Треска за редки сатошита

Притежатели на биткойн, които го съхраняват на частни портфейли, могат да проверят дали имат редки сатошита и да изкарат състояние

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Сатоши е най-малката биткойн единица - един биткойн се състои от 100 млн. такива. След създаването на Ordinals, които подобно на NFT са цифрови активи, вписани върху сатоши, допълнителна стойност започна да се придава на определени сатошита в зависимост от редица фактори, като например блока, на който са били създадени, тяхната номерация, използването им за различни цели в миналото и други. Това прави някои сатошита изключително "редки" и желани, най-вече от колекционери и създатели на Ordinals колекции, готови да платят висока цена, за да може цялата им колекция да бъде "инскрабната" (нещо като запис - бел. ред.) на редки сатошита - веднъж щом се "инскрабне" сатоши, то става Ordinal.

В момента на блокчейна на биткойн има около 7 млн. необикновени сатошита, а цените на вторичния пазар започват от около 800 долара (0.03btc) и за някои по-редки могат да достигнат до цял биткойн (26 000 долара и нагоре). Този процес практически представлява записването на допълнителна информация на блокчейна на биткойн под формата на аудио-визуални файлове. Допълнителна стойност някои спекуланти намират и в това колко рано е бил създаден определен Ordinal, тоест дали е бил сред първите 100, 100, 1000 и т.н., макар че тъй като вече Ordinals са над 1 млн. броя, трудно бихте могли да спечелите от някой подобен трейд - човекът срещу вас най-вероятно ще знае много повече.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.