Европейската комисия спира част плащанията за България по земеделската програма САПАРД, предвидени за подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти. Спрени са общо 30 млн. евро. Санкцията се налага заради текущите разследвания на финансови измами с програмата. Случаят с особен обществен интерес е от 2007 г., когато ОЛАФ разкри схема в България, Германия и Швейцария за източване на САПАРД, в която предполагаеми извършители са бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. Те са обвинени, че са представяли стари машини като нови и чрез подправени документи са получавали за тях европейски средства. Стойков е сред официалните спонсори на президента Георги Първанов, а фирмите му са правили големи дарения на БСП. Tой е обвинен и за пране на пари. Делото по казуса все още продължава в България, въпреки че германският съд отдавна се произнесе срещу извършителите там.

- 8 май 2008 г.
Майкъл Лий, директор на дирекция "Разширяване" в еврокомисията, предупреждава българските власти, че корективните мерки по проблемите с фондовете все още не са адекватни и размразяването на парите може да се отложи. Комисията изисква от България да представи списък от некоректни или съмнителни фирми, които да бъдат отрязани от бъдещ достъп до еврофондовете.

27 юни 2008 г.
Еврокомисията спира средствата за още две мерки от земеделската програма САПАРД - "Инвестиции в земеделски стопанства" и "Развитие и разнообразяване на икономическите дейности и създаване на алтернативни доходи". Причината е "съществени слабости в системите за контрол, особено във връзка с процедурите за обществени поръчки''.

- 23 юли 2008 г.
Наред с редовната си оценка за напредъка на България в правосъдната реформа и борбата с корупцията еврокомисията публикува безпрецедентен за страна членка доклад за проблемите с еврофондовете у нас. Наред с острия му тон и намеците за политическа намеса в разпределението на европейските средства докладът официално отнема акредитациите на двете агенции по ФАР и формално блокира плащанията по ИСПА.

- юли 2008 г.
Директорът на ОЛАФ изпраща до българските власти доклад, според който в България има политически чадър над замесените в източване на еврофондовете. Малко по-късно министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов контрира, че става дума не за политически чадър, а за коалиционен баланс.

- 7 август 2008 г.
Еврокомисията разрешава на България да финансира с пари от националния си бюджет изрядните проекти по САПАРД. Maлко по-късно комисията приема да удължи срока, в който българските власти могат да сключват договори по земеделската програма до края на 2009 г.

- 23 октомври 2008 г.
Европейската комисия отхвърля оценките за съответствие по част от оперативните програми, по които България разполага с близо 7 милиарда евро до 2013 г. Причината е в слабото одитно звено в Министерството на финансите, под въпрос са поставени и останалите оперативни програми. Впоследствие са отхвърлени оценките за съответствие на всички програми, което означава, че България не може да започне да ползва основния дял от структурните си фондове. До началото на 2010 г. от тях са достъпни само авансовите плащания, които са около 10% от всички пари.

- 4 ноември 2008 г.
Правителството на Сергей Станишев само си налага финансова корекция по програмата ИСПА в размер на 652 хил. евро, за да избегне още по-голяма санкция от Европейската комисия. Остават блокирани 144 млн. евро от европейското финансиране на програмата.

- 24 ноември 2008 г.
Софийският градски съд осъди условно Иван Владимиров и Любомир Лилов, двамата служители на бившия пътен фонд, уличени във взимане на подкуп. Междувременно фондът е трансформиран в Пътна агенция и преминава на подчинение на премиера.

- 25 ноември 2008 г.
ЕК окончателно отнема акредитациите на две от разплащателните агенции по ФАР. Окончателно са изгубени 220 млн. евро, които все още на са контрактувани. Замразени остават още 340 млн. евро, които са договорени.

- април 2009 г.
Европейският парламент изисква от комисията доклад за ситуацията с европейските средства в България и Румъния. Благодарение на лобирането на българските евродепутати социалисти парламентът приема декларация, че еврокомисията носи част от вината за проблемите на България с европейските средства, тъй като е трябвало да подготви по-добре националната администрация.

- 13 май 2009 г.
Еврокомисията вдигна блокадата над 115.4 милиона евро по ИСПА.

- 9 септември 2009 г.
Еврокомисията вдигна блокадата над близо 20 милиона евро от САПАРД. Причината е, че новото правителство предприе мерки, за които Брюксел настояваше от месеци, но предишната власт отлагаше по политически причини. Програмата изтича в края на 2009 г.

- 19 октомври 2009 г.
Еврокомисията предава в Европейския парламент технически доклад за ситуацията с усвояването на европейските средства в България и Румъния. От документа става ясно, че Румъния се справя доста по-добре. Според доклада най-често срещаните проблеми в България са конфликтът на интереси, слабите финансов контрол и административен капацитет и законовите слабости.

- 19 ноември 2009 г.
Частично са размразени и плащанията по най-проблемната предприсъединителна програма - ФАР. България си връща достъпа до 82.56 милиона евро, но получава предупреждение да подобри контрола върху структурните и земеделските средства, да засили правните и съдебните механизми срещу финансовите измами и да прилага по-добре собствения си закон срещу конфликта на интереси.

10 от 960 резултата за Еврофондове

20 сеп 2019 Капитал
Превземането върви по план
// Редакционни коментари /

Превземането върви по план

на големите проекти по различните еврофондове.Общото между всички тях е2077 прочитания

20 сеп 2019 Десислава Николова
Тайната държавна сграда
// Компании /

Тайната държавна сграда

, паркинг и кортове, изградени с еврофондове. После държавното дружество продаде два4230 прочитания

13 сеп 2019 Капитал
// Какво става /

... премиера Бабиш за измама с еврофондове

Решението може да бъде отменено от главния прокурор на Чехия. Решението на прокурорите е взето след проучване на предоставените доказателства от полицията, съобщава Reuters. Казусът е за ферма, получила преди 10 години субсидия от 2 млн. евро, след като 1684 прочитания

13 сеп 2019 Илин Станев
Понижена или повишена е България в новата Еврокомисия
// България /

Понижена или повишена е България в новата Еврокомисия

на разследвания за злоупотреби с еврофондове чешки премиер Андрей Бабиш, е4258 прочитания

8 сеп 2019 Лилия Игнатова
Добавената стойност в селското стопанство нараства с 11%
// България /

Добавената стойност в селското стопанство нараства с 11%

края на годината заради повече еврофондове и разходи на правителството. !function3521 прочитания

5 сеп 2019 Йоан Запрянов
Закуска за шампиони (и 100 млрд. евро)
// Свят /

Закуска за шампиони (и 100 млрд. евро)

, независимо каква част идва от еврофондове, каква от правителства и каква5900 прочитания

2 сеп 2019 Капитал
Вечерни новини: Фандъкова влезе в надпреварата за кмет, Аржентина е пред фалит
// България /

Вечерни новини: Фандъкова влезе в надпреварата за кмет, Аржентина е пред фалит

по подозрения в измама с еврофондове, съобщиха местни медии. Полицията повдигна2909 прочитания

2 сеп 2019 Капитал
// Какво става /

... срещу премиера за злоупотреба с еврофондове

Закрито е и следствието по отношение на роднините и най-близките сътрудници на Бабиш, свързани с делото, съобщава БНР. Полицията повдигна обвинение срещу министър-председателя Андрей Бабиш за участие във финансови измами с една от неговите фирми, но 1217 прочитания

29 авг 2019 Капитал
Мнения Daily - Създателите на "Летящият Чернобил" искат да строят АЕЦ "Белене"
// Мнения /

Мнения Daily - Създателите на "Летящият Чернобил" искат да строят АЕЦ "Белене"

медии, мрежите за източване на еврофондове и държавни поръчки, студения резерв2940 прочитания

Споделеното падение на WeWork

За по-малко от 9 месеца основаното в Ню Йорк дружество се превърна от един от най-високооценените стартъпи в САЩ в компания със съмнително бъдеще в инвестиционните кръгове.

Тайната държавна сграда

Холдингът на икономическото министерство ДКК е купил право на строеж в свързаното дружество "София тех парк" срещу 22 млн. лв.

Печели ли се от имоти на борсата

Дружествата със специална инвестиционна цел са алтернатива на директната инвестиция, а и изискват по-малки суми

Рециклиране за напреднали

Ъпсайклингът е креативност, съчетана с грижа за природата

Талантливият мистър Сант

Първа самостоятелна изложба за американския режисьор Гюс ван Сант

Кино: "Далеч от брега"

Обикновеният човек срещу статуквото в новия филм на Костадин Бонев