С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2570 споменавания в статии

Българска национална телевизия БНТ

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Българската Национална телевизия е първата българска телевизия, която излъчва на територията на страната и съществува от 1959 година. Към настоящия момент БНТ осъществява своята дейност по силата на Закон за радиото и телевизията, обнародван в бр.138 от 1998 г. на "Държавен вестник". Според него БНТ е юридическо лице със седалище София и е национален обществен телевизионен и далекосъобщителен оператор.

Като обществен оператор, БНТ има определени задължения към аудиторията си, сред които например да създава национални и регионални програми; предавания за чужбина, включително за българите зад граница; предавания, предназначени за българските граждани, за които българският език не е майчин, включително и на техния език.

БНТ се финансира чрез финансиране от фонд "Радио и телевизия", чрез субсидия от държавния бюджет, собствени приходи от реклама и спонсорство и постъпления от допълнителни дейности, свързани с радио- и телевизионната дейност.

БНТ има четири териториални поделения-центрове в градовете Благоевград, Варна, Пловдив и Русе.

История на БНТ

Българската Телевизия е създадена през 1959 година, като официалното й откриване е на 26 декември. Строителството й започва година по-рано през декември 1958 г. и е завършено за рекордните 11 месеца. Първият програмен ден на Българската телевизия е съставен от три основни блока. В първия блок с продължителност един час е произнесено слово и са връчени награди на строители, работили по строежа на телевизионната кула. Излъчени са също и поздравления от телевизиите на социалистическите страни до БТ. Вторият блок е имал времетраене два часа — празничен концерт. От 21:00 ч. до 22:30 ч. е предаден българо-съветският игрален филм "В навечерието".

В първите си дни телевизията е главна редакция при Българското радио и разполага с 2-3 камери. Първи главен редактор на телевизията е Борислав Петров. На 20 юли 1960 г. е излъчена първата информационна емисия "По света и у нас" със земното кълбо, което е неподвижно и е фон зад говорителите. По това време в България има около 10 хиляди телевизионни приемника. През 1966 г. директор на БТ става Леда Милева. Същата година първият космонавт в света Юрий Гагарин е гост в студиото на Българската телевизия. Тогава телевизионните приемници в България са вече почти четвърт милион, а телевизионната програма се приема от около 55 % от територията на страната. През 1968 се ражда обзорно-политическото предаване "Панорама", като зад идеята стои подобно предаване на ВВС.

От 9 септемри 1975 г. започва редовното излъчване на Втора програма на Българската телевизия. Предава се само за София три пъти седмично - вторник, четвъртък и събота по 4 часа. Програмата е изградена предимно от научно-популярни филми, предавания за култура, изкуство и фолклор.

Стартът на "Всяка неделя" е на 7 януари 1979 година, а най-популярната рубрика на предаването "Събеседник по желание" се излъчва за първи път седмица по-късно. За 25 години съществуване "Всяка неделя" е спирана от ефир четири пъти. За последен път това става на 28 април 2005 г. Първият водещ на предаването е Янчо Таков. На 22 февруари 1980 г. , петък, от 19.00 часа стартира легендарното телевизионно състезание "Минута е много".

През 1988г. между Българската телевизия и американската телевизия CNN са установени контакти и започва осъществяването на новинарски обмен. Тогава стартира и съботното предаване "Добро утро". В края на 1988 г. в предаването "Всяка неделя" започва излъчването на поредица от интервюта, в които се изказват дисидентски мнения. Предаването е спряно на следваща година. През 1989 в деня на падането от власт на Тодор Живков (10.11.1989 г.) Втора програма излъчва обичайната си програма и до края на годината не прави никакви промени в програмната си политика. На 4 декември 1989 г. за директор на БТ е назначен Филип Боков. Тогава настъпват редица промени в структурата на редакциите на телевизията, които продължават и през следващата 1990 г. Създава се Дирекция "Телевизионни филми", в чиято структура влизат: Главна редакция "Игрални телевизионни филми", Главна редакция "Документални телевизионни филми", Главна редакция "Кино", редакция "Анимация" и "Екран".

Още през януари 1990 се ражда студентското предаване "Ку-ку". На 22 декември 1991 "Ку-ку" симулира авария в АЕЦ "Козлодуй". Екипът на предаването си поставя за цел да покаже как би се държала националната медия, ако в ядрената централа наистина има авария, и да се провери готовността на държавата да се справи с катастрофа от подобен мащаб. Това издание на "Ку-ку" буквално изправя на нокти зрителите, всява всеобща паника в цялата страна и остава в телевизионната история с името "атомно Ку-ку".

През 1992 г. по времето на новия генерален директор Асен Агов първа програма е преименувана на Канал 1, а Втора програма е наречена Ефир 2. А през 1993 г. - Българската Телевизия става Българска Национална Телевизия с решение на Народното събрание. Генерален директор става Хачо Бояджиев. През май същата година в ефира на БНТ се появява първото комерсиално забавно предаване "Супершоу Невада".

На 17 януари 1997 по време на народните протести срещу управлението на Жан Виденов над 300 служители на БНТ избират 15-членен стачен комитет и обявяват 7-дневен предупредителен протест. Ефективната стачка в телевизията започва на 1 февруари, когато програмата на Канал 1 и Ефир 2 се прекъсва заради протестите. Канал 1 спира излъчване във времето след "Панорама". Ръководството на БНТ поема ангажимента да не се меси в работата на новинарските емисии и да не взима отношение по избора на гостите в предаванията. Стачката се прекратява. През февруари за генерален директор е избрана Лиляна Попова.

През 1999 г. стартира сателитният канал "ТВ България", предназначен основно за българите, живеещи в чужбина. През 2000 г. Ефир 2 спира да излъчва и на негово място стартира първият частен канал bTV. Последното излъчване на Ефир 2 е на 31.05.2000 г. с филма на Екатерина Генова "Снимка за спомен".

На 2 октомври 2000-та по Канал 1 започва излъчването на новини на турски език. Новините са веднага след българските в 17 часа, а първите водещи са избрани с конкурс и подготвени от Райчо Райков. На 6 май 2002 г. "Всяка неделя" се завръща на екран с обновен екип – освен водещият Кеворк Кеворкян основни фигури в предването вече са Тодор Колев и Мартин Карбовски. Предаването е спряно за последен път през 2005 г.

На 24 септември 2004 г. СЕМ избира Уляна Пръмова за генерален директор на БНТ, която оглавява телевизията и до днес. През 2007 г. тя организира първия в историята на канала Ден на отворените врати, а патрони на събитието са Пръмова и тогавашният кмет на София Бойко Борисов.

През 2006 БНТ изпраща запитване до Съвета за електронни медии (СЕМ) за получаване на софийска честота. Според Закона за радио и телевизия, ако БНТ поиска честота, я получава, без да се явява на търг или конкурс. Идеята им е да излъчват местен канал. През юли 2007 г. правителството на Тройната коалиция предвижда БНТ да получи 3 млн. лв. от Министерството на финансите, които да бъдат инвестирани в цифровизация и запазване на архивния фонд, както и за доизграждане на студио 1. През септември 2008 г. в текст от Закона за изменение и допълнение на ЗРТ е предвидено разпространението на две програми на БНТ (БНТ1 и БНТ Сат), които задължително да бъдат качени на мултиплекс при предстоящата цифровизация. Търговските медии, представени от АБРО (Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори) опонират, че държавната телевизия има реално една програма, която може да бъде с такъв статут и това е БНТ1, тъй като БНТ Сат не отговаря на необходимите условия. А авторите на промените в медийния закон се аргументират с това, че БНТ получава правото на две програми, за да може да гарантира обществения интерес.

През ноември 2008 Комисията по досиетата обявява 43 сътрудници на ДС, работили на ръководни постове в БНТ след 1989 г., 66 агенти в БНР и 20 в БТА. Освен Кеворк Кеворкян такива са били още 36 известни водещи журналисти и началници в БНТ. С незавидния етикет "бившо ченге" биват окичени легенди на телевизията като Иван Гарелов (с псевдоним "Талев"), Хачо Бояджиев ("Кръстю"), Александър Авджиев ("Павел"), Димитри Иванов ("Стефан").

През май 2009 депутатите от предишния парламент приемат на второ четене Закона за публичното радиоразпръскване (ЗПР), чийто смисъл е да осигури излъчването на държавните БНТ и БНР при цифровизацията на ефира през 2012 г. През юли 2009 по време на едно от последните заседания на правителството на Тройната коалиция, по предложение лично на премиера Сергей Станишев са отпуснати 150 млн. лв., с които да се подпомогне работата на държавно-частното търговско дружество, за което се очаква, че ще изгражда мрежата за разпространение на сигнала на БНТ и БНР при цифровизацията. Или с други думи държавата дава пари за изграждане на паралелна мрежа по подобие на управляваната от БТК предавателна мрежа НУРТС, която австрийската компания ORS иска да придобие, но сделката така и не се състоя. Така се стига до абсурдната ситуация закон за държавни медии да урежда пазара на частните, а оттам и разпределението на бъдещите приходи от телевизионна реклама.

През август 2009 Комисията по досиетата обявява и агентите на Държавна сигурност, които не са заемали ръководни постове в БНТ. Сред сътрудниците на комунистическите служби са музикалният редактор Тома Спространов, водещият на БНР Виктор Ангелоев, водещият на предаване по БНТ Владимир Береану, както и друг водещ по националната телевизия - Владко Мурдаров.

През ноември 2009 новият министър на транспорта от правителството на Бойко Борисов Александър Цветков предлага отмяна на Закона за публичното радиоразпръскване (ЗПР). Задачата на закона беше да уреди цифровото излъчване на БНТ и БНР. Според него този закон изкуствено е разделял преноса и излъчването на телевизионния сигнал. Тогава отпада и идеята за публично-частно дружество, което да изгради мрежата за цифрово разпространение на държавните радио и телевизия. Предложението на новата власт е общественият мултиплекс да бъде изграден, поддържан и развиван изцяло от частна компания, избрана с конкурс. След като ЗПР е изцяло отменен, цифровото разпространение на БНТ и БНР ще бъде регламентирано в законите за електронните съобщения и за радиото и телевизията, чиито промени към момента все още се подготвят и обсъждат.

10 от 419 резултата за Българска национална телевизия БНТ

14 фев 2020 Капитал
Валери Симеонов: Ръгбиста в мъглата
// Коментари и анализи /

Валери Симеонов: Ръгбиста в мъглата

. Историята за неплатените такси на "Национална лотария" и другите разкрития на5521 прочитания

16 юли 2019 Сирма Пенкова
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (16 юли)
// Медиа и реклама /

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (16 юли)

директор на обществената телевизия. В досегашната структура на БНТ спортните журналисти и3096 прочитания

3 юли 2018 Сирма Пенкова, Кристиян Стефанов
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (3 юли)
// Медиа и реклама /

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (3 юли)

-скъпите часови диапазони – праймтаймът на Българска национална телевизия (БНТ) и "Нова тв", като само3240 прочитания

1 юли 2018 Сирма Пенкова
Как Българската банка за развитие се изгуби в рекламата
// Медиа и реклама /

Как Българската банка за развитие се изгуби в рекламата

влиза в ефира на Българската национална телевизия (БНТ) и "Нова тв" на 215404 прочитания

19 юни 2018 Сирма Пенкова, Кристиян Стефанов
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (19 юни)
// Медиа и реклама /

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (19 юни)

първенство по футболИнвестицията на Българската национална телевизия (БНТ) е в права за излъчване3944 прочитания

12 юни 2018 Сирма Пенкова, Кристиян Стефанов
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (12 юни)
// Медиа и реклама /

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (12 юни)

да видите тук>>БНТ ще има ново логоБългарската национална телевизия (БНТ) стартира конкурс за3325 прочитания

20 мар 2018 Сирма Пенкова
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (20 март)
// Медиа и реклама /

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (20 март)

от последните рекламни клипове на "Национална лотария". Той обаче предизвика много5635 прочитания

25 авг 2017 Капитал
И правилният избор е...
// Коментари и анализи /

И правилният избор е...

важното за ръководителя на обществената телевизия са не толкова концепцията и13670 прочитания

4 апр 2017 Сирма Пенкова
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (4 април)
// Медиа и реклама /

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (4 април)

година ефирните канали на Българската национална телевизия (БНТ) вече се излъчват на търговския6138 прочитания

3 апр 2017 Сирма Пенкова
<b>БНТ</b> вече излъчва програмите си на  ...
// Медиа и реклама /

БНТ вече излъчва програмите си на ...

година ефирните канали на Българската национална телевизия (БНТ) вече се излъчват на търговския20213 прочитания

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота