Криптобанката Celsius спря тегленията и повлече със себе си целия криптопазар

Компанията замрази средства за милиарди на клиентите си

Shutterstock    ©  Shutterstock
Темата накратко
 • Сривът на компанията показа огромния риск на алтернативния и нерегулиран финансов сектор в криптото
 • Българската Nexo предложи да изкупи обезпечените заеми на Celsius, но нейните активи и токен също бързо загубиха стойност

Не е нещо ново. Банкерите го знаят от стотици години: когато голяма част от вложителите си поискат парите, имаш голям проблем, защото трудно можеш да си ги набавиш незабавно. Нарича се ликвидна криза или, ако предпочитате, банкова паника и често е равносилно на смъртна присъда за банката. И за да не се случва това често, са измислени различни правила - задължения да се поддържа минимална ликвидност, ограничения за поетия риск и ливъридж и като крайно и централна банка, която като кредитор от последна инстанция да предоставя ликвидност при нужда.

Във вълшебния свят на криптоактивите също от години има своеобразни банки. Те набират депозити с високи лихви, предоставят кредити, обезпечени с дигитални валути, и инвестират свободните средства на още по-рискови места, за да набавят въпросните лихви и да печелят отгоре за себе си. Те обаче са практически напълно нерегулирани и съответно всички тези предпазни бушони са оставени на личната им преценка, като рядко има детайлна информация кой как е подходил към риска. Докато пазарите растяха безметежно, това не беше проблем, но сега, когато много инвеститори напускат сриващия се криптопазар, изведнъж опасностите в модела започнаха да лъсват.

Конкретно през тази седмица в понеделник най-голямата такава криптобанка - американската Celsius, която към май управлява 12 млрд. долара, замразивъзможността за тегления и прехвърляния на активи. Това засили страховете, че не само компанията (оценена миналия ноември при рунд финансиране на 3.25 млрд. долара) може да фалира и клиентите ѝ да загубят активи за милиарди долари, но и че проблемът може да се окаже системен. От една страна, принудителна ликвидация на портфейлите може да натисне допълнително цените на и без това колабиращите криптовалути, а от друга - нейният модел не е уникален и паниката може да се прехвърли към други кредитори. Резултатът е, че към сряда криптовалута bitcoin загуби около една трета от стойността си седмица по-рано, като сделки се сключват при нива под 20 200 долара. А при другата основна валута, ethereum, сривът е дори по-голям - над 43%, което допълнително засилва ликвидната криза на Celsius.

Голямото стапяне на криптобанките

Celsius е една от множество компании, които на практика предоставят нерегулирани банкови услуги чрез криптовалути. Основните продукти на тези компании са два - депозити с високи лихви от около 8%, включително такива върху стейбълкойни като Tether, чиято цена би трябвало винаги да бъде равна на 1 долар (макар това обещание невинаги да се изпълнява); както и кредити, които позволяват теглене на традиционни пари чрез обезпечение върху крипто, без самите дигитални активи да бъдат продадени.

Освен Celsius другите две големи централизирани компании в сферата са BlockFi и българската Nexo. Засега никоя от тях не е обявила да изпитва подобен ликвиден шок и те уверяват, че всичките им продукти работят безотказно. Нещо повече - почти веднага след спирането на тегления от страна на Celsius Nexo обяви, че е предложила подкрепа, но тя не била приета, и публикува открито писмо с намерение да изкупи портфолиото на потъващия си конкурент.

Може да се спекулира доколко офертата е реална или PR ход, чрез който да се демонстрира стабилност. Самата Nexo също определено е под напрежение, тъй като логично инвеститорите виждат опасност предвид сходния им бизнес модел. Нейният токен NEXO, който е важен за бизнес модела на компанията, загуби почти 50% от стойността си в рамките на седмица и достигна нива 65 цента, които съответстват на около 365 млн. долара пазарна капитализация. При пика си съвкупната оценката на NEXO токените в обращение възлизаше на над 2.2 млрд. долара. При токена на Celsius CEL логично имаше по-рязък срив над 50%, но после и възстановяване в очакване на някакво развитие (каквото все още няма), така че текущите нива около 50 цента не бележат голям седмичен спад. Но картината става доста по-черна, ако се погледне спрямо пика им преди около година. През 2021 г. те се разменят за над 8 долара.

Какво се случва и защо

Бизнес моделът на криптобанките е рисков, защото е директно свързан с волатилния пазар на криптовалутите. Кредитните продукти например работят сравнително просто: ако потребител има bitcoin за 10 хил. долара, той може да го използва за обезпечение и да изтегли около 50% от общата му стойност, т.е. 5 хил. долара. Ако междувременно цената на bitcoin падне, след един момент (най-често ако обезпечението падне под 80% от първоначалната си стойност), потребителят трябва да вкара още пари. Ако не го направи, започва ликвидиране на позицията.

През последните два месеца пазарът преживя няколко поредни труса със сривове от 10 - 20% в цените на основните криптовалути. Това означава, че кредитите на много клиенти изведнъж се оказват без достатъчно обезпечение и те трябва да вкарат още пари или още криптоактиви, ако не искат портфейлът им да бъде разпродаден.

Същевременно проблемът при Celsius, изглежда, е липса на ликвидност, породена от разклатеното доверие в самата нея. За да може компанията да изплаща високите си лихви по депозитни продукти, тя използва депозитите на клиентите си за отдаване на други борси, като печели от разликата в лихвените проценти. Този модел обаче работи добре предимно при по-спокойни или растящи пазари и по-зле, когато пазарът пада. В случая Celsius, изглежда, има проблеми, защото прекалено голяма част от активите на нейни клиенти са заключени другаде, докато пазарът пада и съответно те се опитват да ги изтеглят.

Отделно в последните месеци няколко анализа, базирани на публични портфейли, изтъкват мащабни загуби от няколко големи инвестиции на Celsius. Един от може би най-съществените проблеми се оказва голямото вложение в stETH за близо 0.5 млрд. долара - своеобразен клонинг на ethereum, което е инструмент към ключова и дългоочаквана трансформация на криптовалутата към нов метод на валидиране на блокчейна ѝ. Затова и двете като цяло се разменят една за друга при съотношение близо до 1:1, но в края на миналата седмица stETH започва да поевтинява и стига до нива около 0.94. Това допълнително поставя под въпрос платежоспособността на модела на Celsius и вероятно е сред преките причини да спре тегленията.

Потенциален фалит на Celsius, само седмици след като Terra и нейният стейбълкойн UST също се сринаха, би довело до още по-големи проблеми за цялостния криптопазар. Скърцане се чува в различни негови ъгълчета. Например компанията зад Tether - най-големият стейбълкойн, вързан за долара, е инвеститор в Celsius, макар да уверява, че това няма отражение на клиентските средства. Tether за разлика от Terra е базиран на реално покритие, а не на алгоритъм и по замисъл трябва да е по-устойчив. Въпреки това и той вече над месец често се търгува под фиксирания си курс, макар флуктуациите да са малки (под 1 цент) и такива да е имало и в по-спокойни времена. В последните дни обаче друг стейбълкойн USDD падна до 94 цента, което е още един знак за изострените притеснения на инвеститорите.

Офертата на Nexo

На този фон българската компания в същия сектор Nexo използва случката да подчертае колко е стабилна и как нейните услуги продължават да работят безотказно. Тя дори в своеобразен PR ход предложи на Celsius да изкупи портфолиото ѝ. "Като знак на добра воля в опит да подпомогнем екосистемата на дигиталните активи в този труден момент вчера предложихме помощ на екипа на Celsius, но тя бе отказана. Твърдо вярваме, че може да се направи много за клиентите на Celsius. Nexo е в солидна финансова позиция и е готова да придобие активи от Celsius, конкретно нейното обезпечено портфолио от заеми. В момента изготвяме оферта към Celsius, която ще комуникираме публично", пише в изявление на компанията. По-късно бе публикувано и официално предложение за изкупуване на активите на Celsius, като писмото е от швейцарското дружество на Nexo.

Самата Nexo обаче също едва ли е доволна от ситуацията. Клиентите обичайно свързват криптобанките като компании със сходна дейност и бизнес модел и често ги групират - така например през октомври щатът Ню Йорк забрани дейността и на Nexo, и на Celsius, в един и същ ден. Потенциален срив на Celsius вероятно ще усили допълнително и натиска от регулаторите, по-конкретно тези на щатско и федерално ниво в САЩ.

Това групиране дава отражение върху финансовото представяне на токена на Nexo, който носи същото име. Той има своето приложение, като за да достигнат клиентите до най-добрите условия по кредити и депозити, процент от портфейла им трябва да бъде в корпоративния токен. През последните седмици и особено след трусовете при конкурента им цената му постоянно пада. Обичайно, за да запазят условията, клиентите трябва да обърнат още пари в NEXO токена, но низходящата му посока показва по-скоро, че потребителите вадят парите си от платформата - а най-вероятно и от целия криптопазар, защото неговата посока не е по-различна.

Това не означава, че Nexo задължително ще тръгне по пътя на Celsius - въпросът е в ликвидността и буферите на двете компании. Celsius залага на стратегия, при която огромна част от парите ѝ са другаде, за да изкарват още пари. Държанието на Nexo предполага по-консервативен подход, който би могъл да ѝ помогне да устои на отлива на депозити.

Българската компания и преди е преживявала шокове на криптопазара, най-известният от които е от март 2020 г. Той доведе и до множество главоболия за криптобанката заради масови ликвидации на потребителски портфейли. Тогава обаче пазарът се срина изведнъж и след това започна да расте, като влезе в най-големия си възход досега. Сега сривовете от 10 - 20% при всички криптовалути се повтарят през няколко седмици или дори дни, което поставя под стрес модела на компаниите за кредити и депозити. Криптобанките може и да копират бизнес модела на традиционните банки, но на вторите не им се налага да проверяват всяка секунда колко струва един долар.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  wzy291127476 avatar :-|
  wzy291127476

  Поздравления за задълбочения анализ.

  Има фактологична грешка - “макар това обещание невинаги да се изпълнява”

  Нередност?
Нов коментар