Сроковете за теглене на депозити в Ether се промениха и това предизвика недоволство

Инвеститорите печелят награди за стейкване в размер на около 5% от инвестирания капитал, но ако искат да го изтеглят, ще вземат само 1%

Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Потребителите са заключили близо 15 милиона ETH, което се равнява на почти 20 млрд. долара.
  • Депозитите печелят награди за стейкване в размер на около 5% от инвестирания капитал.
  • Как скорошният експлойт на FTX направи нападателя 35-ия най-голям притежател на ETH.

Всеки, който е следил Ethereum в седемгодишната му история, знае, че протоколът е известен с това, че постоянно изостава от графика си за актуализация и че измества крайните срокове по-далеч в бъдещето. Следващата стъпка за развитието на Ethereum e ъпгрейда "Шанхай". С него основна задача за разработчиците ще бъде осигуряването на достъп до заложените токени и организацията на тегленията. Те станаха възможни с последния ъпдейт, известен като The Merge.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
  • Потребителите са заключили близо 15 милиона ETH, което се равнява на почти 20 млрд. долара.
  • Депозитите печелят награди за стейкване в размер на около 5% от инвестирания капитал.
  • Как скорошният експлойт на FTX направи нападателя 35-ия най-голям притежател на ETH.

Всеки, който е следил Ethereum в седемгодишната му история, знае, че протоколът е известен с това, че постоянно изостава от графика си за актуализация и че измества крайните срокове по-далеч в бъдещето. Следващата стъпка за развитието на Ethereum e ъпгрейда "Шанхай". С него основна задача за разработчиците ще бъде осигуряването на достъп до заложените токени и организацията на тегленията. Те станаха възможни с последния ъпдейт, известен като The Merge.

С него стана преминаване към метода proof of stake за верифицирне на транзакциите с Ether. Така вече, ако желаят, притежателите му залагат поне по 32 монети, за да валидират транзакциите, срещу което получават доходност. Преди това правеха миньорите, които изичсляваха сложни математически уравнения, за да валидират. Точно при депозиране на Ether има нова промяна в сроковете - а именно как и кога могат да се теглят заложените криптовалути в протокола.

Стотици хиляди потребители успяха успешно да заложат своя ETH в навечерието на прехода на блокчейна към доказателство за залог, когато Ethereum Mainnet се сля с Beacon Chain. След сливането на Ethereum стейкването се превърна в ключов компонент на блокчейна. Много инвеститори избраха тази опция, за да печелят награди и да помогнат за развитието на дигиталния актив, който по този начин намали и вредните емисии, причинявани от добиване с над 99%. Въпреки че заложените тегления на ETH, изглежда, е общоприето да бъдат включени в "Шанхай", има много други предложения за подобряване на Ethereum (EIP), които все още се разглеждат.

Стейкингът на Ethereum

Дългоочакваното събитие за сливане на Ethereum накара много потребители да се втурнат към мрежата и възможностите, които предлага. Бяха направени критични промени за подобряване на сигурността на мрежата, скоростта, ефективността и скалируемостта, които с времето ще играят ролята на основи, върху които ще се градят следващите ъпдейти. Потребителите вече имаха опцията да заключат своя ETH за определен период, за да спечелят награди, като същевременно добавят към сигурността и устойчивостта на мрежата.

Това изисква от ритейл потребителите да заложат поне 32 ETH, за да участват в процеса на валидиране. Въпреки това те биха могли също да залагат по-дребни суми чрез някои борси за криптовалута или обединени решения за залагане, наричани пулове. Текущите пул платформи за залагане включват Lido, RockPool и StakeWise. Тези пулове позволяват на потребителите да "обединяват" средствата си, за да достигнат прага от 32 ETH, необходим за активиране на валидаторски клиент. До този момент обаче това е еднопосочен път. Фондацията Ethereum не е предоставила никакви опции за теглене.

Член на криптообщността посочва как разработчиците и влиятелните лица на Ethereum твърдяха, че тегленията на заложените ETH ще да бъдат отворени шест месеца след сливането. След това прогнозното време за отключване беше преместено на от 6 до 12 месеца, а сега графикът е променен за 2023 до 2024 г., преди най-накрая да бъде напълно премахнат.

Цифрите досега

От началото на стейкването потребителите са заключили близо 15 милиона ETH, което се равнява на близо 20 млрд. долара, като 30.10% от заложените ETH в момента се контролират от Lido Finance, 13.70% от Coinbase, 7.90% от Kraken и още 6.40% от Binance. Така близо 60% от заложените ETH се държат от четирите платформи по данни от Dune Analytics. Депозитите печелят награди за стейкване в размер на 4.9% от инвестирания капитал на година. Проблемът обаче е, че ако потребител не може да изтегли депозираните етери, ако го е направил директно в протокола на Ethereum. Той може да направи това през горните платформи, но трябва да се съгласи на минимална доходност от 1%.

Дни след като Ethereum се превърна в дефлационен за първи път след преминаването към proof-of-stake (PoS), критиците започнаха да сочат с пръст премахването на графика за теглене на Ethereum Foundation в социалните медии.

От 9 ноември повече токени на Ether се изгарят, отколкото се създават като част от механизма за изгаряне на такси. Просто казано, колкото повече транзакции във веригата, толкова повече такси за ETH транзакции се изгарят и по този начин намаляват предлагането и теоретично увеличават цената, ако търсенето остава същото.

В 30-дневен период мрежата Ethereum изгаря ETH с годишна скорост от 765 хил. токена срещу издаването на 622 хил. токена.

lol pic.twitter.com/W9JVTDdjCa

- Crypto Crystal Baller (@CryptoCrystal_B) November 16, 2022

Друг потребител на Twitter разпали пламъците, описвайки заложените ETH като криптоинвестиция, която не може никога да бъде осребрена. Той подчерта, че потребителите са инвестирали въз основа на времевата линия, която е била предоставена и в момента се променя, което според него е неправилно.

От друга страна, привържениците на Ethereum дадоха свои собствени отговори на критиките. Антъни Сасано, съоснователят на сайта за ресурси на Ethereum ETHhub, защити мрежата, като отхвърли критиките като опити за биткойн максималистите да намерят нови цели за атака на Ethereum, след като се оказа, че грешат от сливането. Тези критики идват в момент, когато индексът на пазарена доминантност на Ether расте, а този на Bitcoin намалява.

So they pivoted to saying that staked ETH withdrawals are never going to happen (just wut)

Such a braindead community

- sassal.eth 🦇🔊 (@sassal0x) November 16, 2022

Междувременно скорошният експлойт на FTX направи хакера 35-ия най-голям притежател на ETH. Един ден след като затруднената борса FTX обяви фалит, портфейлите в борсата бяха компрометирани, губейки над 600 милиона долара в крипто активи.

Внезапният спад на FTX разкри необходимостта от нови реформи, насочени към защита на инвеститорските средства срещу манипулация и погрешни насоки. Съоснователят на Ethereum Виталик Бутерин вярва, че това, което направи FTX, е по-голяма измама в сравнение със скандалните колапси на Mt. Gox и Terra.

Бутерин вярва, че хората, управляващи екосистемите Mt. Gox и LUNA, са прави нередности, но поне не се опитвали да изглеждат като светци, за да променят перспективите на инвеститорите.

Със стейкнати дигитални активи на стойност милиарди долари и никаква възможност за грешка, всички погледи са насочени към основните разработчици на Ethereum, за да изпълнят обещанията си. ETH на стойност 20 милиарда долара, заложен в момента в мрежата, е блокиран, докато разработчиците на Ethereum добавят функция за теглене, а потребителите ще трябва да изчакат яснота, кога ще имат достъп до своя заложен ETH.