Заради ликвидни притеснения Tesla е продала 75% от биткойните си за 936 млн. долара

Автомобилният производител отчете 2.26 милиарда долара печалба през второто тримесечие, което е спад с над 30%

Shutterstock    ©  Shutterstock

Tesla e продала 75% от своите биткойни за 936 милиона долара през второто тримесечие на годината, за да посрещне ликвидни затруднения покрай ковид ситуацията в Китай и затваряне на местната икономика. Основателят на автомобилната компания Илън Мъск беше един от най-големите привърженици на криптовалутите, като дори започна да продава коли срещу биткойн, но след това спря заради климатични съображения - високата енергоемкост на биткойн.

Продажбата е категоризирана като "постъпления от продажби на цифрови активи" според финансовия отчет за второто тримесечие, който беше публикуван в сряда. В него няма точен брой на продадените койни, но според пазарните движения тяхната стойност в края на 2021 г. би била около 2.5 млрд. долара.

Ковид удар върху печалбата

За периода март - юни Tesla отчете и печалба 2.26 млрд. долара, което е спад с 32% спрямо рекордното първо тримесечие, но все пак е над очакванията. Това се отрази и в повишение на акциите й с 3% при обявяване на репорта, което се случи след затваряне на пазара. Отчетът идва малко повече от месец след като Мъск заяви, че има суперлошо усещане за икономиката, припомня Guardian, както и че ще трябва съкрати около 10% от служителите си. Компанията пострада и от затваряне на гигафабриката си в Шанхайн по-рано през тримесечието, заради политиката на нулев ковид в Китай и блокиране на икономиката. Компанията е доставила 254 хил. автомобила през тримесечието, което е спад с 18%.

Причини за биткойн продажбата

След публикуване на отчета на Tesla биткойнът бързо поевтиня, но последните часове цената му се възстановява Инвестицията на Tesla от 1.5 милиарда долара в биткойн, направена през февруари 2021 г., предизвика скок в търсенето на криптовалутата. Тогава бяха купени 43 200 BTC, което означава, че след продажбата компанията трябва да има около 10 800, чиято стойност в момента е 240 млн. долара.

Миналата година Tesla спря да приема биткойни като плащане за своите автомобили, позовавайки се на опасения относно въздействието върху климата от енергоемкото копаене на биткойни. Тогава Мъск обяви в социалните мрежи, че компанията няма да продава биткойните, които притежава.

"За нас беше важно да увеличим максимално нашите кеш позиции", каза обаче в сряда Мъск. "Със сигурност сме отворени за възможността да увеличим на нашите биткойн притежания в бъдеще, така че това не трябва да се приема като някаква присъда за биткойн. Просто бяхме загрижени за общата ликвидност на компанията заради несигурността кога ще падне ограничението за работа в Шанхай", каза той и допълни по време на пресконференцията пред инвеститорите, че не са продали нито един Dogecoin.

От Tesla обявиха, че производството в нейната фабрика в Китай е нараснало до месечен рекорд, след като ограниченията заради ковид вече са премахнати. Мъск също така обяви, че производството се е увеличило в по-новите заводи на компанията в Германия и САЩ. Преди това той нарече обектите в Берлин и Остин, Тексас, "гигантски пещи за пари". Акциите на Tesla поевтиняха с почти 40% тази година.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  grigoo avatar :-|
  grigoo

  Бай Мъск пейпър хендс, целия туитър му се подиграва 😂

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал