Борсов фонд вече позволява да се залага на спад в цената на Bitcoin

BetaPro Inverse Bitcoin ETF дебютира на фондовата борса в Торонто в четвъртък

Първият инвестиционен продукт, който позволява лесен начин да се залага на спад в цената на Bitcoin, вече е факт. Канадското управляващо дружество Horizons структурира борсово търгуван фонд (ETF) благодарение на който инвеститорите ще могат да заемат къси позиции спрямо фючърси на Bitcoin, съобщава Bloomberg.

Фондът BetaPro Inverse Bitcoin ETF дебютира на фондовата борса в Торонто в четвъртък и доходността му ще е 100% в обратната посока на движението на цената - ако биткойн поскъпне с 5%, той ще загуби толкова. И обратно. Това освен, че е продукт, който позволява да се печели от понижението в криптоцената, е и поредния ETF върху биткойн, но... в Канада.

Horizons пускат и "дълъг" фонд върху крипто валутата - BetaPro Bitcoin ETF. Дългият фонд ще таксува инвеститорите с комисиона от 1%, а късият - 1.45%. Преди около два месеца в Торонто се листна ETF върху bitcoin на асет мениджъра Purpose Investments. За този период той натрупа активи от 1 млрд. долара.

С тези продукти всеки може да участва в пазара на крипто валутите просто купувайки акции на борсовите фондове през сметката на своя брокер (ако има такава), вместо открива специална такава при посредник на виртуални валути.

Много управляващи дружества в САЩ се опитват да създават такива фондове, но от 2013 г. Комисията по ценните книжа (SEC) отхвърля тези желания с аргумента, че криптовалутите се използват за пране на пари и други криминални дейности. Така Канада отново изпреварва в САЩ в създаване на борсови продукти върху криптовалути, след като вече направи това върху SPACs и марихуаната.

Още от Капитал

Nexo отвътре

Nexo отвътре