С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
4153 споменавания в статии

Топлофикация-София

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

"Топлофикация София" EАД е най-старото и най-голямото топлофикационно дружество в страната. То разполага с мощности за над 3000 MW топлинна и 280 MW електрическа енергия.

Крайните потребители на дружеството са над 410 хил., от които над 365 хил. са домакинства. В момента топлопреносната мрежа в столицата е с дължина 900 км, а абонатните станции са 15 хил.

"Топлофикация София" разполага с две топлоелектрически централи - ТЕЦ "София" и ТЕЦ "София изток" за топлинна и електрическа енергия, с две големи отоплителни централи - "Земляне" и "Люлин" - само за топлинна енергия, и седем временни отоплителни централи.

В последните години дружеството се тресе от скандали. То има около 200-300 милиона лева несъбрани дългове на потребители на топлинна енергия, които не си плащат сметките, и периодично изпитва затруднения да се разплаща с доставчиците си (основно "Булгаргаз"). Дружеството вече работи в условия на конкуренция със "София газ", което предоставя на домакинствата възможност за отопляване с природен газ. 

През 2003 г. приключи въвеждането на системата за дялово разпределение в сградите - етажна собственост. В резултат - между абонатите и дружествата се вмъкнаха посредници - т. нар. топлинни счетоводители - фирми за дялово разпределение на потребените от абонатите количества топлинна енергия. Оттогава обтегнатите отношения между съседи, между клиенти и топлинни счетоводители станаха практика. Причината е в трайно настанилото се убеждение у хората, че плащат за нещо, което реално не са потребили, но им е било начислено от топлинните счетоводители, или пък - за нещо, което не желаят да потребяват и са свалили радиаторите си, но въпреки това дължат пари на топлофикационното дружество за общите части и за тръбите, които минават през апартаментите.

Повод за конфликти са и променящите се формули, по които се разпределят количествата топлинна енергия за общи нужди, които в крайна сметка натоварват в най-голяма степен хората, които са пестили или изобщо не са потребявали топлинна енергия. Съществува и непрекъснато недоволство заради липсата на прозрачност как точно се изчисляват дължимите суми, тъй като топломерите в домовете на хората отчитат потребени единици, но изчисленията колко точно дължи абонатът са сложни и неясни.

Допълнително недоволство у потребителите създаде и лошия мениджмънт на столичното дружество. През април 2006 г. тогавашният директор на "Топлофикация" -  Валентин Димитров (станал известен като Вальо Топлото) бе отстранен от поста, а в началото на юли същата година бе арестуван с обвинения за пране на пари и укриване на данъци. През май 2008 г. Софийският районен съд осъди на пет години затвор бившия изпълнителен директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров за това, че в качеството си на управител на фирмата "Про Марк" ЕООД не е декларирал пред БНБ сделки за над 10 млн. лева.

През юни 2009 г. Димитров получи втора ефективна присъда на първа инстанция за длъжностно присвояване в особено големи размери.Състав на Софийски градски съд постанови 14 години затвор за бившия изпълнителен директор на "Топлофикация София". Освен това той бе осъден на конфискация на цялото му имущество. Съдът лиши Димитров от правото три години да заема ръководен пост. Подсъдимият обжалва присъдата.

След скандала с Вальо Топлото, се смениха двама директори на дружеството.

В последните години периодично се обмисля възможността общината и държавата да излязат от софийската топлофикация и да оставят управлението й на частни мениджъри, които имат желание и опит да инвестират и да развиват дружество като пазарен играч. Но до конкретно решение не се е стигнало. В момента компанията е с мажоритарен собственик държавата и е с принципал Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Хронология

- Началото на дружеството е поставено през март 1949 г. с въвеждането в експлоатация на първата топлофикационна електрическа централа в България - ТЕЦ "София". Изграждането на топлопреносна мрежа започва през 1952 г.
- През 1978 г. Общинското стопанско предприятие "Топлофикация " се преименува на Стопански енергиен комплекс (СЕК) "София".
- През 1993 г. СЕК "София" става еднолично акционерно дружество - собственост на Столичната община.
- През 2002 г. Столичната топлофикация стана акционерно дружество, регистрирано по Търговския закон, като собствеността бе разделена между Столичната община - 58%, и Министерството на икономиката и енергетиката - 42%.
- През 2009 г. Столичната топлофикация стана еднолично акционерно дружество, след като общината прехвърли на държавата своя дял.

10 от 1047 резултата за Топлофикация-София

21 сеп 2019 Мирела Веселинова
 ...  на ВМРО за кмет на <b>София</b>
// България /

... на ВМРО за кмет на София

канализация около околовръстното, поясни той. "Топлофикация" или трябва да се преструктурира3438 прочитания

16 сеп 2019 Ивайло Станчев
Търговците: Новите господари на електроенергийния пазар
// Класации /

Търговците: Новите господари на електроенергийния пазар

дистрибюшън" продава и произведената от "Топлофикация София" електроенергия. Декларираната печалба се увеличава3556 прочитания

13 сеп 2019 Ивайло Станчев
Ковачки цапа, всички му плащат
// България /

Ковачки цапа, всички му плащат

свързаните с Ковачки "Топлофикация – Перник", ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация – Сливен" и ТЕЦ11548 прочитания

5 сеп 2019 Йово Николов, Деян Димитров
Мая Манолова: Засега няма да цитирам имена на олигарси
// България /

Мая Манолова: Засега няма да цитирам имена на олигарси

електрическата енергия, която произвежда столичната топлофикация, не се продава от специално11639 прочитания

5 сеп 2019 Капитал
Две софийски д(р)ами
// Редакционни коментари /

Две софийски д(р)ами

хора - недоволните от "Топлофикация", противниците на застрояването в София, медицинските сестри и5540 прочитания

4 сеп 2019 Деян Димитров
Мая Манолова отрече да планира собствен политически проект
// България /

Мая Манолова отрече да планира собствен политически проект

.Манолова също продължи темата за "Топлофикация София", която като монополист води до2569 прочитания

22 авг 2019 Анина Сантова
<b>София</b> дава 36.5 млн. лв.  ...
// България /

София дава 36.5 млн. лв. ...

изграждането на специална инсталация към "Топлофикация София", но заради екологичните спорове около3312 прочитания

22 авг 2019 Деян Димитров
БСП ще сезира прокуратурата за монопол на дружествата на Ковачки
// Енергетика /

БСП ще сезира прокуратурата за монопол на дружествата на Ковачки

ГЕРБ и БСП в спор за Христо Ковачки - има или няма монопол от страна на дружествата на енергийния бос. До края на седмицата БСП ще внесе сигнал в прокуратурата за монопол на пазара на енергетиката от страна на дружества, свързани с бизнесмена Христо 2007 прочитания

22 авг 2019 Капитал
Ковачки - невидимият енергиен бос
// Редакционни коментари /

Ковачки - невидимият енергиен бос

да направи проверка в закъсалата "Топлофикация София", която се ръководи от бивши7924 прочитания

16 авг 2019 Капитал
Какво се случи през седмицата
// Седмицата /

Какво се случи през седмицата

. Подобна ситуация между "Булгаргаз" и "Топлофикация София" имаше и през август миналата1357 прочитания

Константинос Милонас: Съкровищата на България са данъците и IT талантите

Изпълнителният директор на клъстера на Adecco Group за Гърция и България пред "Капитал"

Летящите линейки, които властта не дава на хората

Частните хеликоптери работиха на загуба пет години. Сега е ред на държавата

Кой ще превъоръжи пехотата

Основната интрига около новите бронирани машини на армията се очертава да е между General Dynamics и Patria

Кой кара джипа

Скандалите от последните дни показаха, че Бойко Борисов често е само лице на истинската коалиция, която държи властта

20 въпроса: Магдалена Малеева

Със същия устрем, ентусиазъм и дисциплина, с които печели титли в тениса, Малеева развива и всички проекти, с които се захваща

Ново място - Cafe 1920

Традиционната българска кухня с модерен прочит