С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
4150 споменавания в статии

Топлофикация-София

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

"Топлофикация София" EАД е най-старото и най-голямото топлофикационно дружество в страната. То разполага с мощности за над 3000 MW топлинна и 280 MW електрическа енергия.

Крайните потребители на дружеството са над 410 хил., от които над 365 хил. са домакинства. В момента топлопреносната мрежа в столицата е с дължина 900 км, а абонатните станции са 15 хил.

"Топлофикация София" разполага с две топлоелектрически централи - ТЕЦ "София" и ТЕЦ "София изток" за топлинна и електрическа енергия, с две големи отоплителни централи - "Земляне" и "Люлин" - само за топлинна енергия, и седем временни отоплителни централи.

В последните години дружеството се тресе от скандали. То има около 200-300 милиона лева несъбрани дългове на потребители на топлинна енергия, които не си плащат сметките, и периодично изпитва затруднения да се разплаща с доставчиците си (основно "Булгаргаз"). Дружеството вече работи в условия на конкуренция със "София газ", което предоставя на домакинствата възможност за отопляване с природен газ. 

През 2003 г. приключи въвеждането на системата за дялово разпределение в сградите - етажна собственост. В резултат - между абонатите и дружествата се вмъкнаха посредници - т. нар. топлинни счетоводители - фирми за дялово разпределение на потребените от абонатите количества топлинна енергия. Оттогава обтегнатите отношения между съседи, между клиенти и топлинни счетоводители станаха практика. Причината е в трайно настанилото се убеждение у хората, че плащат за нещо, което реално не са потребили, но им е било начислено от топлинните счетоводители, или пък - за нещо, което не желаят да потребяват и са свалили радиаторите си, но въпреки това дължат пари на топлофикационното дружество за общите части и за тръбите, които минават през апартаментите.

Повод за конфликти са и променящите се формули, по които се разпределят количествата топлинна енергия за общи нужди, които в крайна сметка натоварват в най-голяма степен хората, които са пестили или изобщо не са потребявали топлинна енергия. Съществува и непрекъснато недоволство заради липсата на прозрачност как точно се изчисляват дължимите суми, тъй като топломерите в домовете на хората отчитат потребени единици, но изчисленията колко точно дължи абонатът са сложни и неясни.

Допълнително недоволство у потребителите създаде и лошия мениджмънт на столичното дружество. През април 2006 г. тогавашният директор на "Топлофикация" -  Валентин Димитров (станал известен като Вальо Топлото) бе отстранен от поста, а в началото на юли същата година бе арестуван с обвинения за пране на пари и укриване на данъци. През май 2008 г. Софийският районен съд осъди на пет години затвор бившия изпълнителен директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров за това, че в качеството си на управител на фирмата "Про Марк" ЕООД не е декларирал пред БНБ сделки за над 10 млн. лева.

През юни 2009 г. Димитров получи втора ефективна присъда на първа инстанция за длъжностно присвояване в особено големи размери.Състав на Софийски градски съд постанови 14 години затвор за бившия изпълнителен директор на "Топлофикация София". Освен това той бе осъден на конфискация на цялото му имущество. Съдът лиши Димитров от правото три години да заема ръководен пост. Подсъдимият обжалва присъдата.

След скандала с Вальо Топлото, се смениха двама директори на дружеството.

В последните години периодично се обмисля възможността общината и държавата да излязат от софийската топлофикация и да оставят управлението й на частни мениджъри, които имат желание и опит да инвестират и да развиват дружество като пазарен играч. Но до конкретно решение не се е стигнало. В момента компанията е с мажоритарен собственик държавата и е с принципал Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Хронология

- Началото на дружеството е поставено през март 1949 г. с въвеждането в експлоатация на първата топлофикационна електрическа централа в България - ТЕЦ "София". Изграждането на топлопреносна мрежа започва през 1952 г.
- През 1978 г. Общинското стопанско предприятие "Топлофикация " се преименува на Стопански енергиен комплекс (СЕК) "София".
- През 1993 г. СЕК "София" става еднолично акционерно дружество - собственост на Столичната община.
- През 2002 г. Столичната топлофикация стана акционерно дружество, регистрирано по Търговския закон, като собствеността бе разделена между Столичната община - 58%, и Министерството на икономиката и енергетиката - 42%.
- През 2009 г. Столичната топлофикация стана еднолично акционерно дружество, след като общината прехвърли на държавата своя дял.

30 от 1046 резултата за Топлофикация-София

19 юли 2019 Елена Старидолска
Мая Манолова вече загрява за битката с Йорданка Фандъкова
// България /

Мая Манолова вече загрява за битката с Йорданка Фандъкова

, друго е да ти дойде "Топлофикация" с над 600 млн. лв7432 прочитания

12 юли 2019 Ивайло Станчев
Честита нова енергийна година
// България /

Честита нова енергийна година

е била прехвърлена произведената от "Топлофикация София" енергия. Търговецът на Ковачки е3922 прочитания

1 юли 2019 Ивайло Станчев
Токът и парното поскъпват с по-малко заради алтернативния внос на газ
// Енергетика /

Токът и парното поскъпват с по-малко заради алтернативния внос на газ

3.84%.Иначе цената на "Топлофикация София" за топлинни услуги нараства с2533 прочитания

26 юни 2019 Иглика Филипова
Христо Ковачки пазарува ток за следващата година
// Енергетика /

Христо Ковачки пазарува ток за следващата година

дистрибюшън" изкупува тока и от "Топлофикация София", като по оценки на "Капитал4874 прочитания

21 юни 2019 Ивайло Станчев
Седмични новини за енергетика
// Енергетика /

Седмични новини за енергетика

правото да продава тока на "Топлофикация - София", като така печалбата остава в3094 прочитания

21 юни 2019 Калина Горанова
Цял вагон жалби
// България /

Цял вагон жалби

Георгиев, настоящ изпълнителен директор на "Топлофикация - София". Преди около 10 години регионален5846 прочитания

21 юни 2019 Иглика Филипова
Повелителят на отпадъците
// България /

Повелителят на отпадъците

и много близо до София - в Перник. Там "Топлофикация - Перник" също е7802 прочитания

21 юни 2019 Ивайло Станчев
Кого обича "<b>Топлофикация</b> - <b>София</b>"
// България /

Кого обича "Топлофикация - София"

на частния търговец."Топлофикация - София" е направила прецизна оценка на5782 прочитания

21 юни 2019 Ивайло Станчев
Възкръсналата империя на Ковачки
// България /

Възкръсналата империя на Ковачки

на борсата електроенергията от общинската "Топлофикация - София". Това е сделка, която много23504 прочитания

19 юни 2019 Ивайло Станчев
Шефът на НЕК подаде оставка заради скандален търг
// Енергетика /

Шефът на НЕК подаде оставка заради скандален търг

"Производство" в "Булгартрансгаз" ЕАД и "ТоплофикацияСофия" ЕАД. Илиев е бил изпълнителен4192 прочитания

Новият играч в медийната реклама

Connected е новият бранд, отделен от портфолиото на All Channels Communication Group

ПИК-ът на отровената среда

Очернянето на годеницата на кандидат-кмет на София от кафявия сайт "ПИК" за първи път породи консенсус сред политици, журналисти и PR-и за това какво НЕ е журналистиката

Понижена или повишена е България в новата Еврокомисия

Мария Габриел ще отговаря за обширен ресор с огромен бюджет, но с малка политическа тежест

Училище в облака

Стратегията на 90-о СОУ привлича все повече ученици от съседни райони и училища с иновативните си методи

Разходка в Прага

Бира, трева и музеи. Из града, който "те сграбчва за реверите и не те пуска да си отидеш"

Книга: Иън Макюън - "Машини като мен"

Най-новият роман на популярния британски писател