Интервю | Владислав Драмалиев: Криптосекторът помага за развитие на финансовото образование

Организаторът на Sofia Crypto Meetup пред "Капитал"

Личен архив    ©  Личен архив
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Освен с криптосвета Sofiа Crypto Meetup помага на хората да се запознаят с процесите и в традиционните финанси.
  • Много хора тръгват с много големи надежди и очаквания за бързо забогатяване, но това изисква много време, работа и умения.
  • DeFi трябва да е като копие на някои от доказано работещите подходи в традиционните финанси.

Владислав Драмалиев е една от водещите фигури в българското блокчейн общество. Съосновава първия уебсайт за биткойн търговия в България през 2013, а впоследствие участва и в създаването на Българската биткойн асоциация и първата ежемесечна среща, посветена на крипто и блокчейн - Sofia Crypto Meetup. Основател е на неправителствената организация "Битхоуп", чиято цел е да помогне за популяризирането на криптодаренията за различни каузи. Съосновател на О2К.tech - компания, занимаваща се с онлайн обучения и консултации, фокусирана върху крипто. Играе ключова роля в блокчейн проекта æternity, бил е маркетинг мениджър в Mettalex, децентрализирана борса за търговия с деривати на суровини, а сега е маркетинг директор в IPOR Labs, DeFi платформа за TradFI инструменти в криптосектора.

Sofiа Crypto Meetup се оформя като един от водещите форуми за развитие на криптообщността в България. Как започна всичко?

Основателят на æternity беше в София през януари 2016 и организира първия крипто-meetup, на който бях поканен. Регулярна среща на хора, които се интересуват от криптоактиви в България беше нещо, което смятах, че трябва отдавна да се случи. Очаквах Българската биткойн асоциация да изгради такъв форум, който да помага за образованието и възприемането на тази финансова технология. За жалост това не се случи и аз реших, че аз ще продължа да го организирам всеки месец. Идеята беше да се превърне във форум, където хората се събират и обсъждат крипто и блокчейн. Фокусът винаги е бил технологичен, не инвестиции. Разбира се, имало е и теми, фокусирани върху трейдинга, но презентациите и дискусиите са били относно интересните проекти, какво е различното при тях и какви са новите тенденции. Никога не е била необходима регистрация или заплащането на такса, съвсем отворен форум, където ентусиасти се събират и дискутират криптотеми. Всички са добре дошли - и хора, които наистина имат опит в сферата, и такива, които тепърва навлизат. Повечето хора не развиват интерес към криптовалутите заради технологията им, а по-скоро с идеята за бързо забогатяване. Тръгват с много големи надежди и очаквания и обикновено биват разочаровани. Истината е, че за да си успешен в сферата и от инвестиционна гледна точка, трябва да усетиш пулса на индустрията. А това изисква много четене, дълбане и критично мислене. С други думи - необходимо е време и Proof of Work.

Намираш ли фундаментален проблем във финансовото образование на общността и вярваш ли, че Sofiа Crypto Meetup помага на хората да започнат да се интересуват повече и да наваксват?

Има страшно много пропуски във финансовото образование, особено на хората в България. До голяма степен смятам криптото за един международен университет, който помага на хората да се замислят за фундаментални неща от реалния свят. За ролята на парите, за това как се създават тези пари, кой ги управлява, какво стои зад тях и какви са мотивациите зад управленските решения, водещи до постоянно обезценяване на парите. Всъщност тези фундаментални въпроси, които са фундаментално важни за развитието ти, не са част от образованието ти, освен ако не си профилиран. Криптото само по себе си е помогнало на стотици хора по целия свят да се образоват финансово. Sofiа Crypto Meetup като едно изражение на криптосвета също помага на хората да навлизат в този малко по-различен свят от финансите, но и посредством него да се запознаят с процесите в традиционните финанси.

Какви са били основните ти проекти и каква е била ролята ти в тях?

Винаги съм се занимавал с развитие на криптообщества и екосистеми. По-традиционният термин е "маркетинг", но в криптоиндустрията маркетингът е по-различен. Много от традиционните инструменти и канали не са достъпни, дори в някои случаи използването им може да има обратен ефект.

Обикновено аз съм "очите и ушите" на разработчиците спрямо обществото, въпреки че в IPOR тази функция е много по-споделена, отколкото в други проекти, в които съм участвал. Например в Mettalex освен с развитието на обществото, си споделях продуктовата роля със CTO-то. Преди IPOR и Mettalex бях в æternity, който за разлика от тях беше блокчейн платформа, а не приложение върху такава. Aeternity всъщност беше първият технологичен проект, към който се присъединих, като на практика беше осъществяването на една моя мечта - да бъда 100% в крипто. Преди това крипто ми беше по-скоро хоби.

Там натрупах много опит относно платформите за "умни договори". Може би най-ценният беше, че колкото и да е добър да е продуктът от техническа гледна точка, от него няма смисъл, ако не се използва, или с други думи - да решава някакъв реален проблем на потребителите. Разбрах, че при развиването на една блокчейн платформа е изключително важно програмният език, който се използва да бъде достъпен за програмистите, защото те са тези, които ще изградят екосистемата от приложения.

Има ли разлика между web3 и DeFi?

За мен web3 до голяма степен е именно DeFi. Разликата между web2 и web3 е, че в web3 потребителите могат много по-лесно да притежават част от определен проект под формата на токени с пазарна финансова стойност. Токените могат да се притежават директно от потребителите, без необходимост за съхранение при посредник. Могат и да бъдат продавани по всяко време на отворени пазари без посредници или да бъдат използвани като обезпечение за вземане на заеми или като капитал, който да ти носи допълнителна доходност посредством лихва и токени. С други думи, токените са много по-гъвкави от традиционните акции и имат характеристиката на различни финансови продукти в себе си. Този вид активи осезаемо "отключват" стойността в DeFi екосистемата, където проектите се взаимно свързват изключително лесно - токените на един проект могат да се използват в друг и т.н.. Разбира се, рискът от притежаването им е огромен, но и потенциалните преимущества не са за подценяване. Всъщност web3 е термин, върху който се фокусираха големите VC-та в сферата, като се опитаха да създадат хайп вълна.

Преди 5 години пазарната капитализация на æternity достигна 1 млрд. На какво отдаваш това и какво направи ти с токените си?

Като един от първите 7 членове на екипа имах достъп до токени. Над 80% от токените на æternity, които притежавах, не продадох преди третата си година в проекта, когато цената им беше на най-ниските им нива някога. Притежанието на токени всъщност е един от най-големите стимули да участваш в криптопроект. Може да бъде изключително мотивиращо, имайки предвид, че количествата токени, които можеш да получиш, са значително повече в сравнение с проекти в традиционните финанси (където може въобще да не можеш да получиш акции като служител). Ако икономиката е изградена правилно, токените съгласуват финансовите стимули на екипа и всички други притежатели. Това е големият морков - можеш да получаваш заплата на навсякъде, но ако вярваш и работиш в посока продуктът да бъде максимално успешен, в крайна сметка можеш да получиш много по-голяма награда. В случая на aeternity аз със сигурност бях един от най-големите привърженици на проекта. Винаги следвам идеята, че за да си ефективен и честен маркетолог в сферата, следва да вярваш в проекта, в който работиш. В блокчейн сферата вярата се доказва с едно просто действие (или липсата на такова) - да не продаваш токените. Подходът ми и в IPOR е същият - да бъда успешен, ако и проектът е успешен.

Като каза IPOR labs, разкажи малко повече за проекта и с какво се занимава той?

За мен IPOR labs е изключително интересен проект, тъй като той е представител на бъдещето на Defi. Ако Defi се превърне в нещо повече от ръг-пулове, pump and dump и експлойти, тази финансова система трябва да има връзка с реалния свят. Трябват ни именно тези фундаментални инструменти, или можем да ги наричаме продукти, които съществуват в традиционната финансова система и са доказали през годините, че функционират. На практика DeFi трябва да е като копие на някои от доказано работещите подходи в традиционните финанси, но да е по-прозрачна, много по-взаимосвързана с другите продукти върху тази инфраструктура и да позволява по-лесно движение на капиталите.

Много от продуктите в реалния свят ще започнат да навлизат в Defi, като проблемът, с който се борим в момента, е, къде е точно e балансът между прозрачността и къде са ограниченията и правилата, които все пак остават нужни - като да си познаваш клиента, капиталови гаранции, одити и тн. Това е сблъсък между 2 свята и той ще бъде много интересен за наблюдение.

IPOR се опитва да създаде няколко неща. Индекс, който да показва каква е цената на капитала в момента за определени активи в Defi. Kогато го погледнеш, може да разбереш, например, ако искаш да вземеш заем, колко би ти струвало на година този заем или ако искаш да предоставиш финансови средства, какво би било твоето възнаграждение. Това е нещо трудно, защото в Defi лихвите са динамични и променливи - определят се единствено от пазара.

Вторият продукт на IPOR е пазар за суапове на лихвения процент, базиран на IPOR индексите. Използването на такъв продукт позволява хеджирането на променливите лихви на паричните пазари в DeFi. Това са изключително разпространени продукти в традиционните финанси. Целта на IPOR е да ги пресъздаде в DeFi, използвайки блокчейн технологията.

Занимаваш се и с благотворителност, какви са перспективите пред Bithope?

От години ми се иска да развия Bithope. Tрябва да се добавят още криптоактиви, с които да може да се дарява. За съжаление не разполагам с времето да реализирам тази идея и най-вече да я маркетирам. Това, което е необходимо, както е в случая и на Bithope и на Sofia Crypto Meetup обществото, е да има двигател - някой, който да разбира какво и защо прави и да не бъде мотивиран изцяло финансово. Bithope съществува от 2016 г. и за мен е установен бранд, доказал, че криптовалутите са изключително подходящи за дарения.

Ето например без почти никакъв маркетинг за последната кампания някой е дарил над 2000 долара. Това се случва често и ме радва изключително много - има хора, които се доверяват на Bithope. Никога не бих си позволил да злоупотребя с това доверие, защото то е изграждано с години. Bithope наистина има потенциал да се развие в нещо по-голямо и ще се радвам, ако някой с повече време и по-малко отговорности би искал да помогне. Ако в един момент си взема 1-2 години почивка, бих ги използвал именно за доразвиването на Bithope, a ако някой има желание да помогне в развитието на организацията, също бих се радвал да поговорим в тази насока. За мен Bithope никога не е бил бизнес, а кауза. Въпреки това разбирам, че за да се развие, икономическият модел ще трябва да се смени. Или пък може би не - бъдещето е на младите, предприемчивите, умните, мотивираните и последователните. Ако някой от тях би искал да превърне Bithope в нещо повече - с радост бих им го предоставил. Същото важи и за Sofia Crypto Meetup.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар