Робърт Копич: Регулациите ще направят криптовалутите масови

Генералният секретар на Blockchain For Europe пред "Капитал"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Визитка

Робърт Копич е генерален секретар на Blockchain For Europe, европейската лобистка асоциация на големите блокчейн и криптокомпании по света. Базирана е в Брюксел и представлява световните блокчейн компании на ниво Европейски съюз (ЕС). Прави три неща: образова политиците за това какво прави индустрията и какво ѝ е нужно, за да се разрасне; лобира за законодателни промени и координира добрите и лошите страни на дадено предложение; провежда уебинари и конференции. Сред най-известните членове на асоциацията са Binance, Crypto.com, Ripple, Web3 Foundation (Polkadot), Ava Labs (Avalanche), Aave и други. Преди да стане част от Blockchain For Europe, Копич работи в Raiffeisen Bank и APCO Worldwide. "Капитал" разговаря с Копич по време на събитието BlackSeaChain, организирано от Quanterall и провело се на 1 и 2 септември в Златни пясъци.

Коя е най-важната функция на Blockchain For Europe?

- Когато има законодателно предложение, ние анализираме текстовете и предлагаме поправки и подобрения. Например, когато се сложи таван на издаването на стейбълкойни, след който трябва да спреш. Такъв всъщност е случаят със стейбълкойни, базирани върху долара, където ако издаваш над 200 млн. долара на месец, колкото е таванът, трябва да спреш да използваш валутата. Очевидно за индустрията това е невъзможно, защото Circle, Tether и Binance използват валутите си, за да предоставят ликвидност на пазара. В този случай ние говорим с политиците.

В коя сфера смятате, че има най-голям интерес за развитие на блокчейн законодателство, регулации и инициативи?

- Европейският съюз се интересува от три неща: потребителска и инвеститорска защита, равнопоставеност на пазара и финансова стабилност. ЕС се интересува от всичко, което тези три неща покриват или докосват. Защитата на потребителите е най-лесна, защото ако ви спра от това да загубите парите си, всеки политик ще ме поздрави. Това е работата им. Когато става дума обаче за равнопоставеност на пазара и финансова стабилност, това е много по-трудно. Ако стейбълкойните например произвеждат волатилност на пазара, това е проблем за средно- и дългосрочната финансова стабилност.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.