Турция ще наложи строги регулации върху търговията с криптовалути

Мерките идват, след като две платформи за дигитални активи се сринаха в рамките на седмица

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Турция ще наложи строги регулации върху търговията с криптовалути, след като в рамките на седмица две от най-големите борси за търговия с виртуални пари в страната се сринаха. Собственикът на едната - Thodex, изчезна заедно с криптоактиви за 2 млрд. долара на клиенти по различни оценки. Според турските медии Фарук Фатих Озер е избягал в Албания, обявен е за издирване, а полицията вече е арестувала над 60 души, свързани със случая. Дни по-късно спря работа и Vebitcoin, цитирайки финансово напрежение, като обяви, че ще информира своевременно своите клиенти за бъдещи действия.

Thodex има около 390 хил. активни потребители с дневни обеми от 744 млн. долара в деня, преди да затвори, по данни на CoinGecko. Според адвокат на Озер едва 30 хиляди са засегнати от спирането на работата й и отхвърли обвиненията за твърденията, че са завлечени 2 млрд. долара, посочва CNBC.

През Vebitcoin дневно минават сделки с криптоактиви за 60 млрд. долара според CoinGecko. Двете борси са част от криптобума и нарасналия интерес в Турция - високата инфлация (16.2% през март) и обезценката на лирата накараха хиляди турци да търсят защита на спестяванията си чрез инвестиции във виртуални валути.

Сега обаче много от тях рискуват да загубят всичко, а в резултат на сътресенията турската централна банка ще наложи строги регулации при търговия с криптовалути. Вече са блокирани местните банкови сметки на двете борси, забранени са и покупките на стоки и услуги. Регулациите на търговията и борсите се обръща точно срещу логиката на криптопазара - а именно, че той е децентрализиран и без регулатор.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган също се обяви за бързи регулации, предупреждавайки, че се появяват пирамидални схеми на криптопазара.

Подобни случаи като в Турция обаче карат все повече местни регулатори да предприемат подобни мерки. През 2019 г. канадската криптоборса QuadrigaCX фалира, след като нейният изпълнителен директор почина и се загубиха милиони долари в крипотвалути във виртуалния портфейл.

През януари британският финансов регулатор предупреди за висок риск, свързан с криптовалутите, припомня CNBC.

Още от Капитал

Nexo отвътре

Nexo отвътре